Σελίδες

Κυριακή 4 Απριλίου 2010

ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΑΒΓΑ!


ΤΟ ΒΗΜΑ
Η συμπλήρωση των πρώτων έξι μηνών του ΠαΣοΚ στην εξουσία βρίσκει τη χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Υστερα από μια επώδυνη κυοφορία και μετά την ολοκλήρωση των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και η οικονομική πολιτική έχει δρομολογηθεί. Ηρθε η ώρα της υλοποίησης. Και είναι η πιο κρίσιμη.

Οι κερδοσκόποι καλά κρατούν και τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σε απαγορευτικά ύψη. Είναι φανερό ότι η κατάσταση θα αλλάξει μόνο όταν θα υπάρξουν αποτελέσματα. Και είναι ανάγκη η ίδια ενεργητικότητα που επέδειξε ο Πρωθυπουργός για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας στο.. εξωτερικό να επιδειχθεί τώρα στο εσωτερικό.

Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη βρει πλήρως τον βηματισμό της και παρουσιάζει δυσλειτουργίες που προκαλούν καθυστερήσεις.

Περιθώρια όμως για προσωπικές πολιτικές δεν υπάρχουν και οφείλουν όλοι να φέρουν εις πέρας το έργο που έχουν αναλάβει, αφήνοντας κατά μέρος τις στείρες αντιπαραθέσεις για τις αρμοδιότητες και το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Αν δεν το πράξουν, θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να τους ανακαλέσει στην τάξη.

Γιατί είναι γνωστό ότι σε μεγάλο βαθμό ο περιορισμός του ελλείμματος δεν εξαρτάται από το υπουργείο των Οικονομικών αλλά από τον βαθμό στον οποίο κρίσιμα υπουργεία - όπως το Υγείας, το Εργασίας ή το Συγκοινωνιών- θα περιορίσουν τις σπατάλες.

ΔΕΝ είναι όμως μόνο τα προβλήματα μεταξύ των υπουργών. Η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής συχνά προϋποθέτει δύσκολες συνεννοήσεις με κοινωνικές ομάδες που θεωρούν ότι θίγονται και ανάλογες ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και τη δικαιοσύνη των μέτρων.

Μεγάλα ζητήματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξηόπως είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και το χτύπημα της φοροδιαφυγής- δεν αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια ακριβώς επειδή καμία κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος αλλά και την επιμονή να τα προχωρήσει.

Και δεν θα αντιμετωπιστούν ούτε και σήμερα αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν δώσει τον τόνο, αν δεν απαιτήσει αποτελέσματα από τους υπουργούς του. Ηρθε ο καιρός να σπάσει αβγά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα