Σελίδες

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

«Κόκκινη γραμμή» το 48%

«Κόκκινη γραμμή» το 48%
Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για τη στάση της τρόικας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

«Κόκκινη γραμμή» θεωρείται για την κυβέρνηση η απαίτηση της τρόικας να μειωθεί στο 48% το ποσοστό αναπλήρωσης (συμπεριλαμβανομένης της βασικής σύνταξης) ύστερα από 40 έτη εργασίας. Το θέμα αυτό βρίσκεται σε εκκρεμότητα και η κυβέρνηση αισιοδοξεί για το «ναι» των Βρυξελλών.

Σημειώνεται ότι η τρόικα επιμένει πως πρέπει από το 2015 να αλλάξει για όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θέτοντας ως όρο για τον υπολογισμό της σύνταξης στο νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης της βασικής σύνταξης, να μην υπερβαίνει το 45%-48%, έπειτα από 40 χρόνια εργασίας..
...

Το υπουργείο σημειώνει ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν υπάρχει στο μνημόνιο και αντιπροτείνει να υπάρχει η βασική σύνταξη των 360 ευρώ και σε αυτή να προστίθεται η αναλογική με την αναπλήρωση του 45%-48%. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί ότι στο μνημόνιο το 1.2

της ετήσιας αναπλήρωσης αφορά τον μέσο όρο και η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια τέτοια ανατροπή των συντάξεων.

Τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ. Τριγμούς και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όμως φέρνουν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Δεκατέσσερις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Εργασίας- πρόκειται για την πρώτη ερώτηση που υπογράφουν βουλευτές της συμπολίτευσης με ιδιαίτερα σκληρό περιεχόμενο- υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που προωθούνται στην ουσία στοχεύουν στην κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντικατάστασή της από ιδιώτες.

Η ερώτηση που κατατέθηκε μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό τον Πρωθυπουργό απεικονίζει τις έντονες αντιδράσεις που σημειώνονται στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς «αυτό το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να το ανεχθεί η ελληνική κοινωνία».

Οι 14 βουλευτές σημειώνουν ότι «δημιουργείται η εντύπωση ότι για την τρόικα το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από την περικοπή των συντάξεων. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση, εφόσον θα απουσιάζει κάθε κίνητρο ασφάλισης και η εισφοροδιαφυγή θα καταστεί κανόνας».


Ερώτηση 14 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό, όπου μιλούν για κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα