Σελίδες

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης!

Image«Υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης!» τονίστηκε στην εναρκτήρια επιστημονική εκδήλωση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας για τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα το απόγευμα της Τετάρτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Κυπαρισσίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του νοσοκομείου για άνοιγμα στην κοινωνία, με εξωστρέφεια, σωστή ενημέρωση και αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες της περιοχής. Ξεκινώντας η εκδήλωση, ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Καλοφωλιάς, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, ενώ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για το άνοιγμα στην κοινωνία με
ενημερωτικές ημερίδες. Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς έχουμε την άποψη ότι υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Είναι προφανές σε όλους ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Καλύτερα, λοιπόν, να διαθέσουμε όλοι μία ώρα, μία ημέρα από το χρόνο μας για να προλάβουμε το κακό, παρά να μπούμε σε περιπέτειες. Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας αποφάσισε να έρθει πιο κοντά στους πολίτες. Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή θα γίνουν και άλλες, σε όλες τις πόλεις του Δήμου μας...».
Για το θέμα μίλησαν ο επιμελητής της Χειρουργικής Κλινικής Γρηγόρης Λυπερακίδης (παρουσιάζοντας την ανατομική του θυρεοειδούς, πού βρίσκεται ο αδένας και πώς είναι), ο επιμελητής Σταύρος Αδαμόπουλος (παρουσιάζοντας τη φυσιολογία και την παθοφυσιολογία του αδένα, πώς λειτουργεί, τι κάνει στον οργανισμό και τι συμβαίνει όταν αυτός πάσχει), ο επιμελητής Γιάννης Παπανικολάου (παρουσιάζοντας τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, τι γίνεται, πώς παρουσιάζονται τα συμπτώματα και τι προκαλούν) και ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Παναγιώτης Καλοφωλιάς (αναφέρθηκε στις θεραπευτικές επιλογές).
Μιλώντας στο «Θ» ο κ. Καλοφωλιάς σημείωσε:

«Ο στόχος μας ήταν, κυρίαρχα, να ενημερώσουμε τον κόσμο, όλους τους πολίτες, είτε ασθενείς μας που πάσχουν είτε όχι αλλά ενδεχόμενα να παρουσιάσουν συμπτώματα, για να ξέρουν τι τους συμβαίνει και να έχουν μια ενημέρωση για το πρόβλημά τους. Επίσης, να τους ευαισθητοποιήσουμε στο θέμα του καρκίνου του θυρεοειδούς, ο οποίος ελλοχεύει σε καλοήθεις φαινομενικά παθήσεις (του θυρεοειδούς), που όμως δεν είναι πραγματικά καλοήθεις. Δυστυχώς, σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας τη δυνατότητα να έχουμε 100% διαγνωστική αξιοπιστία με τις υπάρχουσες εξετάσεις. Ακόμα και η παρακέντηση με λεπτή βελόνα δε φαίνεται, απ’ τις μελέτες που έχουν κάνει σε όλο τον κόσμο, να έχει 100% διαγνωστική αξιοπιστία. Ξέρουμε, όμως, ότι, όταν η εξέταση αυτή έρθει θετική για κακοήθεια, είναι αξιόπιστη 100%. Όταν, όμως, η παρακέντηση με λεπτή βελόνα γίνει στον ασθενή και η απάντηση είναι αρνητική, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε κακοήθεια. Μπορεί να έχουμε σε άλλο σημείο του αδένα που δε βρήκαμε ή και στην ίδια βλάβη που παρακεντήσαμε, αλλά δεν την πιάσαμε. Άρα, λοιπόν, ο ασθενής πρέπει να ξέρει σε ποιες παθήσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος του καρκίνου και, βέβαια, σε συνεργασία με το γιατρό του, που μπορεί να είναι ο ενδοκρινολόγος ή ο χειρουργός που έχει εξειδικευτεί στις παθήσεις του θυρεοειδούς, να πάρουν την απόφαση, γιατί οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται μαζί με τον ασθενή γιατί αφορούν στον ασθενή και όχι το γιατρό. Πιστεύω πως μπορέσαμε να δώσουμε αυτό το μήνυμα στον κόσμο. Δε θέλαμε να τρομάξουμε τον κόσμο. Απλά θέλαμε να τους ενημερώσουμε. Θέλουμε να τους πούμε ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς στην περιοχή μας ενδημούν, ενώ και ο καρκίνος του θυρεοειδούς αυξάνεται μέρα με τη μέρα σε ποσοστά. Ενώ φαίνεται μικρό το ποσοστό σε σχέση με όλους τους καρκίνους του σώματος, όλο και αυξάνει. Γι’ αυτό λέμε ότι θα πρέπει ο ασθενής να είναι ενήμερος και ο γιατρός ειλικρινής απέναντί του και να του λέει τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως είναι και όχι όπως θα ’θελε ο ασθενής να ακούει για να είναι ευχαριστημένος».
Ο κ. Καλοφωλιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή την παρουσία συναδέλφων, είτε του ιδιωτικού τομέα είτε από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας και το Κ.Υ., και τη συμμετοχή τους με ερωταπαντήσεις.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Ιωάννης Σπυρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Γιώργος Σαμπαζιώτης (που απηύθυνε και χαιρετισμό) και Τάσος Πούλος και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος.
Χθες το βράδυ διεξήχθη ημερίδα με το ίδιο θέμα στα Φιλιατρά, ενώ σήμερα θα διεξαχθεί στους Γαργαλιάνους. Πρόκειται για εξόχως σημαντική πρωτοβουλία, με την οποία οι πολίτες έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ενημερωθούν σωστά για θέματα υγείας, να γίνουν κοινωνοί της πολύ σοβαρής δουλειάς που γίνεται στο νοσοκομείο και να διατυπώσουν τις δικές τους απορίες ή προβληματισμούς για θέματα υγείας που τους απασχολούν.

Του Ηλία Γιαννόπουλου

1 σχόλιο:

  1. Ο Καλοφωλιάς έφυγε από την Καλαμάτα με κλωτσές
    μπουνιές κλπ ας αφήσει τώρα τον καλό Σαμαρείτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα