Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σοκ και Δέος από τα νέα μέτρα

Σε επικίνδυνη στροφή βρίσκεται από χθες η κυβέρνηση, καθώς ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων χωρίς προηγούμενο. Μία σειρά αλλαγών που προκαλούν σοκ και δέος στους πολίτες και αλλάζουν το κοινωνικό ανάγλυφο της χώρας, τουλάχιστον όπως αυτό διαμορφώθηκε από το 1974 και μετά. «Θα κάνουμε τα πάντα για να βγούμε από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός και με τα όσα ανακοινώθηκαν έγινε πράξη και το προεκλογικό σύνθημα «αλλάζουμε τα πάντα»
Σοκ και Δέος από τα νέα μέτρα Του Γιάννη Αντύπα
Ο Γ. Παπανδρέου από τα πρώτα του λόγια έδειξε την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να λιγοψυχήσει». Ηξερε πως και μόνο το άκουσμα των μέτρων που είχε στον φάκελό του ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα προκαλούσε υπαρξιακή αγωνία στα στελέχη του και συναισθήματα απογοήτευσης, οργής και δυσαρέσκειας στους πολίτες. «Για δεύτερη φορά στη ζωή του ο Γιώργος βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο» έλεγε μετά το πέρας της συνεδρίασης στους χλομιασμένους υπουργούς συνεργάτης του.Η σύνδεση με το 1967, όταν οι χουντικοί τον απείλησαν για να «καρφώσει» τον πατέρα του, που κρυβόταν στη σοφίτα στο Καστρί, δεν ήταν τυχαία. Ο πρωθυπουργός, έχοντας ο ίδιος την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με τους ομολόγους του, πήρε την απόφαση και άναψε στον υπουργό Οικονομικών το πράσινο φως για τα έκτακτα μέτρα του 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και το μεσοπρόθεσμο. «Θα κάνουμε τα πάντα για να βγούμε από την κρίση» είπε και με τα όσα ανακοινώθηκαν έγινε πράξη και το προεκλογικό σύνθημα «αλλάζουμε τα πάντα». Από χθες τίποτα πια δεν είναι ίδιο στην Ελλάδα. Και το αύριο δε θα θυμίζει σε τίποτα το χθες, είτε η κυβέρνηση πετύχει, είτε αποτύχει.
Οι ανακοινώσεις  Το «βάρος» των ανακοινώσεων έπεσε στους ώμους του Γ. Πεταλωτή. «Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις και να επιταχυνθεί η πορεία που έχουμε χαράξει για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και άνοιξε τα χαρτιά του. Ανακοίνωσε:
Την άμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ.
Την υιοθέτηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2012-2015.
Πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ως το 2015.
Συναντήσεις
Για όλα αυτά τόνισε ότι «είναι συνεπώς αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη και κοινωνική συμφωνία γύρω από τους στόχους που θέτει αλλά και τους τρόπους για να τους πετύχουμε». Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθούν σήμερα οι συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 10.30 π.μ., με τον πρόεδρο της ΝΔ, Α, Σαμαρά, στις 12.15 μ., με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, στη 1.30 μ.μ., με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Α. Τσίπρα, στις 2.30 μ.μ., με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη και στις 3.30 μ.μ., με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη. Την Τετάρτη στις 10.00 π.μ., ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Με αυτά τα μέτρα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πάρει την πέμπτη δόση στις αρχές του Ιουνίου και στα τέλη του μήνα να λάβει νέο δάνειο από το συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. Για να μπορεί να πει στους εταίρους μας πως οι Ελληνες πληρώνουν για τα λάθη τους και στους πολίτες ότι το τούνελ έχει στο τέλος φως.
Αλλιώς, σε κάθε άλλη περίπτωση, η χώρα θα εισέλθει σε φάση ραγδαίων πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων. Σε αυτή τη συγκυρία το Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμά ούτε τις επισημάνσεις όλων σχεδόν των μελών του υπουργικού συμβουλίου πώς πρέπει να αξιολογηθεί η πορεία μέχρι σήμερα. Γιατί, σε αυτό συμφωνούν και οι βουλευτές, δε γίνεται η κυβέρνηση να επιβάλλει νέα μέτρα χωρίς να αξιολογεί και να απολογείται γιατί δεν πέτυχαν τα προηγούμενα. Μπορεί τα στελέχη να συμφωνούν στη διαπίστωση, να συναινούν στα μέτρα, αλλά δεν έχουν όλοι οι υπουργοί το ίδιο πράγμα στο μυαλό τους.
Αξιοπιστία
Οι μισοί θέτουν θέμα Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η αξιοπιστία του έχει πληγεί και οι υπόλοιποι τα βάζουν με τους συναδέλφους τους, που δεν κάνουν τη δουλειά τους και από τους οποίους ζητούν να αφήσουν τα μισόλογα και αν διαφωνούν να παραιτηθούν! Υπάρχει, βέβαια, και μία τρίτη κατηγορία στελεχών, που θέτουν εμμέσως πλην σαφώς θέμα νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.
Με άλλα λόγια, θέτουν θέμα εκλογών, καθώς πιστεύουν ότι τα μέτρα που ζητά η τρόικα αγγίζουν τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της τελευταίας λαϊκής εντολής.
Η 5η δόση
Με αυτά τα μέτρα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πάρει την πέμπτη δόση στις αρχές του Ιουνίου και στα τέλη του μήνα να λάβει νέο δάνειο από το συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε.
Βολές
Οι μισοί υπουργοί θέτουν θέμα Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι η αξιοπιστία του έχει πληγεί και οι υπόλοιποι τα βάζουν με τους συναδέλφους τους, που δεν κάνουν τη δουλειά τους και από τους οποίους ζητούν να αφήσουν τα μισόλογα και αν διαφωνούν να παραιτηθούν!
Κριτική από Βενιζέλο
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Γ. Παπακωνσταντίνου, περιγράφοντας ένα αναποτελεσματικό πλαίσιο πολιτικής και μια αλαζονική συμπεριφορά από στελέχη του υπουργείου. «Μην απαξιώνουμε τα πάντα» προστάτεψε τον υπουργό Οικονομικών ο Γ. Παπανδρέου. Στροφή στην πραγματική οικονομία ζήτησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, κόκκινες γραμμές στις απολύσεις και τις υποθήκες έβαλε ο Κ. Σκανδαλίδης, θέμα πολιτικών χειρισμών έθεσε ο Δ. Ρέππας, «δε μας παίρνει για άλλα μου σου ξου» τόνισε η Α. Διαμαντοπούλου. Ο Α. Λοβέρδος κάλεσε όσους διαφωνούν να κάνουν και το επόμενο βήμα, το οποίο, αν και δεν το είπε, δεν είναι άλλο από την παραίτηση. Από τη συνεδρίαση, πάντως, απουσίαζαν ο Χρ. Παπουτσής και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα