Σελίδες

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

«Επιτέλους η οδική συμπεριφορά μπήκε στα σχολεία»



Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» με τίτλο «Οδική Ασφάλεια - Τροχαία εγκλήματα». Ζήτημα που, δυστυχώς, αποτελεί πραγματικότητα για τους ελληνικούς δρόμους.

Κατά την εσπερίδα μίλησαν ο πρόεδρος της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, βουλευτής Γιώργος Ουρσουζίδης, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και αντιπρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» Φαίδων Καρυδάκης, ο διοικητής Τροχαίας Καλαμάτας, αστυνόμος α΄ Κωνσταντίνος Νικολετζέας, ο πραγματογνώμονας τροχαίων και δικαστικός πραγματογνώμονας Μεσσηνίας Γιώργος Μπούρας και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας, που μάλιστα διοργάνωσε την εκδήλωση, ιατρός Μανώλης Μάκαρης.

Ο κ. Καρυδάκης βρέθηκε στην πόλη για να μιλήσει για τα βασικά προβλήματα των τροχαίων που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ταχύτητα και η δικαιοσύνη. Ταχύτητα που σπάνια τηρείται, ενώ για το κομμάτι της δικαιοσύνης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει, αφού οι δράστες των τροχαίων ατυχημάτων αμνηστεύονται στο σύνολό τους, καθώς όλα θεωρούνται συμβάντα από αμέλεια, με τις μέγιστες ποινές να φτάνουν τους ελάχιστους μήνες, πάντα με αναστολή ή εξαγορά.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Μάκαρης χαρακτήρισε τη χθεσινή εκδήλωση πολύ σημαντική, καθώς αφορά στα τροχαία εγκλήματα, διότι ο καθένας μας μπορεί να γίνει εγκληματίας ή αυτόχειρας, εάν δεν προσέξει ή δεν ακολουθήσει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στην άσφαλτο.

Επίσης, ο κ. Μακάρης αναφέρθηκε στο πώς μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος πρέπει να είναι μηδενικός, αφού, όπως τόνισε, ούτε ένας θάνατος από τροχαίο δεν είναι αποδεκτός. Αυτό μπορεί να συμβεί με ένα πρόγραμμα δράσεων που θα στοχεύει στην πρόληψη των ατυχημάτων μέσα από έργα που θα τηρούν την οδική ασφάλεια, ενώ έπειτα από ατυχήματα να εντοπίζεται το αίτιο και να γίνεται βελτίωση του προβλήματος.

Αισιόδοξος αλλά όχι εφησυχασμένος παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, βουλευτής Γιώργος Ουρσουζίδης, που βρέθηκε στην Καλαμάτα για να καταθέσει την εμπειρία του σχετικά με την Οδική Ασφάλεια.

Κατά τη γνώμη του, το ζήτημα των τροχαίων έχει να κάνει και με την ενημέρωση των πολιτών, κάτι που για τον ίδιο έπρεπε να γίνεται στη νεαρή ηλικία τους, αφού είναι ζήτημα παιδείας.

Για το ζήτημα ειδικότερα της παιδείας, ο κ. Ουρσουζίδης είπε ότι, επιτέλους, η Πολιτεία από φέτος καθιέρωσε το μάθημα της διαπαιδαγώγησης των νέων ανθρώπων σε σχέση με την οδική συμπεριφορά. Επίσης, από αυτό το εξάμηνο ξεκινά το e- drive Academy.

Σε σχέση με τα νούμερα των τροχαίων, ανέφερε ότι το 2017 είχαμε αισθητή μείωση σε σχέση με το 2016, αλλά η χώρα μας παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θανατηφόρα ατυχήματα.

Σχετικά με το ζήτημα της δικαιοσύνης, ο κ.Ουρσουζίδης παρατήρησε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, αφού αργεί πάρα πολύ να αποδοθεί. Για το λόγο αυτό έχουν κάνει πρόταση να θεσπιστεί ένα ειδικό τμήμα που θα ασχολείται μόνο με τα τροχαία, ώστε οι δικαστές να είναι ενημερωμένοι και να αποδίδουν πραγματική δικαιοσύνη σε μικρό χρονικό διάστημα, αφού σήμερα οι σοβαρές υποθέσεις τελεσιδικούν ίσως και 10 χρόνια μετά.

Τέλος, μιλώντας για τα σοβαρότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, ανέφερε ως πρώτο την υπερβολική ταχύτητα, έπειτα την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την παράνομη προσπέραση, την οδήγηση για εντυπωσιασμό, ενώ κάτι που ακόμα δεν αποτυπώνεται επίσημα είναι η απόσπαση της προσοχής, την οποία χαρακτήρισε ως έγκλημα, και ειδικότερα όταν κάποιος οδηγεί και κάνει χρήση του τηλεφώνου του, ενώ ακόμα χειρότερα όταν οδηγεί και λαμβάνει και στέλνει μηνύματα.

Οι δε έρευνες δείχνουν ότι ευθαρσώς Έλληνες οδηγοί δηλώνουν σε ποσοστό 55% ότι κάνουν χρήση του κινητού όταν οδηγούν, ενώ 26% ότι λαμβάνει και στέλνει μηνύματα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση Πηγή: Το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα