Σελίδες
▼
Παρασκευή 14 Μαΐου 2010
Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα....
Χωρίς το βαθμολογικό πλαφόν του δέκα και με κανένα νέο τμήμα στο μηχανογραφικό, ξεκινούν αύριο το πρωί οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ «E»
Με όνειρα και φιλοδοξίες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην προσπάθειά τους για εισαγωγή στις σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ, προσέρχονται αύριο το πρωί στα εξεταστικά κέντρα όλης της χώρας σχεδόν 93.000 υποψήφιοι, οι οποίοι διαγωνίζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πανέτοιμο για την έναρξη των Πανελλαδικών, που θα διαρκέσουν έως τις 31 Μαΐου, οπότε και θα πέσει η αυλαία με το μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων «Αρχές Οικονομικής ....
...
Οι φετινοί υποψήφιοι υφίστανται με τον δικό τους τρόπο -μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων- την οικονομική κρίση και τις μειώσεις των δημοσίων δαπανών, αφού θα κληθούν να διαγωνιστούν σε λιγότερα εξεταστικά κέντρα, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αίθουσες - που σημαίνει περισσότεροι μαθητές και λιγότεροι επιτηρητές. Εκτός όμως από τις αλλαγές διαδικαστικού χαρακτήρα, οι υποψήφιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με νέα δεδομένα, αφού ύστερα από τέσσερα χρόνια θα εισέλθουν και πάλι χιλιάδες μαθητές σε -κυρίως- περιφερειακές σχολές με βαθμούς κάτω από τη βάση.
Στον στίβο των Πανελλαδικών Εξετάσεων ρίχνονται από αύριο το πρωί 93.000 υποψήφιοι
Η κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και έγινε πράξη από την πρώτη κιόλας χρονιά διακυβέρνησης.
Αυτό, στην πράξη, θα γεμίσει τα αμφιθέατρα ορισμένων περιφερειακών χαμηλόβαθμων τμημάτων, χωρίς όμως να σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι φοιτητές θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα συγκεκριμένα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Επίσης, έπειτα από πολλά χρόνια και μία ανεξέλεγκτη -κατά διαστήματα- ίδρυση νέων τμημάτων, φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι δεν θα βρουν νέα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο. Το υπουργείο Παιδείας, ελέω οικονομικής κρίσης, αποφάσισε να μην ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό τμήματα τα οποία είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.
Αυστηρότατες κυρώσεις έχει θεσπίσει το Υπ. Παιδείας
Μηδενίζεται ο μαθητής σε περίπτωση αντιγραφής
Απαγορεύεται «διά ροπάλου» η αντιγραφή με οιονδήποτε τρόπο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει θεσπίσει αυστηρότατες κυρώσεις. Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο:
Αν ο μαθητής που εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο αντιγραφής ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλον τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον μαθητή και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο της μέλη και τον γραμματέα. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.
Η διαδικασία
Αδιαθεσία υποψηφίων
Αν λόγω ξαφνικής ασθένειας υποψήφιος αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του, η λυκειακή επιτροπή αφού συντάξει σχετικό πρακτικό, φυλάσσει το γραπτό δοκίμιο στο εξεταστικό κέντρο και αποστέλλει αντίγραφο του πρακτικού στο βαθμολογικό κέντρο ενημερώνοντας για την απουσία του υποψηφίου, εκτός αν ο υποψήφιος δηλώσει υπεύθυνα ότι ολοκλήρωσε την εξέτασή του, οπότε το γραπτό του βαθμολογείται κανονικά. Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις εφόσον ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία.
Υπ. Παιδείας
Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τους επιτηρητές
Αναφορικά με τους επιτηρητές στα εξεταστικά κέντρα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, ορίζονται καθηγητές γυμνασίων και λυκείων δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές λυκείων δεν μπορούν να ορίζονται ως επιτηρητές σε ΓΕΛ όπου εξετάζονται μαθητές τους, ενώ στα ιδιωτικά λύκεια ως επιτηρητές ορίζονται υποχρεωτικά καθηγητές μόνο της δημόσιας Εκπαίδευσης.
Κατά τον ορισμό των επιτηρητών λαμβάνεται μέριμνα ώστε σε κάθε αίθουσα εξετάσεων να υπάρχουν δύο επιτηρητές και ανά πέντε αίθουσες να ορίζεται και ένας αναπληρωματικός. Σημειώνεται ότι, με ευθύνη της λυκειακής επιτροπής, οι επιτηρητές κατανέμονται στις αίθουσες εξετάσεων κατά τέτοιον τρόπο ώστε κάθε ημέρα εξέτασης να είναι σε διαφορετική αίθουσα.
Απαγορεύσεις
Κατά τα λοιπά, οι επιτηρητές απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση, πληροφορία ή επεξήγηση στους εξεταζόμενους εκτός των οδηγιών, διευκρινίσεων ή πληροφοριών που διαβιβάζονται σε αυτούς από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων διά των λυκειακών επιτροπών.
Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλείται ο εφεδρικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη λυκειακή επιτροπή.
Προβλήματα από την απεργία στις 20 Μαΐου
Μετ’ εμποδίων τα Εσπερινά
Πρόβλημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων της Δ’ τάξης εσπερινών γενικών λυκείων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων (Ομάδας Β’), προέκυψε χθες, μετά την προκήρυξη γενικής απεργίας για τις 20 Μαΐου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι υποψήφιοι των εσπερινών γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ διαγωνίζονται σε τέσσερα μαθήματα κατεύθυνσης (Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων) και όπως ξεκαθαρίστηκε χθες από την ΟΛΜΕ, η ομοσπονδία των καθηγητών θα συμμετέχει στην 24ωρη απεργία.
Οι περίπου 800 υποψήφιοι είναι προγραμματισμένο να εξεταστούν σε 42 εξεταστικά κέντρα (η εξέταση αρχίζει στις 18.30) και παραμένει μετέωρο το αν θα υπάρξει μέριμνα προκειμένου να διεξαχθούν κανονικά οι εξετάσεις. Σήμερα, μάλιστα, συνεδριάζει η ΟΛΜΕ προκειμένου να συζητήσει και το συγκεκριμένο ζήτημα που ανέκυψε.
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, πάντως, υπήρχε χθες αισιοδοξία ότι οι εξετάσεις -παρά την απεργία- θα διεξαχθούν κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαΐου, ημέρα εξετάσεων για παλαιούς αποφοίτους των ΤΕΕ η οποία συνέπεσε με 24ωρη απεργία των καθηγητών, οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
mihalis77@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα