Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αδιέξοδο για πολλές τοπικές επιχειρήσεις


Γράφτηκε από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online
Σε απόγνωση βρίσκονται οι Μεσσήνιοι επιχειρηματίες εξαιτίας της μειωμένης κίνησης στην αγορά και λόγω της αναποτελεσματικότητας των ρυθμίσεων που ισχύουν για τα χρέη και τις οφειλές προς το υπουργείο Οικονομικών και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Αυτό τονίζει σε ανοιχτή επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Κρανιώτης, ενώ παράλληλα εξηγεί πολλές από τις αιτίες που οδηγούν τις επιχειρήσεις στο "λουκέτο". "Οι λογιστές καθημερινά βιώνουμε απίστευτες οικογενειακές τραγωδίες και πλέον στις επιχειρήσεις πιο πολύ προσφέρουμε ψυχολογική παρά λογιστική υποστήριξη" σημειώνει ο κ. Κρανιώτης θέλοντας να τονίσει το αδιέξοδο που βιώνουν οι επιχειρηματίες.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κρανιώτη έχει ως εξής:

"Σα να μην έφτανε η μειωμένη κίνηση στην αγορά λόγω της χαμηλής καταναλωτικής δύναμης των αγοραστών, ήρθαν και οι διάφορες ρυθμίσεις τις οποίες οι επιχειρηματίες τις περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού και τελικά αποδείχτηκε άνθρακας ο θησαυρός. Ηρθαν να αποτελειώσουν την αγορά και τους ίδιους τους επιχειρηματίες.
Οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τους επιχειρηματίες είτε στην φυλακή είτε στην αυτοκτονία, διότι μέση λύση δεν υπάρχει και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της τρόικας, αφού βλέπουν ότι με την επιβολή συνεχώς χαρατσιών και φόρων και ρυθμίσεων που στην ουσία δεν γίνονται, τι θέλουν να κάνουν;
Θέλουν να μας κλείσουν όλους αφού πρώτα μας φορτώσουν με χρέη που είναι αδύνατο να εξοφληθούν; Και μετά τι θα γίνει; Δεν μπορούν ακόμη να καταλάβουν ότι ακολουθούν λάθος συνταγή;
Στην αγορά σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις καρκινοβατούν. Ανοίγουν τα μαγαζιά τους οι επιχειρηματίες μόνο και μόνο μπας και πιάσουν 10-20 ευρώ για να μπορέσουν να πάνε στον φούρναρη και τον μπακάλη, να ζήσουν την οικογένειά τους και όλες οι άλλες υποχρεώσεις είναι απλήρωτες. ΦΠΑ απλήρωτο! ΟΑΕΕ απλήρωτο! ΙΚΑ απλήρωτο! Χαράτσια απλήρωτα! Φόροι εισοδήματος απλήρωτοι! Δάνεια απλήρωτα! ΕΤΑΚ απλήρωτα! ΦΑΠ απλήρωτα! Τα χρέη κάθε επιχειρηματία είναι πλέον ανεξέλεγκτα!
Ζητήσαμε μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματα εστίασης από το 23% στο 13% Τίποτα. Φτάσαμε στο μέσον της τουριστικής περιόδου και ακόμη τίποτα. Και τα χρέη από ΦΠΑ στους επιχειρηματίες συσσωρεύονται διότι οι περισσότεροι λόγω του συναγωνισμού και της μειωμένης κίνησης επιβαρύνονται οι ίδιοι το ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν μετά να το πληρώσουν.
Ζητήθηκε ρύθμιση χρεών των επιχειρηματιών προς το Δημόσιο και αυτή που ήρθε είναι πολύ χειρότερη από την ρύθμιση που έκανε ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. Και το οξύμωρο είναι ότι σου ζητάει υπεύθυνη δήλωση με την οποία να δηλώνεις ότι δεν μπορείς να καταβάλεις το χρέος σου αλλά θα μπορέσεις να τηρήσεις την ρύθμιση! Με χρήματα που θα τα βρεις από πού; Εκτός του ότι για να μπεις στην ρύθμιση πρέπει να έχεις υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις ΦΠΑ. Σχεδόν αδύνατο για κάποια επιχείρηση που ήδη χρωστάει.
Ασε που πολλοί την πάτησαν γιατί άκουγαν για ρύθμιση μέχρι 100 δόσεις. Απώλεσαν την παλιά για να μπουν στη νέα και τώρα όσοι έχουν απολέσει την παλιά μετά τις 26/4 δεν μπορούν να μπουν στη νέα "άλλη παγίδα".
Η ρύθμιση στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ τα ίδια και χειρότερα, και εκεί για να μπεις στην ρύθμιση πρέπει να είσαι εντάξει στην Εφορία ή στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία αντίστοιχα. Αδύνατον. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται τώρα και το κερασάκι στην τούρτα με το οποίο δεν πρόκειται να γλυτώσει κανένας(!) από την φυλακή ή την αυτοκτονία. Αλλαγή στον χρόνο και στον τρόπο υποβολής και απόδοσης των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Μέχρι τώρα μια επιχείρηση με βιβλία Β' κατηγορίας "εσόδων-εξόδων" μπορούσε να αποδώσει το ΦΠΑ μέχρι τις 26 του μήνα που ακολουθούσε την φορολογική περίοδο. Δηλαδή το Α' τρίμηνο του 2013 (1/1/2013 - 31/3/2013) το απέδωσε μέχρι τις 26/4/2013 ολόκληρο ή σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η 1η το 40% μέχρι 26/4, η 2η το 30% μέχρι 31/5 και η 3η  30% μέχρι 30/6.
Τώρα με την ΑΥΟ 1129/3-6-2013 αλλάζουν όλα. Καταρχήν ο χρόνος υποβολής είναι πλέον μέχρι τις 20/7. Αρα μειώνεται κατά 6 ημέρες.   Επειτα με την υποβολή θα πρέπει να πληρωθούν 10 ευρώ και μετά το τέλος του ίδιου μήνα 31/7 το υπόλοιπο ποσό του 50%. Το δε υπόλοιπο 50% θα καταβληθεί μέχρι τις 31/8 με μια μικρή προσαύξηση 2%.
Παράδειγμα:
Φορολογική περίοδος 1/4/2013- 30/6/2013.
Υποβολή δήλωσης 20/7 ποσό ΦΠΑ π.χ. 1.000,00 ευρώ.
Δυνατότητες πληρωμής:
1) Ολόκληρο 1.000,00
2) 10 ευρώ και τα υπόλοιπα 490,00 μέχρι 31/7 1η δόση.
500+2% ευρώ προσαύξηση 510,00 ευρώ 31/8 2η δόση.
Συνεπώς, μειώνεται σημαντικότατα 1) ο χρόνος υποβολής και 2) ο τρόπος πληρωμής, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να καταβάλουν μόνο τα 10 ευρώ και αμέσως το υπόλοιπο ποσό να βεβαιώνεται στην Δ.Ο.Υ. Σε πολλές περιπτώσεις να μην μπορεί να πληρωθεί και να αρχίσουν οι διαδικασίες είσπραξης και οι ποινικές κυρώσεις.
Επίσης, αν μια επιχείρηση οφείλει το ΦΠΑ του 2012 ας πούμε, μέχρι τώρα μπορούσε να γίνει προσωρινός έλεγχος να πληρώσει το 20% και το υπόλοιπο ποσό αφού γίνει συμβιβασμός στα 3/5 των προσαυξήσεων να πληρωθεί σε 6 δόσεις. Τώρα, πλέον από 1/7 δεν μειώνονται οι προσαυξήσεις αλλά πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό εφάπαξ.
Και αφού μια επιχείρηση δεν είχε να τα δώσει λίγα-λίγα την προηγούμενη χρήση θα μπορέσει να τα δώσει τώρα όλα μαζί; Δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτός θα πάει σίγουρα αυτόφωρο και φυλακή!
Τελικά, τι θέλουν οι τροϊκανοί; Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο;
Ασε που όλες οι υπηρεσίες έχουν γίνει άτεγκτες και αμείλικτες προς τις επιχειρήσεις διότι τι να κάνουν και οι υπάλληλοι; Ανθρωποι είναι και αυτοί και με την πίεση που τους ασκείται πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους, οι οποίοι όμως τις περισσότερες φορές είναι πάρα πολύ σκληροί και εκτός πραγματικότητας.
Δεν σώζεται η Ελλάδα κύριοι με τον ξαφνικό θάνατο, τα λουκέτα, την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον πλήρη εξευτελισμό χιλιάδων επιχειρηματιών. Φθάνει πια, έλεος!
Περιττό, βέβαια να πούμε ότι οι λογιστές καθημερινά βιώνουμε απίστευτες οικογενειακές τραγωδίες και πλέον στις επιχειρήσεις πιο πολύ προσφέρουμε ψυχολογική παρά λογιστική υποστήριξη.
Τέλος, προσπαθούμε να σώσουμε την Ελλάδα αλλά θα σωθεί χωρίς πολίτες αφού οδηγούνται σε πλήρη εξάντληση και εδώ έχει πλήρη εφαρμογή η παροιμία του Χότζα "που πάνω που έμαθε τον γάιδαρό του να μην τρώει, ψόφησε". Ή αλλιώς η εγχείρηση επέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε! ".Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epimelitiria/item/27249-adieksodo-topikes-epixeiriseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα