Σελίδες

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Οι νέες τιμές των φαρμάκων .....


Οι νέες τιμές των φαρμάκων .
Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων από την Τετάρτη μετά το Πάσχα που θα περιλαμβάνει τις τιμές για το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά. Με το νέο τρόπο τιμολόγησης 6.500 φαρμάκων προκύπτει μείωση της δαπάνης που θα ξεπεράσει το 1,4 δις ευρώ ετησίως. Η τιμολόγηση γίνεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπουργός Υγείας σήμερα απέστειλε οδηγίες για την διαχείριση των φαρμάκων στα νοσοκομεία ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες του ΕΣΥ. Η εγκύκλιος προβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν στο απόθεμα φαρμάκων που διατηρούν τα νοσοκομειακά φαρμακεία και ειδικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή νέων φαρμάκων.
Πάνω από 56% θα φτάσει η μείωση των τιμών σε 6.500 φάρμακα με αρχή το προσεχές δεκαήμερο ενώ η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να ξεπεράσει το 1,4δις ευρώ ετησίως.

Με τον νέο τρόπο τιμολόγησης, στα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που κοστίζουν πάνω από 50 ευρώ η μείωση της τιμής ξεπερνά το 40%. Για φάρμακα που κοστίζουν από 20 ευρώ ως και 50 ευρώ η μείωση είναι μεγαλύτερη του 30%. Σε φάρμακα που κοστίζουν από 5 ευρώ ως και 20 ευρώ η μείωση θα είναι ως 25% . Ενώ για τα λεγόμενα φθηνά φάρμακα που η τιμή τους είναι έως 5€ η μείωση θα είναι έως 3%. Στα φθηνά φάρμακα όμως θα έχουμε και αυξήσεις τιμών έως 5%, ώστε να παραμείνουν στην αγορά και να μην αντικατασταθούν από άλλα με υπερδιπλάσιες τιμές.
Νέα τιμολόγηση φαρμάκων

-Μειώσεις τιμών -40%, σε 544 σκευάσματα που κοστίζουν πάνω από 20 ευρώ.

-Μειώσεις τιμών 25%

-Μειώσεις τιμών -30%, σε 214 σκευάσματα. 194 σκευάσματα κοστίζουν από 5 έως 20 ευρώ.
Σε 60 φθηνά φάρμακα, μειώσεις τιμών -3%, αλλά και αυξήσεις + 5%, κοστίζουν έως 5 ευρώ.

Η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της ΕΕ. Τα σκευάσματα θα αιτιολογούνται 3 φορές τον χρόνο.

Τα αντίγραφα θα πωλούνται τώρα έως το 72% της τιμής των πρωτοτύπων έναντι του 80% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Έτσι για παράδειγμα το EUCREAS 50MG/1000MG, για τον διαβήτη που σήμερα πωλείται στα 130,25€, η τιμή του θα μειωθεί κατά 56,47% και θα πωλείται πλέον προς 56,69€.

Επίσης, το MIRCEVA 30 MCG / 0,3ML, για νεφροπαθείς από 120,21 ευρώ θα πωλείται στα 89,46 ευρώ.

Α. Λοβέρδος για την καταβολή της οφειλής του ΟΑΕΕ προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους
"Εγκρίνω πολιτικά την απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών να καθυστερήσει για λίγο την πληρωμή των οφειλών του οργανισμού προς τα φαρμακεία, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις και το δώρο Πάσχα", ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την καταβολή της οφειλής του ΟΑΕΕ προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους.

Ο ίδιος σχετικά με την καταβολή της οφειλής του ΟΑΕΕ προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους πρόσθεσε ότι:

"Θεωρώ, επομένως, ακατανόητη την ενέργεια ορισμένων συνδικαλιστών του συλλόγου φαρμακοποιών Αττικής να μη χορηγούν φάρμακα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ μέσα στις ημέρες του Πάσχα. Είναι επιβεβλημένο αλλά και αυτονόητο ότι, υπό τις συνθήκες που επικρατούν στα ασφαλιστικά Ταμεία, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει αυτό το διάστημα να είναι γενναιόδωροι ως προς την πίστωση χρόνου που δίνουν για την ολοκλήρωση των μεταξύ τους συναλλαγών. Να σας ενημερώσω ακόμη ότι ο ΟΑΕΕ από το πρωί έχει καταθέσει στον σχετικό τραπεζικό λογαριασμό τα χρήματα έναντι των οφειλών του προς τους συλλόγους φαρμακοποιών".

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση για το αδιέξοδο στον τομέα των φαρμάκων:

"Επιτέλους πρέπει να σπάσει το απόστημα του φαρμάκου στην Ελλάδα. Πολυεθνικές έχουν συστήσει ένα καρτέλ το οποίο ελέγχει πλήρως το ευαίσθητο προϊόν που λέγεται φάρμακο. Οι φαρμακοποιοί είναι τα θύματα και όχι οι θύτες στην προκειμένη περίπτωση".

πηγή:ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα