Σελίδες

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Οι ασθένειες που προκαλούνται από τη διατροφή καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους

Το 70% του συνολικού αριθμού των 56 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως προέρχεται από ασθένειες που οφείλονται και στη διατροφή.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε, τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα, μερικά εκ των οποίων οφείλονται και στη διατροφή, ήταν υπεύθυνα για τους 40 από τους 56 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2015.
Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στα τέσσερα βασικά μη μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, οι χρόνια αναπνευστικές παθήσεις και ο διαβήτης.
Η διατροφή στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Στο πλαίσιο αυτό, η διατροφολόγος Ειρήνη Παπανικολάου επισημαίνει στην «ΥΧ» πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται σε διάφορες μορφές, όπως

στεφανιαία νόσος, καρδιοπάθεια, υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, εγκεφαλικό επεισόδιο». Όπως αναφέρει, οι παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα χωρίζονται στους τροποποιήσιμους και τους μη. Συγκεκριμένα, τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά (η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χοληστερόλη), το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα και η διατροφή ανήκουν στους τροποποιήσιμους παράγοντες.
Στους μη τροποποιήσιμους ανήκουν το φύλο, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό. Αξίζει να τονιστεί πως η διατροφή αποτελεί τον βασικό τροποποιήσιμο παράγοντα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επομένως, ένας τύπος διατροφής πιο κοντά στον μεσογειακό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. «Προτιμήστε τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αποφύγετε τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά. Καταναλώστε λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς και αποφύγετε τα κορεσμένα που προέρχονται από ζωικά τρόφιμα, όπως το βούτυρο και τα πλήρη γαλακτοκομικά», επισημαίνει η Ε. Παπανικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα