Σελίδες

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

50% λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο - Γίνεται;

Τελικά, πόσο εύκολα μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να παρουσιάσουμε κάποιας μορφής καρκίνο;
Οι συγγραφείς μελέτης υποδεικνύουν πως το 20 με 40% των περιπτώσεων καρκίνου –και περίπου το 50% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο- θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν υιοθετούσαμε όλοι τις παρακάτω τέσσερις υγιεινές συνήθειες: τακτική άσκηση, φυσιολογικό βάρος, όχι κάπνισμα και αποχή από το αλκοόλ ή κατανάλωσή του με μέτρο. Αυτά είναι αρκετά για να μειώσουν στο μισό τα ποσοστά περιστατικών και θανάτων από καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology. Παρότι έχουν γίνει και στο παρελθόν παρόμοιες έρευνες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ καρκίνου και τρόπου ζωής, "ο τρόπος ζωής στις ΗΠΑ έχει αλλάξει σημαντικά” εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mingyang Song, MD, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. "Θέλαμε να έχουμε μία ενημερωμένη εικόνα”. 

Υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος πίσω από την έρευνα του δρ Song: Ξεκίνησε μετά από τη δημοσίευση μελέτης τον Ιανουάριο του 2015 στην επιθεώρηση Science, η οποία υποδείκνυε πως το ένα τρίτο των καρκίνων μπορεί να οφείλονται σε περιβαλλοντικούς ή γενετικούς παράγοντες, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να προκαλείται από τυχαίες μεταλλάξεις του DNA σε βλαστικά κύτταρα. Το εύρημα αυτό, ωστόσο, εκλήφθηκε λανθασμένα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε πολλές περιπτώσεις μεταφέρθηκε η άποψη πως ο καρκίνος οφείλεται κυρίως σε τυχαίες περιστάσεις. 
Με την έρευνά του, ο δρ Song ήθελε να αποσαφηνίσει αυτή τη σύγχυση. Στη μελέτη, η ομάδα του εξέτασε τις περιπτώσεις περισσοτέρων από 130.000 ανθρώπους της καυκάσιας φυλής που συμμετείχαν σε δύο μακροχρόνιες μελέτες: τη Nurses’ Health Study (NHS) και τη Health Professionals Follow-Up Study (HPFS).
Οι ερευνητές μοίρασαν τους ανθρώπους σε δύο ομάδες, με βάση τον τρόπο ζωής τους. Οι πρώτοι θεωρήθηκαν "χαμηλού κινδύνου” (ή πιο υγιείς) και οι συμμετέχοντες στη δεύτερη ομάδα, "υψηλού κινδύνου”. Κατόπιν οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσο πιθανό ήταν να αναπτύξουν οι άνθρωποι και των δύο ομάδων καρκίνους στους πνεύμονες, το στήθος, το πάγκρεας, την κύστη και αλλού. Δεν συμπεριέλαβαν τον καρκίνο του δέρματος και του εγκεφάλου (καθώς και ορισμένες ακόμη μορφές καρκίνου) καθώς οι συγκεκριμένοι σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με αιτίες όπως οι ακτίνες UV και άλλα γνωστά καρκινογόνα. 
Τι βρήκαν οι ερευνητές: Οι συμμετέχοντες στην ομάδα χαμηλού κινδύνου ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν και να πεθάνουν από καρκίνους, συγκριτικά με την ομάδα υψηλού κινδύνου αλλά και το γενικό λευκό πληθυσμό των ΗΠΑ. 
Και εδώ βρίσκεται η ουσία της μελέτης: Οι άνθρωποι στην ομάδα χαμηλού κινδύνου μοιράζονταν τα ακόλουθα τέσσερα χαρακτηριστικά. 
Δεν κάπνιζαν. Πιο συγκεκριμένα, είτε δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή είχαν κόψει το τσιγάρο για περισσότερα από πέντε χρόνια. 
Δεν έπιναν αλκοόλ, ή έπιναν με μέτρο. Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες δεν έπιναν πάνω από ένα ποτό τη μέρα και οι άντρες δεν ξεπερνούσαν τα δύο.
Είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Σε αυτή την περίπτωση, αυτό σημαίνει ΔΜΣ μεταξύ του 18,5 και του 27,5. 
Γυμνάζονταν τακτικά. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είτε γυμνάζονταν έντονα για 75 λεπτά την εβδομάδα ή έκαναν 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης μέσα στην εβδομάδα.
Μήπως τελικά η πρόληψη του καρκίνου είναι στο χέρι μας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' όσο υποψιαζόμαστε μέχρι σήμερα;
Πηγή:Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα