Σε αναφορά – διαμαρτυρία προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου προέβη η Επιτροπή Ελαιοπαραγωγών Βρωσίμων Ελιών Νομού Μεσσηνίας, σχετικά με την επέκταση του ΠΟΠ “ελιά Καλαμάτας”.
Στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται επίσης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον τ. πρωθυπουργό και βουλευτή Μεσσηνίας Αντώνη Σαμαρά, τους βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα, καθώς και στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, η Επιτροπή Ελαιοπαραγωγών Βρωσίμων Ελιών Νομού Μεσσηνίας, “των Δημοτικών Διαμερισμάτων, Σιάμου, Κατσαρού, Πεύκου, Καλυβίων, Μερόπης, Οιχαλίας, Λουτρού, Φίλια, Δεσύλλα, Διαβολιτσίου, Μέλπειας, Καρνασίου, Αρφαρών, Ανδρούσης, Εύας, Αρσινόης, Τρικόρφου, Στέρνας, Αετοφωλιάς και λοιπών περιοχών της Μεσσηνίας” σημειώνει τα εξής:
«Κύριε υπουργέ,
Οι βρώσιμες ελιές Καλαμάτας, που παράγονται στο Νομό Μεσσηνίας είναι η
αριστοκρατία, το «χρυσάφι» της βρώσιμης ελιάς, είναι περιζήτητες, στην Αμερική, Καναδά και σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, ως οι καλύτερες βρώσιμες ελιές, περιζήτητες και αυτοδύναμες προς εξαγωγή σε όλες τις χώρες.
Οι ελιές Καλαμάτας, που παράγονται στο Νομό Μεσσηνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις 21.6.1996, αναγνωρίστηκαν ως προϊόν «ΠΟΠ» Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι για τις ελιές «Καλαμάτας» έχουμε δύο κατηγορίες, ήτοι:
1. Το τοπωνύμιο που έγινε «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» που σημαίνει ελιές παραγωγής αποκλειστικά και μόνον της Μεσσηνίας και
2. Το όνομα της ποικιλίας «Καλαμών Olives» που σημαίνει ελιές ποικιλίας (τύπου) Καλαμών παραγωγής άλλων περιοχών, εκτός Νομού Μεσσηνίας.
Ολα τα αγροτικά προϊόντα που αναγνωρίζονται από την Ε.Ε. ως ΠΟΠ πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ, έτσι και οι βρώσιμες ελιές Καλαμάτας την ένδειξη «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» όπως προβλέπεται από την Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
1. Κανονισμός Ε.Ε. 1107/1996. ELIPRO/0017/0030.
2. Κανονισμός Ε.Ε. αριθμ. 1151/2012 για τα Π.Ο.Π. προϊόντα.
3. Ελιά Καλαμάτας Π.Ο.Π. ΦΕΚ Β.871/26 ΝΟΕ 1993 αριθμ. Αποφάσεως 440304/11.ΝΟΕ.1993.
Κύριε υπουργέ,
Γιατί οι ελιές Καλαμάτας που παράγονται στο Νομό Μεσσηνίας, που είναι ΠΟΠ δεν φέρουν την ένδειξη «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις της Ε.Ε.;
Γιατί οι βρώσιμες ελιές που είναι ποικιλίας Καλαμών παραγωγής εκτός Μεσσηνίας, δεν φέρουν την ένδειξη «Καλαμών Olives» όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Νομοθεσίας;
Γιατί συμβαίνει αυτό κ. υπουργέ;
Σήμερα οι ελιές που πωλούνται στα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, εσωτερικού και εξωτερικού, ως βρώσιμες ελιές Καλαμάτας φέρουν όλες την παράνομη ένδειξη «Καλαμάτα Olives» που σημαίνει ελιές, ποικιλίας Καλαμάτας παραγωγής εκτός Μεσσηνίας και είναι ελιές Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Τουρκίας, Αιγύπτου, Χιλής και Μαρόκου και όχι «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» και γι’ αυτό δεν φέρουν την ένδειξη ελιές ΠΟΠ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι έμποροι, διακινητές και τυποποιητές να διαπράττουν μεγάλη απάτη στους καταναλωτές, να τους παραπλανούν, εξαπατώντας τους, αφού δεν είναι «ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας» αυτές που αγοράζουν, παραγωγής Καλαμάτας, αλλά ελιές τύπου Καλαμών, ποικιλίας ελιές Καλαμάτας. Αγοράζουν σε πολύ χαµηλές τιμές ελιές ποικιλίας Καλαμών, εκτός παραγωγής Μεσσηνίας, και τις βαφτίζουν ελιές Μεσσηνίας, τις δε ελιές του εξωτερικού (ως ανωτέρω, Τουρκίας, Αιγύπτου, Χιλής, Μαρόκου), τις «ελληνοποιούν» και τις διαθέτουν προς πώληση σε όλα τα καταστήματα τροφίμων Ελλάδος και εξωτερικού, φέροντες την παράνομη ένδειξη «Καλαμάτα Olives».
Κύριε υπουργέ,
Ολοι οι καταναλωτές βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας που είναι το «χρυσάφι» της Μεσσηνίας, Ελληνες και ξένοι, δεν τους παραπλανούν οι έμποροι διακινητές και τυποποιητές, διαπράττοντες μεγάλη απάτη, αφού δεν είναι «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» αυτές που αγοράζουν, αλλά είναι ελιές (τύπου) ποικιλίας Καλαμάτας;
Ο Μεσσήνιος παραγωγός «ΠΟΠ ελιές Καλαµάτας» δεν καταστρέφεται οικονομικά;
Γιατί τα ελληνικά ελεγκτικά όργανα της χώρας μας και πολύ περισσότερο της Μεσσηνίας (ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και ΔΑΟΚ Τριφυλίας) όπου και παράγεται το χρυσάφι της Μεσσηνίας, δηλαδή οι βρώσιμες ελιές Καλαμάτας, δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και οι ελιές Καλαμάτας να φέρουν σε όλα τα καταστήματα τροφίμων την νόμιμη ένδειξη «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» και όχι να φέρουν την παράνομη ένδειξη «Καλαμάτα Olives»;
Και τώρα κύριε υπουργέ,
Ερχόμεθα στην καταστροφική επιλογή για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, με την επιχειρούμενη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγγραφή της «ελιάς Καλαμάτας» στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, ως συνώνυμης της ποικιλίας «ελιάς Καλαμών». Ξεπουλήθηκε το «ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας» διά των υπουργικών χειλέων.
Κύριε υπουργέ,
Η επιχειρούμενη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγγραφή στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της «ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας» ως συνωνύμου της ποικιλίας «ελιά Καλαμών», προσβάλλει βάναυσα την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ελιά Καλαμάτας».
Η Ελλάς προχώρησε στη θέσπιση του «ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας» ως κάτι ιδιαίτερο, διαφορετικό, που έχει άμεσο σύνδεσμο με την ποικιλία, αλλά και με την περιοχή της Μεσσηνίας, με τις καλλιεργητικές φροντίδες, τον τρόπο μεταποίησης, της καλύτερης ποικιλίας μαύρης επιτραπέζιας ελιάς παγκοσμίως, με την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής που είναι η κοιτίδα της.
Τώρα έρχεται να ταυτίσει την ποικιλία με την ονομασία του ΠΟΠ, «ανατινάζοντάς» το και με τη δικαιολογία, μάλιστα, διά των υπουργικών χειλέων, ότι είναι μικρή η ποσότητα ελιάς που δικαιούται το ΠΟΠ, που δεν ξεπερνά η παραγωγή της Μεσσηνίας ετησίως τους 2.000 τόνους.
Αυτοµάτως, δίδει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε παγκοσμίως, και όχι μόνον στην Ελλάδα, να ονομάζει τις ελιές του «Καλαμάτας» εφόσον προέρχονται από την ποικιλία που έως τώρα ήταν γνωστή ως ποικιλία «ελιάς Καλαμών». Δηλαδή, με το νομικίστικο αυτό τερτίπι, μπορούν πλέον όλες οι χώρες του εξωτερικού, Αίγυπτος, Μαρόκο, Τουρκία, Χιλή, να ονομάζουν τους δεκάδες χιλιάδες τόνους ελιάς ποικιλίας Καλαμών που παράγουν ως «Καλαμάτας».
Εναπόκειται πλέον, στον καταναλωτή στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στις χώρες της Ευρώπης, εν είδει «ντετέκτιβ» να εντοπίσει επιτραπέζια ελιά Καλαµάτας με χώρα προέλευσης την «Ελλάδα» ή να ψάξει συσκευασία που να φέρει τη σήμανση Kalamata ΡΡΟ, του ΠΟΠ «ελιές Καλαμάτας».
Κύριε υπουργέ,
Ο ισχυρισμός σας αυτός, ότι δηλαδή η Μεσσηνία παράγει μόνο δύο χιλιάδες (2.000) τόνους ελιές βρώσιμες Καλαμάτας, είναι αναληθής, ψευδέστατος και εξωπραγματικός, για τους κάτωθι λόγους που προέρχονται από ακριβή στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου σας, που δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν από κανέναν παράγοντα του υπουργείου σας.
Ειδικότερα:
1. Οπως προκύπτει από τα ακριβή στοιχεία της ΔΑΟΚ Καλαμάτας, ο αριθμός των δηλωθέντων ελαιοδένδρων βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας είναι διακόσιες χιλιάδες (200.000) ελαιόδενδρα, και στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν και άλλα εκατό χιλιάδες (100.000) περίπου ελαιόδενδρα, τα οποία ευρίσκονται διάσπαρτα στα ελαιοπερίβολα των Μεσσηνίων παραγωγών και δεν έχουν δηλωθεί. Επομένως ο συνολικός αριθμός των βρώσιμων ελαιοδένδρων είναι τριακόσιες χιλιάδες (300.000), όπως αυτό εµφαίνεται από το έγγραφο με Α.Π.: 30416/7-6-2017 της ΔΑΟΚ Καλαμάτας.
2. Η ΔΑΟΚ Τριφυλίας με το υπ’ αριθµ. Α.Π. 35756/65729/26-06-2017 έγγραφό της, μάς γνωρίζει ότι στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, Κυπαρισσία, σε κανονικούς δενδρώνες, ο αριθμός των δένδρων ανέρχεται σε 22.269 ελαιόδενδρα με παραγωγή χιλίων τόνων (1.000) ετησίως. Επίσης καλλιεργούνται και διάσπαρτα 10.000 ελαιόδενδρα με παραγωγή 250 τόνους ετησίως.
Επομένως, με τα ακριβή στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών σας, ο πραγματικός αριθμός των ελαιοδένδρων βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας ξεπερνά τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες (350.000) και ούτω η συνολική παραγωγή βρώσιμης ελιάς Καλαµάτας ανέρχεται περίπου και ξεπερνά τους 20 χιλιάδες τόνους.
Τέλος, λοιπόν η παραπληροφόρηση για παραγωγή μόνο 2 χιλιάδες τόνους, στη Μεσσηνία.
Κύριε υπουργέ,
Οι παραγωγοί Μεσσηνίας θεωρούμε την επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταστροφική για το προϊόν της Μεσσηνίας, τις βρώσιμες ελιές Καλαμάτας, το «χρυσάφι» της Μεσσηνίας και καλούμε την πολιτική του ηγεσία να την ανακαλέσει αμέσως.
Δυστυχώς, τώρα ο δρόμος για αθέμιτες πρακτικές, όπως περιγράφηκαν παραπάνω ανοίγεται διάπλατος.
Τέλος κύριε υπουργέ,
Σας γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θέσπισε τα προϊόντα ΠΟΠ προκειμένου να προφυλάξει την πολιτιστική και διατροφική της κληρονομιά.
Κύριε υπουργέ,
Κάτω τα χέρια από τις «Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας», το χρυσάφι της Μεσσηνίας.
Για την Επιτροπή των Ελαιοπαραγωγών Μεσσηνίας υπογράφει ως εκπρόσωπός της ο Αθανάσιος Ευθ. Πουλόπουλος, ελαιοπαραγωγός, βιοκαλλιεργητής, πρώην αξιωματικός Αεροπορίας, πρώην πρόεδρος Συκοπαραγωγών Ελλάδος «Συκικής» Σιάμου - Μελιγαλά - Μεσσηνίας, και μαζί του τα μέλη της Επιτροπής, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Χρήστος Δημητρόπουλος πρόεδρος Συνεταιρισμού, Αριστείδης Καρούτας τ. πρόεδρος Δήμου Οιχαλίας, Δημήτριος Χρόνης πρόεδρος Συνεταιρισμού, Δημήτριος Ηλιακόπουλος, τ. αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Κωνσταντίνος Γεωργούντζος, Παναγιώτης Κρόμπας δικηγόρος - ελαιοπαραγωγός, Γεώργιος Αντωνόπουλος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος καθηγητής -ελαιοπαραγωγός, Σταύρος Αδαμόπουλος γεωπόνος - πρόεδρος Συνεταιρισμού, Χρήστος Σταματόπουλος δικηγόρος - ελαιοπαραγωγός, Θεόδωρος Ποντίκης γεωπόνος - ελαιοπαραγωγός, Βασίλειος Σταθόπουλος, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, Παναγιώτης Καράμπελας, Παύλος Δημητρακόπουλος.» eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα