Σελίδες

Κυριακή 4 Απριλίου 2010

"Φοροπράκτορες" στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής .


Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το σώμα μυστικών φοροπρακτόρων. Πρόκειται για ελεγκτές της εφορίας οι οποίοι υποδυόμενοι κατά περίπτωση το ρόλο που απαιτείται για την εξιχνίαση οικονομικού εγκλήματος και με νομική πλέον κάλυψη, θα μπορούν να πιάνουν επ΄ αυτοφώρω επιχειρηματίες και επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν αλλά και επίορκους συναδέλφους τους.

Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή

Οι "μυστικοί" θα υποδύονται τους πελάτες, τους επιχειρηματίες, τους εισαγωγείς ή τους εξαγωγείς, τους συναλλασσόμενους που ζητούν εξυπηρετήσεις.
Στο στόχαστρο μπαίνουν:
Επιχειρηματίες και επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν είτε αποφεύγοντας να υποβάλλουν δηλώσεις είτε εκδίδοντας πλαστά ή εικονικά τιμολόγια και
Επίορκοι εφοριακοί, οι οποίοι δωροδοκούνται.

Το ρόλο των "μυστικών" αναλαμβάνουν εφεξής δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί, αστυνομικοί και λιμενικοί. Μέχρι τώρα, τέτοια δυνατότητα δινόταν μόνο σε αστυνομικούς. Για τη διαπίστωση παράνομων πράξεων θα επιστρατεύονται ακόμη και ιδιώτες, έναντι παχυλής αμοιβής.
Ο ιδιώτης που θα συνεργαστεί θα εισπράξει το 10% επί των επιβληθέντων προστίμων. Επίσης θα δικαιούται το 25% των προστίμων που θα συλλέγει το κράτος από τη σύλληψη επίορκων εφοριακών. Για πρώτη φορά μάλιοστα, εκτός από τις ποινές φυλάκισης, ο δωροδοκούμενος εφοριακός θα πληρώνει και χρηματικό πρόστιμο (10.000 - 500.000 ευρώ).
Στην ειδική διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπεται:
δημοσίευση ονομάτων όσων φοροδιαφεύγουν,
λουκέτα έως και έξι μήνες σε επιχειρήσεις,
κατάργηση αφορολογήτου για επαγγελματίες που δεν κόβουν αποδείξεις, και
άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε επαγγελματίες-υπόπτους
Οι "μυστικοί πράκτορες" δεν θα κυνηγούν αποδείξεις, αλλά σοβαρές φορολογικές παραβάσεις. Για την κάθε επιχείρηση θα απαιτείται εσαγγέλική κάλυψη. Οι στόχοι θα επιλέγονται με εντολή από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου οικονομικών, του ΣΔΟΕ και του υπουργείου προστασίας του πολίτη.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα