Σελίδες

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΠΟΠ Καλαμάτα : Με έπεισε ο Τατούλης για μη επέκταση τυποποίησης εκτός νομού

Διευκρινίσεις για το θέμα τυποποίησης του «ΠΟΠ Καλαμάτας» στο ελαιόλαδο έδωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση από πλευράς Περιφέρειας ότι η τυποποίηση πρέπει να γίνεται μόνο εντός νομού.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλαπάνη, είναι σημαντικό το γεγονός και ο ίδιος ιδιαίτερα ευτυχής που ασχολήθηκε ο περιφερειάρχης με το θέμα του ΠΟΠ ελαιολάδου: «Όταν πριν από 5 χρόνια, στον προεκλογικό αγώνα του 2006, ξαναζωντάνευα το θέμα επέκτασης του ΠΟΠ σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, αρκετοί με ειρωνεύτηκαν. Χαίρομαι που σήμερα αναδεικνύεται σ’ ένα από τα κορυφαία αιτήματα του νομού και άνθρωποι που είναι εξαιρετικοί γνώστες θα ασχοληθούν υπεύθυνα και αποτελεσματικά με αυτό. Το ΠΟΠ δεν είναι πανάκεια. Είναι ένα πιστοποιητικό ποιότητας και ως τέτοιο έχει τη συνεχή ανάγκη δράσεων για τη διατήρηση της ποιότητας και τη βελτίωσή της. Το ΠΟΠ δεν είναι μόνο 35 ευρώ στο στρέμμα, που είναι σημαντικό για τους παραγωγούς και το καταλαβαίνω. Το ΠΟΠ είναι ποιότητα προϊόντος, ποιότητα στην παραγωγή, ποιότητα στη συλλογή, έλεγχος ωριμότητας, ποιότητα στην αποθήκευση, ποιότητα στην συσκευασία. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Επαναλαμβάνω, για το ΠΟΠ πρέπει να υπάρξει τοπικός οργανισμός, με τη συμμέτοχη όλων, ο οποίος θα καθορίζει τις ποιότητες και θα ελέγχει τη διατήρηση και τη συνεχή βελτίωση αυτής της ποιότητας».
ΤυποποίησηΣε ό,τι αφορά τη διαφορετική από τη δική του αρχικά πρόταση που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο κ. Μαλαπάνης εξήγησε: «Το κορυφαίο θέμα ήταν η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό και αυτό εκτιμώ ότι είναι το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή για τους παραγωγούς. Στο πλαίσιο αυτό είχα ιεραρχήσει ότι πρώτο είναι το ΠΟΠ ως επέκταση σε όλο το νομό, δεύτερο είναι η καθιέρωση του ΠΟΠ Καλαμάτα ως brand name και τρίτο η συσκευασία στο Νομό Μεσσηνίας. Αυτή ήταν η άποψή μου και αυτή εκτιμούσα ότι ήταν ο προσφορότερος τρόπος για να πετύχουμε το πρώτο και κύριο, που ήταν η επέκταση σε όλο το νομό. Την άποψη αυτή είπα στη συζήτηση που είχαμε στην Εκτελεστική Επιτροπή και ο κ. Τατούλης επέμεινε και ταύτισε το θέμα του ΠΟΠ Καλαμάτας αποκλειστικά με την ποιότητα και ζήτησε την ολική προστασία της ποιότητάς του, στοχεύοντας και επενδύοντας ως Περιφέρεια Πελοποννήσου πάνω στο θέμα ποιότητας, που δε διασφαλίζεται με την εκτός νομού συσκευασία του. Με δεδομένη και την ύπαρξη συσκευαστηρίων, όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του ο κ. Τατούλης, την ομόφωνη θέση των άλλων αντιπεριφερειαρχών, αλλά και το γεγονός ότι η Επιτροπή που ορίσθηκε αποτελείται από εξαιρετικούς ανθρώπους και γνώστες του αντικειμένου, δεν είχα κανέναν λόγο να μη συμφωνήσω με την οριστική πρόταση προστασίας του ΠΟΠ Καλαμάτας, όπως κατατέθηκε από τον περιφερειάρχη».
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα