Σελίδες

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Συνέδριο Μαστολογίας: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει

      
ImageΤο 12o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας, με διεθνή συμμετοχή, θα διεξαχθεί αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο «Elite», από την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας. Στην αυριανή τελετή έναρξης, στις 7.30 μ.μ., διάλεξη θα δώσει ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Απόστολος Γεωργιάδης, ενώ, όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο γεν. γραμματέας της ΕΕΜ Σάββας Παπαδόπουλος, στη θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι τομείς:
Εκπαίδευση στη Μαστολογία. Πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση. Η συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα πλαίσια του καρκίνου του μαστού. Γενετική συμβουλευτική για τον καρκίνο του μαστού.

Εξελίξεις στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού. Νοσηλευτική παρέμβαση στην ασθενή με καρκίνο του μαστού. Στοχευμένες θεραπείες. Νεότερες εξελίξεις στην ακτινοθεραπεία. Ψυχοπαθολογία της ασθενούς με καρκίνο του μαστού. Συνεδρίαση με το κοινό.

Μαστεκτομή
Η επίκουρος καθηγήτρια, πρόεδρος της ΕΕΜ, Λυδία Ιωαννίδου - Μουζάκα, σημείωσε ότι η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη χειρουργική, σώζουν πλέον σε μεγάλο ποσοστό το μαστό των γυναικών που προσβάλλονται σήμερα από καρκίνο. «Με τον προληπτικό έλεγχο», τόνισε η κα Μουζάκα, «μειώθηκε και το ποσοστό των τροποποιημένων ριζικών μαστεκτομών, αφήνοντας τη θέση τους στη μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος».
Ο πρόεδρος του Συνεδρίου και αντιπρόεδρος της ΕΕΜ, Βασίλης Γεωργούντζος, πρόσθεσε: «Με τη βοήθεια της έγκαιρης διάγνωσης κυνηγάμε τον καρκίνο για να τον αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό, μεγάλο ποσοστό των γυναικών που πρέπει να χειρουργηθούν είναι στο πρώτο στάδιο της νόσου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από 25 χρόνια, που η νόσος ήταν πολύ προχωρημένη».

Δεν υπάρχει εθνικός πληθυσμιακός έλεγχοςΌπως αναφέρθηκε, επίσης, με την έγκαιρη διάγνωση μειώνονται οι χειρουργικές επεμβάσεις, γίνονται λιγότερες συμπληρωματικές θεραπείες και εξοικονομούνται χρήματα για τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος και τις ίδιες τις ασθενείς. Στην εξέλιξη αυτή, βοήθησε η γενικότερη αλλαγή νοοτροπίας των ιατρών, όσο και των ασθενών απέναντι στη νόσο και η μεταστροφή τους προς την προληπτική εξέταση των μαστών, στην οποία σημαντικά συνέβαλε και η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.
Επίσης, στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει εθνικός πληθυσμιακός έλεγχος για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία, όπως επισημάνθηκε, έχει μειωθεί η θνησιμότητα από τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου τα τελευταία χρόνια, επειδή οι γυναίκες έχουν επωμιστεί προσωπικά την ευθύνη και την οικονομική επιβάρυνση για την πραγματοποίηση της προληπτικής μαστογραφίας. Αναφέρθηκε δε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που δε διαθέτει Εθνικό Μητρώο Καρκίνου του Μαστού.

Νέες θεραπείεςΟ πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου Βασίλης Μπαρμπούνης σημείωσε ότι «νεότερα μόρια, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της στοχευμένης θεραπείας, ετοιμάζονται να εισέλθουν στη φαρμακευτική μας φαρέτρα. Οι θεραπείες αυτές θα είναι πιο αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές από την κλασσική χημειοθεραπεία».
Εκ μέρους της εταιρείας «Interamerican», χορηγού της ΕΕΜ, ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων Γ. Ρούντος ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι το συνέδριο θα πάει ένα βήμα πιο πέρα τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού από την επιστημονική κοινότητα και την ΕΕΜ στη χώρα μας».
Μ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα