Σελίδες

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Εξτρα φόρους και τεκμήριο φέρνει η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων

Το εμβαδόν των χώρων που τακτοποιήθηκαν θα πρέπει να δηλωθεί στην εφορία
Εξτρα φόρους και τεκμήριο φέρνει η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων  Της Μαρίας Βουργάνα
«Παγίδα» έξτρα φόρων «κρύβει» η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων για περισσότερους από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάχθηκαν στη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις αποκαλύπτονται με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά που εστάλη στις εφορίες όλης της χώρας.
Η εγκύκλιος αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος ορίζει ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιούνται και μετατρέπονται και τυπικά σε χώρο κύριας χρήσης της κατοικίας θα πρέπει να δηλωθούν στη φορολογική δήλωση του 2012 καθώς λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, της έκπτωσης από το εισόδημα ή το φόρο των τόκων στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας, των τεκμαρτών εισοδημάτων και το «πόθεν έσχες». Πιο συγκεκριμένα, η επιφάνεια των τακτοποιημένων χώρων υπολογίζεται για:

Στο έντυπο Ε1
Το τεκμήριο διαβίωσης. Οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι και άλλοι χώροι (υπόγεια, σοφίτες, πάρκινγκ κ.λπ.) δηλώνονται στο έντυπο Ε1 της δήλωσης όχι ως βοηθητικοί χώροι αλλά ως χώροι κύριας χρήσης και θα προσαυξάνουν τη συνολική επιφάνεια των κύριων χώρων της κατοικίας και κατά συνέπεια το τεκμήριο διαβίωσης. Για παράδειγμα για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. με 30 τ.μ. ημιυπαίθριους χώρους το τεκμήριο διαβίωσης ανέρχεται σήμερα σε 4.900 ευρώ (3.400 ευρώ για την επιφάνεια των 100 τ.μ. + 900 ευρώ για τον ημιυπαίθριο ). Με την τακτοποίηση του ημιυπαίθριου η επιφάνεια των κύριων χώρων της κατοικίας αυξάνεται σε 130 τ.μ. και το τεκμήριο σε 5.200 ευρώ. Στην περίπτωση που οι τακτοποιημένοι χώροι δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στα έντυπα Ε1 και Ε9, το 2012 θα πρέπει να δηλωθούν.
Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι θα δουν το τεκμήριο να αυξάνεται από 3.400 ευρώ σε 5.200 ευρώ. Την απαλλαγή από το φόρο του τεκμαρτού εισοδήματος από δωρεάν παραχώρηση μίας κύριας κατοικίας επιφάνειας έως 200 τ.μ. από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα. Τον υπολογισμό της επιφάνειας κατοικίας που αποκτήθηκε ως πρώτη κατοικία με στεγαστικό δάνειο και οι τόκοι εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα ή από το φόρο.
Αυτό ισχύει τόσο για τα δάνεια που συνάφθηκαν μέχρι 31/12/2002 όσο και γι΄ αυτά που έχουν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά.
Χιλιάδες φορολογούμενοι που είχαν κατοικίες επιφάνειας λίγο κάτω από το όριο των 120 τ.μ. με την προσμέτρηση των ημιυπαίθριων χώρων θα έχουν μικρότερη φοροαπαλλαγή για τους τόκους πρώτης κατοικίας.
Τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) που θα βαρύνουν όσους απέκτησαν το 2010 και το 2011 κτίσματα με χώρους που «τακτοποιήθηκαν». Η αξία των ημιυπαίθριων θα υπολογίζεται στη συνολική αξία του ακινήτου. Τον προσδιορισμό της ετήσιας δαπάνης με βάση και τα ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών.
Τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος από ακίνητα (εκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση και δωρεάν παραχώρηση).
Πώς θα μπουν στη φορολογική δήλωση
Οι χώροι που τακτοποιούνται πρέπει για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2012 (έντυπο Ε1). Στη δήλωση αυτή θα περιληφθούν οι χώροι που έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2010, καθώς και όσοι έχουν τακτοποιηθεί μέσα στο 2011. Οσοι τακτοποιούνται μέσα στο έτος 2011, ανεξάρτητα από την ημερομηνία τακτοποίησής τους, πρέπει να δηλωθούν διορθωμένοι για όλη τη χρήση του 2011, στη δήλωση του 2012 και έτσι θα συνεχίζουν να δηλώνονται και τα επόμενα οικονομικά έτη. Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι οι τακτοποιημένοι χώροι δεν δηλώνονται ή δηλώνονται ανακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται μετά την τακτοποίησή τους, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και Ε9
Οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι δεν υπολογίζονται για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και δεν απαιτείται να αναγραφούν ως κύριοι χώροι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011. Οι ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιούνται θα πρέπει να δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης στο Ε9 του επόμενου έτους της τακτοποίησης μόνο στην περίπτωση που επέρχεται κάποια μεταβολή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς (π.χ. αγορά, μεταβολή του είδους εμπράγματου δικαιώματος, μεταβολή των ποσοστών ιδιοκτησίας, διαχωρισμού επικαρπίας - ψιλής κυ­ρι­ότητας κ.λπ.). Από τη στιγμή που δηλώνεται στο Ε9 ακίνητο που περιλαμβάνει τακτοποιημένο ημιυπαίθριο χώρο τότε υπολογίζεται στο ΦΑΠ.
«Τακτοποιημένοι» χώροι (κλειστά γκαράζ, αποθήκες, σοφίτες) που έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι ουδέποτε είχαν αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, πρέπει να αναγραφούν στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους, μετά την τακτοποίησή τους.
Φόρος μεταβίβασης
Οι ημιυπαίθριοι χώροι και οι χώροι σε υπόγειο, ισόγειο, σοφίτα, οι οποίοι μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία (πωλούνται) και ήδη κατά το χρόνο της μεταβίβασης (αγοραπωλησίας) έχουν τακτοποιηθεί, υπάγονται σε φόρο μεταβίβασης ανάλογα με τη χρήση τους. Κατά τη μεταβίβαση των χώρων, για τους οποίους έχει περαιωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και έχει χορηγηθεί η παραπάνω βεβαίωση, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φοροαπαλλαγής λόγω μεταβίβασης πρώτης κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
Ενα παράδειγμα με 3 περιπτώσεις
Φορολογούμενος τακτοποίησε το 2010 υπόγειο χώρο, που σύμφωνα με την οικοδομική άδεια ήταν αποθήκη 'η χώρος στάθμευσης, σε κατοικία
Περίπτωση α: Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων είχε δηλωθεί ως αποθήκη ή χώρος στάθμευσης, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια. Σε αυτή την περίπτωση, μετά την τακτοποίηση, δεν απαιτείται τροποποίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2011 και επομένων ετών, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή.
Περίπτωση β: Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων δεν είχε δηλωθεί καθόλου ο εν λόγω χώρος. Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλεται δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011, στο οποίο θα εμφανίζεται το ακίνητο ως κατοικία.
Περίπτωση γ: Μετά την τακτοποίηση ο ιδιοκτήτης προβαίνει σε πώληση του εν λόγω ακινήτου μέσα στο έτος 2011. Σε αυτή την περίπτωση ο μεν αγοραστής θα αποτυπώσει το ακίνητο στη δήλωση στοιχείων ακινήτων ως κατοικία, ο δε πωλητής δεν θα κάνει κάποια ενέργεια πλην της τυχόν διαγραφής του ακινήτου, εφόσον το είχε συμπεριλάβει σε δήλωση στοιχείων ακινήτων προηγούμενων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα