Σελίδες

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Παπανδρέου: 150.000 λιγότεροι στο δημόσιο - «Διπλές εξετάσεις» για 40.000 μετατασσόμενους

Τη μείωση κατά 150.000 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του «Economist». «Απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτηρίζει τις προτάσεις για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ η ΓΣΕΕ. Εκτιμάται ότι από την κατάργηση η συγχώνευση του 1/3 των ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και Α.Ε του δημοσίου, αναμένεται να περάσουν από αξιολόγηση περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι οποίοι όχι μόνο θα κριθούν από τον ΑΣΕΠ εάν θα προσληφθούν στο δημόσιο ή θα απολυθούν, αλλά και θα επανακριθούν μετά από μία διετία... Οι διατάξεις που θα εντάσσουν τις μετατάξεις στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή τον Ιούνιο.
Αναλυτικότερα:
Ο πρωθυπουργός
Μιλώντας για τον δημόσιο τομέα στο συνέδριο του Economist, είπε επί λέξει ο κ. Παπανδρέου:
«Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, το σχέδιο περιλαμβάνει μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα την περίοδο αυτή, ή 20% συνολική μείωση, που θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο με τη μη αντικατάσταση όσων βγαίνουν σε σύνταξη, αλλά επίσης και με εθελοντικές εξόδους από τον δημόσιο τομέα, όπου είναι απαραίτητο.
Ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, που θα ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα, πολύ πιο δίκαιο και που επίσης θα ανταμείβει την παραγωγικότητα.
Συγχώνευση ή κλείσιμο διαφόρων κρατικών εταιρειών, που πλέον δεν εξυπηρετούν το στόχο τους. Ευθυγράμμιση, έλεγχος με τα γενικά εισοδήματα και στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων για τους πιο ευάλωτους.

Η ΓΣΕΕ
Στην ανακοίνωσή της τονίζει:
«Η ΓΣΕΕ εκφράζει τη ριζική και έντονη διαφωνία της στις εξαγγελίες και στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για απολύσεις εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Είναι απορριπτέα και καταδικαστέα κάθε τέτοια σκέψη ή πρόταση (ακόμα και αν έχει επενδυθεί με τον μανδύα αξιολόγησης του ΑΣΕΠ) για απολύσεις εργαζομένων, σε φορείς του δημοσίου.
Σε μία εποχή μάλιστα, που η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 20%, το να στοχοποιούνται και να «εκτελούνται» εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα τον οποίο δημιούργησαν οι διαχρονικά εγκληματικές ασκούμενες πολιτικές, είναι παντελώς απαράδεκτη, αντεργατική και αντικοινωνική και γι' αυτό θα αντιμετωπισθούν δυναμικά απ' τα συνδικάτα και τη κοινωνία».


Διπλές «εξετάσεις» για τους μετατασσόμενους

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, το 2011 θα πραγματοποιηθούν μόνο 4.000 μετατάξεις από ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, καλύπτοντας μέρος του ορίου των 10.600 προσλήψεων για φέτος. Εάν όντως ισχύει ο αριθμός για 40.000 μετατάξεις, σε συνδυασμό με το 1/5, το 2012 δεν θα υπάρχει ικανός αριθμός κενών θέσεων για να υποδεχθεί το πλεονάζον προσωπικό των δημόσιων οργανισμών. Και ενώ οι εργαζόμενοι του «στενού» δημόσιου τομέα δεν προστατεύονται από τη συνταγματική διάταξη περί μονιμότητας, για όλους τους άλλους η απόλυσή τους έχει προαναγγελθεί, με διαδικασίες ΑΣΕΠ...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη αρχή θα εξετάζει τον υπηρεσιακό φάκελο του υπό μετάταξη υπαλλήλου, την αποδοτικότητά του, τις πειθαρχικές ποινές που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί, ενώ ακόμη άγνωστο παραμένει αν θα υπάρχει και συνέντευξη, καθώς αυτή θα προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.
Στο μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση στο «Βήμα» FM, μετά τη διαδικασία αξιολόγησης που θα περάσουν οι μετατασσόμενοι, θα υπάρξει διετής δοκιμαστική περίοδος μέχρις ότου οριστικοποιηθεί ότι δεν θα κινδυνεύουν με απόλυση. Οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από τους προϊσταμένους τους, οι οποίοι στο τέλος της διετίας θα κρίνουν την αποδοτικότητά τους και θα εισηγούνται ή όχι, για την παραμονή στην υπηρεσία.
Πρόκειται για διαδικασία ανάλογη µε αυτήν που προβλέπεται για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο. Με τη διαφορά, ότι δεν θα χάνουν μισθολογικά και άλλα δικαιώματα που απορρέουν από την προϋπηρεσία τους. Δηλαδή, θα δικαιούνται αποδοχές ίσες µε αυτές που θα προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο για τη βαθμολογική κλίμακα στην οποία έχουν φτάσει βάσει της προϋπηρεσίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:
«Η επαναξιολόγηση από το ΑΣΕΠ όλων των υπαλλήλων είναι κάτι που πρέπει να κάνει η Βουλή.
Επ' ευκαιρία όμως, ρωτάμε τον κ. Ραγκούση: Δεν πρέπει να επαναξιολογηθεί και ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, ο οποίος βρίσκεται στην ίδια θέση επί πολλά χρόνια;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα