Σελίδες

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Σκιές στη συμφωνία μεταξύ «Ακτωρ» και ομίλου Καλογρίτσα


ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
Ενα από τα «μέτωπα» του υπουργείου αυτήν την περίοδο είναι και ο επί χρόνια ημιτελής άξονας Ακτιο - Αμβρακία, για τον οποίο δρομολογείται διαγωνισμός «σκούπα» αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία μεταξύ της εισηγμένης εταιρείας Ακτωρ και του ομίλου Καλογρίτσα για την υποκατάσταση του τελευταίου σε έργα αξίας της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, το σύνολο των οποίων έχει αναληφθεί με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, γεννά ερωτήματα για τα κίνητρα πίσω από την κίνηση αυτή, ιδίως αν συνυπολογιστεί, για παράδειγμα, η κριτική που ασκούσε προ διετίας, αλλά και μέχρι πρότινος, η διοίκηση της «Ακτωρ» αναφορικά με τις πολύ υψηλές εκπτώσεις που έδινε ο κ. Καλογρίτσας, κατορθώνοντας με τον τρόπο αυτό να ανταγωνίζεται τους «μεγάλους» του κλάδου και
να αναλαμβάνει έργα που διεκδικούσαν και αυτοί.
Εκτιμήσεις
Ως εκ τούτου, αρκετοί φορείς της αγοράς των κατασκευών εκφράζουν την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να έχουν συμφωνηθεί και κάποιου είδους «αντισταθμιστικά» οφέλη προς την «Ακτωρ» για την «εξυπηρέτηση» που κάνει στην παρούσα φάση. Για παράδειγμα, είναι πιθανό το υπουργείο Υποδομών να εγκρίνει συμπληρωματικές συμβάσεις είτε για κάποια από τα έργα Καλογρίτσα ή για άλλα τα οποία έχει αναλάβει η ίδια η «Ακτωρ» και εκτελούνται με ζημία, ή έστω με χαμηλό περιθώριο κέρδους. Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα «μέτωπα» του υπουργείου αυτήν την περίοδο είναι και ο επί χρόνια ημιτελής άξονας Ακτιο - Αμβρακία, για τον οποίο δρομολογείται διαγωνισμός «σκούπα» αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ. Ηδη, σε μία από τις τέσσερις εργολαβίες έχει τοποθετηθεί η «Ακτωρ», υποκαθιστώντας την ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών.
Τράπεζα Αττικής
Την ίδια στιγμή, μπορεί η Τράπεζα Αττικής, που είναι και ο κύριος πιστωτής του ομίλου Καλογρίτσα, έχοντας χορηγήσει δάνεια αξίας άνω των 70 εκατ. ευρώ τη διετία 2015-2016 (το σημερινό «άνοιγμα» υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ), να αποφεύγει με τη συμφωνία των δύο ομίλων την υποχρέωση καταβολής των εγγυητικών καλής εκτέλεσης, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά κάποιο πλάνο για το πώς θα αποπληρωθεί το υφιστάμενο χρέος του ομίλου Καλογρίτσα προς την τράπεζα.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι όλες οι συμβάσεις της «Τοξότης» (μιας εκ των υπερχρεωμένων εταιρειών Καλογρίτσα) με τον ΔΕΔΔΗΕ, προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ, είχαν δεσμευθεί ως εξασφαλίσεις για τη χορήγηση δανείων από την Τράπεζα Αττικής, ενώ και στα υπόλοιπα έργα που θα αναλάβει να εκτελέσει η «Ακτωρ», οι πιστώσεις, δηλαδή τα έσοδα του έργου, κατευθύνονταν απευθείας σε λογαριασμούς της τράπεζας για την αποπληρωμή των δανείων Καλογρίτσα. Πλέον, με την εμπλοκή της «Ακτωρ», η πρακτική αυτή πρόκειται να διακοπεί, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η εταιρεία έπρεπε να αποπληρώνει και δανεισμό της «Τοξότης» από τα έσοδα των έργων, είναι σαφές ότι θα υφίστατο ζημία. Εν ολίγοις, η αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων Καλογρίτσα βρίσκεται πλέον «στον αέρα». Αλλά και στα υπόλοιπα έργα που έχουν παραμείνει στο ανεκτέλεστο του ομίλου δεν προβλέπεται κάποια πρόοδος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης για να προχωρήσουν οι εργασίες, επομένως και να προκύψουν έσοδα που θα καλύψουν τα συσσωρευμένα χρέη.

Οι τέσσερις εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος

Μία από τις εκκρεμότητες από τη «φούσκα» Καλογρίτσα είναι και οι τέσσερις εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος, συμβατικού προϋπολογισμού αξίας 252 εκατ. ευρώ και περίπου 115 εκατ. ευρώ μετά τις εκπτώσεις άνω του 50% που προσέφερε η κοινοπραξία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών του εν λόγω επιχειρηματία. Πρόκειται για ένα έργο που ο νυν υπ. Υποδομών κ. Σπίρτζης έσπευσε να «τεμαχίσει» σε οκτώ εργολαβίες, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλότερες εκπτώσεις (και χαμηλότερη δαπάνη για το Δημόσιο), αλλά και για να επιμεριστεί η «πίτα» των δημοσίων έργων και σε μικρότερες εταιρείες. Η πρακτική αυτή φαίνεται πως γυρνά πλέον «μπούμερανγκ», δικαιώνοντας και τις κοινοτικές υπηρεσίες που επί μήνες αρνούνταν την έγκριση της χρηματοδότησης, ανησυχώντας για τις υψηλές εκπτώσεις που είχαν χορηγηθεί από εταιρείες χαμηλής οικονομικής επιφάνειας...

Εντέλει, η χρηματοδότηση του έργου έχει εγκριθεί εδώ και περίπου ένα μήνα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν και οι υπόλοιποι προσωρινοί ανάδοχοι (πλην Καλογρίτσα), παρατηρείται μια σημαντική κωλυσιεργία από τις υπηρεσίες του υπουργείου στη συμβασιοποίηση του έργου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μια τέτοια παρελκυστική τακτική εξυπηρετεί την Τράπεζα Αττικής, καθώς αν δεν κληθούν οι ανάδοχοι να υπογράψουν μέχρι τον Ιούλιο, θα λήξει η περίοδος ισχύος της προσφοράς τους. Τότε, το υπουργείο θα προχωρήσει σε νέες κλήσεις των προσωρινών αναδοχών να ανανεώσουν τις προσφορές τους και τις εγγυητικές συμμετοχής τους. Αν στο στάδιο αυτό της διαδικασίας, ο όμιλος Καλογρίτσα αρνηθεί την ανανέωση της προσφοράς του, η Τράπεζα Αττικής θα απαλλασσόταν από την καταβολή της εγγυητικής. Συνολικά, η αξία των εγγυητικών καλής εκτέλεσης που έχει χορηγήσει η τράπεζα στον κατασκευαστή για το Πάτρα - Πύργος υπολογίζεται σε περίπου 17 εκατ. ευρώ.

Εναλλακτικά, θα μπορούσε η ίδια η Ακτωρ να χορηγήσει τις εγγυητικές στον όμιλο Καλογρίτσα, προκειμένου στη συνέχεια να τον υποκαταστήσει και στο Πάτρα -Πύργος, μια διαδικασία που προβλέπεται νομικά, ως εναλλακτική στη διαδικασία της έκπτωσης του αναδόχου και κλήσης των επόμενων μειοδοτών να αναλάβουν το εκάστοτε έργο. Ανεξάρτητα από το ποιος τελικά θα εκτελέσει τις εργολαβίες Καλογρίτσα στο συγκεκριμένο έργο, η στέρηση αντικειμένου και ρευστότητας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στον συγκεκριμένο επιχειρηματία αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του, εκτός και αν βρεθεί την ύστατη ώρα κάποιος στρατηγικός επενδυτής με σημαντική ρευστότητα. Είναι σαφές ότι η αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα φαντάζει αυτή τη στιγμή με μονόδρομο, προκειμένου να εκπονηθεί κάποιο σχέδιο εξυγίανσης, που να διασφαλίζει την αποπληρωμή, μέρους έστω, των οφειλών.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα