Σελίδες

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία τεσσάρων ετών


ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε πρόσφατα για σταδιακή αλλαγή του μοντέλου επιτήρησης μετά το μνημόνιο, από παρακολούθηση στόχων και μέσων σε παρακολούθηση μόνο των στόχων.
Μια περίοδος εποπτείας από τους θεσμούς διάρκειας πιθανότατα τεσσάρων ετών, κατά την οποία η χώρα θα κληθεί να ολοκληρώσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει ήδη δεσμευθεί, περιμένουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι θα ακολουθήσει το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.
Παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί καθαρής εξόδου, στις οποίες επιμένουν κάποιοι, για λόγους –προφανώς– πολιτικών εντυπώσεων, η εποπτεία εκτιμάται ότι θα είναι ενισχυμένη σε σύγκριση με αυτήν της Πορτογαλίας, χωρίς να συνιστά φυσικά νέο μνημόνιο.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι, εφόσον το ΔΝΤ επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή, θα συμμετέχει και αυτό στην επιτήρηση.
Επίσης, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι έλεγχοι θα βαίνουν μειούμενοι σταδιακά, καθώς θα επιβεβαιώνεται η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως και η τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 2022, που υπολογίζεται ότι θα λήξει η «ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία», είναι η χρονιά που λήγει και η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.Τα μηνύματα για την ενισχυμένη εποπτεία έρχονται στην κυβέρνηση από πολλές πλευρές, καθώς πυκνώνουν, αλλά και επισπεύδονται οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Οι πληροφορίες χθες από πηγές των θεσμών ανέφεραν ότι, στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα για την έναρξη της 4ης αξιολόγησης το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.Ο μηχανισμός ελέγχου
Για το θέμα της εποπτείας, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που επισκέφθηκε την Αθήνα το περασμένο διήμερο, δήλωσε κατ’ επανάληψιν ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, μια «κατάλληλη» μεταμνημονιακή εποπτεία, όπως την ονόμασε, που θα διασφαλίζει την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Παρ’ όλα αυτά, για να μη χαλάσει την εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση περί καθαρής εξόδου, είπε επίσης ότι καθαρή έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει επιτυχής ολοκλήρωσή του.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε πρόσφατα για σταδιακή αλλαγή του μοντέλου επιτήρησης μετά το μνημόνιο, από παρακολούθηση στόχων και μέσων σε παρακολούθηση μόνο των στόχων.

Βασικό ερώτημα είναι ποιες μεταρρυθμίσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο αυτής της ενισχυμένης εποπτείας. Στην κυβέρνηση, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα είναι περιορισμένος (μιλούν για 6-7) και θα περιλαμβάνονται βασικά αυτές που δεν θα προλάβουν εκ των πραγμάτων να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του μνημονίου. Ετσι, σε αυτές θα συγκαταλέγονται το κτηματολόγιο, αλλά και το Ελληνικό (η άδεια καζίνο), οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις που επίσης επεκτείνονται πέραν του χρονικού ορίζοντα του μνημονίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει και ευελπιστεί να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα, το οποίο θα έχει αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση. Πρόκειται για την «ολιστική στρατηγική ανάπτυξης», στην οποία αναφέρθηκε στα συμπεράσματά του και το τελευταίο Eurogroup. Μιλώντας γι’ αυτό πρόσφατα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θα περιλαμβάνει και μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να έχει το πρόγραμμα αυτό αξιοπιστία έναντι όλων, στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά και έναντι των θεσμών και να μην αντιμετωπιστεί ως ευχολόγιο. Γι’ αυτό και το «ενισχύει» με μεταρρυθμίσεις. Στο κοινωνικό πεδίο θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι θα προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού, στα πρότυπα της Πορτογαλίας, η οποία την εφάρμοσε σταδιακά, όταν βγήκε από το δικό της μνημόνιο.
πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα