Σελίδες

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Αύριο ο πρώτος υποψήφιος για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Η πρόσκληση στην αυριανή συνέντευξη τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με θέμα της την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του Γιώργου Γκούμα για τη θέση του Προέδρου στις προσεχείς εκλογές  του Επιμελητηρίου και η παρουσίαση των βασικών προγραμματικών θέσεων και αρχών του Συνδυασμού ¨Νέο Επιμελητήριο¨, ανοίγει ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο για το θεσμό.
Η πενταμελής εκλογική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας προέδρου Άννας Μαρίας Λύρα, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, του εκλογικού εκπροσώπου και γραμματέα του Επιμελητηρίου Σωτήρη Σαραντέα, μαζί με τον διοικητικό προϊστάμενο του Επιμελητηρίου Γιώργο Κυριακόπουλο αλλά και δύο υπαλλήλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποφάσισε τη διεξαγωγή των εκλογών ως εξής:.
Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου θα στηθούν κάλπες στο δήμο Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο Δήμο Πύλου-Νέστορος και το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στην πόλη της Καλαμάτας.
Διαδικασίες Οι κάλπες είναι πολύ σημαντικό που στήνονται σε περιοχές που απέχουν περισσότερο από πενήντα χιλιόμετρα από την έδρα του Επιμελητηρίου, για να διευκολυνθούν τα μέλη του, αφού εκείνες τις ημέρες διεξάγονται πολλές γεωργικές δραστηριότητες και είναι δύσκολη η μετάβασή τους στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας για να ψηφίσουν.
Επιπλέον, είναι σημαντικό γιατί διευρύνεται το εκλογικό σώμα, αφού είναι επιθυμητή η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της νέας διοίκησης που θα προκύψει.Οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, με τον παραδοσιακό τρόπο της κάλπης, και χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας. Σύμφωνα, δε, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου,  ανακοινώθηκε ο «Ορισμός αντιπροσώπων των τμημάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας».
Έτσι λοιπόν οι 21 έδρες στη νέα διοίκηση θα έχουν ως εξής: Τμήμα Εμπορικό 6 έδρες, Τμήμα Υπηρεσιών 5 έδρες, Τμήμα Μεταποιητικό 5 έδρες, Τμήμα Εξαγωγικό 2 έδρες, Τμήμα Μεταφορών 1 έδρα, Τμήμα Τουρισμού-Πολιτισμού 2 έδρες
 
Η εκλογή του προέδρου 
Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου η επανεκλογή του ίδιου προσώπου στο αξίωμα του Προέδρου επιτρέπεται μία φορά και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανακηρύσσεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που συγκέντρωσε τουλάχιστον το 50% των ψήφων.
Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε αυτό το ποσοστό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτό, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου, με απόλυτη πλειοψηφία.
Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψήφιους Προέδρους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στην ίδια συνεδρίαση και Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία.
  
Υποψήφιοι 
Μετά τα διαδικαστικά, αρχίζουν πλέον και οι προεκλογικές διεργασίες, αφού μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συνδυασμοί που θα κατέλθουν στις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Επίσημα, εκτός από τον Γιώργο Γκούμα, δεν έχει καταθέσει προθέσεις κανένας υποψήφιος. Ο σημερινός πρόεδρος Δημήτρης Μανιάτης φαίνεται ότι το σκέπτεται, χωρίς, όμως, μέχρι σήμερα, να έχει δηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του "Θ", ετοιμάζεται μια νέα υποψηφιότητα, η οποία θα προσπαθήσει να συνθέσει πρόσωπα από διάφορους χώρους, με τη συμμετοχή της στις εκλογές. Πρόκειται για ένα πρόσωπο, που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έχει συμμετοχή στα κοινά, ενώ, υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία.
 Μάλιστα, το εγχείρημά του φαίνεται να παρουσιάζει τη δική του δυναμική, αφού  υπάρχει ένας σοβαρός αριθμός προσώπων που δέχονται να τον ακολουθήσουν. Σίγουρα μέχρι την τελική ημερομηνία ανακοίνωσης των υποψηφίων θα υπάρξουν αρκετές διεργασίες…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη, πηγη: το θαρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα