Σελίδες

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Δήμος Τριφυλίας: Για ένα Συμπαραστάτη πραγματικά του πολίτη και όχι του δήμου......


Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη, ένα από τα θετικά μέτρα που φέρνει ο Καλλικράτης, αρ.77/Ν.3852/10  κινδυνεύει να ναυαγήσει ήδη από το ξεκίνημά του, μιας και δεν έχει δοθεί, πιστεύω, η πρέπουσα σημασία και το ενδιαφέρον για την επιτυχία του!

Δυστυχώς, η έλλειψη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, χρεώνεται τόσο στην πλειοψηφία όσο και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά και στον λαό!

Η προχειρότητα που χαρακτήρισε την όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και το δημοτικό συμβούλιο στην σχετική συνεδρίαση, οδήγησε, θέλω να ελπίζω προς το παρόν, στην παραμονή του θεσμού "στα χαρτιά" !  

Σίγουρα στην τοπική κοινωνία μας, υπάρχουν πρόσωπα εγνωσμένους κύρους και εμπειρίας, που πληρούν την προϋπόθεση που προβλέπει ο νόμος για την πλήρωση της θέσης. Δηλαδή της εμπιστοσύνης των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τριφυλίας.

Το γεγονός ότι, σε πολλούς δήμους και περιφέρειες επαναλήφθηκε το ίδιο φαινόμενο, της μη δηλαδή εκλογής που συνέβη και στο δικό μας δήμο, επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μου ότι οι εκάστοτε τοπικές αρχές ίσως "φοβούνται" ή "αδιαφορούν" να προωθήσουν ένα θεσμό που ...τις ελέγχει και δεν τον ελέγχουν.
Η εκτεταμένη κακοδιαχείριση και διαφθορά που αναφέρονται από τα ελεγκτικά όργανα, σε πολλές περιπτώσεις αλλά και το "ψύλλιασμα" της κοινής γνώμης για τυπικές και οριακά νόμιμες ενέργειες των δημοτικών αρχών, κάνει αδιαπραγμάτευτη την ύπαρξη κυρίως θεσμών αλλά και δυνατοτήτων, στους οποίους ο κάθε πολίτης θα μπορεί να προσφύγει, όταν αισθάνεται ότι η τοπική εξουσία δεν λειτουργεί με ξεκάθαρο και νόμιμο τρόπο.

Σίγουρα η πιεστικές προθεσμίες (των δύο μηνών!) αλλά και η όλη διαδικασία της επιλογής μεταξύ των υποψηφίων με αναβολές κ.λ.π. δεν έφεραν αποτέλεσμα και σίγουρα δείχνουν την πορεία….

Οι εισηγήσεις προς την κυβέρνηση και η "πληροφορία" ότι δήθεν αυτή αναζητά τρόπους αποτελεσματικότερης εκλογής του συμπαραστάτη του πολίτη, δεν επαληθεύονται ακόμα και.... ευτυχώς!
Γιατί ελπίδα και διακαής πόθος ορισμένων, (δυστυχώς πολλών), είναι η απαξίωση του έργου του συμπαραστάτη του πολίτη, πριν ακόμα λειτουργήσει.

Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, κυρίως όμως με την μείωση του ποσοστού εκλογής του. Τον καθιστούν έτσι, αν επαληθευτούν, ανενεργό και τον μετατρέπουν σε εκλεχτό της πλειοψηφίας, με έλλειμμα αμεροληψίας και συναίνεσης, ελάχιστα δεδομένα που είναι αναγκαία για να θωρακισθεί ο καινούργιος θεσμός και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών!

Πράγματι πιστεύω και εγώ ότι, αφού οι τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις αποδεικνύονται αδύναμες να υλοποιήσουν ένα τόσο πολύ σπουδαίο πράγματι θεσμό και αφού στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία τέτοιων θεσμών που υπηρετούν τον πολίτη (όπως αναφέρεται τουλάχιστον στη εισηγητική έκθεση του νόμου), να παρέμβει διορθώνοντας μερικά άρθρα του Ν. 3852/10, χωρίς όμως να αλλοιώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά του όλου νομοθετήματος!

Θα αποτρέψει έτσι, κάποιους τοπικούς ηγέτες, από την επιθυμία της ποδηγέτησης και ελέγχου του οργάνου που είναι ταγμένο να τους ελέγχει και όχι να το ελέγχουν,  προς όφελος βεβαίως των πολιτών και της κοινωνίας μας γενικότερα!

Την επιστολή αυτή του κου Σαπέρα την λάβαμε στις 02/03/2011 πριν δηλ. εμφανισθεί το πρόβλημα με την κατάργηση των ΙΚΑ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα