Σελίδες

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η κυβέρνηση στην τροχιά ότι η «άρνηση συναίνεσης» φέρνει εκλογές με ευθύνη άλλων…

Πολιτική σταθερότητα απαιτεί από την Ελλάδα η «τρόϊκα». Τέτοια, που να διασφαλίζει την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των νέων μέτρων, ανεξαρτήτως από το ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία. Για να επιτευχθεί αυτό, ζητά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, με 180 ψήφους. Χωρίς όμως την υπερψήφισή του και από τη ΝΔ, ώστε να δεσμευθεί ως κόμμα ότι από όποια θέση (κυβέρνησης ή αξιωματικής αντιπολίτευσης) θα συμβάλλει στην υλοποίηση των μέτρων που θα αποφασιστούν, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό μόνο από το ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη και εάν στη σημερινή κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ (156 έδρες) προστεθούν αυτές του ΛΑΟΣ (15) που μιλά για εθνική ενότητα αλλά καθόλου βέβαιο δεν είναι (ακριβώς το αντίθετο)ότι εκ νέου θα συναινέσει και τις έδρες της ΔΗ.ΣΥ της κ. Μπακογιάννη (5) που επίσης μιλά για την αναγκαιότητα «εθνικής συναίνεσης», το συνολικό άθροισμα, είναι 176 έδρες. Η Αριστερά είναι βέβαιο ότι δεν θα συναινέσει και η ψήφος και των τεσσάρων πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που «διέρρευσαν» ψηφίζοντας ενάντια στο Μνημόνιο και διαγράφηκαν, θεωρείται απίθανη.

Εκεί αρχίζει το «γαϊτανάκι» που οδηγεί με λιγότερες πιθανότητες στην συναίνεση εκ μέρους της ΝΔ και με πολύ περισσότερες, στην προκήρυξη εκλογών εκ μέρους της κυβέρνησης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την άρνηση συναίνεσης, στη ΝΔ. Αυτό ακριβώς έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας ότι το «δίλημμα» υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ή εκλογές, εκ μέρους του πρωθυπουργού, είναι προ των πυλών.
Προλειαίνουν το έδαφος για 180 έδρες
Την αναγκαιότητα της υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από 180 βουλευτές, είχε πρωτοθέσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Ακολούθησε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, την Παρασκευή, θέτοντας μετ΄ επιτάσεως την αναγκαιότητα εθνικής συναίνεσης, χωρίς να μιλήσει για αριθμό ψήφων.
«Και οι πρόωρες εκλογές ίσως να οδηγήσουν σε άλλου τύπου κυβερνήσεις...» σημείωσε με νόημα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης κάνοντας λόγο για «πλειοψηφία-παγίδα», σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».
Ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο, απέκλεισε την περίπτωση συναίνεσης . Παρά τις αρχικές - διερευνητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπάρχουν θετικές προτάσεις στο πρόγραμμα της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε με σκληρό λόγο.
Μετά την αποκάλυψη της τηλεφωνικής πρωτοβουλίας που πήρε ο πρωθυπουργός να έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά, εν όψει και της επόμενης ημέρας που θα ήταν το «Ζάππειο 2», προκειμένου να ζητήσει μία συνεννόηση, αυτό που λέμε «εθνική συνεννόηση», έτσι ώστε να αναδειχθεί και να αποδειχθεί και στην πράξη εάν υπάρχει βούληση και από την πλευρά της Ν.Δ. για κάτι τέτοιο.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε μία συγκεκριμένη τοποθέτηση, ότι η χώρα έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση. Και από εκεί και πέρα, είναι θέμα υπευθυνότητας και ευθύνης των πολιτικών δυνάμεων. Εννοείται ότι η συναίνεση και η εθνική συνεννόηση δεν κλείνει με ένα τηλεφώνημα, ούτε με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». Υπάρχουν πράξεις, υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και μέσα από την ίδια την πράξη φαίνεται εάν μία πολιτική δύναμη και μάλιστα όπως είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, έχει τη διάθεση να έλθει σε μία εθνική συνεννόηση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση που περνά η χώρα».
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς είπε στον Πρωθυπουργό αυτά που είπε και την επομένη, στο Ζάππειο, σε ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό», απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μιχελάκης. Τι είπε κατ΄ιδίαν στον πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς και το επανέλαβε στο Ζάππειο; Ότι δεν θα συναινέσει.
Η κυβέρνηση τη Δευτέρα, άρχισε με τα κορυφαία στελέχη της να κάνει λόγο για την ευθύνη της ΝΔ εάν δεν συναινέσει στην ψήφιση του Μεσοπρόσθεσμου προγράμματος, προκαλώντας έντονα την αίσθηση, ότι δημιουργεί το υπόβαθρο, για προκήρυξη εκλογών, με «ευθύνη της ΝΔ».
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα και στο ίδιο πνεύμα, απάντησε:
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όχι 180 αλλά να μην πω 300 έπρεπε να είναι οι θετικές ψήφοι όταν η Κυβέρνηση εισηγείται σχέδιο σωτηρίας της χώρας γιατί περί αυτού πρόκειται, τουλάχιστον μιλώντας για τις βασικές επιλογές. Δεν μιλάω τώρα για τις επιμέρους επιλογές που μπορεί να είναι στοιχεία οικονομικής πολιτικής ή άλλης πολιτικής που εκεί ο καθένας διαφωνεί κλπ. Τώρα τι να σας πω; Η ανάγκη στήριξης ιδίως δε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που ότι και προσπαθεί να λέει δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ιστορικά έχει καταγραφεί ως το κόμμα το οποίο είναι βασικός υπαίτιος λόγω των 5,5 χρόνων και έτσι όπως Κυβέρνηση του γεγονότος ότι έφτασε η χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Αυτό ο ιστορικός του μέλλοντος, ό,τι και να ισχυρίζονται τα στελέχη και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα το καταγράψει. Άρα, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη η στήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας που κάνει η χώρα».
Επιβεβαίωσε την πορεία προς «αναγκαστικές εκλογές» με τις σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής: «Ο ελληνικός λαός δεν συγχωρεί μικροκομματικές πολιτικές και οφέλη τα οποία μπορούν να προβάλλονται ή κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να τα αποκομίσουν από τέτοιου είδους πρακτικές. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Όμως, το πρόβλημα αυτό καθ' αυτό είναι στην ίδια τη χώρα, η οποία αυτές τις πράξεις τις εισπράττει αρνητικά».
Δεν άνοιξε κε νέου τα «χαρτιά» του ο κ. Πεταλωτής εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος την επόμενη εβδομάδα, ενώ πριν δύο εβδομάδες είχε δηλώσει ότι θα ψηφιστεί με «απλή πλειοψηφία». Δεν το επανέλαβε. Ανέφερε απαντώντας στο ερώτημα εάν η τρόϊκα θέτει ως προϋπόθεση σταθερότητας την πλειοψηφία των 180 ψήφων:
«Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών νόμων, του ελληνικού Συντάγματος, που ορίζουν πώς ψηφίζεται, ανάλογα με την ισχύ και βαρύτητά του και με συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες κάθε νομοσχέδιο. Συνεπώς, για την ψήφιση κάθε νομοσχεδίου, τίθενται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επομένως, καμιά τρόικα δεν θα μπορούσε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση. Από εκεί και πέρα, έτσι πορευόμαστε και αυτή θα είναι μία διαρκής πρόσκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
... Το αν ψηφίσει η Ν.Δ., θα είναι πραγματικά μια άσκηση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Εμείς, όταν ήταν να σχεδιάσουμε το μεσοπρόθεσμο, καλέσαμε τα κόμματα να έλθουν σε συνεννόηση, προκειμένου αυτό το μεσοπρόθεσμο να έχει μια ευρύτερη συναίνεση, να συμπεριληφθούν προτάσεις που θα τις διατυπώσουν τα κόμματα, τα οποία όμως - τα περισσότερα - με πρώτη και καλύτερη τη Ν.Δ., απέρριψαν αυτή την πρότασή μας. Άρα, η υπευθυνότητα έχει κριθεί κατά ένα μέρος. Στην ψηφοφορία θα κριθεί και κατά ένα δεύτερο μέρος».
Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων
Οι εντεινόμενες διεργασίες περί «συναίνεσης», σχολιάστηκαν από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ:
«Οι νέοι εκβιασμοί και η πιο ισχυρή συναίνεση που απαιτούν μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχει στόχο να αλυσοδέσει το λαό για να επιβάλουν πιο βάρβαρα και αντιδραστικά μέτρα. Ταυτόχρονα φανερώνει ότι φοβούνται τη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση, οργάνωση και συμπόρευση με το ΚΚΕ. Ο λαός δεν πρέπει να τους φοβηθεί. Τώρα πρέπει να αντεπιτεθεί».
Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συνομολογήσει με την τρόικα ένα νέο μνημόνιο που θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για την οικονομία και την κοινωνία.
Οι δυνάμεις που θα συναινέσουν σε αυτήν την πολιτική διαπράττουν ένα τεράστιο έγκλημα απέναντι στην ίδια την κοινωνία, στους εργαζόμενους και στη νεολαία, που με κάθε τρόπο δηλώνουν την αντίθεσή τους στις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές προς όφελος των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου».
Δίνοντας τη δική του εκδοχή στις διεργασίες μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης, σχολίασε: Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή συνθλίβεται ανάμεσα στην εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια αλλά και την εντεινόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης της Τρόικας γιατί αποδεικνύεται ακατάλληλη να κάνει τη δουλειά. Από εκεί προκύπτουν και οι εγγυήσεις που ζητάει η Τρόικα σε πολιτικό επίπεδο. Γι αυτό ζητάει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ένα σενάριο Πορτογαλικού τύπου. Με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να συναινούν και να εγγυώνται από κοινού ότι αυτή η πολιτική που είναι ακόμα πιο δύσκολο να περάσει στο λαό θα την στηρίξουν.
Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά το Ζάππειο ΙΙ, παρά την αντιμνημονιακή συσκευασία και το κορδελάκι, επί της ουσίας στα περισσότερα θέματα κάνει μεγάλα βήματα για να συμπέσει και να συμφωνήσει με την ασκούμενη πολιτική. Σε κάποια σημεία μάλιστα την υπερβαίνει στο αντιλαϊκότερο και πιο νεοφιλελεύθερο. Απλά δε θα γίνει με την μορφή μιας ανοιχτής συναίνεσης γιατί το ένστικτο της κομματικής αυτοσυντήρησης και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δε τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε μια ανοιχτή μορφή σύμπραξης Παπανδρέου-Σαμαρά. Διότι υπάρχει η ιστορία, η παράδοση και το γόητρο των δύο παρατάξεων και οι προσωπικές στοχεύσεις των δύο ηγετών. Η εξέλιξη των πραγμάτων εξαρτάται από την παρέμβαση και του λαϊκού παράγοντα. Το βέβαιο είναι ότι πυκνώνουν οι πολιτικές εξελίξεις, φουντώνουν τα σενάρια εκλογών και μέσα από τα σενάρια της κυβέρνησης».




Σχόλια

Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα

Αφήστε το σχόλιο σας


Δείτε επίσης τα τελευταία νέα με χρονολογική σειρά






Λύστε τις νομικές απορίες σας






Ακολουθήστε το eklogika.gr


Ψηφοφορία

Πιστεύετε ότι θα γίνουν ή πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές;

  • Ναι θα γίνουν & πρέπει να γίνουν
  • Νομίζω ότι θα γίνουν αν και δεν πρέπει
  • Δεν θα γίνουν αν και χρειάζονται
  • Δεν θα γίνουν, δεν χρειάζονται
  • Δεν έχει σημασία, δεν αλλάζει τίποτα
Σύνολο ψήφων:303





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα