Σελίδες

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΘΛΙΨΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
Ήταν ένα ηλιόλουστο μεσημέρι που σε προδιέθετε ευχάριστα και μια κουβέντα με ένα τριαντάχρονο παιδί που σε ανατροφοδοτεί με ελπίδες για το αύριο της γενιάς της και της χώρας.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου "Θαλάσσιο περιβάλλον" και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα μετεωρολογικά μοντέλα και την υδρολογία στο αγροτικό Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν.
Εδώ και περίπου έναν χρόνο εργάζεται σε ολλανδική εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες μετεωρολογικών προβλέψεων σε διεθνείς ναυτιλιακές.
Τις σπουδές της και την εργασία τις επέλεξε από αγάπη στο περιβάλλον και όραμά της είναι να αποκτήσει επαρκή τεχνογνωσία για να εξασφαλίσει αξιοπρεπή βιοπορισμό και ταυτόχρονα να προσφέρει τις γνώσεις της σε ομάδες ανθρώπων που πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή.
Ήδη πέρυσι επισκέφθηκε ένα χωριό της φυλής Μασάι στην Κένυα και οι εμπειρίες που έζησε αποτελούν το κίνητρο των επόμενων επιλογών της.
Δύο κρίσιμες λεπτομέρειες:
• Η εταιρεία που εργάζεται χρηματοδότησε την δεκαετία του '80 το ερευνητικό πρόγραμμα του αγροτικού Πανεπιστημίου, που δημιούργησε τα πρώτα μοντέλα πρόβλεψης των μετεωρολογικών φαινομένων, τα οποία χρησιμοποίησε στη συνέχεια, και τα βασικά στελέχη της είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου κάθε εθνότητας.
Όπως έχει δημοσιοποιηθεί πρόσφατα, από αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, στην Ολλανδία η αγροτική παραγωγικότητα ανά στρέμμα είναι περίπου 1.500 ευρώ ετησίως, η αντίστοιχη στην έρημο του Ισραήλ, που έχει επίσης κορυφαίο αγροτικό πανεπιστήμιο, είναι 700 ευρώ το στρέμμα και στην Ελλάδα, όπου τόσο το έδαφος όσο και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι από τις καλύτερες στον κόσμο για την αγροτική παραγωγή, η παραγωγικότητα είναι περίπου 150 ευρώ.
• Στην Ολλανδία, μου είπε, κρίνεσαι από αυτό που κάνεις και τα αποτελέσματα που έχεις -τόσο ατομικά όσο και συλλογικά- ενώ στην Ελλάδα σπάνια κρίνεσαι ανάλογα.
Αυτά τα παιδιά, είτε είναι εκτός Ελλάδας είτε εντός, δεν φοβούνται και γι' αυτό θα κερδίσουν το δικό τους μέλλον.
Αυτά τα παιδιά μπορούν να χτίσουν και το μέλλον της Ελλάδας και όχι τα παιδιά που κουβαλούν τις πιο ακραίες παθογένειες των προηγούμενων γενιών.
Αυτά τα παιδιά με το παράδειγμά τους ανατροφοδοτούν τις ελπίδες.
Και μετά ήρθε το τραγικό γεγονός της πτώσης του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας και ο θάνατος ενός νέου και προικισμένου ανθρώπου, στο Βόρειο Αιγαίο, που με γέμισε θλίψη.
Η ένταση, που κυρίως προκαλούν οι ηγέτες της Τουρκίας, οδηγεί στην εξάντληση ανθρώπων, πόρων και μηχανών και τα τραγικά γεγονότα για κάθε πλευρά είναι οι απλές συνέπειες, τα αποτελέσματα των ανομολόγητων διαρκών "θερμών επεισοδίων".
Και τα πολλά γιατί ακούγονται μονότονα και πνίγονται δυστυχώς σαν καθημερινή συνήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα