Σελίδες
▼
Τρίτη 11 Μαΐου 2010
Ανισότητα για πρόωρη σύνταξη....
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η ευνοϊκή ρύθμιση συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά δεν μπορεί να επεκταθεί για λόγους ισότητας των δύο φύλων και στους πατέρες
«Οχι» στην πρόωρη συνταξιοδότηση του άνδρα ασφαλισμένου στο ΙΚΑ στα 50 χρόνια, εφόσον έχει ανήλικα παιδιά (κατά το πρότυπο των γυναικών), λέει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει στον χήρο να εισπράττει την επικουρική σύνταξη της συζύγου αναδρομικά από τον θάνατό της και όχι από τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης.Το ανώτατο δικαστήριο με ψήφους 14-9 έκρινε (1580/10) ότι δεν μπορεί για λόγους ισότητας των δύο φύλων να επεκταθεί και στους άνδρες η ευνοϊκή για τις γυναίκες ρύθμιση, που δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησής τους μετά το 50ό έτος της ηλικίας, εφόσον έχουν παιδιά ανήλικα ή ανίκανα προς εργασία (από το 2013 τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν στα 55, σύμφωνα με τον «νόμο Πετραλιά»).......
Αίσθηση προκαλεί η μειοψηφία δύο ανώτατων δικαστών, που έκριναν τη σχετική ρύθμιση (Ν. 1902/90) αντισυνταγματική και ανίσχυρη, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να εφαρμόζεται για κανένα ασφαλισμένο, ανεξαρτήτως φύλου. Προ 3ετίας η Ολομέλεια ΣτΕ είχε δεχτεί την πρόωρη συνταξιοδότηση (με 25ετία) άνδρα ασφαλισμένου στο Ταμείο Νομικών με τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν για τις γυναίκες, κρίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις για την ισότητα των φύλων.
Τώρα με αφορμή τη συνταξιοδοτική διάταξη του ΙΚΑ για τις μητέρες με ανήλικα ή ανίκανα προς εργασία παιδιά (Α.Ν. 1841/51 και Ν. 1902/90), η Ολομέλεια ΣτΕ δέχτηκε ότι πρόκειται για μία «εξαιρετική ρύθμιση».
Αυτό σημαίνει ότι αν θεωρηθεί αντισυνταγματική, δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται ούτε για τις γυναίκες και συνεπώς τυχόν αντισυνταγματικότητα δεν μπορεί να οδηγήσει σε επέκτασή της και σε άλλη κατηγορία ασφαλισμένων. Συνεπώς ένας άνδρας εργαζόμενος δεν μπορεί να προβάλλει αντισυνταγματικότητα της διάταξης για να κάνει και αυτός χρήση της, αφού δεν επιτρέπεται η επέκταση εφαρμογής μιας εξαιρετικής ρύθμισης. Αντίθετα, μειοψηφία 9 ανωτάτων δικαστών δέχτηκαν ότι επειδή εισάγεται δυσμενής διάκριση με βάση το φύλο, θα έπρεπε για να επιτευχθεί η άρση της -σύμφωνα με το Σύνταγμα- να επεκταθεί η εφαρμογή της και στον ασφαλισμένο πατέρα ανήλικων παιδιών.
Στην Ολομέλεια ΣτΕ μετείχαν 14 άνδρες και 11 γυναίκες, που υποστήριξαν και τις δύο απόψεις μοιρασμένα, ανεξαρτήτως φύλου (η πλειοψηφία σχηματίστηκε από 7 άνδρες και 7 γυναίκες δικαστές).
Στη συγκεκριμένη υπόθεση τραπεζοϋπάλληλος πατέρας δύο ανήλικων παιδιών (με σύζυγο τραπεζοϋπάλληλο) μόλις συμπλήρωσε το 50ό έτος ζήτησε πρόωρη μειωμένη σύνταξη, όπως προβλέπεται για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Το αίτημά του απορρίφθηκε και υπέβαλε προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια που πρωτόδικα έγινε δεκτή, στο Εφετείο απορρίφθηκε, το Α’ Τμήμα ΣτΕ επισήμανε την αντισυνταγματικότητα με την προοπτική της επέκτασης εφαρμογής και στον άνδρα, αλλά η Ολομέλεια ΣτΕ «μπλόκαρε» κάθε τέτοια προοπτική.
Επικουρική
Δικαίωση για χήρο
Η Ολομέλεια ΣτΕ δικαίωσε σε άλλη υπόθεση χήρο και έκρινε ότι το ΤΕΑΔΥ έπρεπε να του καταβάλει αναδρομικά από τον Ιούνιο του 1994 (όταν πέθανε η σύζυγός του) την επικουρική της σύνταξη και όχι από τον Μάρτιο του 1999, όπως είχε κρίνει το ΤΕΑΔΥ. Το ΣτΕ ανέτρεψε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που είχε κρίνει νόμιμη την απόφαση του ΤΕΑΔΥ.
Το ΣτΕ δέχτηκε τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τον θάνατο της συζύγου, κρίνοντας (1584/10) αντισυνταγματική (για λόγους ισότητας φύλων) ρύθμιση του Ν. 2676/99, στο μέτρο που έθετε διαδικαστικές - προθεσμιακές προϋποθέσεις για τη λήψη της σύνταξης.
Ο χήρος ζήτησε το 1995 σύνταξη λόγω θανάτου της συζύγου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκε και το Ελεγκτικό το 1998, κρίνοντας αντισυνταγματική τη νομοθεσία που έθετε επιπλέον προϋποθέσεις για τους χήρους, επέτρεψε τη λήψη της σύνταξης. Ο χήρος ζήτησε το 1999 να του μεταβιβαστεί η επικουρική σύνταξη της συζύγου του και το ΤΕΑΔΥ άρχισε την καταβολή της από το 1999, αρνούμενο την αναδρομική καταβολή της, αφού δεν είχε υποβληθεί από τότε αίτηση. Ομως το ΣτΕ επέβαλε τη σύνταξη από την ημέρα θανάτου, το 1994.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
πηγή: έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα