Σελίδες

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ισπανικές πιέσεις για ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης Ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών ελαιολάδου

 Ισπανικές πιέσεις για ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης Ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών ελαιολάδου
Ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών του ελληνικού ελαιολάδου δημιουργεί η επίμονη και αγωνιώδης προσπάθεια των Ισπανών να ενεργοποιήσουν την ιδιωτική αποθεματοποίηση. Πρόκειται για τη διαδικασία αποθήκευσης ελαιολάδου με ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ενωση όταν οι τιμές πέσουν κάτω από το 1,77 το κιλό για το έξτρα παρθένο. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ισπανία είναι εξαιρετικά δύσκολη, υπάρχει έντονη κινητικότητα σε διπλωματικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ για χθες είχε προγραμματισθεί μεγάλη συγκέντρωση των ελαιοπαραγωγών στο Τολέδο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που προαναφέρθηκε. Το αίτημα στηρίζουν οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις και οι ελαιοπαραγωγικές χώρες. Οι πρόεδροι των ΕΑΣ Μεσσηνίας και Λακωνίας Βασ. Κοζομπόλης και Ν. Προκοβάκης αντιστοίχως θεωρούν θετική εξέλιξη την αποθεματοποίηση, καθώς θα αποσυρθούν μεγάλες ποσότητες ισπανικού ελαιολάδου που πιέζουν τις τιμές στην αγορά.
Το θέμα αυτό κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στις επαφές των Ισπανών με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Τετάρτη το αίτημα απορρίφθηκε από τη διαχειριστική επιτροπή.
Τέθηκε πάλι όμως την Πέμπτη από την Ισπανίδα υπουργό Ρόσα Αγιλάρ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, η οποία εκτιμά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της διαχειριστικής επιτροπής. Πρέπει μάλιστα να επισημανθεί ότι υπάρχει ήδη προβληματισμός για την ελαιοκαλλιέργεια στην Ισπανία καθώς η κ. Αγιλάρ δήλωσε ότι έστειλε στην επίτροπο Ντάτσιαν Τσιόλος "όλες τις πληροφορίες ώστε να δει ότι η Ισπανία είναι αποφασισμένη να αλλάξει τη διάρθρωση του κλάδου".
Από την πλευρά της η κ. Τσιόλος χαρακτήρισε ως "ασπιρίνη" το μέτρο της αποθεματοποίησης θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα για βαθύτερες αλλαγές, αλλά η Ισπανίδα υπουργός αντέτεινε ότι το ελαιόλαδο χρειάζεται αυτή την… ασπιρίνη. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των ισπανικών αγροτικών οργανώσεων οι οποίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και οργάνωσαν τη χθεσινή κινητοποίηση.
Πέρα από τα κράτη-μέλη οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει άμεσα την ενίσχυση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το ελαιόλαδο, προειδοποιώντας πως η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς με άμεσο κίνδυνο να γίνει μη αναστρέψιμη.
Ο γενικός γραμματέας των δύο οργανώσεων Πέκα Πεσόνεν, σύμφωνα με το paseges.gr, υποστήριξε ότι το ελαιόλαδο είναι ο μόνος καλλιεργητικός τομέας όπου οι τιμές μειώνονται σταθερά από το 2005, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στους παραγωγούς: «Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές σε αυτόν τον τομέα, όπως αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το κόστος των εισροών αυξάνεται απότομα. Η αγορά βρίσκεται σε σοβαρή κρίση και η ενεργοποίηση της ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι απολύτως δικαιολογημένη. Η κατάσταση έχει γίνει τόσο κακή που οι Ισπανοί παραγωγοί διαδηλώνουν και αυτό ενδέχεται να εξαπλωθεί στις άλλες κύριες χώρες παραγωγής, εάν δεν αναληφθεί άμεση δράση. Το αίτημα για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης συζητήθηκε επίσης στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και στην επιτροπή διαχείρισης τον Μάρτιο, όπου πολλά κράτη-μέλη την υποστήριξαν και κανένα μέλος δεν ήταν εναντίον της».
Ενόψει της καταστροφικής κατάστασης στον τομέα, οι Copa-Cogeca καλούν επίσης την επιτροπή να εξετάσει, στο πλαίσιο της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον τομέα να ενισχύσει τη θέση του στο πλαίσιο της επισιτιστικής αλυσίδας, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέσων. Για παράδειγμα, η τιμή ενεργοποίησης της ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση πρέπει να ενημερωθεί, καθώς οι τρέχουσες τιμές έχουν καθορισθεί πριν από μια δεκαετία και πλέον δεν είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικότητας της αγοράς. Ηδη από πέρυσι έχει τεθεί το ζήτημα της αναπροσαρμογής του ορίου στο οποίο ενεργοποιείται η αποθεματοποίηση και να φθάσει τα 2,49 ευρώ αντί των 1,77 ευρώ το κιλό που είναι σήμερα.
Σε δήλωση στην "Ε" ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης ανέφερε ότι "η αποθεματοποίηση είναι πάγιο αίτημα των Ισπανών. Σταματάει τη μεγάλη προσφορά και συμβάλλει στο να έχουμε καλές τιμές. Τα δικά μας λάδια δε θα πάνε στην αποθεματοποίηση, γιατί είναι ποιοτικά. Εμμεσα μας βοηθάει η αποθεματοποίηση, όπως μας είχε βοηθήσει πριν 2 - 3 χρόνια. Αν ενεργοποιηθεί, λειτουργεί θετικά και για μας. Πάντως, είναι απαράδεκτες οι τιμές για την ενεργοποίηση (1,70 - 1,74 ευρώ) και πρέπει να βελτιωθούν. Συμφωνεί στην αποθεματοποίηση η ΠΑΣΕΓΕΣ και πιέζει". Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης σημείωσε: "Η αποθεματοποίηση δε θα γίνει στην Ελλάδα, αλλά θα ωφελήσει την Ελλάδα. Εκτιμώ ότι θα αλλάξει η ψυχολογία και θα προσθέσει 20 - 30 λεπτά στην τιμή του ελαιολάδου. Ημουν και παλιότερα υπέρ της αποθεματοποίησης κόντρα σε συναδέλφους και σε υπουργούς. Αλλάζει η ψυχολογία στην αγορά. Στην αποθεματοποίηση θα πάνε λάδια με 1,70 και 1,75 ευρώ, αλλά θα λειτουργήσει θετικά και για μας. Πρέπει να πιέσει και η ΠΑΣΕΓΕΣ για την αποθεματοποίηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα