Τις δυνατότητες και τον τρόπο ρύθμισης των χρεών των υπερχρεωμένων αγροτών και κτηνοτρόφων προς την πρώην ΑΤΕ, παρέθεσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Κόκκαλης, προσκεκλημένος στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ.
Ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις αποτελούν «ανάσα», σε ένα μείζον πρόβλημα που ταλάνιζε τον αγροτικό κόσμο της χώρας για πολλά χρόνια, οι οποίοι μπορούν πλέον να κάνουν ένα νέο παραγωγικό ξεκίνημα με την ευνοϊκή διευθέτηση των οφειλών τους.
Σήμερα μπορούν να ρυθμίσουν το δάνειό τους στο μέτρο των οικονομικών τους δυνατοτήτων (έως 120 δόσεις) και να τύχουν ακόμη και διαγραφής χρέους. Συγκεκριμένα όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι υπαχθούν στη ρύθμιση:
•θα έχουν 100% διαγραφή τόκων
•εφαρμογή του Νόμου 3259/2004 για τα πανωτόκια
•και έως 60% διαγραφή κεφαλαίου κατά περίπτωση
Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα της ρύθμισης, ο Β. Κόκκαλης ξεκαθάρισε πως το οφειλόμενο ποσό θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του δανείου που ελήφθη, σε σχέση με την εξασφάλιση του χρέους του και ιδίως των εμπραγμάτων ασφαλειών (υποθήκες, προσημειώσεις).
Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του κάθε ενδιαφερομένου, όπως προκύπτει από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του, με στόχο τη βιώσιμη λύση της ρύθμισης και την ανταπόκριση της κάθε ξεχωριστής αίτησης στα ατομικά δεδομένα κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά.
Επίσης, σημαντική καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης, αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας για τα πανωτόκια (Ν. 3259/2004) επί του οφειλομένου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο.
Στο πλαίσιο της ρύθμισης, όποιος δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης σε διάστημα έως πέντε μηνών από τον έλεγχο του φακέλου του, θα τύχει ευνοϊκότερης διαγραφής του οφειλόμενου κεφαλαίου.
Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 25 Μαΐου και θα γίνεται ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η καθυστέρηση οφείλεται σε βεβαιώσεις των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Στη ρύθμιση υπάγονται και οι οφειλές των αγροτών και κτηνοτρόφων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, κλείνοντας τόνισε: «Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, παρέχουν τη δυνατότητα οριστικής διευθέτησης των αγροτικών δανείων και θα γίνουν με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και με βασικό μέλημα την ελάφρυνση των πραγματικά αδύναμων αγροτών και κτηνοτρόφων».
ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ 2017;
Υπόσχεση για εξωδικαστικό
2-3 αντί 23 εγγράφων
«Υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και απαιτείται κυβέρνηση, υπουργοί, τράπεζες και άλλοι πιστωτές που εμπλέκονται να κατανοήσουν ότι αυτό το εργαλείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να λειτουργήσει με επιτυχία το σύστημα» αναγνώρισε πρόσφατα ο κ. Δραγασάκης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις.
«Είναι έτοιμη η κοινή υπουργική απόφαση με δέσμη αλλαγών, κάποιες από τις οποίες συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης και ελπίζω ότι σύντομα θα μπει σε νέα φάση το μέτρο αυτό» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Αξιολογούμε τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και προσπαθούμε να κάνουμε βελτιώσεις. Με την κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, ελπίζουμε ότι θα μπούμε σε νέα φάση και θα έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα. Καταργούμε τη γραφειοκρατία που υπάρχει για να αρχίσει η διαδικασία και από τα 23 έγγραφα θα αρκούν 2 με 3».
Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, μόνο 26 περιπτώσεις μέχρι σήμερα λήξανε επιτυχώς, από τις 30.000 που είχαν υποβάλει αιτήσεις, αλλά ακόμα βρίσκονται σε διάφορα στάδια.
ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ 2017;
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού, επιβεβαίωσε την είδηση και την… επέκτεινε: «Τα Επιμελητήρια εξαρχής είχαν επισημάνει ότι για να αποδώσουν οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό περισσότερες επιχειρήσεις.
Στις επαφές που είχαμε τόσο με τους εκπροσώπους των θεσμών όσο και με το αρμόδιο υπουργείο, λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι επίκεινται τροποποιήσεις της ρύθμισης προς την κατεύθυνση των προτάσεων που είχαμε υποβάλει.
Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση θα ενταχθούν και τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2017, ενώ θα μειωθούν δραστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό». tharrosnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα