Σελίδες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Με κάλεσμα για συνεργασίες άρχισε το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς

«Διαμορφώνουμε ένα νέο κόμμα βαθύτατα δημοκρατικό, μακριά από συγκεντρωτικές και γραφειοκρατικές δομές» ειπε ο Φώτης Κουβέλης
Με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν έναν νέο πόλο στο πολιτικό σκηνικό οι 700 σύνεδροι της «Δημοκρατικής Αριστεράς» συμμετέχουν στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος που άρχισε τις εργασίες του σήμερα το απόγευμα. Το «παρών» έδωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς επίσης η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς.   
Εκτιμάται ότι στο συνέδριο το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στις σχέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.
Την Παρασκευή και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου θα γίνουν τοποθετήσεις των συνέδρων.
Από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το βράδυ θα τεθούν σε ψηφοφορίες οι θέσεις και οι καταστατικές αρχές του κόμματος και θα συνοψίσει ο Φώτης Κουβέλης.
Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή προέδρου, γραμματέα και Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής που θα αριθμεί 110 μέλη και η εκλογή της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Ανοιχτή πρόταση διαλόγου, συνεργασίας και συμπόρευσης μέσα στα κινήματα, στα αυτοδιοικητικά σχήματα, στις κινήσεις πολιτών, στη βάση της εγγύτητας προγραμματικών στοχεύσεων και προοπτικής, σε δυνάμεις που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο, σε ανένταχτους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, σε δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος.
«Διαμορφώνουμε ένα νέο κόμμα βαθύτατα δημοκρατικό, μακριά από συγκεντρωτικές και γραφειοκρατικές δομές και συμπεριφορές, στηριγμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση» είπε, θέτοντας στον πυρήνα του νέου κόμματος το δημοκρατικό σοσιαλισμό, τον αριστερό ευρωπαϊσμό, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική, τον οικολογικό πολιτισμό.
Δημόσια πρόταση για την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου που θα έχει μάλιστα και συγκεκριμένη ατζέντα κατέθεσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά των άλλων δύο κομμάτων της αριστεράς χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει
Ο πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις και παρουσίασε στους συνέδρους το πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Αυτό είναι:
1. Η σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. Στο θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο ζήτημα του ευρωομολόγου και στον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
2. Στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
3. Στην συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών όσον αφορά την χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Κουβέλη για μια μεγάλη εκστρατεία στην ΕΕ, με την συλλογή υπογραφών ώστε να πιεστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις των γειτονικών μας χωρών.
4. Αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων γίνεται στη βουλή και κατά συνέπεια η συνεργασία των δύο κομμάτων μπορεί να γίνει στο πλαίσιο αυτό. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που να προχωρήσει πιο δυνατά και να μην ανέχεται την ατιμωρησία όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι.
5. Να προωθηθεί η Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.
6. Να ενισχυθεί η συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος.
7. Να προωθηθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία για την προστασία των αδυνάτων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι καιρός να αποδαιμονοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα