Σελίδες

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Υπόθεση Τσοχατζόπουλου: Οι «πρωταγωνιστές»

Ένα περίπου χρόνο μετά την πασχαλιάτικη «βόμβα» περί σύλληψης του Άκη Τσοχατζόπουλου και μελών της οικογένειας του για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος από «πακτωλό» χρημάτων που αποτελούσαν μίζες για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων, η Δικαιοσύνη κλείνει σε επίπεδο έρευνας τουλάχιστον τα «κιτάπια» της και ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο της αποδεικτικής διαδικασίας. Στις 22 Απριλίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αρχίζει η πρώτη δίκη πολιτικού προσώπου, που εγκαλείται σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος.
Με αμετάκλητο βούλευμα (545/2013), 1000 σελίδων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και 18 ακόμη συγκατηγορούμενοί του θα κληθούν να λογοδοτήσουν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Πρόκειται για χρήματα που φέρονται να προέρχονται από δυο μίζες από την υπογραφή υο εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor-m1 και γερμανικά υποβρύχια (Ferrostaal).

Το μαύρο χρήμα που αποκτήθηκε υπολογίζεται ότι ξεπερνά, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, τα 70 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα διακινήθηκαν, κατά τη Δικαιοσύνη μέσωενός δαιδαλώδους δικτύου offshore εταιρειών και φαίνεται πως στάθηκαν ικανά να «μεταλλάξουν» μέσα σε διάστημα μιας 15ετιας περίπου τον Άκη Τσοχατζόπουλο από το σοσιαλιστή με το ζιβάγκο σε «άρχοντα» των υπεράκτιων εταιρειών και σε …συλλέκτη πανάκριβων ακινήτων!
Η δίκη προσδιορίστηκε σε χρόνο ρεκόρ όπως ορίζει, άλλωστε, ο νόμος 4022/2011) περί διαφθοράς πρώην κρατικών αξιωματούχων) από την έναρξη της ανάκρισης περασμένο τον Απρίλιο.
Με το βούλευμα:
- Παραπέμπονται για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση 19 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους.

-Παύει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος της Γκούντρουν Μολντενχάουερ και του Άκη Τσοχατζόπουλου για μια πράξη ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που αφορά στην αγορά ακινήτου στο Π. Ψυχικό το έτος 1997.

-Δεν απαγγέλλεται κατηγορία στη Βίκυ Σταμάτη για πράξη ανάληψης εμβασμάτων.

- Δεν παραπέμπονται οι Αικατερίνη Σταμάτη και Ευτύχιος Ατσοπάρδης.

Οι του εδωλίου …
Ποια είναι όμως τα πρόσωπα που θα καθίσουν στο εδώλιο στις 22 Απριλίου και ποιος ο βαθμός της εμπλοκής τους; Την απάντηση έχει δώσει η Δικαιοσύνη από τις έως τώρα έρευνές της:

Άκης Τσοχατζόπουλος: Το κεντρικό πρόσωπο της δίκης, που έχει προφυλακιστεί τον περασμένο Απρίλιο μετά την απολογία του στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Στην θητεία του άλλοτε κραταίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ και στα «πεπραγμένα» του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βασίζεται το σύνολο σχεδόν του αποδεικτικού υλικού που έχει συγκεντρώσει η Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο των μιζών. Οι συμβάσεις για υποβρύχια και τα αντιεροπορικά συστήματα Tor-m1 αποτέλεσαν -κατά τους δικαστικούς λειτουργούς -τα δυο …χρυσοφόρα εξοπλιστικά προγράμματα για τον πρώην υπουργό. Το ύψος των χρημάτων που φέρεται να έλαβε ως μίζες ο πρώην υπουργός για την υπογραφή των δυο αυτών συμβάσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς πλην όμως υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ! Ο Άκης Τσοχατζόπουλος -κατά τη δικογραφία -νομιμοποίησε στη συνέχεια τα χρήματα αυτά, μέσω της αγοράς πολυτελών ακινήτων, ανάμεσά τους και το νεοκλασικό επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Βίκυ Σταμάτη: Η σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου, επίσης προφυλακισμένη, φέρεται να αποδέχθηκε μαύρο χρήμα, μέρος του οποίου διοχετεύτηκε – σύμφωνα με τη δικαιοσύνη – στην αγορά του νεοκλασικού στις παρυφές του λόγου της Ακρόπολης. Χρήματα επίσης φέρεται να διοχετευτήκαν και στον πολυτελή βίο που διήγαγε ο οικογένεια Τσοχατζόπουλου. Αρχικά (το 1999) ιδιοκτήτης του ακινήτου φέρονταν ηoffshore Torcaso και μετά η Nobilis, πίσω από την οποία βρίσκεται, σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα ο Α. Τσοχατζόπουλος. Η σύζυγος του πρώην υπουργού, που έχει ζητήσει επανειλημμένως την άρση της προσωρινής της κράτησης ακολουθώντας διάφορες υπερασπιστικές γραμμές, απαλλάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες,από μια πράξη που αφορά στην ανάληψης των εμβασμάτων.

Νικόλαος Ζήγρας: Φέρεται ως το δεξί χέρι του πρώην υπουργού στη διαχείριση του δικτύου των offshore εταιρειών μέσω του οποίου, που κατά τη δικαιοσύνη, ξεπλένονταν μαύρο χρήμα. Ο Ν. Ζήγρας που επίσης βρίσκεται στον Κορυδαλλό με τις συμπληρωματικές απολογίες του στον ανακριτή«έκαψε» βασικούς συγκατηγορούμενούς του. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση αν και έδειξε πρόθεση να συνεργαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας, επιχείρησε να συσκοτίσει την έρευνα όταν έβλεπε ότι οι προβολείς της στρέφονταν προς άλλες, άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.

Γιάννης Σμπώκος: Ο εξ απορρήτων για σειρά ετών γενικός διευθυντή Εξοπλισμών του Άκη Τσοχατζόπουλου την περίοδο της παντοδυναμίας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται επίσης στον Κορυδαλλό. «Ο Άκης μου έλεγε ότι τα πολλά λεφτά τα έχει ο Σμπώκος» είχε αναφέρει στην απολογία του ο εξάδελφος του πρώην υπουργό Ν. Ζήγρας. Μέσα από τις χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού, ο Γιάννης Σμπώκος αναδεικνύεται ως το πρόσωπο εκείνο που του ….στερεί ακόμη και 80 εκατ. ευρώ .

Αρετή Τσοχατζοπούλου: Η εμπλοκή της κόρης του πρώην υπουργού αφορά στο ακίνητο των 402 τετραγωνικών μέτρων της οδού Δεινοκράτους, στο Κολωνάκι. Η Α. Τσοχατζοπούλου φέρεται να απέκτησε το ακίνητο από την κατασκευαστική εταιρεία «Arcon» του Αστέριου Οικονομίδη, ο οποίος είχε ήδη προφυλακιστεί για την υπόθεση. Ο τελευταίος αγόρασε το σπίτι της Δεινοκράτους από την Bluebell διαχειριστής της οποίας φαίνεται να είναι ο Νίκος Ζήγρας. Στο λογαριασμό τηςσυγκεκριμένης εταιρείας εμβάστηκαν 16. 202.000ελβετικά φράγκα που χρήματα -που κατά τη Δικαιοσύνη – αποτελούν μίζα προς τον πρώην υπουργό για την προμήθεια των Τor-m1.

Ευφροσύνη Λαμπροπούλου:Η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου που επίσης έχει προφυλακιστεί. Είχε αναλάβει τα φορολογικά των offshore εταιριών, μέσω των οποίων αποκτήθηκαν τα ακίνητα, που σύμφωνα με τη δικαιοσύνη αποκτήθηκαν με μαύρο χρήμα, προερχόμενο από μίζες για εξοπλιστικά. «Είναι πρόσωπο που γνωρίζει όλα τα μυστικά και τα μαγειρέματα του πρώην υπουργού» κατέθεσε ο Ν. Ζήγρας υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Ε. Λαμπροπούλου είναι εκείνη που μαζί με τον Α. Τσοχατζόπουλο βρήκαν ένα πρόσωπο στο εξωτερικό προκειμένου να το χρήσουν ως ιδιοκτήτη της off shore Nobilis, προκειμένου να αγοραστεί το ακίνητο στην Ακρόπολη.

Παναγιώτης Σταμάτης: Εμπλέκεται στις εργασίες ανακαίνισης του νεοκλασικού και «υπογράφει» τα σχετικά παραστατικά ως «Παναγιώτης Παπαλιάκος», χρησιμοποίει δηλαδή άλλο επίθετο (της πρώην γυναίκας του) για να μην αποκαλυφθεί ότι είναι ο αδελφός της Β. Σταμάτη. Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, σε μια τουλάχιστον από αυτές τις συναλλαγές εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Nobilis. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος.

Νικόλαος Γεωργουλάκης: Φέρεται για ένα διάστημα ως ιδιοκτήτης της Nobilis. Στην προανακριτική της κατάθεση η Ε. Λαμπροπούλου παραδέχεται ότι για όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο ο Ν. Γεωργουλάκης, ελληνοαμερικανικός οδοντίατρος, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της Nobilis δεν συντάχθηκε κανένα έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι έλαβε κάποιο ποσό από την πώληση του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου!

Γιώργος Σαχπατζίδης: Ο επιχειρηματίας από την Κατερίνη λογοδότησε, μεταξύ άλλων, στον ανακριτή για την εμπλοκή του, το διάστημα 2007 έως 2010, στη μεταβίβαση, στη Μονή Βατοπεδίου, ακινήτων που κατείχε η offshore Torcaso, ιδιοκτήτης της οποίας θεωρείται ο πρώην υπουργός. O Γ. Σαχπατζίδης αρνήθηκε την κατηγορία και φέρεται να υποστήριξε ότι η συναλλαγή ήταν απολύτως νόμιμη και ότι δεν γνώριζε κανέναν από τους εμπλεκόμενους.

Γκούντρουν Μολντενχάουερ: Η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, που μετά την απολογία της στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερη, ενεπλάκη στην υπόθεση όταν από την ανάκριση διαπιστώθηκε ότι στην εταιρεία S.D.G S.r.I, συμφερόντων του Γ. Σαχπατζίδη κατέληξαν και δύο εμβάσματα από την ίδια. Για τα εμβάσματα αυτά έχει ερωτηθεί από τις ανακριτικές αρχές ο επιχειρηματίας, ο οποίος είχε απαντήσει ότι αφορούν στην εξόφληση παραγγελίας επίπλων που είχε κάνει η Γκούντρουν Μολντενχάουερ από την Ιταλία. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την απολογία της οι δικαστικές αρχές δέσμευσαν δύο ακίνητα της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου σε Κόρινθο και Ευβοία.

Παντελής Ζαχαριάδης: Φέρεται εκπρόσωπος της «αμαρτωλής» Torcaso το 1999και είναι κουμπάρος του Ν. Ζήγρα. Την ίδια περίοδο αγοράστηκαν τα ακίνητα της λεωφόρου Κηφισίας με φερόμενο ως ενδιάμεσο πρόσωπο τον ίδιο στις αγορές που γίνονταν για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στην απολογία του αναφέρει ότι ορίστηκε εκπρόσωπος της Torcaso διότι τον παρακάλεσε ο Ν. Ζήγρας λόγω της μακροχρόνιας σχέσης τους.

Αστέριος Οικονομίδης: Επιχειρηματίας εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας Arcon, η οποία είχε αναλάβει την ανακαίνιση του νεοκλασικό στην Ακρόπολη. «Εγώ έφερε σε επαφή τον Οικονομίδη με τον Τσοχατζόπουλο …έκτοτε έγιναν επιστήθιοι φίλοι» λέει ο Ν. Ζήγρας και συνεχίζει: «Οι πληρωμές του Α. Οικονομίδη γίνονταν στο γραφείο του πρώην υπουργού, πάντα σε μετρητά.

Σπύρος Χατζηνικολάου: Κύπριος δικηγόρος, ο οποίος εμπλέκεται με την εταιρία Torcaso, της οποίας δικαιούχος ήταν ο Νίκος Ζήγρας και πραγματικός ιδιοκτήτης, κατά το κατηγορητήριο, ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο Σπ. Χατζηνικολάου που μετά την απολογία του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος ήταν μέλος του Δ.Σ, διευθυντής και εκπρόσωπος της εταιρείας, η οποία φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως όχημα μεταφοράς στην Ελλάδα παράνομων χρηματικών ποσών.

Νίκος Καρατζάς: Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» μετά την απολογία του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος. Ο Ν. Καρατζάς κατέστη κατηγορούμενος καθώς από τα κατασχεθέντα έγγραφα στο σπίτι και το γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου, προέκυψε ότι ο πρώην υπουργός είχε αγοράσει μετοχές της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» έναντι περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Φώτης Αρβανίτης: Πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με όρους. Η εμπλοκή του στην όλη υπόθεση έγκειται στηναγοραπωλησία ακινήτου της Αρετής Τσοχατζοπουλου στην οδό Κεφαλληνίας.

Γεώργιος Κωνσταντάτος. Δικηγόρος που κατηγορήθηκε διότι είχε βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του φερόμενου ως ιδιοκτήτης εταιρείας, ο οποίος όμως είχε αποβιώσει από το 2002. Η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκεται στην διακίνηση μαύρου χρήματος που κατά τη Δικαιοσύνη, προέρχεται από μίζες για Tor –m1

Ταλίτα – Μαρία Τσεκούρα: Δικηγόρος που φέρεται ως εκπρόσωπος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της εταιρείας Nobilis και είχε δηλώσει ως έδρα της εταιρείας το γραφείο της στο κέντρο της Αθήνας. Η Δικαιοσύνη επιφυλάσσει στη Nobilis πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης φέρονται ως ιδιοκτήτες της Morellia, μέσω τις οποίας σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη διακινήθηκαν μίζες για τα υποβρύχια.Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα