Ακόμη μια δημοσκόπηση, αυτή τη φορά πιο εμπεριστατωμένη και λεπτομερής, αφού πρόκειται για τις τάσεις της MRB, δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει… βουνό να ανέβει αν θέλει να βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές, κάτι που φαίνεται αδύνατον.
Η συγκεκριμένη μέτρηση, που δημοσιεύει η Real, είναι αποτέλεσμα της πανελλαδικής έρευνας σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 20 έως 29 Ιουνίου 2017).
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις Ιουνίου 2017 (20-29/06) της MRB η ΝΔ προηγείται με διαφορά 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 29,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 17,8%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,4%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 7,4%, ΚΚΕ 6,9%, Ένωση Κεντρώων 2,9%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,3%, «Το Ποτάμι» με 2,0%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%.
«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,3% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 17,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 7,3% Δεν Αποφάσισα-Δεν Απαντώ και 10,5% Λευκό-Ακυρο-Αποχή και 2,3% Άλλο Κόμμα.
Βέβαια, μπορεί η διαφορά των 11,9 μονάδων να είναι μεγάλη, αλλά στις τάσεις της MRB τον Δεκέμβριο του 2016 η ΝΔ προηγείτο με διαφορά 12,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η Χρυσή Αυγή έχασε αρκετά, ενώ ανέβηκε αρκετά η ΔΗΣΥ.
Δείτε τη σχετική κάρτα στην πανελλαδική έρευνα που είχε γίνει το διάστημα (02-09/12).
Η εκτίμηση ψήφου των βουλευτικών εκλογών όπως καταγράφεται στις τάσεις της MRB Ιουνίου 2017 (20-29/06).
Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 58,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 14,8%. Η επιλογή «Κανένα Κόμμα» καταγράφει ποσοστό 20,6%. Ακολουθούν «Άλλο Κόμμα» με 3,5% και «Δεν ξέρω… Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,8%.
Οι συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ
Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να μην πάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές» το 74,7% απαντά λίγο ή καθόλου.
Στο ερώτημα πότε θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 58,3% απαντά να προκηρυχθούν άμεσα ή σε 12 μήνες περίπου (καλοκαίρι 2018), ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 45,2% απαντά ότι θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 20,6% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,6%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 42,0%.
Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου. Το 31,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχει καλύτερη αντιμετώπιση, ενώ το 16,7% το κυβερνών κόμμα. Το 38,3% απαντά «Κανένα κόμμα».
Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών
Οι πολίτες απαντούν για την οικονομική κρίση
Στις εκτιμήσεις σε σχέση με την εργασία στους επόμενους 12 μήνες και στο ερώτημα ποια από τις παρακάτω φράσεις σας εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τη σχέση σας με τη δουλειά σας, το 52,6% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές».
Στο ερώτημα αν οι θυσίες των πολιτών και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά, το 76,1% απαντά Μάλλον Όχι-Σίγουρα Όχι, ενώ αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους, οι πολίτες απαντούν 76,6% Μάλλον Όχι και Σίγουρα Όχι και 18,3% Σίγουρα Ναι-Σίγουρα Ναι.
Το 64,2% απαντά Σίγουρα Όχι-Μάλλον όχι στο ερώτημα αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε; Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 33,2%.
Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 72,4% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές-προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις. Ενώ ποσοστό 12,2% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές-προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.
Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: η ανεργία (68,4%), το φορολογικό σύστημα (41,6%) και η υγεία-περίθαλψη (35,9%).
Η λέξη «οργή» εκφράζει σε ποσοστό 62,3% περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας και ακολουθεί η λέξη «ντροπή» με ποσοστό 56%.
Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 92,4% απαντά Πολύ Άσχημα-Αρκετά Άσχημα.
Το 93,9% απαντά ότι είναι Πολύ Κακή-Κακή σήμερα σε γενικές γραμμές η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα σε ποια προσωπικά-οικογενειακά έξοδα θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές μέσα στο επόμενο 12μηνο. Ενδεικτικά, σχεδόν 1 στους 3 θα κάνει περικοπές στις αγορές του από το σούπερ μάρκετ και ένας στους 5 από τρόφιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα