Σελίδες

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πέντε παρεμβάσεις για τους μισθωτούς

Νέο «τοπίο» δημιουργείται στις εργασιακές σχέσεις, με... σπάσιμο του κατώτερου μισθού για τους νέους και εφαρμογή του ελαστικού οκταώρου.
Συγκεκριμένα, πέντε είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις για τους μισθωτούς:
1 Μισθοί νέων. Οι νέοι κάτω των 25 ετών θα αμείβονται για 24 μήνες με μισθό μειωμένο κατά το 20% του κατώτερου μισθού (δηλαδή με 591,6 ευρώ). Ουσιαστικά «παρακάμπτεται» ο κατώτερος μισθός, που προβλέπεται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν κάνει μείωση προσωπικού το τελευταίο τρίμηνο, αλλά ούτε και να κάνουν απολύσεις κατά τη διάρκεια της ισχύος αυτών των συμβάσεων.
2 Συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα ανανεώνονται τρεις φορές και για διάστημα που να μην ξεπερνά τα τρία χρόνια. Σημειώνεται πως όσοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου απολύονται χωρίς αποζημίωση.
3 Διευθέτηση χρόνου εργασίας. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εφαρμόσουν το ελαστικό οκτάωρο για έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό η ημερήσια απασχόληση μπορεί να φτάνει τις 10 ώρες, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες (με σημαντική επίπτωση στο εισόδημα του εργαζομένου).
Στη συνέχεια, για αντίστοιχο διάστημα οι μισθωτοί θα δουλεύουν 6 ώρες την ημέρα. Η συμφωνία θα μπορεί να γίνει με επιχειρησιακή σύμβαση ή με συμφωνία εργοδότη και συνδικάτου ή ένωσης προσώπων.
4 Εισφορά υπέρ ανεργίας. Η εισφορά θα πάει από το 4% στο 5%, με την αύξηση να είναι 0,5% για τους εργοδότες και του 0,5% για τους εργαζομένους.
5 Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η νέα και σαφώς περιορισμένη λίστα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία, μείωση μισθών από 50 έως 200 ευρώ (καθώς οι εργαζόμενοι χάνουν το ειδικό επίδομα) και στη συνέχεια μείωση συντάξεων κατά 12%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα