Σελίδες

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ποινές Δικαστηρίων :Τώρα πληρώνονται με δόσεις αλά «Κωτσόβολος»

Μόλις τρία άτομα που έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ήσσονος σημασίας έχουν εκμεταλλευτεί το θεσμό της κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας. Παράλληλα, ιδιαίτερα ευεργετική αποδεικνύεται η δυνατότητα που δίνεται πλέον σε καταδικασθέντες με εξαγοράσιμη ποινή, να την αποπληρώνουν σε… 24 ή 36 δόσεις! Ήδη το πρώτο 5μηνο έχουν εκμεταλλευτεί το μέτρο 40 καταδικασθέντες στην περιοχή μας.
Κοινωφελής εργασία
Ακόμα, λοιπόν, δεν έχει γίνει ευρέως γνωστός ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας στη Μεσσηνία, ενώ όσοι είναι ήδη εργαζόμενοι προτιμούν να εξαγοράζουν την ποινή τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός αφορά καταδικασθέντες για αδικήματα ήσσονος σημασίας, με ποινή φυλάκισης από 1 μήνα έως 3 χρόνια και δεν αφορά κακουργήματα, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και στρατιωτικά ποινικά αδικήματα. Εφαρμόζεται δε σε περιπτώσεις αδικημάτων οικονομικής φύσης και αφορά ποινές φυλάκισης που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια. Κάθε μέρα φυλάκισης μετατρέπεται σε παροχή κοινωφελούς εργασίας 4 ωρών και μπορεί το δικαστήριο να την αυξομειώσει από 2 έως και 6 ώρες.


Μέχρι αυτή τη στιγμή τρία άτομα έχουν ζητήσει τη μετατροπή της ποινής τους σε εργασία. Ένα άτομο ζήτησε να εργασθεί στο Δήμο Δυτικής Μάνης, άλλο ένα στο Δήμο Μεσσήνης και ένα τρίτο σε Δήμο της Ηλείας, μιας και από εκεί είναι η καταγωγή του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστα Μαργέλη, η εφαρμογή του θεσμού ξεκίνησε μόλις πριν από 2-3 μήνες στη Μεσσηνία και ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί. Ο ίδιος διευκρίνισε πως ακόμα και αν κάποιος εργάζεται κανονικά και θέλει να επωφεληθεί της δυνατότητας της κοινωφελούς εργασίας, μπορεί να απασχολείται στο φορέα που θα συμφωνήσει απογευματινές ώρες ή Σαββατοκύριακα, ενώ θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν σχετικά οι Δήμοι και οι φορείς.
Σημαντική, όπως προαναφέραμε, είναι και η εφαρμογή ενός νέου μέτρου, καθώς με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα έχει δοθεί η δυνατότητα καταδικασθέντες να ζητούν από τον εισαγγελέα αποπληρωμή των ποινών με δόσεις.


Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα