Δεκάδες ιδρύματα, μουσεία, ινστιτούτα βιβλιοθήκες και θεατρικές σκηνές συμμετέχουν στη δράση και φέρνουν από αύριο Δευτέρα την Αθήνα για ένα χρόνο στο παγκόσμιο επίκεντρο του χώρου του βιβλίου
Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 είναι η Αθήνα και φιλοξενείς περισσότερες από 250 εκδηλώσεις προκειμένου να τεθεί -για τουλάχιστον έναν χρόνο- στο παγκόσμιο επίκεντρο του χώρου του βιβλίου.
Στη σχετική συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για μία πολύ μεγάλη διάκριση για την Αθήνα, που επελέγη από την UNESCO σε ένα θεσμό που ξεκίνησε το 2001 και τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 23 Απριλίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Δωρητής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι «η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου είναι μια ακόμη ευκαιρία διεθνούς διάκρισης για την πόλη της Αθήνας και ανάδειξής της σε προορισμό πολιτισμού».
«Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εμπνεύσει, να δημιουργήσει, να δώσει κίνητρα για ανάγνωση, να αφήσει πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη και να υπενθυμίσει ότι βιβλίο σημαίνει ιστορίες, αφήγηση, σημαίνει φαντασία, πρωτοπορία και δημιουργικότητα, τέχνες, επιστήμες, ακόμη και νέες τεχνολογίες. Σημαίνει περιπέτεια και απόλαυση. Θέλουμε να φτάσει το βιβλίο σε κάθε γειτονιά, στους πολλούς, σε όλους τους πολίτες, με περισσότερες από 250 δράσεις και εκδηλώσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες» συνέχισε.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερες από 250 εκδηλώσεις και δράσεις. Διακεκριμένοι συγγραφείς, όπως η νομπελίστα Herta Mueller, ο Ian McEwan, ο George Saunders, ο John Connolly και πολλοί άλλοι επισκέπτονται την Αθήνα. Μία Κινητή Βιβλιοθήκη θα περιδιαβαίνει από τον Μάιο όλες τις γειτονιές της Αθήνας προκειμένου, όταν είναι δύσκολο να φτάσει ο κάτοικος στο βιβλίο, να φτάσει το βιβλίο στον κάτοικο. Καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως θέατρο, χορός, performances, εικαστικά εμπνέονται από το βιβλίο και απλώνονται σε διάφορα μέρη της πόλης. Δημόσιες αναγνώσεις με ερμηνείες νέων καλλιτεχνών, σε απρόσμενα σημεία της καθημερινότητας, προσφέρουν ένα ευχάριστο δημιουργικό διάλειμμα.
Δεκάδες μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί και φορείς, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μουσείο Μπενάκη αλλά και μικρότερες δημιουργικές ομάδες, όπως ο Κινητήρας, οργανώσεις με κοινωνικό έργο όπως το "Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού" και το "Διαβάζω για τους άλλους", ξένα Ινστιτούτα, όπως το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, πρεσβείες, όπως αυτές των βορείων χωρών, των ΗΠΑ και πολλές ακόμα, τα προγράμματα και οι οργανισμοί του δήμου Αθηναίων, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αλλά και η Γεννάδειος, οι Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες και οι Βιβλιοθήκες του δήμου Αθηναίων, τα Πανεπιστήμια, με πρωταγωνιστές τους εκδότες και τους συγγραφείς, τους θεσμικούς φορείς του βιβλίου καθώς κι όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου – δουλεύουν πυρετωδώς για τη διοργάνωση.
Ξεχωριστή σημασία προσλαμβάνει η συμμετοχή των 75 βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Αθηναίων στη μεγάλη διοργάνωση. Στρογγυλά τραπέζια σε συνδιοργάνωση με πρεσβείες και ινστιτούτα θα πραγματοποιηθούν μέσα στη χρονιά, όπως οι διαγενεακοί διάλογοι της ισραηλινής λογοτεχνίας με μεταξύ άλλων τους A.B. Yehoshua και Eshkol Nevo, στα μέσα Μαΐου.
Παράλληλα μέσα από το μοναδικό project, τις «Ανοικτές Συλλογές», περίπου 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες και μουσεία, θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό για εκδηλώσεις και συνέργειες και θα αποκαλύψουν ένα αθέατο τμήμα από τις σημαντικές συλλογές τους, που θα είναι δωρεάν προσβάσιμο στο κοινό, σε μια «σκυταλοδρομία μοναδικών θησαυρών» που θα διαρκέσει 12 μήνες, με στόχο να αποτελέσει θεσμό για την πόλη.
Από το δημαρχείο ξεκινά τον Μάιο και η Σκυταλοδρομία Λόγου– μία από τις συνεργασίες της διοργάνωσης με τους Έλληνες εκδότες με πρώτο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο που θα παραδώσει τη «σκυτάλη» στον συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα. Ειδικό αφιέρωμα θα υπάρχει για τους τιμημένους με Νόμπελ Έλληνες ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη. Αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς μας ξεναγούν σε γειτονιές και περιοχές της πόλης, που αποτέλεσαν σκηνικό των μυθιστορημάτων τους, έμπνευσή τους ή συνδέονται με το βιβλίο.
Τα μικρά βιβλιοπωλεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα γιορτάσουν μέσα από την Ημέρα των μικρών Βιβλιοπωλείων (28 Απριλίου), που φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ένα αστικό πικνικ ‘book edition’ στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Πλ. Κοτζιά), θα χαλαρώσει μικρούς και μεγάλους στις 5 Μαΐου.
Η έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας – Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία» που μόλις ξεκίνησε στο Μουσείο Μπενάκη θα συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Μέχρι τον Μάιο διαρκεί η έκθεση “Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη” στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, ενώ η έκθεση ‘Ισλαμική καλλιγραφία – η τέχνη της γραφής’ θα φιλοξενείται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο στο μουσείο Μπενάκη. Το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει στη διοργάνωση με εκδηλώσεις στο πλαίσιο της δράσης «Άνοιγμα στην πόλη», καθώς και με παραστάσεις όπως το Φαρενάιτ 451 του Θωμά Μοσχόπουλου και παραστάσεις εμπνευσμένες από εμβληματικούς συγγραφείς όπως Τζόις, Μπέκετ, Πόε.
Το Εθνικό Θέατρο θα κάνει τον Ιούνιο «θεατρικά δρομολόγια» με το «Λεωφορείο ο Πόθος» στις γειτονιές της Αθήνας. Τα μεγάλα φεστιβάλ της πόλης, όπως τοJazz Festival, το Athens Open air Film Festival, το Athens Science Festival, το Refugee food festival έχουν φέτος μια γεύση από βιβλίο. Στη δημοτική Πινακοθήκη από τέλη Ιουνίου και για ένα περίπου μήνα θα φιλοξενηθούν εκθέσεις για το βιβλίο ως έργο τέχνης. Έργα 60 περίπου καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το βιβλίο θα βρίσκονται σε αναπάντεχα μέρη της πόλης στη δράση «The City reads» του The Art Foundation από τέλος Απριλίου μέχρι τέλος Μαΐου. Η πρωτοφανής βιβλιοθήκη της ATOPOS γίνεται εργαστήρι αντισυμβατικών παραμυθιών και ποίησης.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Αθήνα 9.84», συμμετέχει με έναν ξεχωριστό τρόπο στην Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, με την έκδοση ενός μοναδικού βιβλίου, στο οποίο 30 συγγραφείς εμπνέονται από τις λέξεις «Αθήνα» και «984». Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 31 Μαϊου, ημέρα των 31ων γενεθλίων του σταθμού της πόλης.
Ο συντονιστής της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου Γιάννης Τροχόπουλος δήλωσε ότι «η διοργάνωση φιλοδοξεί να αγγίξει ολόκληρη την πόλη, κάθε ηλικιακή ομάδα, κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα, κάθε κοινωνική κατηγορία ― τους νέους αλλά και τους μεγαλύτερους, τους κατοίκους του κέντρου αλλά και των περιχώρων, ανθρώπους με υψηλό αλλά κι ανθρώπους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, την πνευματική πρωτοπορία, αλλά κι εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που αισθάνονται απομονωμένα, τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, τους τουρίστες, τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες».
Η συντονίστρια του προγράμματος της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου κυρία Εριφύλη Μαρωνίτη σημείωσε ότι «το στοίχημα ήταν να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα ενός έτους, όσο το δυνατόν πιο πολυσυλλεκτικό και αντιπροσωπευτικό και να αναδειχθεί ο κεντρικός ρόλος που έχουν οι αφηγήσεις στη ζωή μας, ακόμη και στις καινούργιες και ενίοτε μη αποδεκτές από όλους μορφές και εκδοχές τους».
Τη Δευτέρα τα εγκαίνια στο Μουσείο της Ακρόπολης
Αύριο, Δευτέρα 23 Απριλίου, η Αθήνα υποδέχεται τις επίσημες αντιπροσωπείες της UNESCO και των εταίρων της – των διεθνών οργανισμών εκδοτών και βιβλιοθηκών, τις αντιπροσωπείες του Κόνακρυ (Γουινέα) Παγκόσμια Πρωτεύουσα 2017 και της Σάρζα (Αραβικά Εμιράτα), επόμενη Πρωτεύουσα 2019.
Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια έργου Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου κυρία Σταυρούλα Βαβαλέα, «εκείνη την ημέρα, μετά την επίσημη τελετή έναρξης στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα γεμίσει στις 19.45 με μουσικές από την μπάντα του Δήμου, θα υπάρχουν αναγνώσεις και θεατρικά δρώμενα εμπνευσμένα από το βιβλίο, όπου καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι Αθηναίοι, αλλά και χορός σε ρυθμούς Swing και Jazz από τη Big Band του δήμου Αθηναίων».
Τέλος, στις 22:00 ανοίγουν οι πύλες του Ωδείου Ηρώδου Αττικού για μια μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο και την ποίηση με την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο 2018:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2018
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
1. 12 Φεβρουαρίου – 21 Οκτωβρίου
«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»
Διοργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία,
Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στην έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή
Μανόλη Αναγνωστάκη» ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ελληνική ιστορία, την Κατοχή,
τον Εμφύλιο, τις δεκαετίες 1950 και 1960, τη δικτατορία των συνταγματαρχών και τη
Μεταπολίτευση, όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από το αρχείο του ποιητή.
Ημέρες και Ώρες: Καθημερινά 9:00-16:00, Πέμπτη 9:00-20:00, Σαββατοκύριακο 10:00-15:00
Χώρος: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία
Έκθεση, Βασ. Σοφίας 11
Είσοδος ελεύθερη
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. 1 Μαρτίου – Απρίλιος 2019
Διαβάζω για τους άλλους
Διοργάνωση: Διαβάζω για τους Άλλους – Με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Όραμα του «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι οι άνθρωποι με
προβλήματα όρασης και άλλα προβλήματα υγείας να έχουν ίσες ευκαιρίες στη γνώση και στη
μάθηση. Γι’ αυτό, το Διαβάζω για τους Άλλους θα "διαβάζει" στους ανθρώπους αυτούς για έναν
ολόκληρο χρόνο στο πλαίσιο της Αθήνας 2018 Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου:
-στο ΜΕΤΡΟ αποσπάσματα αμερικανικής λογοτεχνίας την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα
-σε ηλικιωμένους διαμένοντες σε 20 διαφορετικά Ιδρύματα, μια φορά την εβδομάδα για 2 ώρες
-παραμύθια σε ηλικιωμένους μια φορά το μήνα μέσω μαθητών Γυμνασίου κ Λυκείου
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. 15 Μαρτίου – 3 Ιουνίου
«Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη»
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Εικαστική Έκθεση
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η έκθεση που εγκαινιάζει τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ στην Αθήνα 2018
Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου τον Απρίλιο του 2018, παρουσιάζει για πρώτη φορά τις
εκατοντάδες χειροποίητα ζωγραφισμένα βιβλία του Αλέξη Ακριθάκη, σχέδια, σημειωματάρια,
συνεργασίες με λογοτέχνες, τα περιβόητα «τσίκι-τσίκι» από το τρίξιμο της πένας στο χαρτί, όπως
ονόμασαν ο Κώστας Ταχτσής κι ο Γιώργος Μακρής την τεχνική του, καθώς και τη σειρά με τις
“ιστορίες” που δημιούργησε για την κόρη του
Χώρος: Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας
Ημέρες και Ώρες: Τρίτη- Σάββατο: 10:00 -21:00, Κυριακή: 10:00 – 14:00
Είσοδος ελεύθερη
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. 19 Μαρτίου – 12 Μαΐου
«Αλεξάνδρα Αθανασιάδη. Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη».
Διοργάνωση: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Δίκτυο
Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η έκθεση είναι ένα εικαστικό πείραμα που εξερευνά τα όρια της
αποκάλυψης του εσωτερικού μας κόσμου. Τα βιβλία κατέχουν περίοπτη θέση, μιας και
Σελίδα 5 από 54
υπαινίσσονται διαφορετικές καταστάσεις του εαυτού σε ανοικτή και κλειστή μορφή. Αφετηρία
της έκθεσης δεν είναι μόνο τα ποιήματα και τα νοήματα του Καβάφη, αλλά και το ίδιο το ίχνος της
γραφής του. Το αυτόγραφο του ποιητή γίνεται απτό, το βιβλίο γίνεται γλυπτό, ενώ τα ποιήματα
αποτελούν το έναυσμα για ένα εικαστικό ταξίδι που αποκαλύπτει σκέψεις και μηνύματα δια
μέσου της τέχνης της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη.
Χώρος: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, ΑΣΚΣΑ, Πτέρυγα "Ιωάννης Μακρυγιάννης", Σουηδίας 61
Ημέρες και Ώρες: Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 11:00-17:00, Πέμπτη: 14:00 – 20:00 , Σάββατο:
11:00 – 16:00
Είσοδος ελεύθερη
5. 14 Απριλίου
Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα σε χώρους πολιτισμού
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Οι μύθοι του Πλάτωνα». Θα
παρουσιαστούν με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό τρόπο οι μύθοι από την «Πολιτεία» του
Πλάτωνα. Στόχος είναι να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι στοιχεία της φιλοσοφίας του Πλάτωνα.
Απευθύνεται σε παιδιά 8 έως 12 ετών.
Χώρος: «Ψηφιακό Μουσείο - Ακαδημία Πλάτωνος», Αλκμέωνος 1
Ώρα: 12:00 – 14:00
Ελεύθερη συμμετοχή
6. 17-24 Απριλίου
Βιβλιο-διαδρομές μέσα από τη τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας.
Διοργάνωση: Urban Act
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή:
Πέντε επώνυμοι καλλιτέχνες από την αθηναϊκή Street Art σκηνή οι, Jamer (Κώστας
Δαμουλάκης), Kez (Γιώργος Χούρσογλου), Same84 (Χρήστος Δάγλας), Taxis (Δημήτρης
Ταξής), Pupet (Στέλιος Βράκας) και ένας Ισπανός καλλιτέχνης, ο Μanomatic, προσκαλούνται να
ζωγραφίσουν με τον μοναδικό εικαστικό τους τρόπο και αισθητική, το βιβλίο και την προώθηση
της ανάγνωσης, σε πέντε επιφάνειες σε δημόσια κτίρια.
Χώρος: 52ο
Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Εικαστικά
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
7. 19 Απριλίου – 21 Ιουλίου
Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας: Ζωγραφίζοντας για τα βιβλία
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα, Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την
εικονογράφηση κειμένων από το 1937 μέχρι το 1992. Δημιούργησε εξώφυλλα βιβλίων,
προμετωπίδες και εικονογραφήσεις, κυρίως για ποιητικά έργα (περιοδικά Νέα Εστία, Μορφές και
Αιξωνή , τα Ποιήματα του Καβάφη, την Οδύσσεια του Καζαντζάκη, έργα του Γκάτσου κλπ) . Η
έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή όχι μόνο με τη ζωγραφική αλλά και
με τη λογοτεχνία. Δίνει, τέλος, την ευκαιρία να μελετήσει κανείς παλαιότερες εκδόσεις και να
γνωρίσει το πλούσιο εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.
Έκθεση
Σελίδα 6 από 54
Χώρος: Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3
Ημέρες και Ώρες: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 18:00
Είσοδος ελεύθερη στις 28 και 29 Απριλίου, τις υπόλοιπες με εισιτήριο
---------------------------------------------------------------------------------------------
8. 20-22 Απριλίου
«Εκπαίδευση στον 21ο
αιώνα: αναζητώντας την καινοτομία, την τέχνη, τη δημιουργικότητα»
Διοργάνωση: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, Παιδαγωγική Εταιρεία
Ελλάδος, Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Σχολή Μωραΐτη
Ενότητα: Συνέδρια
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η σύγχρονη ελληνική εκπαίδευση έχει να επιδείξει, παρά τις συνεχείς
αλλαγές και την ανασφάλεια που επικρατεί με τις διαδοχικές ρυθμίσεις που επιβάλλονται,
πολυάριθμα δείγματα καινοτομίας. Οι μαθητές ανταποκρίνονται θετικά σε μαθητοκεντρικές και
βιωματικές προσεγγίσεις που δίνουν νόημα στη σχολική καθημερινότητα. Το συνέδριο θα
εστιαστεί στην πολύπλευρη ανάπτυξη του μαθητή όλων των βαθμίδων στο σύγχρονο σχολείο,
ελπίζοντας να συνεισφέρει με νέες ιδέες και διδακτικό υλικό.
Χώρος: Σχολή Μωραΐτη, Αλ. Παπαναστασίου, Ψυχικό
Ημέρες και Ώρες: Παρασκευή 17:00 - 21:00 Σάββατο, Κυριακή 9:00 - 18:00
Συμμετοχή: με πραγματοποίηση ανακοίνωσης, 40 ευρώ. Παρακολούθηση συνεδρίου: 20 ευρώ.
Παρακολούθηση συνεδρίου για προπτυχιακούς / μεταπτυχιακούς φοιτητές: 10 ευρώ
20 δωρεάν συμμετοχές για την «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»
9. 21 Απριλίου
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2018 – Περίπατος του Βιβλίου
Διοργάνωση: Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του
Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια
Ημέρα Βιβλίου. Στο πλαίσιο αυτό, με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω» διοργανώνεται φέτος
το Σάββατο 21 Απριλίου ο Περίπατος του Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας. Ο περίπατος θα περνά
μέσα από βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους και βιβλιοθήκες, σε περίπου 30 σημεία στο κέντρο
της πόλης. Το αναγνωστικό κοινό είναι ελεύθερο να επιλέξει τη δική του διαδρομή σύμφωνα με
τα ενδιαφέροντά του.
Χώρος: Ο Περίπατος ξεκινά από το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό
Πανεπιστημίου και συνεχίζεται σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία περιμετρικά της Εθνικής
Βιβλιοθήκης, με όρια το Σύνταγμα, την οδό Καραγιώργη Σερβίας, την οδό Αθηνάς, την οδό
Καλλιδρομίου, και περιλαμβάνει τις οδούς Κολοκοτρώνη, Βουλής, Ακαδημίας, Σόλωνος, Σκουφά,
Χαριλάου Τρικούπη, Ζωοδόχου Πηγής, Ζαλόγγου, Διδότου, Τοσίτσα, Μασσαλίας.
Ώρα Έναρξης: 10:00
Συμμετοχή: ελεύθερη
10. 21 Απριλίου – 20 Μαΐου
The City Reads
Διοργάνωση: TAF - the art foundation, με την στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου
Αθηναίων
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Δύο ενότητες δράσεων.
1. Το ‘THE CITY READS’ είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ για το βιβλίο που ξεδιπλώνεται στο
κέντρο της Αθήνας. Περιλαμβάνει μια εγκατάσταση έργων διασκορπισμένη σε διάφορα
σημεία της πόλης, μια ομαδική εικαστική έκθεση στο TAF | the art foundation, καθώς και
Σελίδα 7 από 54
μια σειρά δημιουργικών δράσεων, περφόρμανς & εργαστήρια . 60 και πλέον
συμμετέχοντες εικαστικοί, σχεδιαστές και συγγραφείς επιλέγουν ένα βιβλίο που αποτελεί
τη βάση μιας ελεύθερης και ευρηματικής δημιουργίας.
Χώροι φιλοξενίας έργων: Φωταγωγός Αίθουσα Τέχνης - Εκδόσεις Το Ροδακιό, Athens Bookstore,
Γκαλερί έργων Παπαδάκης, Καφέ ΜΟΝΤΑΚΙΟΥ, Yoleni’s, Booktique store, Depolo, Γαλλικό
Ινστιτούτο, Στοά του βιβλίου Εκδόσεις Εσοπτρον & Εκδόσεις Διόπτρα , Εκδόσεις Πατάκης,
Εκδόσεις Άγκυρα, Εκδόσεις ΠΟΛΙΤΗΣ, Εκδόσεις Εν πλώ , Εκδόσεις Λαβύρινθος , Match Point,
Εθνικό Τυπογραφείο-Μουσείο Τυπογραφίας, Free Thinking zone, Εκδόσεις Ίων , Travel Βookstore,
Πράσινος Πλανήτης, Bookstore Plus, Μεταίχμιο, Εκδόσεις Λιβάνη, Παιδική βιβλιοθήκη του
Εθνικού Κήπου, Ίδρυμα Αγγέλου & Λητώς Κατακουζηνού, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής,
Εκδόσεις Ίκαρος, Φίλιον Καφέ, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Εκδόσεις Μελάνι, Bartesera, Νεοκλασικό
κτίριο Ευριπίδου 78.
Συμμετοχή ελεύθερη
2. ‘DON’T JUDGE A COVER BY ITS ARTIST’: η δεύτερη αυτή δράση είναι μια έκθεση, που
παραφράζοντας τη γνωστή φράση ‘don’t judge a book by its cover', συγκεντρώνει
εικονογραφικά έργα εικαστικών και σχεδιαστών που καταπιάνονται με την έννοια και τη
σημασία του εξωφύλλου.
Χώρος: TAF / the art foundation, Nορμανού 5
Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα – Σάββατο: 12:00 – 21:00, Κυριακή 12:00 – 19:00
Είσοδος: ελεύθερη
11. Από 22 Απριλίου, ετήσιο
H Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Διοργάνωση: Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συνΑθηνά
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη είναι μια εφήμερη βιβλιοθήκη που μπορεί να
λειτουργήσει λίγες μόνο ώρες ή μια ολόκληρη μέρα. Φέρνει μαζί της βιβλία, παιχνίδια, πάζλ και
πολλές δραστηριότητες που τυλίγονται σε ένα πολύχρωμο ύφασμα. Οι θεματικές ενότητες των
βιβλίων περιλαμβάνουν τη διαφορετικότητα, τα ζώα, τα φυτά, τους γίγαντες, τους νάνους και τις
μάγισσες. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία και πλατείες του Δήμου Αθηναίων. Το
«Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» παρουσιάζει την Πλανόδια Βιβλιοθήκη συστηματικά
δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να επισκεφθούν τον φανταστικό και συναρπαστικό κόσμο των
βιβλίων στον δημόσιο χώρο (πλατεία, αυλή σχολείου, δημόσιο κήπο, παιδική χαρά). Βασικό
στόχο αποτελεί η επαφή των παιδιών με το βιβλίο, και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στα
παιδιά να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες που ενισχύουν μαθησιακές ικανότητες.
ΧΩΡΟΣ:
22/04/2018 Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα
23/04/2018 Πλατεία Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Ώρες: 11:30 – 15:30
Συμμετοχή: ελεύθερη
12. 22 Απριλίου – 23 Μαΐου
«Ελπίδος 2030, Μικρές και μεγάλες ιστορίες στη Πλατεία Βικτωρίας»
Διοργάνωση: Action Aid, Victoria Square Project, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, World
Human
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Εργαστήρια και δράσεις
Σύντομη Περιγραφή: η Action Aid Ελλάς σε συνεργασία με την Ελληνική Πλατφόρμα και το World
Σελίδα 8 από 54
Human Forum θα πραγματοποιήσουν στις 22 Απριλίου ολοήμερη δράση. Σκοπός της είναι να
αναδείξει τη σημασία των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και να προσκαλέσουν μικρούς και
μεγάλους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για εκείνη την ημέρα.
Κεντρική δράση της εκδήλωσης θα είναι τα εργαστήρια fanzine και η δημιουργία αυτοσχέδιων
περιοδικών.
Χώρος: Victoria Square Project, Ελπίδος 13
Ώρες: 11:00 – 23:00
Είσοδος: ελεύθερη
13. 22 Απριλίου – 10 Ιουνίου
«anOther story: leaving and living»
Ετήσιο θεματικό λογοτεχνικό και εικαστικό φεστιβάλ για παιδιά και εφήβους
Διοργάνωση: Myrtillo Cafe
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το πρότζεκτ “anOther story”, φιλοξενείται στους χώρους του Myrtillo από
το 2017. Στη φετινή θεματική του “leaving and living”, εστιάζει στο ταξίδι, τη φυγή και την εστία,
στην περιπέτεια και στη θαλπωρή, στην κινητήρια σύνθεση του γνωστού και του ανοίκειου. Μέσα
από το φετινό ετήσιο φεστιβάλ, διοργανώνει συναντήσεις των παιδιών και των εφήβων με
χρώματα, λέξεις και δημιουργούς Έλληνες και ξένους, ενώ φιλοξενεί και επιμελείται
εικονογραφικές/εικαστικές και βιβλιογραφικές εκθέσεις.
Από τις 22 Απριλίου φιλοξενείται η έκθεση «Ο Γύρος του κόσμου σε 70 Χάρτες, Τρείς αιώνες
χαρτογραφικών θησαυρών παιδικής λογοτεχνίας.» Μια περιοδεύουσα έκθεση της Διεθνούς
Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου.
Χώρος: Myrtillo Café και Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Πάρκο για το Παιδί και
τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάμψα και Τριφυλίας, Αμπελόκηποι
Συμμετοχή: ελεύθερη, κατά προτεραιότητα
14. 22 Απριλίου – 1 Μαΐου
«Απρόσμενες Αναγνώσεις»
Διοργάνωση: Κινητήρας Χοροθέαμα
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: "Τα βιβλία είναι όνειρα που κρατάς στα χέρια σου", Neil Gaiman. Η ομάδα
του Κινητήρα σκορπίζεται σε δημόσιους χώρους της πόλης και δημιουργεί μοναδικές αναγνώσεις
- εκπλήξεις εκεί που κανείς δεν το περιμένει δομώντας μικρά ονειρικά σύμπαντα μέσα στην
καθημερινότητα της πόλης.
Ώρες: 13:00 – 15:00
15. Από 21 Απριλίου
Αρχιτεκτονικές Ματιές στην Πόλη
Διοργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Ενότητα: Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Με σημείο αναφοράς την έκδοση του ΠΙΟΠ Αρχιτεκτονικός οδηγός
Αθηνών, του αείμνηστου Διονύση Α. Ζήβα, οι συμμετέχοντες στη διαδρομή θα έχουν την ευκαιρία
να γνωρίσουν σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό
της Αθήνας. Η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της
αξιοποίησης πηγών. Η διαχρονική παρουσίαση των κτηρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει
στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της
πολιτιστικής κληρονομιάς.
Χώρος: κεντρικό κτήριο ΠΙΟΠ – Αγγ. Γέροντα 6, Πλάκα
Σελίδα 9 από 54
Ημέρες και Ώρες: το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα, 10:00 – 11:30
16. Από 22 Απριλίου
Ελευσίνα - Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Παγκόσμια
Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Διοργάνωση: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Οι δύο διεθνείς πολιτιστικές διοργανώσεις που φιλοξενεί η Ελλάδα, η
Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα
του Βιβλίου συμπράττουν μέσα από μια σειρά δράσεων που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να
ανακαλύψει αθέατες ή λιγότερο γνωστές όψεις των δύο πόλεων.
Σε αυτό το πλαίσιο οι «Περίπατοι της EUphoria» εστιάζουν στη σύνδεση τέχνης και
καθημερινότητας.
Πρώτος Περίπατος, 22 Απριλίου
Άνω Ελευσίνα & Κεντρική Ελευσίνα
Επίσκεψη στις περιοχές της Κεντρικής Ελευσίνας και της Άνω Ελευσίνας που αντιστοιχούν
στις Θεματικές του καλλιτεχνικού προγράμματος EUrbanization και EUnvironment
αντίστοιχα.
Χώρος: Αφετηρία είναι τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός).
Ώρα: 11:00
Συμμετοχή: Η συμμετοχή στους Περιπάτους της EUphoria είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση στην
ιστοσελίδα www.eleusis2021.eu.
17. Από 23 Απριλίου
Τα Ανοιχτά Σχολεία στην Πρωτεύουσα του Βιβλίου
Διοργάνωση: Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Διαβάζοντας παντού
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία αποτελεί μία καινοτόμο πρωτοβουλία του
δήμου Αθηναίων. 25 σχολικά κτίρια του Δήμου μένουν ανοιχτά τα απογεύματα καθ’ όλη τη
διάρκεια της εβδομάδας και τα Σαββατοκύριακα, και μετατρέπονται σε χώρους συνάντησης των
κατοίκων της γειτονιάς για δωρεάν δράσεις πολιτιστικού, ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού,
τεχνολογικού και αθλητικού χαρακτήρα που αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες.
23 Απριλίου, 45ο
Δημοτικό Σχολείο, Πυθίας 38, Κυψέλη
17:00 – 19:00: Ανοιχτό Εργαστήρι εικονογράφησης, «Εικονογράφηση της δικής μας ιστορίας» από
το Μουσείο Ηρακλειδών.
20:30 : Μια βιβλιοθήκη για το σχολείο, Παρουσίαση της Βιβλιοθήκης- Αναγνώσεις - Αρχιτεκτονική
χωρίς σύνορα.
29 Απριλίου, 2ο
ΓΕΛ «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», Χέυδεν 35
12:00 – 14:00: Έκθεση Φωτογραφίας: Τα βιβλία μέσα από το φακό - Greek Instagramers, Ιστορίες
και Φωτογραφίες - Karpos
14:00-17:00: Ανοιχτή Συναυλία El Sistema, Impact Hub Labs MKO
Συμμετοχή: δωρεάν με απαραίτητη κράτηση θέσεως μέσω του site www.athensopenschools.gr
18. 22 Απριλίου – 18 Νοεμβρίου
«Κυριακές στην Τεχνόπολη»
Σελίδα 10 από 54
Διοργάνωση: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Χώρος: «Τεχνόπολη» δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100
Εκπαιδευτική δράση
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης «Κυριακές στην Τεχνόπολη»,
πραγματοποιείται από το 2014, προσφέροντας εκπαιδευτικά, επιστημονικά, πολιτιστικά
εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολές, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα
και άλλου είδους δραστηριότητες με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια μέσα στους χώρους
της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.
19. 23 Απριλίου 2018 – 23 Απριλίου 2019
«#Text Me_Fluffy Library»
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Διοργάνωση : Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του
δήμου Αθηναίων
Εικαστικά
Σύντομη Περιγραφή: Το Fluffy Library είναι μια ανατρεπτική βιβλιοθήκη με τη μορφή μιας
διαδραστικής έκθεσης. Το κτίριο της ΑΤΟΠΟΣ θα καταληφθεί από ένα γιγαντιαίο, λούτρινο,
υβριδικό πλάσμα, το Φλάφι που ζει εκεί μέσα παρέα με το τερατόμορφο αλφάβητο του. Οι
επισκέπτες θα βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο και θα μπορούν να διαβάσουν
ξαπλωμένοι μόνοι τους ή αγκαλιά με κάποιον άλλον. Παράλληλα, το FluffyLibrary θα πλαισιωθεί
από το ακαδημαϊκό πρόγραμμα #TextMe_Lab που περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις,
εργαστήρια, περφόρμανς και μικρές εκθέσεις καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών
Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 12:00 – 18:00
Χώρος: ATOPOS Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72
Είσοδος ελεύθερη
20. 23 Απριλίου – 5 Μαΐου
«Το Σινεμά Διαβάζει»
Διοργάνωση : Goethe-Institut Athen
Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μια πρόταση της Ταινιοθήκης του Goethe-Institut Athen στο πλαίσιο του
προγράμματος «Ανοιχτές Συλλογές». Από 23/4 μέχρι 5/5/2018 θα προβάλλονται ταινίες
εμπνευσμένες από βιβλία, συγγραφείς, εκδότες, από το πρωί μέχρι το βράδυ, κι ακόμα πιο αργά.
Χώρος: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα
Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα - Παρασκευή 11:00 - 23:00, Σάββατο 11:00 - 14:00
Είσοδος ελεύθερη
Δευτέρα 23/4
11:00 – 19:00
Goethe! (2010),
Σκηνοθεσία: Philip Stölzl
Die geliebten Schwestern/Πολυαγαπημένες αδερφές (2014)
Σκηνοθεσία: Dominik Graf
Katz und Maus/Γάτα και ποντίκι (1966)
Σκηνοθεσία: Hansjürgen Pohland
Σελίδα 11 από 54
Τρίτη 24/4
11:00 – 19:00
How to Make a Book with Steidl (2010)
Σκηνοθεσία: G.Wetzel, J.Adolph
Celeste (1981)
Σκηνοθεσία: Percy Adlon
Τετάρτη 25/4
11:00 – 20:00
Hannah Arendt (2012) – Η σκέψη της άλλαξε τον κόσμο
Σκηνοθεσία: Margarethe von Trotta
20:30
O Hanns Zischler παρουσιάζει μια επιλογή ταινιών που είχε δει ο Κάφκα στο σινεμά
Πέμπτη/Thursday 26/4
11:00 – 21:00
Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου
Σκηνοθεσία: John Albert Jansen
Παρασκευή 27/4
11:00 – 18:30
Baal (1969)
Σκηνοθεσία: Volker Schlöndorff
Der junge Törless/Ο νεαρός Τέρλες (1966)
Σκηνοθεσία: Volker Schlöndorff
Σάββατο 28/4
10:30 – 14:00
Emil und die Detektive/Ο Αιμίλιος και οι ντετέκτιβ (2001)
Σκηνοθεσία: Franziska Buch
Δευτέρα 30/4
11:00 – 21:30
Fontane - Effi Briest (1974)
Του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
21. 21 Απριλίου – 21 Ιουλίου
Victoria Post
Διοργανωτής : T.A.M.A. (Temporary Autonomous Museum for All), Victoria Square Project, Action
Aid
Ενότητα: Η Mεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Σεμινάρια και συναντήσεις 2 μηνών με μαθητές του 2ου Λυκείου
“Θεόδωρος Αγγελόπουλος". Σκοπός είναι η συγκρότηση μιας ομάδας μικρών “δημοσιογράφων”
από μαθητές του 2ου Λυκείου που θα καταγράφουν και θα αποτυπώνουν την καθημερινότητα και
τα συμβάντα της περιοχής μας. Εβδομαδιαία σεμινάρια και συναντήσεις με συγγραφείς, ποιητές,
ιστορικούς, καλλιτέχνες, γραφίστες, δημοσιογράφους ώστε οι μαθητές να διδαχτούν και να
κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής μιας εφημερίδας. Πώς στήνεται; Πώς επιλέγω το υλικό
μου; Πώς προσεγγίζω τους ανθρώπους και παίρνω συνέντευξη; Ποια είναι η Πλατεία Βικτωρίας;
Σελίδα 12 από 54
Ώρες Δράσης: Τετάρτη και Παρασκευή στο 2ο
Λύκειο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» μετά το πέρας
των μαθημάτων - 14:30-16:30- και κάθε Σάββατο στo χώρο του Victoria Square Project, 14:00-
17:00.
22. 23 Απριλίου- ετήσιο
«PerhaΨ you’re an Aθενιαν, too!»
Ενότητα : Διαβάζοντας Παντού
Διοργάνωση: Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ : Μια από τις ενέργειες προώθησης προορισμού του Διεθνούς Αερολιμένα
Αθηνών ήταν η καμπάνια «PerhaΨ you’re an Aθenian, too!» η οποία εξελίχθηκε σε μια εξαιρετικά
επιτυχημένη τριλογία. Φέτος, ο ΔΑΑ ετοιμάζεται να αναδείξει ένα αεροδρόμιο που συνδέει
πρόσωπα και ανθρώπινες ιστορίες. Η δράση #HubOfStories!, επικεντρώνεται στις μοναδικές,
προσωπικές ιστορίες ταξιδιωτών και επισκεπτών της πόλης μας, οι οποίες θα «ζωντανέψουν»
μέσα από την πένα διάσημων Ελλήνων συγγραφέων! Ενώ το #AthensAirPortraits!, είναι
προσωπικά πορτραίτα ανθρώπων που βρέθηκαν, ο καθένας για το δικό του λόγο, στο αεροδρόμιο
και θα συνθέσουν ένα ξεχωριστό φωτογραφικό λεύκωμα.
23. 23 Απριλίου
«Εξερεύνηση του Διαστήματος» σειρά δράσεων από το Ίδρυμα Ευγενίδου
Διοργάνωση : Ίδρυμα Ευγενίδου
Ενότητα: Εκπαιδευτικές Δράσεις
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
18.00 : «Από τις λέξεις... στα κόμικς». Εργαστήριο για μαθητές/τριες τελευταίων τάξεων
Δημοτικού και Γυμνασίου και την οικογένειά τους (ή έναν ενήλικα συνοδό) στην Βιβλιοθήκη και το
UTech Lab Τα παιδιά μαζί με την οικογένεια τους (ή έναν ενήλικα συνοδό) δημιουργούν σύντομα
κόμικς.
20:00 • Προβολή ψηφιακής παράστασης και ομιλία: "Το Μέλλον στο Διάστημα", στο Νέο
Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
Χώρος: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 387
24. 23 Απριλίου – 30 Απριλίου 2019
«Πόλεις και Λογοτεχνία»
Διοργάνωση : Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Ενότητα: Ανακαλύπτοντας Θησαυρούς
Εκπαιδευτικές Δράσεις
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιλεγμένα αποσπάσματα από κείμενα της
νεοελληνικής λογοτεχνίας, ποιήματα και πεζά, τα οποία προβάλλονται σε παρουσίαση,
συνοδευόμενα από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με
(προαιρετική) άσκηση δημιουργικής γραφής
Χώρος: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα
Συμμετοχή σε σχολικές ομάδες δωρεάν
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
25. 23 Απριλίου 2018 – 1 Φεβρουαρίου 2019
«Black in White: Το βιβλίο ως υλικό αντικείμενο»
Διοργανωτής: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Σελίδα 13 από 54
Ενότητα: Παράλληλο Πρόγραμμα
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Επιστημονική ημερίδα στις εργασίες της οποίας εξετάζεται η φύση του
χαρτιού, βασικού υπόβαθρου του βιβλιακού υλικού. Η ιστορία, η τεχνολογία και η εξέλιξη του
χαρτιού, των μελανιών και των χρωστικών, αλλά και των τεχνικών τυπογραφίας, κυρίως του
ελληνικού βιβλίου, περιγράφονται από ειδικούς επιστήμονες με κατανοητό τρόπο.
Χώρος: Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14
Συμμετοχή ελεύθερη
Δευτέρα 23.04.2018: Επιστημονική ημερίδα 10:00-17:00,
Εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για ενήλικες 17:00-19:00
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26. 23 Απριλίου – 6 Μάϊου
«Προορισμός η Βιβλιοθήκη» : Εκδηλώσεις Α’ δεκαπενθημέρου έναρξης του Τμήματος
Βιβλιοθηκών του ΟΠΑΝΔΑ
Διοργανωτής : ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή τα Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται για 27 δράσεις/ εκδηλώσεις/εκπαιδευτικά προγράμματα/
συναυλίες, που σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και προτάθηκαν από το τμήμα Βιβλιοθηκών του
ΟΠΑΝΔΑ. Οι δράσεις αναλυτικά στο www . opanda .gr
ΧΩΡΟΙ
Α) Αύλιος χώρος Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης , Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης
Β) Παιδική Βιβλιοθήκη (Στ. Λαρίσης), Δομοκού 2
Γ) Βρεφική – Νηπιακή Βιβλιοθήκη, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό
(πρώην ΚΑΠΑΨ) Λάμψα και Τριφυλλίας, Αμπελόκηποι
Δ) Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό
(πρώην ΚΑΠΑΨ) Λάμψα και Τριφυλλίας, Αμπελόκηποι
Ε) Ιωάννειος Βιβλιοθήκη, Πανόρμου 59 και Πλατεία Αγ. Δημητρίου Πανόρμου
27. 24 και 25 Απριλίου
Ο Hanns Zischler παρουσιάζει το βιβλίο του και το ντοκιμαντέρ του «Ο Κάφκα πάει σινεμά»
Διοργάνωση: Goethe – Institut Athen, με την στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου
Αθηναίων
Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές
Χώρος: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, 10672 Αθήνα
Ελεύθερη είσοδος
Ταινίες: Σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους ή ελληνικούς μεσότιτλους
Παρουσίαση/Συζήτηση: Σε γερμανική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
24 Απριλίου: 20:30 Αμφιθέατρο
Kafka geht ins Kino/Ο Κάφκα πάει σινεμά
Ένα βιβλίο, Μια ταινία
Ο Hanns Zischler, ηθοποιός, δραματουργός, φωτογράφος, παρουσιάζει το βιβλίο του «Ο
Κάφκα πάει σινεμά» και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του
25 Απριλίου: 20:30 Αμφιθέατρο
O Hanns Zischler παρουσιάζει μια επιλογή ταινιών που είχε δει ο Κάφκα στο σινεμά. Με
ζωντανή μουσική
Σελίδα 14 από 54
28. 25 και 26 Απριλίου
Ian Mc Ewan, Ο εαυτός: Η λογοτεχνική επινόηση του εαυτού
Διοργάνωση : Εκδόσεις Πατάκη | με την υποστήριξη του British Council
Ενότητα: Ξένοι Συγγραφείς
25 Απριλίου Μέγαρο – Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» | αγγλικά με ταυτόχρονη
διερμηνεία .
Ώρα: 19.00
Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας
26 Απριλίου 19:00 -20:30 υπογραφή βιβλίων του συγγραφέα στο Βιβλιοπωλείο Public στο
Σύνταγμα
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: ο πολυβραβευμένος Βρετανός συγγραφέας Ian McEwan, θα συνομιλήσει
με τον Έλληνα ποιητή Χάρη Βλαβιανό για την Τέχνη της μυθοπλασίας και τους τρόπους με τους
οποίους ένας μυθιστοριογράφος "επινοεί τον εαυτό του" κατά τη διαδικασία της συγγραφής του
έργου του .
29. 25 Απριλίου – 29 Μαΐου
Έκθεση Χαρακτικών ex libris, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Διοργάνωση: Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Ενότητα: Το βιβλίο και οι Τέχνες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στην προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας
του τόπου μας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος /ΕΕΤΕ απευθυνόμενο σε όλα τα μέλη
του διοργανώνει την έκθεση ex libris, μικρών αυθεντικών χαρακτικών, που κατά παράδοση
δηλώνουν τον κτήτορα του βιβλίου και αποτελούν μια ιδιαίτερη και πολύ σημαντική για την
παγκόσμια ιστορία της χαρακτικής, κατηγορία χαρακτικών έργων. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα
παρουσιαστεί ένα εργαστήριο ex libris και θα δοθεί διάλεξη.
Μέρες και Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο, 10:00 - 20:00, Κυριακή 10:00 - 14:00
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66
Είσοδος: ελεύθερη
30. 26 Απριλίου
Μαργκερίτ Ντιράς: η Οδύνη
Διοργάνωση: Weird Wave, Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Το βιβλίο και οι Τέχνες
Χώρος: κινηματογράφος «ΑΝΔΟΡΑ», Σεβαστουπόλεως 117
Ώρα έναρξης: 17:30
Είσοδος: ελεύθερη με προσκλήσεις
Σύντομη Περιγραφή: Προβολή της ταινίας «Μαργκερίτ Ντιράς: η Οδύνη» του Εμ. Φινκιέλ. Πριν
την προβολή θα γίνει σύντομη παρέμβασή του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη με θέμα: «Η
Μαργκερίτ Ντυράς ως συγγραφέας του εικοστού αιώνα. Η σχέση της με το Νέο μυθιστόρημα, η
αφηγηματική της εμμονή με την ζωή της και η ικανότητα να ανακυκλώνει τις αναμνήσεις
μεταπηδώντας από την ημερολογιακή μαρτυρία στην νεωτερική γραφή.»
31. 26 Απριλίου – 1 Ιουλίου
Ισλαμική Καλλιγραφία: η τέχνη της Ιρανικής γραφής
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη και Μορφωτικό Κέντρο Πρεσβείας Ιράν, με τη στήριξη του
Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Το βιβλίο και οι Τέχνες
Σελίδα 15 από 54
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η έκθεση στοχεύει στην εξοικείωση των επισκεπτών με την εξέλιξη της
γραφής αλλά και με τη σύγχρονη καλλιγραφική δημιουργία. Το πρώτο της τμήμα είναι
αφιερωμένο στην ιστορία της καλλιγραφίας από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, μέσα από βιβλία και
ενεπίγραφα αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και χειρόγραφα της
Εθνικής Βιβλιοθήκης, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Το δεύτερο τμήμα εστιάζει στην
τέχνη της σύγχρονης καλλιγραφίας, μέσα από τα έργα του Ιρανού καλλιγράφου Μουσταμπά
Σαμπζέ με ποιητικό και θρησκευτικό περιεχόμενο, τα οποία παρουσιάζονται επίσης για πρώτη
φορά στο Ελληνικό κοινό
Χώρος: Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12
Ημέρες και Ώρες: Πέμπτη – Κυριακή : 10:00 – 18:00
Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη
Ισλαμικής Τέχνης
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.
32. 27 Απριλίου – 12 Μαΐου
Το Ωδείο και οι μαθητές του
Διοργάνωση: Ωδείο Αθηνών, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στην έκθεση «Το Ωδείο και οι μαθητές του» προβάλλεται αρχειακό υλικό
σχετικό με τους μαθητές του Ωδείου Αθηνών από 1871, οπότε και ιδρύθηκε το Ωδείο, μέχρι και
σήμερα. Μέσα από το υλικό της έκθεσης αναδεικνύεται η κοινωνική αναγκαιότητα της ίδρυσης
και λειτουργίας του Ωδείου, το οποίο, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, αποδείχθηκε πως
ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων. Παράλληλα, εκτίθεται
αρχειακό υλικό σχετικό με επιφανείς μαθητές του Ωδείου, από τον 19ο αιώνα έως και τα πιο
πρόσφατα χρόνια (Σπύρος Σαμάρας, Ευρυσθένης Γκίζας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Νίκος
Σκαλκώτας, Τζίνα Μπαχάουερ, Μαρία Κάλλας, Αλέκος Ξένος, Μίκης Θεοδωράκης, κ.τ.λ
Χώρος: Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β ́ 17-19
Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα – Σάββατο : 10:00 -20:00
Είσοδος ελεύθερη
33. 27 – 29 Απριλίου
#TextMe_FluffyLibrary / #TextMe_Lab: PokemonPoetry
Ενότητα: Το βιβλίο και οι Τέχνες
Διοργάνωση: Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του
δήμου Αθηναίων
Σύντομη Περιγραφή: Είναι παιχνίδι; Είναι ποίημα; Είναι τραγούδι; To Pokemon Poetry είναι ένα
διαθεματικό πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2012 από τον ποιητή και ερευνητή Φοίβο Δούσο, ο οποίος
έφτιαξε μια μικρή συλλογή ποιημάτων απαντώντας στην ερώτηση ενός παραδοσιακότροπου
Έλληνα ποιητή για το “αν η γενιά του Πόκεμον μπορεί να γράψει ποίηση”. Η δράση θα κρατήσει
τρεις μέρες : την 1η
θα γίνει ανάγνωση ποιημάτων, τη 2η ένα κυνήγι ποιητικού θησαυρού στους
δρόμους της Αθήνας και την 3η
η μέτζο σοπράνο Ιωάννα Φόρτη και ο πιανίστας Αλέξανδρος
Δρόσος θα παρουσιάσουν μια σειρά τραγουδιών για πόκεμον.
Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72, 10435
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας: 27 Απριλίου 19:00 - 21:00, 28 Απριλίου 12:00 - 16:00, 29 Απριλίου
19:00 - 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Σελίδα 16 από 54
34. 27 και 28 Απριλίου
Δεύτερο Συνέδριο Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων
Διοργάνωση: Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων και
Ωδείο Αθηνών
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών και
Αρχείων, διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό του, με θεματικούς άξονες : Διοίκηση και διαχείριση
μουσικών συλλογών, Περιγραφή μουσικής πληροφορίας, Μουσικές βιβλιοθήκες, Υπηρεσίες
πληροφόρησης και εκπαίδευσης των χρηστών, Πρόσβαση σε έντυπο-ανάπηρα άτομα, Έρευνα σε
μουσικές συλλογές και αρχεία, Πολιτικές και τεχνικές διατήρησης του μουσικού υλικού
(αναλογικού και ψηφιακού), Τεχνολογίες μουσικής πληροφορίας (ανάπτυξη περιεχομένου web,
μεταδεδομένα, εφαρμογές διαδικτύου για μουσικό περιεχόμενο), Δημόσιες βιβλιοθήκες και
μουσική, Πνευματικά δικαιώματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 εισηγήσεις/παρουσιάσεις
καθώς και 2 στρογγυλές τράπεζες .
Χώρος: Ωδείο Αθηνών, αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β ́ 17-19
Ημέρες και Ώρες: 27 Απριλίου 09:00 – 22:00 και 28 Απριλίου 09:00 – 21:00
Συμμετοχή: ελεύθερη
35. 28 Απριλίου
Νίκος Βατόπουλος, «Περπατώντας στην Αθήνα»
Διοργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ενότητα: Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου
Χώρος: βιβλιοπωλείο «Πλειάδες», Σπύρου Μερκούρη 62
Ώρα: 19:30
Είσοδος ελεύθερη
Σύντομη Περιγραφή: Εγκαινιάζοντας την θεματική «Αθηναϊκές διαδρομές του βιβλίου», ο
γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ν. Βατόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο του
βιβλίο «Περπατώντας στην Αθήνα». Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη,
αρχιτέκτων, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, και ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, δημοσιογράφος στην
εφημερίδα Η Καθημερινή. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.
========================================================================
36.28 Απριλίου
Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων
Διοργάνωση: LITTLE BOOKSTORES, So much reading
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το τελευταίο Σάββατο του Απριλίου τα μικρά βιβλιοπωλεία ολόκληρης
της Ελλάδας ενώνονται και μέσα από ξεχωριστές εκδηλώσεις συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή,
την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων! Επιδίωξη να αναδειχθεί η στενή συνάφεια ανάμεσα σε
βιβλιοπώλες, εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, εικονογράφους και αναγνώστες με ένα τεράστιο,
ανοιξιάτικο πάρτι!
Ώρες: 10:00 – 22:00
Χώρος: Βιβλιοπωλεία της Αθήνας: Free Thinking Zone, Βιβλιοχαρτοπωλείο
Αντωνόπουλος, Booktalks, Σπόρος, Επί Λέξει, Little Tree Books & Coffee, Little Book,
Fagottobooks, Λεμόνι, 4 books and more, Γνώση.
Σελίδα 17 από 54
Είσοδος ελεύθερη
37. 28 και 29 Απριλίου
Ημέρα Βιβλίου του Athens Science Festival
Διοργάνωση: British Council
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η επιστήμη και η τεχνολογία συνδιαλέγονται με την λογοτεχνία μέσα από
μια σειρά παρουσιάσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων από Βρετανούς συγγραφείς και
επιστήμονες.
Στις 28 Απριλίου, η Suzanne O’Sullivan, νευρολόγος στο National Hospital for Neurology and
Neurosurgery, παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Brainstorm: Detective Stories From the World of
Neurology». Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης
Παπαδημητριάδης.
Στις 29 Απριλίου, η Rachel McCarthy -ποιήτρια, περιβαλλοντολόγος, δοκιμιογράφος και
ραδιοφωνική παραγωγός- παρουσιάζει το 'Alphabet of Our Universe' και διηγείται τις καλύτερες
και τις χειρότερες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση /
performance, συνδυάζοντας την επιστήμη με την ποίηση, την αφήγηση, το φιλμ και τα ψηφιακά
μέσα.
Χώρος: «Τεχνόπολη» δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100
Ώρες: 19:00 – 20:00
Είσοδος ελεύθερη
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
38. 29 Απριλίου
Στρογγυλό Τραπέζι: Επιστήμη & Μυθοπλασία
Διοργάνωση: Θαλής + Φίλοι
Ενότητα: Το βιβλίο και οι Επιστήμες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η σχέση της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ με εκδηλώσεις και δραστηριότητες
που προάγουν το στοχασμό και τους δεσμούς της επιστήμης με τη Λογοτεχνία και τις Τέχνες είναι
ενεργή από το ξεκίνημά της, το 2005. Στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Επιστήμη και Μυθοπλασία
- Ένα απροσδόκητο αντάμωμα», τέσσερις Έλληνες συγγραφείς, που αξιοποιούν με ευφάνταστους
και απροσδόκητους τρόπους την επιστήμη στο λογοτεχνικό τους έργο, θα μιλήσουν για το
αναπάντεχο σμίξιμο αυτών των δύο κόσμων που, τα τελευταία χρόνια, γοητεύει, διεθνώς, όλο και
περισσότερους αναγνώστες.
Συμμετέχουν: Κατερίνα Καλφοπούλου : Μαθηματικός - Συγγραφέας, Ανδρέας Λύκος :
Μαθηματικός- Συγγραφέας, Τεύκρος Μιχαηλίδης : Μαθηματικός- Συγγραφέας, Στάμος
Τσιτσώνης : Μαθηματικός- Συγγραφέας, Ιωάννα Σουφλέρη: Δημοσιογράφος
Χώρος: «ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ» δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100
Ώρα: 18:00
Είσοδος ελεύθερη
39. 29 Απριλίου
“Η τριλογία των Αθηνών: Όπως ήθελα να ζήσω, Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω, Το τέλος του
γαλάζιου ρόδου. Στα βήματα των ηρώων της Ελένης Πριόβολου”
Διοργάνωση: Εκδόσεις Καστανιώτης
Ενότητα: Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η δημοφιλής συγγραφέας Ελένη Πριόβολου περπατά μαζί με τους
αναγνώστες της σε γειτονιές και περιοχές της Αθήνας που αποτελούν σκηνικό έμπνευσης ή
μυθοπλασίας στην πολυδιαβασμένη τριλογία της.
Χώρος: Σημείο συνάντησης και αφετηρία της διαδρομής ο Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού
Σελίδα 18 από 54
Ώρες: 11:00 – 13:40
40. 29 Απριλίου
«Το βιβλίο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Από τον πορφυρό κώδικα στο e-book”.
Διοργάνωση: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το ΒΧΜ αναδεικνύει τους κρυμμένους θησαυρούς του, επιλεγμένα
χειρόγραφα και παλαίτυπα της μόνιμης συλλογής του, αλλά και τις άγνωστες διαδρομές της
ιστορίας του βιβλίου από τα Βυζαντινά χρόνια, καθώς και την αφετηρία και καταγωγή σύγχρονων
μορφών κειμένου. Η δράση περιλαμβάνει ξενάγηση. Παράλληλα πραγματοποιείται Δημιουργικό
Εργαστήρι Βιβλιοδεσίας με τον τίτλο, «Μικροί σταχωτές εν δράσει!».
Ώρα: 11 : 00
Χώρος: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 22
Ξενάγηση με την αγορά εισιτηρίου | 20 – 25 άτομα κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στα τηλ. 213
213950 και 213 2139511 (Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 15:00)
Και
10:00π.μ. και 12:00 μ.μ. | δωρεάν | έως 15 παιδιά 8-10 ετών με τους γονείς τους, κατόπιν
δήλωσης συμμετοχής στο τηλ 213 2139507 (Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 15:00)
Σελίδα 19 από 54
ΜΑΪΟΣ
Σελίδα 20 από 54
41. 2 Μαΐου – 29 Ιουνίου
Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών - Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης
Σχολής Θετικών Επιστημών: Βιβλία και χάρτες
Διοργάνωση: Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Αθηνών, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Οι Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέτουν στις συλλογές τους
πλούσιο και σπάνιο υλικό που καλύπτει το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων των Σχολών του
Ιδρύματος. Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης θα εκτεθεί πολύτιμο υλικό σε ειδικές προθήκες
Βιβλιοθηκών των Σχολών, με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας τους για την εξέλιξη των
Επιστημών.
Χώρος: Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου
Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-19:00, Σάββατο 09:00-14:00
Είσοδος ελεύθερη
42. 2 – 7 Μαΐου
#TextMe_FluffyLibrary / #TextMe_Lab: AiméeLe - Ανάγνωση, Ησυχίες, Σλόγκανς
Διοργάνωση: Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του
δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Η Aimée Le είναι Βιετναμέζα-Αμερικανίδα ποιήτρια, περφόρμερ και
καλλιτέχνης. Η δουλειά της εστιάζει στην DIY παραγωγή κειμένου και performance, ενώ την
ενδιαφέρει και η (μη) μεταφρασιμότητα τόσο ως ένα θεωρητικό αντικείμενο έρευνας, όσο και ως
κομμάτι της ποιητικής της πρακτικής. Στο πλαίσιο του #TextMe_Lab, θα οργανώσει εργαστήρια,
ομιλίες και συζητήσεις για την πρακτική της δημόσιας ανάγνωσης, τη σχέση μεταξύ γλώσσας και
σώματος, και του βιβλίου ως αντικειμένου.
Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72
Ώρες: 19:00 - 21:00 – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Είσοδος ελεύθερη
43 . 2 Μαΐου – 6 Μαΐου
«Προορισμός η Βιβλιοθήκη» : Εκδηλώσεις του Τμήματος Βιβλιοθηκών του ΟΠΑΝΔΑ
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται για συνολικά 27 δράσεις (εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά
προγράμματα, συναυλίες) που σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και προτάθηκαν από το Τμήμα
Βιβλιοθηκών του ΟΠΑΝΔΑ.
Πρόγραμμα:
Τετάρτη 2 Μαΐου,
10:30-11:30 "Αρχαίοι Θεοί και μυθικά τέρατα στη βιβλιοθήκη",
Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό
(πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάμψα & Τριφυλλίας, Αμπελόκηποι
-17:00-18:00 «Γύρω - γύρω όλοι στη μέση το παιχνίδι...»,
Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης
-18:00 – 19:00 «Το Απόκρυφον Σημείον» - θεατρικό αναλόγιο , Ιωάννειος Βιβλιοθήκη, Πανόρμου
59
Σελίδα 21 από 54
Πέμπτη 3 Μαΐου,
-17:00-19:00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Γνωριμία των παιδιών με το άθλημα της
ιππασίας», Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ),
Λάμψα & Τριφυλλίας, Αμπελόκηποι
-19:00«Η ιστορία της ιστορίας» από τον συγγραφέα και μαθηματικό Τεύκτρο
Μιχαηλίδη. Σταθμοί και εμπειρίες κατά τη γραφή ενός Μυθιστορήματος. Πώς γράφεται μια
μυθοπλασία, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο
περιστρέφεται γύρω από τα μαθηματικά; Ιωάννειος Βιβλιοθήκη, Πανόρμου 59
Παρασκευή 4 Μαΐου,
-17:00-19:00 «Ένα ταξίδι ονειρεύομαι, όσο το σκέφτομαι μαγεύομαι », Βρεφική-Νηπιακή
Βιβλιοθήκη Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάμψα & Τριφυλλίας,
Αμπελόκηποι
-17:00-18:00 «Βιβλιοθήκη, ο κόσμος μας». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό τα παιδιά να
γνωρίσουν την βιβλιοθήκη, Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης
Σάββατο 5 Μαΐου
-11:30 "Η Ζωγραφική της φαντασίας". Δράση βασισμένη στο βιβλίο της Γιώτας Βόνη, Παιδική-
Εφηβική Βιβλιοθήκη Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ)Λάμψα & Τριφυλλίας,
Αμπελόκηποι
-11:00-13:00 «Πολλές φορές κι έναν καιρό». Ανακαλύπτοντας τη μυστική συνταγή των
παραμυθιών, Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης
Κυριακή 6 Μαΐου,
-11:30-12:30 «Βιβλιοστροβιλίσματα» - ανοιχτό μάθημα κίνησης με σκοπό τα παιδιά να
ζωντανέψουν γνώριμες ιστορίες από βιβλία που αγαπούν. Βρεφική-Νηπιακή Βιβλιοθήκη Πάρκο
για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάμψα & Τριφυλλίας, Αμπελόκηποι
-11:30-12:30 Εικαστικό εργαστήρι του Βασίλη Θαλασσινού με θέμα «Γειτονιές» βασισμένο στο
παιδικό βιβλίο της Έρρικας Αγγέλικας Γαρμπή . Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης
-12:00-15:00 Εργαστήρι δημιουργικής θεατρικής γραφής από τον Άκη Δήμου. Ιωάννειος
Βιβλιοθήκη, Πανόρμου 59
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
44. 3 Μαΐου – 1 Νοεμβρίου
Βιβλιοπαρουσιάσεις Οικονομικού περιεχομένου
Διοργάνωση: Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών - ΔΙ.Ο.ΒΙ.
Ενότητα: Στρογγυλά Τραπέζια
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Δίκτυο συμμετέχει στην «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα
Βιβλίου» με στόχο την προβολή του ποιοτικού οικονομικού βιβλίου και την ανάδειξή του ως
πολύτιμου εργαλείου ενημέρωσης και πληροφόρησης
Βιβλιοπαρουσίαση
Γκούσια–Ρίζου Μαρία & Σδράλη Δέσποινα, «Επιχειρηματικά Σχήματα Συνεργασίας και
Επικοινωνία στον Τουριστικό Τομέα. Βήματα για αποτελεσματικές εφαρμογές.» (εκδόσεις
Παρισιάνου, 2017)
Ομιλητές: Πάρις Τσάρτας- καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην Τουριστική Ανάπτυξη,
Σελίδα 22 από 54
Δέσποινα Σδράλη – επίκουρη καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου στην Οικιακή Οικονομία –
Βιώσιμη Ανάπτυξη, Μαρία Γκούσια–Ρίζου, Διδάκτωρ, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Οικιακής
Οικονομίας και Οικολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Χώρος: Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, Αμερικής 3
Ώρες: 17:00 – 19:00
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο http://diovi.lib.unipi.gr)
45. 3 Μαΐου
Τα σύνορα της Ελευθερίας - Θοδωρής Καλλιφατίδης
Διοργάνωση: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Εκδόσεις
Γαβριηλίδης, ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Ένας κόσμος Συγγραφείς
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η κοινωνία της εικόνας και η επιρροή της στον γραπτό λόγο και την
ελευθερία που αυτός προασπίζεται, είναι το θέμα της εκδήλωσης του δημοφιλούς Έλληνα
συγγραφέα που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Σουηδία.
Χώρος: Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50
Ώρα: 20:00 – 22:00
Είσοδος ελεύθερη
46. 4, 11, 18 και 25 Μαΐου
«Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη» - Ένας καλλιτέχνης, φτιάχνει ιστορίες για την κόρη του! Ελάτε
να τις μοιραστούμε!
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Εκπαιδευτικές Δράσεις
Σύντομη Περιγραφή: Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών
βαθμίδων, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης «Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη».
Χώρος: Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
Ώρες:11:00 -12:30 (απαιτείται η δήλωση συμμετοχής στο 210 7224238)
47. 5 Μαΐου
Athens Urban Picnic: The book edition
Διοργάνωση: En Lefko 87.7 -FronstageS.A., με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου
Αθηναίων
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: ο En Lefko 87.7 διοργανώνει ολοήμερo event, πολιτιστικό, ενημερωτικό
και ψυχαγωγικό picnic στην Πλατεία Κοτζιά του Δήμου Αθηναίων, «απλώνοντας» αποσπάσματα
και εμπειρίες από τις σημαντικότερες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, στο ιστορικό κέντρο
της Αθήνας.
Πρόγραμμα:
11:00-19:00 Ραδιοφωνικές εκπομπές με τους παραγωγούς του EnLefko 87.7
11:30-13:00 Παιδικές δράσεις από την ομάδα των Kid A
13:00-14:00 Αφήγηση και παρουσίαση βιβλίου από τον Κωνσταντίνο Τζούμα
13:30-15:00 Παιδική θεατρική παράσταση "Γύρω- Γύρω Μήνες"
15:30-16:30 Book Lab με την ομάδα του somuchreading
17:00-18:30 Bingo Game με τον Ηλία Φραγκούλη
19:00-20:00 Live Band
20:15-22:00 Προβολή ταινίας
Χώρος: Πλατεία Κοτζιά
Σελίδα 23 από 54
Ώρες: 11:00 -22:00
Ελεύθερη συμμετοχή
48. 6 Μαΐου – 26 Μαΐου
Μία Πόλη μέσα στην Πόλη
Διοργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία /
Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Ανακαλύπτοντας Θησαυρούς
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ξεναγήσεις με τίτλο "Μία Πόλη μέσα στην Πόλη", οι οποίες θα
πραγματοποιούνται με αφετηρία (νοερή ή πραγματική) την έκθεση "180 Χρόνια Πανεπιστήμιο
Αθηνών- θεσμοί και άνθρωποι" που παρουσιάζεται στο Περιστύλιο της Βουλής.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
6 Μαΐου:
Βουλή των Ελλήνων: δύο ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής «180
χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός, οι άνθρωποι.», Χώρος: Κτίριο
της Βουλής, Περιστύλιο, Ώρες:14:00 και 16:00– απαραίτητη η κράτηση θέσης
Η ξενάγηση επαναλαμβάνεται στις 12, 19 και 26 Μαΐου και ώρα 12:00
Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ: ξενάγηση, γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας του αρχείου. Συντήρηση,
διαφύλαξη και μελέτη των συλλογών, με εστίαση στις εκδόσεις. Χώρος: Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ,
Σκουφά 45. Ώρες: 12:00 – 16:00
Βιβλιοθήκη της Νομικής: ξενάγηση στη βιβλιοθήκη και αναλόγιο με σύντομα αποσπάσματα
κορυφαίων Ελλήνων λογοτεχνών που πέρασαν από τα έδρανα της Νομικής (Καραγάτσης,
Θεοτοκάς, Τερζάκης, Καζαντάκης, Ελύτης, Σεφέρης)
Χώρος: Βιβλιοθήκη της Νομικής, Μαυρομιχάλη 17-19 & Σόλωνος 104 -Κτήριο Παλαιού Χημείου
ΕΚΠΑ. Ώρες:12:00 έως τις 19:00
Προπύλαια του Πανεπιστημίου: Ξενάγηση από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτρη
Παυλόπουλο για την ανάδειξη της αρμονικής συστοιχίας τριών τεχνών (αρχιτεκτονικής
ζωγραφικής, γλυπτικής) στο ελληνικό κράτος. Το μέγαρο και η ζωφόρος του πρώτου ελληνικού
πανεπιστημίου, του Οθώνειου (σημερινού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Αθηνών), έργα που σχεδίασαν δύο Ευρωπαίοι ονομαστοί δημιουργοί, υλοποιούν την ανάγκη
παγίωσης μίας νέας συλλογικής συνείδησης. Ώρα: 18.00
Καπνικαρέα: δύο ξεναγήσεις στον ναό με εστίαση στην ιστορία του και τη σχέση του με το ΕΚΠΑ.
Ώρες: 10:30 και 11:30
Μουσείο Ιστορίας ΕΚΠΑ: ξενάγηση στην μόνιμη έκθεση του μουσείου και συναυλία
μελοποιημένης ποίησης από το σύνολο ΜΕΛΟΣ του τμήματος μουσικών σπουδών του ΕΚΠΑ.
Ώρα: 19:30
Ελεύθερη συμμετοχή
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
49. 6 Μαΐου – 10 Ιουνίου
Όλη η πόλη διαβάζει... Παραμύθια
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Αφηγήσεις Παραμυθιών από βιβλία συγγραφέων που έχουν εμπνευστεί
Σελίδα 24 από 54
από παραδοσιακά παραμύθια με αναφορές στις εποχές και τους μήνες του έτους, στα έθιμα και
τις γιορτές, στους μύθους και τους ήρωές τους, ή από βιβλία που καταγράφουν λαϊκά παραμύθια
από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τα νησιά του Αιγαίου, τους Σαρακατσάνους, από την
ποιμενική ζωή κ.α.
Χώρος: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Αγγελικής Χατζημιχάλη
6
Ώρες: 12:00
Είσοδος ελεύθερη
50. 7 Μαΐου
Αφιέρωμα στο Νέο Γαλλικό Νουάρ
Διοργάνωση: Εκδόσεις ΑΓΡΑ, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Βιβλιοπωλείο IANOS,
σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Ενότητα: Ξένοι Συγγραφείς
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: τρεις σπουδαίοι Γάλλοι συγγραφείς - οι Caryl Férey, Hervé LeCorre και
Jean-Bernard Pouy- θα μιλήσουν ο καθένας ξεχωριστά για το έργο τους και θα ακολουθήσει
συζήτηση για την μεγάλη άνθηση του νέου γαλλικού νουάρ και τη θέση του στη διεθνή σκηνή. Με
τους συγγραφείς θα συνομιλήσουν ο συγγραφέας και μεταφραστής Σπύρος Γιανναράς και ο
εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος
Χώρος: Βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24
Ώρα: 20:30
Ταυτόχρονη μετάφραση από τα γαλλικά
Είσοδος ελεύθερη
51. 8 Μαΐου
Στρογγυλό Τραπέζι: Εορτασμός της Ημέρας της Πορτογαλικής Γλώσσας στην Ελλάδα
Διοργάνωση: Πρεσβείες της Αγκόλας, της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας
Ενότητα: Ένας κόσμος συγγραφείς
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ημερίδα που διοργανώνουν σε συνεργασία οι πρεσβείες της Βραζιλίας,
Πορτογαλίας και Αγκόλας. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικές τοποθετήσεις
της κάθε χώρας, που θα αναδεικνύουν τη σημασία της πορτογαλικής γλώσσας.
Χώρος: «Τεχνόπολη» δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100
Ώρα: 18:30 – 22:00
Πορτογαλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία
Είσοδος ελεύθερη
52. 8 Μαΐου 2018
“Οι Βόρειες Χώρες αφηγούνται, Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή
καθρέφτης της κοινωνίας τους;” Ο δανός συγγραφέας Michael Kats Krefeld στην Αθήνα
Διοργάνωση: Πρεσβείες και Ινστιτούτα των Βορείων Χωρών
Πρεσβεία της Ισλανδίας στο Όσλο, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός και το Δανέζικο
Ινστιτούτο
Ενότητα: Ένας Κόσμος Συγγραφείς
Χώρος: βιβλιοπωλείο Public, Καραγεώργη Σερβίας 1
Ώρα: 21:00
Είσοδος ελεύθερη - κατά προτεραιότητα προσέλευσης
Σελίδα 25 από 54
53. 9 Μαΐου – 30 Νοεμβρίου
ARTProject “a book affair”
Διοργάνωση: Goethe – Institut & Radio Athenes Insitute for the advancement of Contemporary
Visual Culture, με τη στήριξη του British Council
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: Μια προσωρινή βιβλιοθήκη/σκηνή ανοικτή στο ενδιαφερόμενο κοινό, στο
πλαίσιο της οποίας προσκαλούνται Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες να
παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performance, συζητήσεων και μινι-
εκθέσεων. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η μεγάλη ποικιλία της θεματολογίας, από τέχνη, θεωρία,
αρχιτεκτονική και design μέχρι μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση.
9/5 Giti Nourbakhsch, "The Golden Jaguar with a Thin Red Stripe”
Παρουσίαση του νέου εικονογραφημένου βιβλίου και έκθεση μιας πειραματιζόμενης πρώην
εμπόρου τέχνης
Χώρος: Radio Athènes, Πετράκη15
Ώρα: 19:30
Είσοδος ελεύθερη
54. Από 9 Μαΐου – 21 Σεπτεμβρίου
«Μελοποιημένη Ποίηση» Κύκλος Συναυλιών με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου
Αθηναίων
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Κύκλος συναυλιών αφιερωμένος σε μεγάλους ποιητές και στιχουργούς.
Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Ελευθερίου, Καββαδίας//Θεοδωράκης,
Πλέσσας, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος κλπ. Με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής συμπράττουν
διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
9 Μαΐου: «Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο»
Χώρος: Πολυχώρος «Άννα και Μαρία Καλουτά», Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος
Ώρα: 20:30
Είσοδος ελεύθερη
55. 10 Μαΐου
«Οι Ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη» - Το μικρό και το μεγάλο παιδί, το παιχνίδι και η απεξάρτηση
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Μια ξεχωριστή δράση που φωτίζει με διαφορετικό τρόπο ζητήματα ηλικίας
και γενεών. Παρουσία της κόρης του εικαστικού Αλέξη Ακριθάκη, Χλόη Geitmann-Ακριθάκη, του
επιμελητή Ντένη Ζαχαρόπουλου, καθώς και παιδιών και φίλων του Ακριθάκη που τον γνώρισαν
σε παιδική ηλικία, ιατρών και ψυχολόγων.
Χώρος:Κέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
Ώρα:19:00
Είσοδος ελεύθερη
56. 10,17, 24 και 31 Μαΐου
Βουτιά στη Γνώση
Διοργάνωση: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Εκπαιδευτικές Δράσεις
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Τις Πέμπτες του Μαΐου, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ταξιδεύει
Σελίδα 26 από 54
στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου της Αθήνας με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από
5 ετών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουτιά στη γνώση» επισημαίνει την αξία της καταγραφής
των ιστορικών αρχείων και πραγματεύεται τις ιστορίες που γεννιούνται από αυτό.
Χώρος: Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης
Ώρες: 17:00 – 19:00
Ελεύθερη συμμετοχή
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
57. 10 Μαΐου – 25 Μαΐου
«Η Ιστορία της Eλληνικής Tυπογραφίας (15ος - 20ος αιώνας) από τις συλλογές της Γενναδείου
Βιβλιοθήκης».
Διοργάνωση: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, με τη
στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ο Ιωάννης Γεννάδιος ήταν βιβλιόφιλος συλλέκτης με ιδιαίτερο
ενδιαφέρον για την τυπογραφία και πάθος για τον Ελληνισμό. Tα διάφορα στάδια της γέννησης,
της εξέλιξης και των διαδρομών της ελληνικής τυπογραφίας, από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα,
καθίστανται εμφανή μέσα από τα ίδια τα βιβλία της συλλογής, από τα λευκώματα στα οποία ο
Ιωάννης Γεννάδιος συνέλεξε δείγματα τυπογραφικών στοιχείων, κτητορικών ex-libris,
τυπογραφικών σημάτων και βιβλιοδεσιών, αλλά και από τη συλλογή εκδόσεων σχετικά με την
ιστορία του βιβλίου.
Χώρος: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Σουηδίας 61
Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00-17:00, Πέμπτη: 9:00- 20:00,
Σάββατο: 9:00-14:00
Είσοδος ελεύθερη
Στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στη συλλογή, με απαραίτητη κράτηση
στο τηλ. 210 – 7210536 (ες. 301)
Ημέρες και Ώρες :Πέμπτη 10 Μαΐου και 17 Μαΐου, 17:30, Παρασκευή 25 Μαΐου, 12:00
58. 10- 11 Μαίου & 14-15 Μαίου
Poems and Crimes
Διοργάνωση : Εκδόσεις Γαβριηλίδη
Ενότητα Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου
Σύντομη Περιγραφή: Επίσκεψη και γνωριμία σε μια πλήρη μονάδα βιβλίου, στο ιστορικό κέντρο
της Αθήνας, στις εκδόσεις Γαβριηλίδη, Poems & Crimes, όπου ο επισκέπτης μπορεί να
παρακολουθήσει τη διαδικασία από το τυπογραφείο στο βιβλιοδετείο κι από εκεί στο
βιβλιοπωλείο.
Χώρος: Poems & Crimes, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι
Ώρες: στις 11.00 κατόπιν συνεννόησης στο 210/3228839
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
59 . 12 Μαΐου
«Περι-διαβάζοντας την Αθήνα, με αφορμή βιβλία του Μένη Κουμανταρέα», με την Αλεξάνδρα
Τράντα
Διοργάνωση: Εκδόσεις Πατάκη
Ενότητα: Αθηναϊκές Διαδρομές του Βιβλίου
Σύντομη Περιγραφή: Με αφορμή βιβλία του Μένη Κουμανταρέα, συγγραφέα που σημαντικό
μέρος του έργου του αναφέρεται στην πόλη της Αθήνας η Αλεξάνδρα Τράντα, δρ. Αρχαιολογίας –
Μουσειολόγος σχεδιάζει και υλοποιεί λογοτεχνικούς περιπάτους για μια γνωριμία με γειτονιές,
κτήρια και κατοίκους της πόλης από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Οι περίπατοι στηρίζονται
στα βιβλία: Βιοτεχνία Υαλικών (Γκάζι), Ο ωραίος λοχαγός (Σύνταγμα, Κολωνάκι -Βασιλίσσης
Σελίδα 27 από 54
Σοφίας-Βουλή), Η κυρία Κούλα (Μοναστηράκι και διαδρομή με τον ηλεκτρικό), Ο θησαυρός του
χρόνου (Σύνταγμα και Κυψέλη).
Χώρος: πλατεία Συντάγματος, είσοδος Μεγ. Βρετανίας
Ώρα: 12:00
Συμμετοχή ελεύθερη
60. 12 Μαΐου
Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα σε χώρους πολιτισμού – «Οι μύθοι του Πλάτωνα»
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Εκπαιδευτικές Δράσεις
Σύντομη περιγραφή: Εκπαιδευτική δράση που επιδιώκει να γνωρίσουν τα παιδιά με ψυχαγωγικό
αλλά και εκπαιδευτικό τρόπο τους μύθους από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και στοιχεία της
φιλοσοφίας του.
15 παιδιά 8 έως 12 ετών
Χώρος: «Ψηφιακό Μουσείο - Ακαδημία Πλάτωνος», Μοναστηρίου & Κρέοντος 1, Ακαδημία
Πλάτωνος
Ώρες: 12:00 – 14:00
Συμμετοχή ελεύθερη- δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5142138
61.12 Μαΐου 2018 – 24 Απριλίου 2019
Η δεξαμενή του Κολωνακίου αναβιώνει
Διοργάνωση: Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ
Ενότητα: Διαβάζοντας Παντού
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η Πλατεία Δεξαμενής αναβιώνει μέσα από τους διαβόητους θαμώνες της:
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κώστας Βάρναλης, Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, αλλά
αργότερα και ποιητές της γενιάς του ‘30, όπως και ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Οδυσσέας
Ελύτης.
12 ΜΑΙΟΥ
18:30 - 21:00: Ξενάγηση στο Υδραγωγείο, παρουσίαση της ιστορίας της Δεξαμενής
21:00 - 22:30: Προβολή ταινίας με φόντο τη Δεξαμενή
Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση σχετικών βιβλίων και φωτογραφιών
62.12 Μαΐου
#TextMe_FluffyLibrary / #TextMe_Lab - Αφιέρωμα στην Elsa von Freytag-Loringhoven ή αλλιώς
Baroness
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Διοργάνωση: Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του
δήμου Αθηναίων
Σύντομη Περιγραφή: Σημαντική μορφή του ντανταϊστικού ρεύματος, η Εlsa von Freytag- Loringhoven ή αλλιώς Baroness, συνδύασε την πρωτοποριακή γλώσσα με έναν μποέμ τρόπο ζωής,
αποτελώντας μια από τις πιο εκκεντρικές μορφές της τέχνης του 20ου αιώνα. Η Σοφία Μπέμπεζα
οργανώνει ομιλία εστιάζοντας στο έργο και τη ζωή της, ενώ ο Άλεξ Δημητρίου παρουσιάζει ένα
εργαστήριο για τη διερεύνηση των εκφραστικών μέσων του Νταντά.
Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72
Ώρες:19:00 - 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Σελίδα 28 από 54
63. 13 Μαΐου
Ελευσίνα - Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Αθήνα
2018Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου – Περίπατοι της Euphoria
Διοργάνωση: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: Οι Περίπατοι της EUphoria εισάγουν τους συμμετέχοντες στην κεντρική ιδέα, τη
φιλοσοφία και την αποστολή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με τίτλο
“Transition to EUphoria”, το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 εστιάζει στη σύνδεση τέχνης και
καθημερινότητας, στο πώς η τέχνη μπορεί να γίνει κεντρικό εργαλείο για την αλλαγή μιας πόλης.
Χώρος: Αφετηρία περιπάτου τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός)
Ώρα: 11:00
Ελεύθερη συμμετοχή – απαραίτητη η κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα www . eleusis 2021.eu ή στο τηλ. 210
5537206
64. 14 Μαΐου
Όταν δεν το περιμένεις: συνάντηση με τον Bodo Kirchhoff
Διοργάνωση: Eκδόσεις Αιώρα
Ενότητα: Ξένοι Συγγραφείς
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το μυθιστόρημα του Γερμανού συγγραφέα Bodo Kirchhoff με τίτλο «Όταν
δεν το περιμένεις», που τιμήθηκε με το βραβείο Deutscher Buchpreis ως το καλύτερο γερμανικό
μυθιστόρημα του 2016, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από τον ίδιο τον
συγγραφέα. Θα γνωρίσουμε έναν δημιουργό που «γράφει με την πυκνότητα του Τόμας Μαν και
διερευνά με πάθος την ηθική στα βήματα του Γκάχαμ Γκριν» σύμφωνα με το Publishers Weekly
και που αυτή τη στιγμή «στο ζενίθ της τέχνης του [...] δημιουργεί εικόνες απαράμιλλης
ομορφιάς», όπως έγραψε το Rolling Stone. Θα συνομιλήσουν μαζί του η Χριστίνα Οικονομίδου
και ο Μιχάλης Μοδινός.
Χώρος:Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16
Ώρα: 20:00
Ελληνικά και γερμανικά με διερμηνεία
είσοδος ελεύθερη
65. 15 και 16 Μαΐου
Στρογγυλό Τραπέζι: Διαγενεακοί διάλογοι στην Ισραηλινή Λογοτεχνία
Διοργάνωση: Πρεσβεία Ισραήλ, Εκδόσεις Καστανιώτη
Ενότητα: Ένας κόσμος συγγραφείς
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στρογγυλή τράπεζα με θέμα τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών γενεών στη
σύγχρονη ισραηλινή λογοτεχνία
Τρίτη 15 Μαΐου, συζήτηση ανάμεσα στους κ. A.B. Yehoshua και EshkolNevo
Χώρος: Bookplus , Ομόνοια 37
Ώρα: 18:30
Τρίτη 15 Μαΐου, πάνελ με τους κ.κ. EshkolNevo, EsterHaim και Iris Eliya-Cohen. Συντονίζει ο
Χρήστος Χωμενίδης
Χώρος: Βιβλιοπωλείο "Ιανός", Σταδίου 24
Ώρα:20:30
Τετάρτη 16 Μαΐου,πάνελ με τoυςκκ. A.B. Yehoshua, IlanSheinfeld, JudithKatzir. Συντονίζει ο Τάκης
Σελίδα 29 από 54
Θεοδωρόπουλος
Χώρος: ΠΟΛΙΣ ArtCafé, Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου
Ώρα: 18:30
66. 16 Μαΐου
Σκυταλοδρομία Λόγου: Τίτος Πατρίκιος –Παντελής Μπουκάλας: Από την ποίηση στο δοκίμιο
Διοργάνωση: Εκδόσεις Κίχλη, Εκδόσεις Άγρα
Ενότητα: Έλληνες Συγγραφείς
Σύντομη Περιγραφή: 12 συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από
διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο,
Μυθιστόρημα -ελληνικό και ξένο, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και
εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο) και καλούν το συγγραφέα του σε ένα ανοικτό και δημόσιο
διάλογο, παραδίδοντας του τη Σκυτάλη προκειμένου να επιλέξει τον επόμενο από τους δώδεκα. Η
δράση πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό υλικό και έχει δύο συντονιστές, διαφορετικών γενεών.
Χώρος: Δημαρχείο Αθηνών, αίθουσα Γουναρόπουλου, Πλατεία Κοτζιά
Ώρα: 18:30
Είσοδος ελεύθερη
67. 16 Μαΐου – 2 Ιουνίου
«Ελληνικές παραδοσιακές Φορεσιές – Κεφαλόδεσμοι»
Διοργάνωση: Ελληνοαμερικανική Ένωση με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου
Αθηναίων
Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η Ελληνοαμερικανική Ένωση έχει επιδοθεί για πάνω από μία δεκαετία σε
ευρύτατη επιτόπια έρευνα για τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, σε συνεργασία με τον
Γήση Παπαγεωργίου και την ομάδα του. Το σύνολο του έργου θα περιληφθεί σε 15 τόμους,
φιλοδοξώντας να παρουσιάσει την κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή ελληνικών
παραδοσιακών ενδυμασιών από τον ελληνικό πολιτισμικό χώρο του 19ου αιώνα. Στο πλαίσιο των
«Ανοιχτών Συλλογών» παρουσιάζει τμήμα της συλλογής αυτής.
Χώρος: Ελληνοαμερικανική Ένωση, αίθουσα «Χατζηκυριάκος – Γκίκας», Μασσαλίας 22
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-21:00, Σάββατο: 10:30-14:30
Είσοδος ελεύθερη
68. 18 Μαΐου & 7 Ιουνίου
Ξενάγηση στη βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας
Διοργάνωση: Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία
Ενότητα: Ανακαλύπτοντας Θησαυρούς
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η βιβλιοθήκη ενός από τα παλαιότερα
επιστημονικά ιδρύματα της Ελλάδας, η παλαιότερη και μεγαλύτερη ελληνική αρχαιολογική
βιβλιοθήκη. Μέσω της ξενάγησης παρουσιάζονται οι χώροι της καθώς και η πλούσια συλλογή της,
ο ηλεκτρονικός κατάλογός και η ιστορία της.
Χώρος: μέγαρο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Πανεπιστημίου 22
Ώρες: 18:00 – 19:00
Συμμετοχή ελεύθερη. Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 – 3600589 (Δευτέρα – Παρασκευή 8:30 –
14:00)
Σελίδα 30 από 54
69. 18 Μαΐου
#TextMe_FluffyLibrary / #TextMe_Lab – Memes και διαδικτυακός λόγος στον ελλαδικό χώρο
Διοργάνωση: Atopos Contemporary Visual Culture με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του
δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Ποιος είναι ο ρόλος των memes, των χιουμοριστικών εικόνων στα μέσα
κοινωνικής δικτύωσης και η από-τα-κάτω παραγωγή περιεχομένου στην εποχή της μετα-
αλήθειας; Από το 4chan και την άνοδο της αμερικανικής ακροδεξιάς μέχρι τα memes των κουήρ
και φεμινιστικών κοινοτήτων, τέσσερις συζητητές/τριες επιχειρούν μια ιστορική αναδρομή και
ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της διαδικτυακής επικοινωνίας με στόχο την
κατανόηση των πολιτικών τους συνδηλώσεων και επιδράσεων. Συμμετέχουν οι: Σοφία
Αποστολίδου, Φοίβος Δούσος, Βασιλική Λαζαρίδου, Χλόη Νίκα.
Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72
Ώρες: 19:00 - 21:00
Είσοδος ελεύθερη
70. 21 Μαΐου
Ερρίκος Ίψεν: η πολιτισμική επίδραση του δραματουργού
Διοργάνωση: Νορβηγική Πρεσβεία, Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ενότητα: Ένας Κόσμος Συγγραφείς
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Εκδήλωση για την πολιτισμική επίδραση του σπουδαίου δραματουργού
που το έργο του υπήρξε επαναστατικό για τη θεατρική λειτουργία και τη λογοτεχνία από το 19ο
αιώνα ως σήμερα. Ομιλητές: Άννα Σταυρακοπούλου (αν. καθ.ΑΠΘ, ιψενική δραματουργία/
μετάφραση), Γιάννης Μόσχος (σκην., διδ. με θέμα την ελληνική ιψενική παραστασιογραφία),
Μαρία Ευθυμίου (αν. καθ. ΕΚΠΑ, ιστορικό) Συντονιστής: Κωνσταντίνος Μ. Μάστρακας.
Χώρος: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλ. Αγίου Γεωργίου, Καρύτση 8
Ώρα: 19:00 – 21:00
Είσοδος ελεύθερη
71. 23 Μαΐου
ARTProject “a book affair”
Διοράνωση: Goethe – Institut & Radio Athenes Insitute for the advancement of Contemporary
Visual Culture
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: Μια προσωρινή βιβλιοθήκη/σκηνή ανοικτή στο ενδιαφερόμενο κοινό στο
πλαίσιο της οποίας προσκαλούνται Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες να
παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performance, συζητήσεων και μίνι-
εκθέσεων. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η μεγάλη ποικιλία της θεματολογίας, από τέχνη, θεωρία,
αρχιτεκτονική και design μέχρι μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση.
RARE BOOKS PARIS
Σπάνια βιβλία μόδας, αρχιτεκτονικής, ντιζάιν, τέχνης και έκθεση πρωτότυπου υλικού από τα
πρώιμα χρόνια του Maison Martin Margiela.
Χώρος:RadioAthènes, Πετράκη 15
Ώρα: 19:30
Είσοδος ελεύθερη
Σελίδα 31 από 54
72. 23 - 24 Μαΐου
«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Αθήνας
Διοργάνωση: Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Α ́ Αθήνας, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Ενότητα: Εκπαιδευτικές Δράσεις
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μέσα από το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», μαθητές και
μαθήτριες 5-18 ετών ανακαλύπτουν την αισθητική αξία των υπαίθριων γλυπτών και των
ιστορικών κτηρίων της Αθήνας, μαθαίνουν να προστατεύουν τον δημόσιο χώρο, διερευνούν τη
σύνδεση μνημείων και κτηρίων με την πόλη και την ιστορία της και προετοιμάζονται για να γίνουν
οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες της, οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.
Γιορτή λήξης της 2ης περιόδου επιτυχημένης εφαρμογής του προγράμματος και σύνδεσή του με
την "Αθήνα 20018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου"
Χώρος: Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100
Ώρες: 09:00 – 13:00 και 15:00 – 18:00
Ελεύθερη συμμετοχή
73. 25 – 31 Μαΐου
Βιβλιο-διαδρομές μέσα από τη τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας.
Διοργάνωση: Urban Act
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Εικαστικά
Σύντομη Περιγραφή: Πέντε επώνυμοι καλλιτέχνες από την αθηναϊκή street art σκηνή, οι
Jamer (Κώστας Δαμουλάκης), Kez (Γιώργος Χούρσογλου), Same84 (Χρήστος
Δάγλας), Taxis (Δημήτρης Ταξής), Pupet (Στέλιος Βράκας) και ένας Ισπανός καλλιτέχνης, ο
Μanomatic, προσκαλούνται να ζωγραφίσουν με το μοναδικό εικαστικό τους τρόπο και αισθητική,
το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, σε πέντε επιφάνειες σε δημόσια κτίρια.
Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται δύο τοιχογραφίες:
1. 5
ο
Γυμνάσιο Αθηνών, Αραχώβης 48
2. Ενιαίο ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών
74. 27 Μαΐου
Ελευσίνα - Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Αθήνα
2018Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου – Περίπατοι της Euphoria
Διοργάνωση: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: Οι Περίπατοι της EUphoria εισάγουν τους συμμετέχοντες στην κεντρική ιδέα, τη
φιλοσοφία και την αποστολή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με τίτλο
“Transition to EUphoria”, το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 εστιάζει στη σύνδεση τέχνης και
καθημερινότητας, στο πώς η τέχνη μπορεί να γίνει κεντρικό εργαλείο για την αλλαγή μιας πόλης.
Χώρος: Αφετηρία περιπάτου τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός)
Ώρα: 11:00
Ελεύθερη συμμετοχή – απαραίτητη η κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα www . eleusis 2021.eu ή στο τηλ. 210
5537206
Σελίδα 32 από 54
ΙΟΥΝΙΟΣ
Σελίδα 33 από 54
75. 1 Ιουνίου – 21 Νοεμβρίου
Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής
Διοργάνωση: Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Ενότητα: Εκπαιδευτικές Δράσεις
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Από τον Ιανουάριο του 2017, λειτουργεί στην Πυξίδα, το Διαπολιτισμικό Κέντρο
του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες
εξυπηρετούμενους. Η ιδέα πίσω από το εργαστήριο είναι ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να έρχονται μία
φορά την εβδομάδα και να εκφράζονται μέσω γραπτών ασκήσεων ανοιχτού τύπου και τεχνικές
ενσυνείδησης.
Προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες είναι να μπορούν να εκφραστούν στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά, αλλά
στο γραπτό τους μπορούν να γράφουν στη γλώσσα που επιθυμούν.
Χώρος: Διαπολιτισμικό Κέντρο «Πυξίδα» του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Σολωμού 20,
Αθήνα
Ημέρες και Ώρες:Τετάρτη 11:30 – 13:00 και Παρασκευή 11:00 – 12:30
Συμμετοχή ελεύθερη και κατά προτεραιότητα
76. 1 Ιουνίου – 5 Ιουνίου
Δημήτρης Κουρτάκης, Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου – Μια παράσταση
εμπνευσμένη από το Mπεκετικό σύμπαν
Διοργάνωση: Φεστιβάλ Αθηνών, με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ και τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του
δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Σύνθεση κειμένων βασισμένη σε πεζά του Σάμιουελ Μπέκετ. Μια παράσταση που
ανέβηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2017 και ξεχώρισε για την ερμηνεία του μπεκετικού λόγου από τον Άρη
Σερβετάλη, μέσα σ’ ένα εντυπωσιακό σκηνικό σύμπαν. Διατρέχοντας το πεζογραφικό έργο του κορυφαίου
Ιρλανδού δραματουργού, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουρτάκης δημιουργεί μια παράσταση πολυμέσων με
ένα επιτελείο σημαντικών διεθνών συνεργατών. Η παράσταση, που αναζητά συγγένειες και παραλληλίες
με τη σύγχρονη Ελλάδα σε μια μεταιχμιακή και οριακή ισορροπία, συνομιλεί με εικαστικούς όπως οι Bruce
Nauman, Vitto Acconci, Terry Fox, Gordon Matta-Clark, Rachel Whiteread κ.ά.
Συντελεστές Δράσης: Σύλληψη - σκηνοθεσία - σκηνικά: Δημήτρης Κουρτάκης - Δραματουργική
επεξεργασία: Δημήτρης Κουρτάκης, Ελένη Παπάζογλου, Αναστασία Τζέλλου - Βίντεο: Jérémie Bernaert -
Φωτισμοί: Scott Bolman - Καλλιτεχνική συνεργασία: Έφη Μπίρμπα - Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα
Τριανταφύλλη - Βοηθός σκηνογράφου: Βάσια Λύρη - Εκτέλεση παραγωγής: Ντένια Σαφαρή - Ερμηνεία:
Άρης Σερβετάλης
Χώρος: Πειραιώς 260 κτίριο Δ
Ημέρες και Ώρες: 1 Ιουνίου 21:00, 2 Ιουνίου 20:00, 3-5 Ιουνίου 21:00
Είσοδος: με εισιτήριο από 15Ε
Το φεστιβάλ Αθηνών διαθέτει στην ΑΠΠΒ 10 εισιτήρια τα οποία θα διατεθούν μέσω διαγωνισμών,
socialmedia
77. 1 Ιουνίου – 30 Ιουνίου
Ζήσε τον Κήπο και τα Πάρκα αλλιώς
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα:Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: www.opanda.gr
Χώρος:Εθνικός Κήπος, Πάρκο Κέντρου Τεχνών, Άλσος Προμπονά, Άλσος Παγκρατίου
78. 2 Ιουνίου
#TextMe_FluffyLibrary / #TextMe_Lab: ΑντριάναΜίνου - "Ονειρωρυχείο"
Διοργάνωση: Atopos Contemporary Visua lCulture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου
Αθηναίων
Σελίδα 34 από 54
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Ποια είναι τα όρια της ανάγνωσης ενός μυθιστορήματος; Πως μια ιστορία
μετατρέπεται σε ένα διαδραστικό, ανοιχτό έργο; Μπορεί η ανάγνωση ενός βιβλίου να αποτελεί συλλογική
διαδικασία; Η Αντριάνα Μίνου θα παρουσιάσει την τελευταία της λογοτεχνική δουλειά ως μια
εγκατάσταση που θα καταλάβει τους χώρους του ATOPOS. Θραύσματα κειμένου, ήχου και εικόνας από το
βιβλίο "Ονειρωρυχείο" (εκδόσεις Παράξενες Μέρες) θα φτιάξουν ένα ζωντανό λαβύρινθο / κυνήγι
θησαυρού σε ολόκληρο το κτίριο του ATOPOS, καταλήγοντας σε μια μουσική performance με το σύνολο
Coocoolili και άλλους καλεσμένους.
Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72
Ώρα: 19:00 – 21:00
Είσοδος ελεύθερη
79. 2 Ιουνίου – 16 Ιουνίου
Από την ανασκαφή στη δημοσίευση
Διοργάνωση: Γαλλική Σχολή Αθηνών με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές
Σύντομη Περιγραφή:Η Σχολή ανοίγει τις πόρτες της και φιλοξενεί ξεναγήσεις στην πλούσια βιβλιοθήκη της
Σχολής, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, παζάρι βιβλίου και έκθεση αρχειακού υλικού (ημερολόγια
ανασκαφής, σχέδια, φωτογραφίες), χειρόγραφων και εκδόσεων, που παρουσιάζουν στο κοινό τα βασικά
στάδια της αρχαιολογικής έρευνας, ξεκινώντας από την ανασκαφή και φτάνοντας στην δημοσίευση και την
διάδοση της γνώσης.
Επιμέρους Δράσεις:
1. 2,9,16 Ιουνίου 13:30- 14:00/14:00 -14:30 αγγλικά/ελληνικά και 13/6 19:00-19:30/19:30-20:00
Ξεναγήσεις στη Βιβλιοθήκη, Γαλλική Σχολή Αθηνών, Διδότου 6
2. 5,6,7/6 10:00-18:00 Παζάρι Βιβλίου, Γαλλική Σχολή Αθηνών
3. 5-13/6 Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00 και Σάββατο 09:00-14:30Έκθεση: «Από την ανασκαφή στη
δημοσίευση», Γαλλική Σχολή Αθηνών
4. 6/6 19:00-21:00 Διαλέξεις, ετήσια παρουσίαση της ΓΣΑ. AlexandreFarnoux, Το έργο της ΓΣΑ κατά το
2017 | PhilippeDurey, Ο Νταβίντ ντ’Ανζέ και η Ελλάδα, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31
5. 14/6 (για την ώρα απευθυνθείτε στην Γαλλική Σχολή Αθηνών), Παρουσίαση Βιβλίου:Lucile Arnoux- Famoux και Πολύνα Κοσμαδάκη: Le double voyage: Paris – Athenes (1919 – 1939), Γαλλική Σχολή
Αθηνών, Σίνα 31
Είσοδος Ελεύθερη
80. 4 Ιουνίου
Hanya Yanagihara: η νέα σταρ του αμερικανικού μυθιστορήματος, συστήνεται στο αθηναϊκό κοινό.
Διοργάνωση: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και την υποστήριξη
του Public
Ενότητα: Ξένοι Συγγραφείς
Σύντομη Περιγραφή: Η «κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας», σύμφωνα με την Wall Street Journal,
καταφτάνει στην Αθήνα, προσκεκλημένη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, και συστήνεται στο αθηναϊκό
κοινό. Απόφοιτη του Smith College της Μασαχουσέτης, το οποίο επέλεξε επειδή είχε φοιτήσει εκεί η Sylvia
Plath, σύντομα άρχισε να ξεδιπλώνει το συγγραφικό ταλέντο της ως δημοσιογράφος. Σήμερα,
εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη και παρά την παγκόσμια αναγνώρισή της, μετά την έκδοση των δύο
μυθιστορημάτων της (“Thepeopleinthetrees” 2013 και “ALittleLife” 2015), διατηρεί την πρωινή δουλειά της
στο περιοδικό T των New York Times.
Σελίδα 35 από 54
Χώρος: Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107
Ώρα: 19:00
Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Διανομή δελτίων εισόδου 1 ώρα πριν την εκδήλωση
________________________________________________________________________________________
81. 4 Ιουνίου – 10 Ιουνίου
ATJF Words @ the 18th Athens Technopolis Jazz Festival
Διοργάνωση: ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
18 Τζαζ Φεστιβάλ
Σύντομη Περιγραφή :Ένα από τα σημαντικότερα και μακροβιότερα φεστιβάλ της Αθήνας, το Athens
Technopolis Jazz Festival, επιστρέφει με πολλή μουσική και παράλληλες δράσεις για επτά ολόκληρες
ημέρες. Θα φιλοξενήσει τάσεις από όλο τον κόσμο, με μουσικά σχήματα που θα μας ταξιδέψουν σε
απρόσμενα μελωδικά μονοπάτια στην πιο jazz σκηνή της πόλης. Το 18ο ATJF τιμά το βιβλίο και προτείνει
δυο συγγράμματα με θέμα τη μουσική.
Χώρος: Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων
Ώρα: www. technopolis-athens.com
Συμμετοχή: ελεύθερη και κατά προτεραιότητα
82. 5 Ιουνίου και Απρίλιος 2019
Αφήγηση παιδικού παραμυθιού απ’ όλο τον κόσμο στην Ανοικτή Δομή Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο,
Ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών Ελαιώνα
Διοργάνωση: δήμος Αθηναίων, Δ/νση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης και
Προσφύγων
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Οι μύθοι, οι θρύλοι, τα παραμύθια και οι λαοί ταξιδεύουν μαζί. Η αφήγηση
παραμυθιών από όλο τον κόσμο είναι μια ευκαιρία για τους μικρούς μαθητές να ταξιδέψουν σε άλλους
τόπους μακρινούς και να ψυχαγωγηθούν. Τα παιδιά με τα παραμύθια θα γίνουν συνταξιδιώτες σε τόπους
μαγικούς και ονειρεμένους.
Χώρος: Εκπαιδευτικός χώρος της Ανοικτής δομής Φιλοξενίας Ελαιώνα, Αγίου Πολυκάρπου 87
Ώρες: 12:00 – 13:00 και 13:30 – 14:30
Ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Αραβικά και στα Φαρσί
Ελεύθερη συμμετοχή στα παιδιά που διαμένουν στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Ελαιώνα
83. 5 Ιουνίου
«Μελοποιημένη Ποίηση» Κύκλος Συναυλιών με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στο πλαίσιο κύκλου συναυλιών με αφιερώματα
σε μεγάλους ποιητές και στιχουργούς. Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Καρυωτάκης,
Ελευθερίου, Καββαδίας//Θεοδωράκης, Πλέσσας, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος κλπ. Με το Εργαστήρι Ελληνικής
Μουσικής συμπράττουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
Χώρος: Εθνικός Κήπος
Ώρα:19:30
Είσοδος ελεύθερη
84. 5 Ιουνίου – 15 Ιουνίου
Η Άνοιξη των Γραμμάτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Από την προγραφική κοινωνία ως τις
βιβλιοθήκες της Αρχαιότητας
Σελίδα 36 από 54
Διοργάνωση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές
Σύντομη Περιγραφή: Θεματική ξενάγηση σπονδυλωτού χαρακτήρα σε διάφορους σταθμούς στη μόνιμη
Έκθεση του Μουσείου.
Επιμέρους Δράσεις:
α) Προγραφική κοινωνία - στην έκθεση των Νεολιθικών Αρχαιοτήτων.
β) Πρώτη Ελληνική Γραφή (Γραμμική Γραφή Β) - στην έκθεση Μυκηναϊκών Αρχαιοτήτων.
γ) Η Γραφή στην Αρχαία Αίγυπτο – στην έκθεση Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.
δ) Παιδεία και Δημοκρατία στην Αρχαία Αθήνα – στην έκθεση Αγγείων.
ε) Η παιδεία στη ρωμαϊκή εποχή – Στην προθήκη του Αθέατου Μουσείου στην Αίθουσα του Βωμού με
αφορμή την ενεπίγραφη βάση μνημείου προς τιμή του αυτοκράτορα Αδριανού.
στ) Οι βιβλιοθήκες της ύστερης Αρχαιότητας – το πρότυπο του φωτισμένου Ηγεμόνα – στην περιοδική
έκθεση «Αδριανός και Αθήνα».
Χώρος: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44
Ημέρες και Ώρες: Τρίτη 5 Ιουνίου 15:00, Τετάρτη 6 Ιουνίου 12:00, Πέμπτη 14 Ιουνίου 15:00, Παρασκευή 15
Ιουνίου 12:00
Ελεύθερη συμμετοχή – απαραίτητη η κράτηση στο 213 -2144817, 213-2144856 και 213- 2144858
85. 5 Ιουνίου – 30 Αυγούστου
8
ο
Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας / «Κλασικά Εικονογραφημένα: Διαβάζοντας στη μεγάλη
οθόνη»/ Athens Open Air
Διοργάνωση: Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών, ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Athens Open Air Film Festival - Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας
διοργανώνει υπαίθριες εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής, τουριστικούς
προορισμούς αλλά και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο (πλατείες, πάρκα,
πεζοδρόμους, κ.α) στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Αθήνας. Τα κεντρικά σημεία της πόλης
μεταμορφώνονται για να υποδεχθούν υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις, συναυλίες, με
ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Φέτος, το Φεστιβάλ προτείνει ένα καλλιτεχνικό τρίμηνο αφιερωμένο στο μαγικό πάντρεμα του σινεμά και
της λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει σε μεγάλη οθόνη μερικές από τις κορυφαίες
διασκευές λογοτεχνικών έργων στον κινηματογράφο.
Χώρος: Προαύλιος Χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, Πειραιώς 260 Β, Κήπος Νομισματικού
Μουσείου Αθηνών, Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, Προαύλιος Χώρος Βυζαντινού και Χριστιανικού
Μουσείου Αθηνών, Πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτου, Άλσος Πετραλώνων, Αρχαιολογικός Χώρος Ακαδημίας
Πλάτωνος, Πλατεία Αυδή, Πλατεία Αβησσυνίας, Λυκαβηττός, Πλατεία Κοτζιά, Παραλία Αγ. Κοσμά, Πλατεία
Παναιτωλίου Ν. Ιωνίας, Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, Σεράφειο κ.α.
Ώρες: 21:30
Στην πρωτότυπη εκδοχή κάθε ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους. Εξαιρούνται οι προβολές ελληνικών
ταινιών που γίνονται με αγγλικούς υπότιτλους και ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.
Είσοδος δωρεάν
86. 7 Ιουνίου
Ξενάγηση στη βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας
Διοργάνωση: Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία
Ενότητα: Ανακαλύπτοντας Θησαυρούς
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ανοίγει τις πύλες της για το κοινό η βιβλιοθήκη ενός από τα παλαιότερα
επιστημονικά ιδρύματα της Ελλάδας, η παλαιότερη και μεγαλύτερη ελληνική αρχαιολογική βιβλιοθήκη.
Μέσω της ξενάγησης παρουσιάζονται οι χώροι της καθώς και η πλούσια συλλογή της, ο ηλεκτρονικός
Σελίδα 37 από 54
κατάλογός και η ιστορία της.
Χώρος: Μέγαρο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Πανεπιστημίου 22
Ώρα: 18:00
Συμμετοχή ελεύθερη. Δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 – 3600589 (Δευτέρα – Παρασκευή 8:30 – 14:00)
87. 8 Ιουνίου
ARTProject “a book affair”
Διοράνωση: Goethe – Institut & Radio Athenes Insitute for the advancement of Contemporary Visual
Culture
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: Μια προσωρινή βιβλιοθήκη/σκηνή ανοικτή στο ενδιαφερόμενο κοινό στο πλαίσιο
της οποίας προσκαλούνται Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς και καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη
δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performance, συζητήσεων και μίνι εκθέσεων. Εκείνο που
ξεχωρίζει είναι η μεγάλη ποικιλία της θεματολογίας, από τέχνη, θεωρία, αρχιτεκτονική και design μέχρι
μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση.
THOMAS BOUTOUX & JOACHIM HAMOU
Παρουσίαση του Paraguay Press σε ένα lecture-performance
Χώρος: Radio Athènes, Πετράκη 15
Ώρα: 19:30
Είσοδος ελεύθερη
88. 8 Ιουνίου – 10 Ιουνίου
Θωμάς Μοσχόπουλος, Φαρενάιτ 451 – Βασισμένο στη θεατρική διασκευή του έργου του Ραίη
Μπράντμπουρυ από τον Φρανσουά Τρυφώ
Διοργάνωση: Φεστιβάλ Αθηνών, Θέατρο Πόρτα, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου
Αθηναίων
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών το
Φαρενάιτ 451 του Ραίη Μπράντμπουρυ, στη θεατρική διασκευή του Τρυφώ ο οποίος υπέγραψε και την
ομώνυμη ταινία. Σ’ ένα μελλοντικό, ολοκληρωτικό καθεστώς όπου τα βιβλία καταστρέφονται, ο
πρωταγωνιστής του έργου, διώκτης αρχικά των αντιφρονούντων, μεταστρέφεται όταν έρχεται σ’ επαφή με
τον μυστικό κόσμο των βιβλίων. Πώς μπορεί να σπάσει το εφιαλτικό πρόσωπο του ολοκληρωτισμού;
Μπορεί η διεκδίκηση της «προσωπικής ανάγνωσης» να προκαλέσει στο σύστημα ρήγματα ελευθερίας;
Συντελεστές: Μετάφραση - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος - Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού -
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέσγουελ - Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής - Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου - Βοηθός
σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης - Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Άννα Μάσχα, Ξένια Καλογεροπούλου,
Δήμητρα Ματσούκα, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μάνος Γαλανής, Θάνος Λέκκας κ.ά.
Χώρος: Πειραιώς 260, κτήριο Η
Ώρα:21:00
Είσοδος: με εισιτήριο από 15Ε
Το φεστιβάλ Αθηνών διαθέτει στην ΑΠΠΒ 10 εισιτήρια τα οποία θα διατεθούν μέσω διαγωνισμών, social
media
89. 8 Ιουνίου – 18 Ιουνίου
10ο
Φεστιβάλ ΛΕΑ Λογοτεχνία Εν Αθήναις
Διοργάνωση: Φεστιβάλ ΛΕΑ Διαπολιτισμική Ανάπτυξη
Ενότητα: Φεστιβάλ
Σύντομη Περιγραφή: Το Φεστιβάλ ΛΕΑ, το Ελληνο-Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις,
γεννήθηκε το 2008 με σκοπό την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των χωρών της Ιβηρικής
Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής αφενός και της Ελλάδας αφετέρου, και την ευρύτερη γνωριμία του
ελληνικού κοινού με τη λογοτεχνία και τις τέχνες από τις χώρες αυτές. Το Φεστιβάλ ΛΕΑ έχει αποτελέσει τα
τελευταία δέκα χρόνια ένα συμπόσιο πολιτισμού, διαπολιτισμικού διαλόγου και αδελφοσύνης, γύρω από
Σελίδα 38 από 54
διάφορα θέματα που άπτονται των χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της
Ελλάδας στην πόλη των Αθηνών. Το ΛΕΑ αναδεικνύει το έργο ποιητών, στιχουργών, πεζογράφων,
ιστορικών, σκηνοθετών, μουσικών, εικαστικών καλλιτεχνών, δραματουργών και μεταφραστών, και
γενικότερα ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, μέσω των εικαστικών και οπτικοακουστικών τεχνών,
της μουσικής τέχνης, και κυρίως μέσω της τέχνης του λόγου.
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με περισσότερες από 50 εκδηλώσεις (συναντήσεις με συγγραφείς, ποιητικές
βραδιές, εκθέσεις, εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κα.) σε διάφορους χώρους.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.lea-festival.com
Συμμετοχή ελεύθερη
90. 9 Ιουνίου
Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα σε χώρους πολιτισμού – «Οι μύθοι του Πλάτωνα»
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Εκπαιδευτικές Δράσεις
Σύντομη περιγραφή: Εκπαιδευτική δράση που επιδιώκει να γνωρίσουν τα παιδιά με ψυχαγωγικό αλλά και
εκπαιδευτικό τρόπο τους μύθους από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και στοιχεία της φιλοσοφίας του.
15 παιδιά 8 έως 12 ετών
Χώρος: «Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημία Πλάτωνος», Μοναστηρίου & Κρέοντος 1, Ακαδημία Πλάτωνος
Ώρα: 12:00
Συμμετοχή ελεύθερη- δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5142138
91. 9 Ιουνίου
Σαββατιάτικα Λογοτεχνικά Πρωινά : Paul Mc Veigh και John Man
Διοργάνωση: British Council and Kingston Writing School
Ενότητα: Ένας κόσμος συγγραφείς
Σύντομη Περιγραφή: Με αφορμή την Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής της Αθήνας 2018, και
σε συνεργασία με το Kingston Writing School, διοργανώνονται μια σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων -
συζητήσεων - αναγνώσεων, τα τρία πρώτα Σάββατα του Ιουνίου, πάνω σε μια σειρά θεμάτων σχετικά με
το γράψιμο, την ανάγνωση και τον ρόλο της λογοτεχνίας στην ζωή μας, σήμερα. Διακεκριμένοι Βρετανοί
καθηγητές και συγγραφείς ανταλλάσσουν απόψεις με Έλληνες ομόλογούς τους και όλοι μαζί θα
μοιραστούν κάποια από τα μυστικά της προσωπικής τους σχέσης με την γραφή. Τις συζητήσεις συντονίζει
ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς.
Χώρος: καφέ του Νομισματικού Μουσείου, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12
Ώρα:11:00
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά
Συμμετοχή ελεύθερη
92. 9 Ιουνίου
Μορφές κατοίκησης στην Αθήνα στο τέλος του 19ου αιώνα – Αρχιτεκτονικός χώρος και λογοτεχνία: Ροΐδης,
Κονδυλάκης, Μητσάκης, Παπαδιαμάντης κ.α
Διοργάνωση: Εκδόσεις Νήσος
Ενότητα: Αθηναϊκές Διαδρομές του Βιβλίου
Σύντομη Περιγραφή: Η συγγραφέας Αλίκη Σπυροπούλου ξεναγεί κοινό και αναγνώστες σε μια λογοτεχνική
διαδρομή στην Αθήνα όπου έρχονται σε αντίστιξη η νεωτερική πόλη με την πόλη της Ανατολής. Η
διαδρομή περιλαμβάνει αναφορές σε πολεοδομικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως ο αστικός ιστός και τα
δημόσια κτίρια που αναδεικνύουν άλλοτε τη νεωτερικότητα και άλλοτε την παράδοση, καθώς και σε μια
σειρά λογοτεχνικών κειμένων συναφούς θεματολογίας.
Χώρος: αφετηρία στο Μετρό Πανεπιστήμιο – τερματισμός στο Θησείο
Ώρα: 11:00
Σελίδα 39 από 54
93. 10 Ιουνίου
Ελευσίνα - Αθήνα: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 συναντά την Αθήνα 2018Παγκόσμια
Πρωτεύουσα του Βιβλίου – Περίπατοι της Euphoria
Διοργάνωση: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: Οι Περίπατοι της EUphoria εισάγουν τους συμμετέχοντες στην κεντρική ιδέα, τη
φιλοσοφία και την αποστολή της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Με τίτλο
“Transition to EUphoria”, το πρόγραμμα της Ελευσίνας 2021 εστιάζει στη σύνδεση τέχνης και
καθημερινότητας, στο πώς η τέχνη μπορεί να γίνει κεντρικό εργαλείο για την αλλαγή μιας πόλης.
Χώρος: αφετηρία περιπάτου τα γραφεία της Ελευσίνας 2021 (Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός)
Ώρα: 11:00
Ελεύθερη συμμετοχή – απαραίτητη η κράτηση θέσης στην ιστοσελίδα www . eleusis 2021.eu ή στο τηλ. 210
5537206
94. 10 Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου
«Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ζωγραφίζοντας για τα βιβλία»
Διοργάνωση: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη, CostaNavarino
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και την
Costa Navarino, στο πλαίσιο της τριετούς πολιτιστικής τους συνεργασίας και στο πλαίσιο της διοργάνωσης
«Αθήνα 2018Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» θα παρουσιάσει την έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας
ζωγραφίζοντας για τα βιβλία», με θέμα το εικονογραφικό έργο του ζωγράφου.
Χώρος: στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου “Art & Environment”
95. 10 Ιουνίου 2018
«Κλεμμένα Αρχεία»
Διοργάνωση: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Εκπαιδευτική Δράση
Σύντομη Περιγραφή: Ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού μέσα στα κτίρια του Βιομηχανικού Μουσείου
Φωταερίου, για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών. Εμπνευσμένο από τα αρχεία του παλιού εργοστασίου
φωταερίου που αποκαλύπτουν κρυμμένες ιστορίες από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο και τους
ανθρώπους της γειτονιάς που χρησιμοποιούσαν το φωταέριο.
Χώρος: Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100
Ώρα: 12:00
Ελεύθερη συμμετοχή με απαραίτητη κράτηση στο τηλ. 213 0109325
96. 12 Ιουνίου – 17 Ιουνίου
«Όταν ο Άντερσεν ήρθε στην Αθήνα»
Διοργάνωση: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία , με τη στήριξη του Δικτύου
Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές
Σύντομη Περιγραφή: Ο γνωστός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ξεναγεί τους συμμετέχοντες στα
εκθέματα του ΜΠΑ με βάση επιλεγμένα αποσπάσματα από το βιβλίο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» που
παρουσιάζουν την Αθήνα κατά την εποχή της επίσκεψης του, το 1841. Μέσα από πλούσιες περιγραφές, ο
Άντερσεν αφηγείται εντυπώσεις από τη διαμονή του στην πόλη και οδηγεί τους συμμετέχοντες σε μια
"πολιτιστική διαδρομή" εντός και εκτός του Μουσείου.
Χώρος: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Παπαρρηγοπούλου 5- 7, Πλατεία Κλαυθμώνος
Ώρα: 12:00
Επιμέρους Δράσεις
Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 και ώρα 10:30, ξενάγηση σε σημεία της Αθήνας
ακολουθώντας τη διαδρομή που περιγράφεται στο βιβλίο του Άντερσεν, με το “Clio Muse” - Απαραίτητη η
Σελίδα 40 από 54
κράτηση θέσης (Τηλ. 2103231387, Δευτέρα- Παρασκευή 9:00- 16:00, email mveathen@otenet.gr)
Ελεύθερη συμμετοχή
97. 13 Ιουνίου
Ο αινιγματικός κόσμος του Hans Olav Lahlum : Αστυνομικά Μυστήρια και σύγχρονη Ιστορία στη Νορβηγία
Διοργάνωση: Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος με τη στήριξη της Νορβηγικής πρεσβείας
Ενότητα: Ξένοι Συγγραφείς
Σύντομη Περιγραφή: Παρουσίαση της αστυνομικής σειράς του συγγραφέα Hans Olav Lahlum, ο οποίος
δημιουργεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεφεύγει από τη σκανδιναβική παράδοση των τελευταίων
χρόνων. Με εμφανείς επιρροές από την Agatha Christie, ο συγγραφέας χτίζει σταδιακά έναν γρίφο που
απαιτεί παρατηρητικότητα και ευφυΐα για να λυθεί. Όλοι οι ύποπτοι ψεύδονται σε μια προσπάθεια να
προστατεύσουν τον εαυτό τους ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο. Πιστός στα διδάγματα της βρετανικής
σχολής, ο συγγραφέας κλείνει το μάτι στον αναγνώστη και τον προειδοποιεί ότι ο ένοχος είναι πολλές
φορές αυτός που φαίνεται να μην έχει να κερδίσει τίποτα
Χώρος: βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24
Ώρα: 20:30
Ελεύθερη συμμετοχή κατά προτεραιότητα
Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Η αστυνομική λογοτεχνία των Βορείων Χωρών: Μυθοπλασία ή
καθρέπτης της κοινωνίας τους;»
98. 14 Ιουνίου
ARTProject “a book affair”
Διοργάνωση: Goethe – Institut & Radio Athenes Insitute for the advancement of Contemporary Visual
Culture, με τη στήριξη του British Council
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: μια προσωρινή βιβλιοθήκη/σκηνή ανοικτή στο ενδιαφερόμενο κοινό στο πλαίσιο της
οποίας προσκαλούνται Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη
δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performance, συζητήσεων και μινι-εκθέσεων. Εκείνο που
ξεχωρίζει είναι η μεγάλη ποικιλία της θεματολογίας από τέχνη, θεωρία, αρχιτεκτονική και design μέχρι
μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση.
14. 6 : Codex DESTE, παρουσίαση και των 90 εκδόσεων που έχουν συνοδεύσει τις εκθέσεις του Ιδρύματος
από το 1983.
Χώρος: Radio Athènes, Πετράκη 15
Ώρα: 19:30
Ελεύθερη συμμετοχή
99. 15 Ιουνίου
Κύκλος « Η λογοτεχνία πέρα μακριά»: λογοτεχνικές συναντήσεις στη βιβλιοθήκη Octave Merlier
Διοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή του Βιβλίου
Σύντομη Περιγραφή : Κάθε δύο μήνες συναντάμε το «αλλού» στον χώρο και τον χρόνο της σύγχρονης
λογοτεχνίας, ταξίδια και οράματα μακρινά μέσα από συγγραφείς που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα αλλά
προέρχονται από διάφορους ορίζοντες.
Συγκεκριμένη Δράση:
Παρουσίαση μικρής ανθολογίας γαλλικής ποίησης των Λουί Αραγκόν, Αντονέν Αρτώ, Ρομπέρ Ντεσνός, Πωλ
Ελυάρ, Φιλίπ Σουπώ, Ρενέ Σαρ
(Εκδόσεις Βακχικόν, 2017) Η Ανθολογία συγκεντρώνει ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της
γαλλόφωνης ποίησης της δεκαετίας του ’20, με σκοπό να επιχειρήσει να αιχμαλωτίσει την ορμητικότητα,
τη φρεσκάδα, τη ριζοσπαστικότητα, τη λυρικότητα και την παράδοξη ερμητικότητα της ποιητικής έκφρασης
της γενιάς που ανδρώθηκε στα χαρακώματα του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου. Συμμετέχουν οι: Ζήσης Δ.
Σελίδα 41 από 54
Αϊναλής, ποιητής και μεταφραστής, Ασημίνα Ξηρογιάννη.
Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Βιβλιοθήκη OctaveMerlier, Σίνα 31
Ώρα: 19:00
Είσοδος ελεύθερη
100. 15 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου
Θερινή Εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Διοργάνωση: Εθνική Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου
Αθηναίων
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μέσω του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, το οποίο αριθμεί πάνω από
200 βιβλιοθήκες, και τη διοργάνωση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2018 θα διαδώσει σε όλη τη χώρα ότι η
Αθήνα φέτος είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, αλλά και το πρόγραμμα των εκδηλώσεών της.
101. 15 Ιουνίου – 17 Ιουνίου
Off-sideFestival
Διοργάνωση: Parenthesi, Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: Η πρώτη Αθηναϊκή εκδοχή του φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ. Το
ποδόσφαιρό, ως το πιο δημοφιλές άθλημα του πλανήτη, είναι κάτι παραπάνω από ένα άθλημα. Είναι ένα
κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο με ποικίλες προεκτάσεις που έχει απασχολήσει τόσο τη φιλμογραφία
όσο και τη λογοτεχνία. Μέσα από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ -προβολές ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις
βιβλίων, ανοιχτές συζητήσεις - δημιουργείται ένας διάλογος μεταξύ ποδοσφαιρικών ντοκιμαντέρ και
λογοτεχνικών βιβλίων. Το κοινό της Αθήνας θα έρθει σε επαφή όχι μόνο με δυνατές ιστορίες για μεγάλους
παίκτες και σπουδαίες ομάδες, αλλά και με το μεγαλείο της ποδοσφαιρικής κουλτούρας.
Χώρος: Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (Στοά Κοραή)
Ώρα: 17:00
Είσοδος : 5Ε
102. 15 Ιουνίου – 28 Ιουνίου
Έκθεση Σλοβάκων και Ελλήνων εικονογράφων παιδικών βιβλίων βραβευμένων στη Bienale
εικονογραφήσεων στη Bratislava
Διοργάνωση: Πρεσβεία Σλοβακικής Δημοκρατίας, ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Έκθεση έργων εικονογράφησης παιδικών βιβλίων από τη συλλογή βραβευμένων
Σλοβάκων και Ελλήνων εικονογράφων στη «Bienale εικονογραφήσεων» της Bratislava από το 1967 έως το
2017. Συμμετέχουν και οι κάτοχοι των βραβείων Grand Prix, Golden Apples, Award of Mayor of Bratislava.
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» , Ηρακλειδών 66
Ημέρες και Ώρες: Τρίτη -Σάββατο: 10:00-20:00, Κυριακή: 10:00-14:00
Γλώσσα διεξαγωγής και διερμηνεία: Αγγλικά, Ελληνικά, Σλοβάκικα
Είσοδος ελεύθερη
103. 16 Ιουνίου
Σαββατιάτικα Λογοτεχνικά Πρωινά : Suzy Joinson και Siobhan Campbell
Διοργάνωση: British Council and Kingston Writing School
Ενότητα : Ένας κόσμος συγγραφείς
Σύντομη Περιγραφή: Με αφορμή την Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής της Αθήνας 2018,
και σε συνεργασία με το Kingston Writing School, διοργανώνονται μια σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων -
συζητήσεων - αναγνώσεων, τα τρία πρώτα Σάββατα του Ιουνίου, πάνω σε μια σειρά θεμάτων σχετικά με
Σελίδα 42 από 54
το γράψιμο, την ανάγνωση και τον ρόλο της λογοτεχνίας στην ζωή μας, σήμερα, την εποχή της εικόνας.
Διακεκριμένοι Βρετανοί καθηγητές και συγγραφείς ανταλλάσσουν απόψεις με Έλληνες ομολόγους τους και
όλοι μαζί θα μοιραστούν κάποια από τα μυστικά της προσωπικής τους σχέσης με την γραφή. Τις
συζητήσεις συντονίζει ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς.
Χώρος: Καφέ του Νομισματικού Μουσείου, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12
Ώρα: 11:00
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά
Συμμετοχή ελεύθερη
104. 16 - 18 Ιουνίου
#TextMe_FluffyLibrary / #TextMe_Lab: Φεστιβάλ & Συμπόσιο κινηματογραφικής ποίησης σε συνεργασία
με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Διοργάνωση: Atopos Contemporary Visual Culture, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου
Αθηναίων
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή :Σε συνεργασία με το πρότζεκτ PoetryFilm, μια ερευνητική πλατφόρμα με βάση το
Λονδίνο που λειτουργεί με τη στήριξη του βρετανικού Arts Council, το #TextMe_Lab θα παρουσιάσει ένα
φεστιβάλ και συμπόσιο κινηματογραφικής ποίησης. Στο πλαίσιο αυτού θα πραγματοποιηθούν προβολές,
διαλέξεις και συζητήσεις πάνω στη σχέση της ποιητικής γλώσσας και της κινούμενης εικόνας.
Συνδιοργανωτές και καλεσμένοι του συμποσίου η ερευνήτρια Zata Banks του PoetryFilm, ο Καναδός
κινηματογραφιστής Tom Konyves και η ερευνήτρια κινηματογράφου και φιλοσοφίας Ρέα Βαλντέν.
Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72
Ημέρες και Ώρες: 17 Ιουνίου 14:00 – 18:00, 18 Ιουνίου 19:00 – 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Επιμέρους Δράσεις:
16 Ιουνίου
Προβολή της πειραματικής ταινίας της Αντουανέτας Αγγελίδη “Τόπος”
Χώρος: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-135
Ώρα: 18:00
Είσοδος ελεύθερη
105. 18 Ιουνίου
Η Δεξαμενή του Κολωνακίου αναβιώνει
Διοργάνωση: Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ
Ενότητα: Η μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η ιστορία της Πλατείας Δεξαμενής αναβιώνει μέσα από τους διάσημους θαμώνες
της όπως οι Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Κώστας Βάρναλης, Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, αλλά
αργότερα και ποιητές της γενιάς του ‘30, όπως και ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.
20:00 - 21:00 Παράσταση Καραγκιόζη για μικρά και μεγάλα παιδιά
21:00 - 22:30 Ανάγνωση αποσπασμάτων από λογοτεχνικά έργα των : Παπαδιαμάντη, Νιρβάνα, Ελύτη και
άλλων που έδρασαν στο περίφημο καφενείο της Δεξαμενής και
Παρουσίαση από τη χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ μελοποιημένων
ποιημάτων της λεγόμενης γενιάς της Δεξαμενής.
106. 19 Ιουνίου – 23 Ιουνίου
Refugee food Festival
Διοργάνωση: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, Athens Insider
Ενότητα: Παράλληλες Δράσεις
Σύντομη Περιγραφή: Απαγγελίες αποσπασμάτων εθνικών συγγραφέων σε επιλεγμένα εστιατόρια της
Αθήνας. Η Αθήνα για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017 αποτέλεσε μέρος ενός δικτύου 13 ευρωπαϊκών
πόλεων οι οποίες οργανώνουν ένα Φεστιβάλ Φαγητού για τους Πρόσφυγες με την ευκαιρία της
Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων. Κύριος στόχος είναι η αλλαγή των αντιλήψεων για τους πρόσφυγες μέσα
Σελίδα 43 από 54
από την επαγγελματική ενσωμάτωση.
Ώρα: 18:00
Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη με χρέωση του γεύματος του επιλεγμένου εστιατορίου.
107. 20 Ιουνίου
Ο χαρταετός του κόσμου
Διοργάνωση: ACTION AID, Κέντρο Συντονισμού Μεταναστών και Προσφύγων
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή του Βιβλίου
Σύντομη Περιγραφή: Εργαστήριο αφήγησης μουσικού παραμυθιού “Ο Μαχντί και ο χαρταετός όλου του
κόσμου” και φιλοτέχνηση χάρτινων χαρταετών με μηνύματα σχετικά με την εκπαίδευση παιδιών
προσφύγων. Το παραμύθι αποτέλεσε το βασικό εργαλείο της Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση 2017
την οποία συντονίζει η Action Aid σε σχολεία όλης της Ελλάδος.
Συντελεστές:
Μουσική: Julien Joubert
Συγγραφέας παραμυθιού: Eric Herbette
Απόδοση κειμένου- στίχων στα ελληνικά: Μανόλης Λαδουκάκης
Ερμηνεία/ αφήγηση: Ρόζα Αγγελή
Παραγωγή μουσικού παραμυθιού:ActionAid Ελλάς
Χώρος: Εθνικός Κήπος, Παιδική Βιβλιοθήκη
Ώρες: 18:00
Ελεύθερη συμμετοχή κατά προτεραιότητα
108. 20 Ιουνίου – 24 Ιουνίου
Art Athina Book Fair
Διοργάνωση: Art Athina με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Το Art Athina Book Fair θα φιλοξενήσει ανεξάρτητους εκδότες βιβλίων τέχνης καθώς
και εκδοτικές πρωτοβουλίες ομάδων καλλιτεχνών και χώρων τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το
Art Athina Book Fair θα περιλαμβάνει βιβλία καλλιτεχνών, καταλόγους, μονογραφίες, εφήμερα και zines.
Χώρος: Ωδείο Αθηνών, προαύλιο, Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β ́ 17-19
Ημέρες και Ώρες: Τετάρτη 20 Ιουνίου 14:00 - 21:00, Πέμπτη 21 – Κυριακή 24 Ιουνίου 12:00 – 21:00
Είσοδος ελεύθερη
108. 21 Ιουνίου
The Bahar Project
Διοργάνωση: ACCMR (Κέντρο Συντονισμού Μεταναστών και Προσφύγων) &ALMASAR
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:To “Μπαχάρ” εκτός από καρύκευμα στα αραβικά, σημαίνει και Άνοιξη στα περσικά,
τα κουρδικά, τα ουρντού, τα τούρκικα και τα αζέρικα. Το Bahar Project, με δυνατά αρώματα στις
αποσκευές του, ξεκινάει ένα ταξίδι ανακάλυψης και γνώσης μέσα από τη μαγειρική. Η δύναμη της
μαγειρικής και της γεύσης να ενώνουν τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, είναι
μοναδική. Το Bahar Project καλεί ανθρώπους κάθε ηλικίας, από διαφορετικές χώρες, να συμμετάσχουν σε
ένα διασκεδαστικό παιχνίδι. Ενώ ένας μετανάστης ετοιμάζει ένα παραδοσιακό φαγητό από τη χώρα του,
δίπλα του ένας ελληνόφωνος παρατηρητής καταγράφει τη συνταγή στα ελληνικά – τα υλικά, την
προετοιμασία, την παρασκευή, το σερβίρισμα. Στη συνέχεια γίνεται το αντίστροφο, ένας μετανάστης
παρατηρεί και καταγράφει την “ελληνική” συνταγή στη γλώσσα του. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια μικρή
γιορτή όπου όλοι μαζί μοιράζονται το φαγητό αλλά και τις ιστορίες που τους συνδέουν με τις συνταγές.
Στην εθνική γλώσσα των μαγείρων με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά ή στα αγγλικά
Σελίδα 44 από 54
109. 21 Ιουνίου
ARTProject “abookaffair”
Διοργάνωση: Goethe – Institut & Radio Athenes Insitute for the advancement of Contemporary Visual
Culture
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: μια προσωρινή βιβλιοθήκη/σκηνή ανοικτή στο ενδιαφερόμενο κοινό στο πλαίσιο της
οποίας προσκαλούνται Έλληνες και διεθνείς εκδότες, συγγραφείς, και καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη
δουλειά τους μέσω αναγνώσεων, ομιλιών, performance, συζητήσεων και μίνι εκθέσεων. Εκείνο που
ξεχωρίζει είναι η μεγάλη ποικιλία της θεματολογίας, από τέχνη, θεωρία, αρχιτεκτονική και design μέχρι
μόδα, λογοτεχνία και ψυχανάλυση.
21.6
1. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Τέχνη και λογοτεχνία
Ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για την σημασία της λογοτεχνίας στη δουλειά του, θα δείξει αντικείμενα και
βιβλία, και θα μιλήσει για την ατομική του έκθεση που παρουσιάζεται παράλληλα στη γκαλερί Ελένη
Κορωναίου.
Χώρος: Radio Athènes, Πετράκη 15
Ώρα: 19:30
Είσοδος ελεύθερη
2. ΜΑΛΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ : Δε Λες Κουβέντα
Παρουσίαση και ανάγνωση από το συγγραφέα της νέας νουβέλας του από τις εκδόσεις Μελάνι.
110. 23 Ιουνίου
Σαββατιάτικα Λογοτεχνικά Πρωινά: Sinead Keagan και N.M. Brown
Διοργάνωση: British Council and Kingston Writing School
Ενότητα: Ένας κόσμος συγγραφείς
Σύντομη Περιγραφή: Με αφορμή την Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής της Αθήνας 2018, και
σε συνεργασία με το Kingston Writing School, διοργανώνονται μια σειρά ανοιχτών εκδηλώσεων -
συζητήσεων - αναγνώσεων, τα τρία πρώτα Σάββατα του Ιουνίου, πάνω σε μια σειρά θεμάτων σχετικά με
το γράψιμο, την ανάγνωση και τον ρόλο της λογοτεχνίας, σήμερα, την εποχή της εικόνας, στην ζωή μας.
Διακεκριμένοι Βρετανοί καθηγητές και συγγραφείς ανταλλάσσουν απόψεις με Έλληνες ομολόγους τους και
όλοι μαζί θα μοιραστούν κάποια από τα μυστικά της προσωπικής τους σχέσης με την γραφή. Τις
συζητήσεις συντονίζει ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς.
Χώρος: καφέ του Νομισματικού Μουσείου, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12
Ώρα: 11:00
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά
Συμμετοχή ελεύθερη
111. 23 Ιουνίου – 25 Ιουνίου
Κωνσταντίνος Ρήγος: Πορνοστάρ – Η αόρατη βιομηχανία του σεξ, της Έλενας Πέγκα – εμπνευσμένο από
δύο ιστορίες του Ρομπέρτο Μπολάνιο
Διοργάνωση: Φεστιβάλ Αθηνών με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη περιγραφή: Ο νέος διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Κωνσταντίνος Ρήγος συνεργάζεται με την
Έλενα Πέγκα, διακεκριμένη δραματουργό αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα πεζογράφο (βραβείο διηγήματος
Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, 2012), ανεβάζοντας το τελευταίο έργο της, που μεταγράφει
στην ελληνική πραγματικότητα δύο ιστορίες του Ρομπέρτο Μπολάνιο. Με μια πυκνή, λογοτεχνική γλώσσα,
το έργο ξεδιπλώνει τις ιστορίες πρωταγωνιστών του «πλαστικού» κόσμου του πορνό, ενός κόσμου γεμάτου
κλισέ, καθρέφτη του μοναχικού σώματος του καθενός. Προσπαθώντας να δει πέρα από στερεότυπα και
χαρακτηρισμούς, η Πέγκα φωτίζει τα πρόσωπα πίσω από μια απρόσωπη βιομηχανία, υποβάλλοντας στην
αναζήτηση της αληθινής τους ταυτότητας και της αληθινής τους καταγωγής μια ατμόσφαιρα μυστηρίου
και συγκίνησης.
Σελίδα 45 από 54
Χώρος: Πειραιώς 260, Κτήριο Δ
Ώρα: 21:00
Είσοδος: με εισιτήριο από 15Ε
Το φεστιβάλ Αθηνών διαθέτει στην ΑΠΠΒ 10 εισιτήρια τα οποία θα διατεθούν μέσω διαγωνισμών, social
media.
112. 23 Ιουνίου
Της πόλης μου τα παραμύθια- μια περιπατητική παράσταση για την ιστορία της Αθήνας
Διοργάνωση: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Ενότητα: Ανακαλύπτοντας Θησαυρούς
Σύντομη Περιγραφή: Μια περιπατητική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.
Για τον Λυσικράτη, τον Λόρδο Βύρωνα, τον Κωστή Παλαμά και τους Δερβίσηδες. Και ψυχή της τα ίδια τα
παιδιά που παίρνουν μέρος σ αυτήν.
Αποτέλεσμα πολύμηνης ομαδικής εργασίας, μαζί με εμψυχωτές, παιδαγωγούς, ηθοποιούς και μουσικούς,
παρουσιάζονται δρώμενα σε τέσσερις επιλεγμένους χώρους στην Πλάκα, δρώμενα που θα μας
ταξιδέψουν στην ιστορία της πόλης ανά τους αιώνες.
Χώρος: Η παράσταση περνάει από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το Μνημείο του
Λυσικράτη, το σπίτι του Παλαμά και το Λουτρό των Αέρηδων
Ώρα:18:00
Ελεύθερη συμμετοχή κατά προτεραιότητα – κρατήσεις στο τηλ. 2103250341 και ηλεκτρονικά
info@ekedisy.gr
113. 23 Ιουνίου
Queer Ink presents: Queer Words
Διοργάνωση: Queer Ink με τη στήριξη του ΣυνΑθηνά
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
Σύντομη Περιγραφή: To Queer Ink είναι ένα εκδοτικό εγχείρημα με στόχο την ανάδειξη καινοτόμου
λογοτεχνικής έκφρασης και υβριδικών μέσων που εκκινούν από ζητήματα φύλου, σεξουαλικότητας και
ενσώματης πολιτικής. Δημιουργώντας μια σειρά μικρών εκδόσεων, το Queer Ink επιθυμεί να αναδείξει την
δουλειά νέων δημιουργών που δεν χωράνε στα συμβατικά πλαίσια της υπαρκτής εκδοτικής
πραγματικότητας. Στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου το Queer Ink
οργανώνει ένα λογοτεχνικό εργαστήρι, και μια ποιητική βραδιά (slam) όπου θα παρουσιαστούν μια σειρά
από νέα έργα, και μια νέα έκδοση με έργα που παρήχθησαν μέσα από προηγούμενες δράσεις της ομάδας.
Επιμέρους Δράσεις:
12:00-15:00: Τι είναι queer γραφή; : Εργαστήριο συγγραφής ποίησης και δημιουργίας προσωπικών zine. Το
εργαστήριο θα περιλαμβάνει σεμινάρια βιωματικής και πειραματικής γραφής και θα ολοκληρωθεί με την
δημιουργία προσωπικών zine όσων απ’ τους/τις συμμετέχοντες/ουσες το επιθυμούν.
18:00-22:00 Queer prints : Έκθεση με μεγάλες εκτυπώσεις έργων και βίντεο από performance που έχουν
παρουσιαστεί σε προηγούμενες εκδηλώσεις του Queer Ink.
20:00-22:00: Ποιητικό Σλαμ :10 νέοι ποιητές/τριες διαβάζουν ποιήματα με θέμα την επιθυμία.
Χώρος: Atopos Contemporary Visual Culture, Σαλαμίνος 72
Είσοδος Ελεύθερη
Σελίδα 46 από 54
114. 23Ιουνίου – 30Ιουνίου
Άκουσε την Ιστορία μου
Διοργάνωση: Πρόγραμμα «Παροχή Στέγασης και Υπηρεσιών για Αιτούντες Άσυλο», ΕΑΤΑ
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η εκδήλωση «Άκουσε την ιστορία μου» δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να
ακούσουν προσωπικά τις αφηγήσεις ζωής των προσφύγων με τη διαμεσολάβηση διερμηνέα. Οι επισκέπτες
επιλέγουν από μια σειρά διαθέσιμων τίτλων την ιστορία που θα ακούσουν. Η ζωντανή αφήγηση, που
υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς ως μέσο εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και διατήρησης μνήμης, γίνεται
έτσι εργαλείο για την ανατροπή στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Οι ιστορίες αναδεικνύουν τα κοινά
ανάμεσα στους ανθρώπους, κοινά βιώματα, όνειρα, φόβους, ελπίδες, δυσκολίες.
Ελεύθερη συμμετοχή
115. 23 Ιουνίου
Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές
γλώσσες
Διοργάνωση: We Need Books, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Ενότητα: Παράλληλες Εκδηλώσεις
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα θα πραγματοποιείται αφήγηση παραμυθιών για
τα παιδιά και τους επισκέπτες της πόλης που τα ελληνικά ίσως δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα.
Παραμύθια από όλο τον κόσμο, στα φαρσί, τα αραβικά, τα κουρμαντζί, τα γαλλικά και τα αγγλικά.
Χώρος: Εθνικός Κήπος
Ώρα: 17:00
Γλώσσα αφήγησης: αγγλικά
Ελεύθερη συμμετοχή κατά προτεραιότητα – κρατήσεις θέσεις ηλεκτρονικά communication@refugees.gr
116. 26 Ιουνίου – 28 Ιουνίου
Violet Louise: Παράξενες Ιστορίες του Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Οπτικοακουστική παράσταση βασισμένη στη διασκευή ποιημάτων και διηγημάτων του συγγραφέα
Διοργάνωση: Φεστιβάλ Αθηνών με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Η Λουίζα Κωστούλα (Violet Louise) διασκευάζει σε συναυλία/ηχητική παρτιτούρα τα
πιο γνωστά ποιήματα και αφηγήματα του Πόε. Ο λόγος γίνεται ήχος και μεταφέρει σε εικόνες τον σκοτεινό
και μυστηριώδη κόσμο του Πόε, από μια νεαρή δημιουργό που έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια σε
ανάλογα εγχειρήματα.
Χώρος: Πειραιώς 260, κτίριο Β
Ώρα:21:00
Είσοδος: με εισιτήριο από 10Ε
Το φεστιβάλ Αθηνών διαθέτει στην ΑΠΠΒ 10 εισιτήρια τα οποία θα διατεθούν μέσω διαγωνισμών, social
media.
117. 27 Ιουνίου
«ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® για πολύ μικρούς αναγνώστες»
Διοργάνωση: Πύρνα, αστική πολιτιστική εταιρεία
Ενότητα : Εκπαιδευτική Δράση
Σύντομη Περιγραφή: Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές,
κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών
σχολείων και νηπιαγωγείων. «Ταξιδεύουν» στους 75 βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δημοτικού
Βρεφοκομείου Αθηνών. Με 12 βαλίτσες γεμάτες καινούργια βιβλία, φθάνουν στα χέρια 4.500 νηπίων και
Σελίδα 47 από 54
βρεφών που θα απολαύσουν την επαφή μαζί τους, θα τα συνδέσουν με αγαπημένα πρόσωπα και με
θετικά συναισθήματα και θα δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με αυτά.
Οι βρεφοκόμοι θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα βιβλία ως εργαλείο για την κοινωνική και
συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών και οι γονείς να δανειστούν βιβλία στο σπίτι και να καλλιεργήσουν
την ευεργετική συνήθεια της καθημερινής ανάγνωσης στα μωρά τους.
Οι βαλίτσες περιέχουν βιβλία γνώσεων, παραμύθια, εικονογραφημένα, μουσικά, αφής, αραβικά και φαρσί
για τα προσφυγόπουλα, καθώς και βιβλία που θα βοηθήσουν τους γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών
τους.
Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από σεμινάρια προς τους/τις βρεφοκόμους/παιδαγωγούς, επισκέψεις
συγγραφέων στους παιδικούς σταθμούς και άλλες δημιουργικές δράσεις.
Το πρόγραμμα ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2018 και διαρκεί έως τον Απρίλιο 2019.
Στις 27 Ιουνίου πραγματοποιείται το πρώτο σεμινάριο.
118. 28 Ιουνίου – 29 Ιουλίου
Werkraum: Αγαθόφρων / Ο Άτλaς του συλλέκτη
Διοργάνωση: Φεστιβάλ Αθηνών, Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου Unesco, Μουσείο
Μπενάκη, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή:3.696 βιβλία μεταφέρονται το 1840 από το Παρίσι στην Ανδρίτσαινα. Ο Αγαθόφρων
Νικολόπουλος στέλνει τη συλλογή του χωρίς να καταφέρει ποτέ να φτάσει ο ίδιος. Τα βιβλία συνεχίζουν
ορφανά το ταξίδι τους. Το 1931, ο Walter Benjamin στο «Αποσυσκευάζοντας τη βιβλιοθήκη μου/ Λόγος για
τη συλλεκτική δραστηριότητα» καταγράφει σκέψεις που θα μπορούσε να είχε κάνει ο ίδιος ο Αγαθόφρων
αν είχε ζήσει για να ανοίξει τη συλλογή του. Η βιωματική εγκατάσταση διαμορφωμένη in situ, με όχημα τις
δύο ιστορίες, ξεδιπλώνει το πραγματικό μέγεθος μιας βιβλιοθήκης που ταξιδεύει και επιχειρεί τη σύνδεση
της αστικής καθημερινότητας στην Αθήνα με τον πραγματικό χώρο της συλλογής στην Ανδρίτσαινα, ενός
αληθινού θησαυρού κρυμμένου στα βουνά της Πελοποννήσου.
Συντελεστές Δράσης: Σύλληψη - συντονισμός: Δάφνη Κοκκίνη
Ομάδα εργασίας: Δημήτρης Θεοδώροπουλος, Άλκηστις Κοκκίνη, Δάφνη Κοκκίνη, Γιώργος Κουρμαδάς,
Καρολίνα Μωρέττη, Μαρία Σκιαδά
Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, αίθριο, Πειραιώς 138
Ημέρες και Ώρες: Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00
Ελεύθερη είσοδος
119. 29 Ιουνίου
«Μελοποιημένη Ποίηση» Κύκλος Συναυλιών με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών αφιερωμένουσε
μεγάλους ποιητές και στιχουργούς. Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Ελύτης, Σεφέρης, Καρυωτάκης, Ελευθερίου,
Καββαδίας//Θεοδωράκης, Πλέσσας, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος κλπ. Με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής
συμπράττουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
Χώρος: Εθνικός Κήπος
Ώρα:19:30
Είσοδος ελεύθερη
120. 30 Ιουνίου
Ο Αμερικανός συγγραφέας George Saunders στην Ελλάδα
Διοργάνωση: Εκδόσεις Ίκαρος
Ενότητα: Ξένοι Συγγραφείς
Σύντομη Περιγραφή: Ο νικητής του βραβείου Man Booker 2017, George Saunders, συνομιλεί με τον
μεταφραστή των βιβλίων του στην Ελλάδα, Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη για το παρόν και το μέλλον της
Αμερικανικής Λογοτεχνίας. Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας,
Σελίδα 48 από 54
Γρηγόρης Μπέκος.
Χώρος: ΠΟΛΙΣ ArtCafé, Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου
Ώρα: 19:00
Γλώσσα: αγγλικά
121. 30 Ιουνίου – 21 Οκτωβρίου
Εικαστική Έκθεση: Οι Έλληνες Καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1914-1964»
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ, Διεύθυνση Πολιτισμού Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Από τη συνεργασία του Μάρκου Ζαβιτσιάνου με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, του
Γιάννη Κεφαλληνού με τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Σπύρου Βασιλείου με τον Άγγελο Σικελιανό, του
Γιώργου Γουναρόπουλου με τον Απόστολο Μελαχροινό, του Κώστα Κουλεντιανού με τον Γιώργο Σεφέρη,
του Γιάννη Μόραλη με τον Οδυσσέα Ελύτη, το μεγαλύτερο μέρος σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών
συνεργάστηκαν προσωπικά με κάποιον σημαντικό σύγχρονό τους ποιητή ή συγγραφέα.
Η έκθεση παρουσιάζει τις ιδιαίτερες αυτές σχέσεις που πάνε πέρα από την συνηθισμένη έννοια της
εικονογράφησης και κάνουν ο εικαστικός και ο λογοτεχνικός λόγος να συνυπάρχουν έως και σε
περιπτώσεις προσωπικοτήτων όπως ο Κόντογλου, ο Εγγονόπουλος, ο Πεντίζικης, που είναι εξ ίσου
σημαντικοί συγγραφείς και ζωγράφοι μέχρι τη γενιά του ’70 όπου το βιβλίο, η εικόνα κι ο λόγος συχνά
γίνονται πλέον ένα και μόνο έργο.
Επιμέλεια Έκθεσης: Ντένης Ζαχαρόπουλος
Επιμέρους Δράσεις:
Εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες:
«Εδώ Πινακοθήκη! Μια συλλογή βιβλίων, μια μεγάλη πολύχρωμη ιστορία...»
Προγράμματα μουσειακής αγωγής για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, κατόπιν
τηλεφωνικής κράτησης.
Από Τρίτη-Παρασκευή
Ώρες: 10:30-12:30
Δράση με τα παιδιά της γειτονιάς:
«Το μεγάλο ταξίδι από τη γειτονιά του μεταξουργείου στον κόσμο του βιβλίου!»
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018
Για παιδιά ηλικίας 4-7
Ώρα: 13:30-14:30
Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων – Κτίριο Β ́ Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου
Ημέρες και Ώρες: Τρίτη 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00
Είσοδος ελεύθερη
122. 30 Ιουνίου – 21 Οκτωβρίου
Εικαστική Έκθεση: «Το βιβλίο ως έργο τέχνης» (από τα χρόνια του ’60 μέχρι σήμερα)
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ, Διεύθυνση Πολιτισμού Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης, Τμήμα Μουσείων,
Συλλογών και Πολιτιστικών Χώρων
Ενότητα: Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης / το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες διεθνώς
χρησιμοποίησαν το βιβλίο ως καθαυτό έργο εικαστικό και εννοιολογικό κι όχι ως μέσο εικονογράφησης. Η
έκθεση παρουσιάζει μια πολύπλευρη επιλογή από σημαντικά έργα υπό μορφή βιβλίου από ιστορικούς
πλέον σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ευρώπη και Αμερική, ξεκινώντας από τον Marcel Duchamp και τους
υπερρεαλιστές μέχρι την εννοιολογική τέχνη, την idea art, την arte povera, την land art και πολλές
σύγχρονες παραλλαγές του βιβλίου ως έργο τέχνης. Για παράδειγμα το βιβλίο χρησιμοποιείται, μεταξύ
άλλων, στη σύγχρονη τέχνη ως υλικό αντικείμενο, ως νοητικός χώρος, ως αυτόνομη κατασκευή, ως
συνύπαρξη πραγματικότητας και φαντασίας, ως χώρος σχεδιαστικής και εικαστικής ανάπτυξης του
καλλιτέχνη, ως εργαλείο αναπαράστασης του κόσμου – όπως ιστορικά υπήρξαν οι εικόνες και οι
ζωγραφικοί πίνακες-, ως φανταστική χαρτογραφία, ως αρχείο πραγματικό ή εικονικό και βέβαια το βιβλίο
ανάμεσα στη φωτογραφική εικόνα και την κινηματογραφική γραφή, ως πρωτότυπη εικαστική αφήγηση ή
ποιητική.
Σελίδα 49 από 54
Βιβλίο του καλλιτέχνη (livre d’ artiste) ή βιβλίο ως έργο συνιστούν πλέον μια αυτόνομη κατηγορία στη
σύγχρονη τέχνη με τεράστια παράδοση και σημαντικούς σταθμούς όπως παρουσιάζονται στην έκθεση.
Επιμέλεια Έκθεσης: Ντένης Ζαχαρόπουλος
Επιμέρους Δράσεις:
Εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες:
«Φτιάχνοντας το δικό μας βιβλίο-έργο τέχνης!»
Προγράμματα μουσειακής αγωγής για σχολικές ομάδες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, κατόπιν
τηλεφωνικής κράτησης.
Από Τρίτη-Παρασκευή
Ώρες: 10:30-12:30
Οικογενειακές δράσεις για παιδιά:
Επιλεγμένα Σάββατα γονείς και παιδιά περιδιαβαίνοντας τους εκθεσιακούς χώρους με τις
μουσειαπαιδαγωγούς, θα εμπνευστούν από την έκθεση για να φτιάξουν το δικό τους οικογενειακό βιβλίο -
έργο τέχνης!
Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων - Κτίριο Α ́ Μεταξουργείου και Κέντρο Τεχνών, Λεωνίδου &
Μυλλέρου, Μεταξουργείο
Ημέρες και Ώρες: Τρίτη 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00
Είσοδος ελεύθερη
Σελίδα 50 από 54
ΙΟΥΛΙΟΣ
Σελίδα 51 από 54
123. 1-3 Ιουλίου
ElephasTiliensis / Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου:Οδυσσέας του Τζέημς Τζόυς -Ένα
ορατόριο, ωδή στην καθημερινότητα, επεισόδια 11 & 18
Διοργάνωση: Φεστιβάλ Αθηνών, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα:Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: Η παράσταση βασίζεται στα κεφάλαια «Ναυσικά» και «Πηνελόπη» του κορυφαίου
έργου του Τζόυς και δημιουργεί ένα ορατόριο για έναν άντρα τραγουδιστή, μια γυναίκα ηθοποιό, ένα χορό
γυναικών (Σειρήνες) και μια μουσική μπάντα. Κατά τους ΕlephasΤiliensis, η παράσταση θα είναι μια
«φιλοσοφική stand up comedy» με κέντρο τη φιγούρα της Πηνελόπης που δυναμιτίζει την εικόνα του
Οδυσσέα, σαρκάζει τη μυθική του υπόσταση και υποσκάπτει τη σύγχρονη Ευρώπη και το ομηρικό της
πρότυπο.
Χώρος: Πειραιώς 260, κτίριο Η
Ώρα: 21:00
Είσοδος: με εισιτήριο από 15Ε
Το φεστιβάλ Αθηνών διαθέτει στην ΑΠΠΒ 10 εισιτήρια τα οποία θα διατεθούν μέσω διαγωνισμών, social
media
124. 2 Ιουλίου – 15 Ιουλίου
Γιάννης Τσαρούχης: εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία
Διοργάνωση: Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
Ενότητα: Ανοιχτές Συλλογές
Σύντομη Περιγραφή: Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες, αφίσες
και εξώφυλλα προγραμμάτων θεάτρου, εικονογραφήσεις συλλογών πολλών ποιητών όπως ο Ελύτης, ο
Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Καβάφης, κ.α. Εκτός αυτού , έκανε την επιμέλεια των ημερολογίων της Ιονικής και
Εμπορικής Τράπεζας. Το ενδιαφέρον του για την τυπογραφία ήταν μεγάλο και γνώριζε τις οικογένειες των
γραμμάτων της αλφαβήτου.
Χώρος: Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι
Ημέρες και Ώρες: Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 14:00
Είσοδος ελεύθερη
125. 4 Ιουλίου
Ο John Conolly, ο δημιουργός του διάσημου Τσάρλι Πάρκερ στην Αθήνα
Διοργάνωση: Εκδόσεις BELL με τη στήριξη της Ιρλανδικής πρεσβείας.
Ενότητα: Ξένοι Συγγραφείς
Σύντομη Περιγραφή: Πώς γεννήθηκε η σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του Τσάρλι Πάρκερ; Πώς
συνδυάζει το μεταφυσικό στοιχείο με το νουάρ, αλλά και την ίδια τη διαδικασία της γραφής; Το
υπερφυσικό, το έγκλημα και την άγρια φαντασία; Ο διεθνώς επιτυχημένος συγγραφέας περισσότερων
από 20 βιβλίων, με πολλές λογοτεχνικές διακρίσεις (βραβεία Shamus, Anthony, CWA Dagger, κ.ά.) Τζον
Κόνολι αποκαλύπτει τα μυστικά του σε μια εφ όλης της ύλης συζήτηση με τον Ηλία Μαγκλίνη, συγγραφέα
και αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Η Καθημερινή.
Χώρος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ώρα: 20:00
Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά
Είσοδος ελεύθερη
126. Από 4 Ιουλίου
Μαθαίνοντας από την ελληνική λογοτεχνία και τέχνη : Κυνήγι θησαυρού
Διοργάνωση: Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α., Διεύθυνση Πολιτισμού Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης
Ενότητα: Εκπαιδευτική δράση, στο πλαίσιο της έκθεσης «Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο 1914-1964 »
(25 Ιουνίου έως 21 Οκτωβρίου 2018)
Σελίδα 52 από 54
Ημέρες και Ώρες: τις Τετάρτες του Ιουλίου (4, 11, 18 και 25 Ιουλίου), 11:00 – 12:30
Χώρος: Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων – Κτίριο Β ́ Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου
Γλώσσα: Αγγλικά – Ιταλικά
Συμμετοχή ελεύθερη
127. Από 4 Ιουλίου
Φτιάχνοντας το δικό σας βιβλίο, από την Αθήνα με αγάπη!
Διοργάνωση: Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α., Διεύθυνση Πολιτισμού Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης, Τμήμα Μουσείων,
Συλλογών και Πολιτιστικών Χώρων
Ενότητα: Εκπαιδευτική δράση, στο πλαίσιο της έκθεσης «Το βιβλίο ως έργο τέχνης» από τα χρόνια του ’60
μέχρι σήμερα.
Για τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν την πινακοθήκη με τα παιδιά τους!
Χώρος: Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων - Κτίριο Α ́ Μεταξουργείου και Κέντρο Τεχνών, Λεωνίδου &
Μυλλέρου, Μεταξουργείο
Ημέρες και Ώρες: τις Τετάρτες του Ιουλίου (4, 11, 18 και 25 Ιουλίου), 11:00 – 12:30
Γλώσσα: Αγγλικά, ιταλικά
Συμμετοχή ελεύθερη
128. 6 Ιουλίου
Το μεγάλο ταξίδι από τη γειτονιά του Μεταξουργείου στον κόσμο του βιβλίου!
Διοργάνωση: Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α., Διεύθυνση Πολιτισμού Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης
Ενότητα: Εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο της έκθεσης «Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο 1914-1964 »
(25 Ιουνίου έως 21 Οκτωβρίου 2018)
Για παιδιά 4-7 ετών
Χώρος: Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων – Κτίριο Β ́ Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου
Ώρα: 13:30 – 14:30
129. 5 – 19 Ιουλίου
Monica Bose "Footprint: Storytelling with Saris"
Διοργάνωση: Washington DC Commission on the Arts and Humanities
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: η έκθεση αποτελείται από έργα ξυλογραφίας και μια σειρά από σάρι installation.
Συμπληρώνεται με παράσταση, προβολή . Η δουλειά της Monica Bose ζωγραφική, performance και
εγκαταστάσεις είναι συμβολικές αφηγήσεις. Κινείται στρατηγικά ανάμεσα σε διαφορετικά μέσα έκφρασης,
συχνά συμπεριλαμβάνοντας την επιστήμη και την πολιτική στο έργο της προκειμένου να διερευνήσει
σύνθετα κοινωνικά ζητήματα και να μπλέξει κοινά διαφορετικής καταγωγής.
Χώρος: Σεράφειο δήμου Αθηναίων
Είσοδος : ελεύθερη
130. 11 Ιουλίου
«Μελοποιημένη Ποίηση» Κύκλος Συναυλιών με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μελοποιημένη ποίηση των Σεφέρη, Καρυωτάκη, Καββαδία στο πλαίσιο κύκλου
συναυλιών, αφιερωμένου σε μεγάλους ποιητές και στιχουργούς: Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Ελύτης,
Σεφέρης, Καρυωτάκης, Ελευθερίου, Καββαδίας//Θεοδωράκης, Πλέσσας, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος κλπ. Με το
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής συμπράττουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του ελληνικού
τραγουδιού.
Χώρος: Άλσος Παγκρατίου
Ώρα: 20.30
Σελίδα 53 από 54
Είσοδος ελεύθερη
131. 16 Ιουλίου
Scorpions: Once in a lifetime
Διοργάνωση: Robin4Arts, K.O.A., υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, με τη στήριξη της Γερμανικής
πρεσβείας
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
Σύντομη Περιγραφή: για πρώτη φορά το θρυλικό συγκρότημα θα τραγουδήσει σε ένα από τα ομορφότερα
στάδια του κόσμου, στο Καλλιμάρμαρο. Τη συναυλία θα ανοίξει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,
παρουσιάζοντας με συμφωνικό ήχο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες
των διάσημων σκορπιών. Για πρώτη φορά επίσης, θα ακουστούν 2 από τα πιο διάσημα τραγούδια των
Scorpions με τη συμμετοχή παιδικής χορωδίας. Και φυσικά, το αγαπημένο συγκρότημα θα χαρίσει στο
ελληνικό κοινό μια μοναδική ροκ συναυλία, αντάξια της καριέρας του!
Χώρος: Καλλιμάρμαρο – Παναθηναϊκό στάδιο
Ώρα Έναρξης: 21:00 – οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00
Είσοδος με εισιτήριο από 18Ε
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
132. 18 Ιουλίου
«Μελοποιημένη Ποίηση» Κύκλος Συναυλιών με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ
Ενότητα: Το Βιβλίο και οι Τέχνες
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μελοποιημένη ποίηση των Σεφέρη, Καρυωτάκη, Καββαδία στο πλαίσιο του
κύκλου συναυλιών αφιερωμένου σε μεγάλους ποιητές και στιχουργούς: Παπαδόπουλος, Γκάτσος, Ελύτης,
Σεφέρης, Καρυωτάκης, Ελευθερίου, Καββαδίας//Θεοδωράκης, Πλέσσας, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος κλπ. Με το
Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής συμπράττουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του ελληνικού
τραγουδιού.
Χώρος: Λόφος Στρέφη
Ώρα: 20.30
Είσοδος ελεύθερη
133. 20 -21 Ιουλίου
Detective Stories – Ένα παιχνίδι ρόλων και μυστηρίου/ Challedu-Challenging Education/ ΣυνΑθηνά
Διοργάνωση: Challedu – Challenging Education, με τη στήριξη του ΣυνΑθηνά
Ενότητα: Ανακαλύπτοντας Θησαυρούς
Σύντομη Περιγραφή: Ποιος είναι ο δολοφόνος; Ποιο ήταν το κίνητρό του; Υπάρχουν συνεργοί και ποιοι
είναι; Θα καταφέρει η ομάδα σας να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας προτού δολοφονηθεί το επόμενο
θύμα;
Ένα συνεργατικό RPG παιχνίδι μυστηρίου, όπου οι παίχτες αναλαμβάνουν το ρόλο του ντετέκτιβ και
προσπαθούν να εξιχνιάσουν το έγκλημα ακολουθώντας τα στοιχεία. Στο “Detective stories” οι παίχτες
ανακαλύπτουν την δύναμη της διαδραστικής αφήγησης, του interactive story telling και του βιβλίου,
παίζοντας. Παίρνοντας τον ρόλο και τις ικανότητες ενός αγαπημένου ήρωα της παγκόσμιας αστυνομικής
λογοτεχνίας όπως του Ηρακλή Πουαρώ, του ΣερλοκΧολμς, της Μις Μαρπλς, του Φίλιπ Μάρλοου, του
Γουίλιαμ Μέρντοχ, του Χάρι Χόλε, του Αστυνόμου Μπέκα, του ΠέπεΚαρβάλιο, και με τη βοήθεια ενός
ευρευτηρίου διευθύνσεων και στοιχείων από τη σκηνή του φόνου, οι παίχτες καλούνται να αποφασίσουν
ποιους μάρτυρες θα ανακρίνουν, ποιους χώρους θα επισκεφθούν και ποια στοιχεία της υπόθεσης είναι
σημαντικά
Χώρος: Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100
Ώρες: 18:00και 20:00
Ελεύθερη συμμετοχή – κατά προτεραιότητα (κράτηση θέσης ηλεκτρονικά στο play@challedu.com )
134. 25 Ιουλίου
Σελίδα 54 από 54
Φτιάχνοντας το δικό σας βιβλίο, από την Αθήνα με αγάπη!
Making your own book, from Athens with love!
Διοργάνωση: Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α., Διεύθυνση Πολιτισμού Τμήμα Δημοτικής Πινακοθήκης, Τμήμα Μουσείων,
Συλλογών και Πολιτιστικών Χώρων
Ενότητα: Εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο της έκθεσης «Το βιβλίο ως έργο τέχνης» από τα χρόνια του ’60
μέχρι σήμερα
Για τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν την πινακοθήκη με τα παιδιά τους!
Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων - Κτίριο Α ́ Μεταξουργείου και Κέντρο Τεχνών, Λεωνίδου &
Μυλλέρου, Μεταξουργείο
Ώρες: 11:00-12:30
Γλώσσα: Αγγλικά – ιταλικά
Συμμετοχή ελεύθερη
135. 28 Ιουλίου
Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές γλώσσες
Διοργάνωση: We Need Books, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Ενότητα : Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα θα πραγματοποιείται αφήγηση παραμυθιών στα
παιδιά και τους επισκέπτες της πόλης που τα ελληνικά ίσως δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα. Παραμύθια
από όλο τον κόσμο, στα φαρσί, τα αραβικά, τα κουρμαντζί, τα γαλλικά και τα αγγλικά.
Χώρος: Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, Ζωοδόχου Πηγής 26 Ε
Ώρα: 17:30 – 19:30
Γλώσσα αφήγησης: αραβικά
Ελεύθερη συμμετοχή κατά προτεραιότητα – κρατήσεις θέσεις ηλεκτρονικά communication@refugees.gr
πηγή:News247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα