Σελίδες

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Υπ.Παιδείας: Δράση «τσάντα στο σχολείο» -Σαββατοκύριακα χωρίς διάβασμα (εγκύκλιος)


Τη δυνατότητα να αφήνουν οι μαθητές την τσάντα τους στο σχολείο μία Παρασκευή το μήνα δίνει πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.
Το πρόγραμμα «Τσάντα στο σχολείο» έχει εφαρμοσθεί ήδη πιλοτικά σε 25 δημόσια Δημοτικά Σχολεία, σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη κ.α και από το 2018 θα επεκταθεί στα περίπου 4.400 Δημοτικά της χώρας.
Σύμφωνα με τη νέα δράση, οι μαθητές θα αφήνουν τη τσάντα στο σχολείο σε προκαθορισμένες Παρασκευές που θα αποφασίζονται από τον σύλλογο διδασκόντων.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθιερώνει τη δράση «Η τσάντα στο σχολείο» έχοντας παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες διαφόρων Συλλόγων Διδασκόντων.
Σε εγκύκλιο του, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, αναφέρει:
Σας ενημερώνουμε ότι, με τη με αρ. πρωτ. 49/30-11-2017 Πράξη του ΔΣ του ΙΕΠ, η Υπηρεσία μας προβαίνει σε έγκριση της δράσης με θέμα: « Η τσάντα στο σχολείο».
Με τη συγκεκριμένη δράση καθιερώνεται η παραμονή της σχολικής τσάντας των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, στο σχολείο.
H τσάντα των μαθητών/τριών παραμένει στο σχολείο την Παρασκευή, πριν από το Σαββατοκύριακο που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα.
Επισημαίνεται, ότι η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική
παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την
προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου.
Η οργάνωση της μελέτης των μαθητών και των μαθητριών, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται καθημερινά για την υλοποίηση των κατ’ οίκον εργασιών αποτελούν ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τη μάθηση, την ανάπτυξη και τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Το ΥΠΠΕΘ στο πλαίσιο αναβάθμισης της σχολικής ζωής και σύνδεσής της με την κοινωνική πραγματικότητα, εφαρμόζει τη δράση: «Η τσάντα στο σχολείο».
Η δράση υλοποιείται με σεβασμό στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, με γνώμονα την
πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και
ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής
επαφής και επικοινωνίας γονέων – παιδιών.
Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών, οδηγώντας σε καλύτερη εξισορρόπηση ανάμεσα στις εργασίες που υλοποιούνται στο σχολείο και στις κατ’ οίκον εργασίες. Σε καμία περίπτωση η υλοποίηση της δράσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μετάθεση των κατ’ οίκον εργασιών που συνήθως ανατίθενται το Σαββατοκύριακο στις άλλες μέρες της εβδομάδας.
Σημειώνεται τέλος ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της μελέτης ή
άλλων δημιουργικών εργασιών, τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες δύνανται να υλοποιούν κατ’ οίκον σε ατομική ή και ομαδική βάση, συνδυάζοντας ενίοτε τη διασκέδαση και το συνεργατικό πνεύμα με τη μάθηση. Η δράση απευθύνεται στους μαθητές όλων των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων της χώρας, και θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του ιδίου έτους και μετέπειτα από την έναρξη κάθε διδακτικού έτους έως την λήξη του ως εξής:
1. Ο Διευθυντής/τρια του Σχολείου συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το Σύλλογο
Διδασκόντων του σχολείου με αντικείμενο την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.
2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει και ορίζει τα Σαββατοκύριακα που θα
υλοποιηθεί η δράση και συντάσσει σχετικό πρακτικό.
3. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, πριν την έναρξη της δράσης, ενημερώνουν τους
μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης τους για την εν λόγω δράση και τις ενδεχόμενες
μεταβολές και προσαρμογές που θα προκύψουν στη σχολική καθημερινότητα.
Στη συνέχεια:
1. Ο Διευθυντής/τρια του Σχολείου συντάσσει και διανέμει επιστολή προς τους γονείς
των μαθητών του σχολείου του, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τη νέα δράση και
τον χρόνο υλοποίησης αυτής.
2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, αποφασίζει για πρακτικά ζητήματα και
ιδιαιτερότητες που μπορεί να αναδυθούν όπως, η συνεννόηση μεταξύ των
εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας για το πρόγραμμα της Δευτέρας, ο έλεγχος εκ
μέρους των μαθητριών και των μαθητών του περιεχομένου της σχολικής τσάντας που
θα αφήσουν στο σχολείο για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα πάντα με το Ωρολόγιο
Πρόγραμμα του σχολείου.
3. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δύναται να αποφασίσει την εφαρμογή της δράσης και σε
περισσότερα του ενός Σαββατοκύριακα τον μήνα.
Ανάλογα με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε γονέα, η τσάντα των μαθητριών και μαθητών θα παραμένει στο σχολείο για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, δηλαδή από την Παρασκευή, που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα.
Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με το Υπουργείο «η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση του ποιοτικού χρόνου των παιδιών με τις οικογένειές τους και, παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ενασχόλησής τους με δραστηριότητες που άπτονται των προσωπικών τους ενδιαφερόντων, συμβάλλοντας έτσι όχι μόνον στην γνωστική, αλλά και στην συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις ώστε να μετριαστεί το άγχος που έχει συσχετιστεί με την μελέτη για την επόμενη ημέρα και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να ολοκληρώνεται εντός του σχολείου.
Ελπίζουμε «Η τσάντα στο σχολείο» και στην πράξη να αποδειχθεί ένα παιδαγωγικά χρήσιμο μέτρο, ώστε από την νέα σχολική χρονιά να προχωρήσουμε στην επέκτασή του και σε άλλες μέρες της εβδομάδας στα Ολοήμερα Σχολεία.
Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών». aftodioikisi.gr
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα