Σελίδες

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Μαλλιά-κουβάρια το υπουργικό συμβούλιο, καβγάδες στην Ιπποκράτους

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καλούσε τους πάντες να κινηθούν σε ενιαία γραμμή και συντεταγμένα για να μη δημιουργείται σύγχυση στην κοινωνία ως προς την πολιτική της κυβέρνησης, το φαινόμενο «όλοι εναντίον όλων» επαναλαμβανόταν με νέους επεισοδιακούς καβγάδες μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.


Ενώπιον του πρωθυπουργού εκτυλισσόταν νέα σύγκρουση ανάμεσα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη με αφορμή τον ορισμό νέου προέδρου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η Λ. Κατσέλη εξέφρασε αντιρρήσεις με την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου να προτείνει για τη θέση αυτή τον Φ. Γεωργακόπουλο, εισηγούμενη άλλο πρόσωπο και συγκεκριμένα τον κ. Β. Ασημακόπουλο.


Οι «πυροσβέστες»

Στη συζήτηση παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο οποίος, απευθυνόμενος με επιθετικό τόνο προς την υπουργό Ανάπτυξης, φέρεται να είπε: «Δεν μετράει η πρότασή σου, διότι αυτή είναι δουλειά του Παπακωνσταντίνου». Η ένταση αποκλιμακώθηκε με την «πυροσβεστική» παρέμβαση των Χάρη Παμπούκη και Ε. Βενιζέλου, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ του δικαιώματος του Γ. Παπακωνσταντίνου να είναι αυτός που θα εισηγηθεί προς το υπουργικό συμβούλιο το νέο πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως και συνέβη στο τέλος.

Όση ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι αντιπαραθέσεις και τα αλληλοκαρφώματα ελάμβαναν χώρα και στη Βουλή με πρωταγωνιστές τη Βάσω Παπανδρέου, που άφηνε αιχμές εναντίον της Μ. Ξενογιαννακοπούλου και τον Α. Κακλαμάνη, που στηλίτευε την πρακτική των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Ωστόσο η ένταση δεν περιορίστηκε εντός κοινοβουλίου και υπουργικού συμβουλίου, αλλά εξαπλώθηκε για μια ακόμη φορά και στο κόμμα, καθώς λίγες ώρες αργότερα στα γραφεία της Ιπποκράτους ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος άκουσε τα εξ αμάξης από τους εκπροσώπους των νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ραντεβού μαζί του για να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Ο κ. Λοβέρδος δέχτηκε δριμεία κριτική, κάτι που ωστόσο δεν τον φόβισε κατά δήλωσή του λίγη ώρα αργότερα, καθώς η πλειονότητα των οργανωμένων στελεχών διαφώνησε ευθέως με τις προωθούμενες αλλαγές, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι παίρνει αποφάσεις ερήμην της κοινωνίας, διαρρηγνύοντας τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες. «Αυτή δεν είναι πολιτική ΠΑΣΟΚ, είναι ξένη με την ιδεολογία μας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση» ήταν το κεντρικό μήνυμα που εστάλη προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ τα πυρά δέχτηκε και ο γραμματέας του κόμματος Σ. Ξυνίδης, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που διαπίστωσαν «κενό συνεννόησης και ενημέρωσης» μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος.

Μάλιστα η οργή των οργανωμένων στελεχών ήταν τέτοια, που ακόμη και όταν ο Σωκράτης Ξυνίδης ζήτησε να αποχωρήσει από τη συνάντηση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, βίωσε για μια ακόμη φορά πρωτόγνωρη αποδοκιμασία, καθώς η κίνησή του ελήφθη ως «εμπαιγμός» προς τη φωνή της βάσης. «Κάτσε κάτω να μας ακούσεις» φώναξαν ορισμένοι εκπρόσωποι των νομαρχιακών επιτροπών, που εκτός των άλλων επικρίνουν τον γραμματέα του κόμματος ότι «αβαντάρει» σε προκλητικό βαθμό την κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το κόστος μιας τέτοιας επιλογής.

Μακρινό όνειρο…

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας και Παιδείας, πέραν του μηνύματος που έστειλε για «κοινή γραμμή» και «αλληλεγγύη», προσπάθησε να καλλιεργήσει νέες προσδοκίες, ώστε να δικαιολογήσει την «αντικοινωνική» πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εμφανής ήταν η αγωνία του να εξηγήσει ότι η κυβέρνηση με εξαίρεση τα έκτακτα μέτρα θα υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

«Πολλοί ρωτούν: «το πρόγραμμά σας δεν ισχύει πια;». Και εγώ θέλω να τονίσω ότι, αυτοί οι στόχοι που είχαμε θέσει, ισχύουν στο ακέραιο. Βέβαια, μερικά από τα θέματα, όπως τα μισθολογικά, προσωρινώς έστω λόγω της μεγάλης κρίσης αναβάλλονται. Όμως οι στόχοι, οι αρχές, η αφετηρία των στόχων μας, είναι αυτά που παραμένουν. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι πια επιβεβλημένο οι στόχοι μας να γίνουν πράξη. Αυτά που υποσχεθήκαμε να γίνουν πράξη, διότι ακριβώς αυτά τα οποία είπαμε και αυτά που υποσχεθήκαμε, είναι αυτά τα οποία χτυπούν στη ρίζα το πρόβλημα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι «οι δύσκολες αποφάσεις που πήραμε ήταν απαραίτητες, για να αντιμετωπίσουμε το οριακό σημείο, στο οποίο είχε φτάσει η χώρα και η οικονομία, και να προστατέψουμε, τελικά, βασικά δικαιώματα των πολιτών». Όπως ισχυρίστηκε «αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο, η ρότα άλλαξε και βάλαμε πλώρη για την ανάταξη της χώρας, παρότι ο δρόμος είναι ακόμη και μακρύς και δύσκολος. Έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και αυτό μας δίνει αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε αυτό το πατριωτικό καθήκον».
Πηγή: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα