Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι
Ερώτηση στη Βουλή και τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, ζητώντας να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να λυθεί η σοβαρή εκκρεμότητα που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ Καλαμάτας και ειδικότερα στη δυνατότητα άσκησης από αυτούς του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτεχνικού.
«Οι απόφοιτοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Α.ΤΕΙ Καλαμάτας δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού, παρά την περί του αντιθέτου πρόβλεψη του Π.Δ. 174/2006. Ο λόγος είναι ότι διατάξεις προγενέστερων νόμων, που θεωρούνται επικρατέστερες εκείνων του προαναφερθέντος Π.Δ, δεν επιτρέπουν την άσκηση του εν λόγω επαγγέλματος από τους πτυχιούχους του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Καλαμάτας, διότι δεν περιλαμβάνουν τους συγκεκριμένους αποφοίτους στις κατηγορίες πτυχιούχων που μπορούν να αποκτήσουν άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος και άδεια άσκησης λογιστή - φοροτεχνικού Α΄ Τάξεως» σημειώνει ο βουλευτής και ρωτά τον υπουργό: Θα καταθέσει - και πότε - τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις – τροπολογίες, ώστε και οι πτυχιούχοι του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Α.ΤΕΙ Καλαμάτας να μπορέσουν να ασκήσουν τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. 174/2006 επαγγελματικά τους δικαιώματα;
Στον αέρα 3.000 απόφοιτοι
Εν τω μεταξύ, σε προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία» αναφερόταν για το ίδιο θέμα: «Μόνο στα... χαρτιά έχουν επαγγελματικά δικαιώματα περίπου 3.000 απόφοιτοι Τμημάτων Χρηματοοικονομικής των ΤΕΙ Ηπείρου, Καλαμάτας, Κρήτης και Δυτικής Μακεδονίας. Παρ’ ότι το υπουργείο Παιδείας έχει αναγνωρίσει ότι οι απόφοιτοι δύνανται να ασκούν το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού (με το Π.Δ. 174/2006), εντούτοις αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην πράξη, αφού στο νόμο που ψηφίστηκε στη συνέχεια αναφορικά με τη χορήγηση της σχετικής άδειας από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος “ξεχάστηκε” να συμπεριληφθούν τα προαναφερόμενα τμήματα!
Αποτέλεσμα είναι να συμβαίνει το εξής παράδοξο: για να γίνει κάποιος λογιστής - φοροτεχνικός και δεκτός από το Οικονομικό Επιμελητήριο μπορεί να είναι απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, των τμημάτων Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης, ακόμη όμως και Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου η Λογιστική διδάσκεται κατά μέσο όρο οκτώ ώρες την εβδομάδα, όταν στα Τμήματα Χρηματοοικονομικής διδάσκεται 43 ώρες! Έτσι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για να μπορέσουν οι απόφοιτοι των Τμημάτων Χρηματοοικονομικής να γίνουν λογιστές - φοροτεχνικοί θα πρέπει να εργαστούν για 12 χρόνια στον τομέα. Οι πτυχιούχοι και οι διδάσκοντες των Τμημάτων Χρηματοοικονομικής των ΤΕΙ έχουν επανειλημμένως, με επιστολές τους, ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία την τροποποίηση του Ν. 2515/97, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν τα προαναφερθέντα τμήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει “κολλήσει” στο υπουργείο Οικονομικών, περιμένοντας εδώ και καιρό την υπογραφή του υπουργού...».
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα