Τι εστί… βερίκοκο;
Μπαίνει σιγά-σιγά στην εποχή του και μυρίζει… καλοκαίρι. Καθώς λοιπόν απολαμβάνετε ξανά τη γεύση του βερίκοκου μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, δείτε τι οφέλη έχει για την υγεία και τη σιλουέτα σας.
Όλο το χειμώνα σας κράτησαν καλή παρέα τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα αχλάδια, τώρα, όμως, είναι η εποχή που καινούργια, καλοκαιρινά φρούτα ετοιμάζονται να αποτελέσουν το ιδανικό δροσιστικό σνακ της ημέρας και το βερίκοκο είναι ένα από αυτά.
Με καταγωγή από τη Μογγολία, τη Βόρεια Κίνα και τη Μαντζουρία, το βερίκοκο ήρθε στην Ευρώπη από την Αρμενία και μάλιστα στην Ελλάδα λέγεται πως μεταφέρθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. Σε διάφορα μέρη της χώρας μας θα το συναντήσετε και ως ζερδελιά, ζαρνταλιά ή χρυσόμηλο, η γεύση του, όμως, παντού παραμένει μοναδική, δροσιστική και άκρως ευεργετική σε διάφορους τομείς, ειδικά για όσους το καταναλώνουν τακτικά.
Η διατροφική του αξίαΤο αρωματικό αυτό φρούτο, αποτελεί πραγματικά μια από τις καλύτερες επιλογές για σνακ, αφού εκτός του ότι αποδίδει λίγες θερμίδες (περίπου 25 το ένα), αποτελεί μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών.
Κατ’ αρχάς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και εύπεπτα σάκχαρα, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, K, ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3) – μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καταναλώνοντας περίπου 3 βερίκοκα, καλύπτουμε σχεδόν το 100% της καθημερινής μας ανάγκης σε βιταμίνη Α.
Ακόμη, το βερίκοκο αποτελεί εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ενώ σε αυτό ανευρίσκονται ποσότητες νατρίου, καλίου, μαγγανίου, μεταξύ άλλων. Η βήτα-καροτίνη και το λυκοπένιο στο φρούτο αυτό αποτελούν επίσης κάποια από τα ευεργετικά συστατικά του, ενώ αν τα προτιμάτε αποξηραμένα, μην ξεχνάτε ότι σε αυτή τη μορφή αποδίδουν πολύ περισσότερες θερμίδες – αλλά παρουσιάζουν και αυξημένο ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, αυξάνοντας τη θρεπτική τους αξία.
Τα οφέλη στην υγεία και τη σιλουέτα μας
Με όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε κάθε βερίκοκο, το φρούτο αυτό αναπόφευκτα παρουσιάζει διάφορα οφέλη για τους καταναλωτές του, όπως:
-Κάνει καλό στην αναιμία: Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο (5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 2 βερίκοκα) μπορεί να δράσει βοηθητικά σε όσους πάσχουν από αναιμία. Ακόμη, η μικρή αλλά σημαντική περιεκτικότητα του φρούτου σε χαλκό, βοηθάει το σίδηρο να διατεθεί σε όλο το σώμα.
-Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα: H κυτταρίνη και η πηκτίνη που συναντάμε στα βερίκοκα αποτελούν ήπιας μορφής καθαρτικά και φέρνουν αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Η κυτταρίνη, συγκεκριμένα, βοηθάει στην κινητικότητα του εντέρου, ενώ η πηκτίνη απορροφά και κατακρατά νερό, συντελώντας έτσι κι αυτή στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
-Βοηθά την πεπτική λειτουργία: Λόγω του ότι παρουσιάζει αλκαλική αντίδραση στο πεπτικό σύστημα, το βερίκοκο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη πέψη, ενώ εξαιρετικά βοηθητικές είναι και οι φυτικές του ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών διαταραχών. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν να τρώτε ένα βερίκοκο πριν το φαγητό, για καλύτερα αποτελέσματα.
-Ευεργετεί την όραση: Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει κακή νυχτερινή και γενικότερα αποδυναμωμένη όραση, ενώ αντιθέτως η επαρκής λήψη της βιταμίνης (στην οποία είναι πλούσιο το βερίκοκο) μπορεί να διατηρήσει την υγεία της όρασής μας (αποτρέποντας την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή του καταρράκτη στο μέλλον) ή ακόμη και να τη βελτιώσει σε ορισμένες περιπτώσεις.
-Ρίχνει τον πυρετό: Κι όμως! Σε περίπτωση που ο πυρετός σας… χτυπήσει την πόρτα εν μέσω άνοιξης ή καλοκαιριού, το βερίκοκο μπορεί να σας δώσει τη λύση. Πολτοποιήστε μερικά βερίκοκα μαζί με μέλι και νερό και πιείτε το χυμό τους. Θα σας ενυδατώσει, θα σας χαρίσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα μειώσει τις τοξίνες του σώματος.
-Μειώνει τη χοληστερίνη: Το αρωματικό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη κι έτσι μας προστατεύει από μελλοντικό έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
-Βελτιώνει την επιδερμίδα: Η βήτα-καροτίνη, και πάλι, γνωστή και ως προβιταμίνη Α που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας, είναι σημαντική και για την υγεία του δέρματός μας. Ο λόγος είναι ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση και την ανάπτυξη ιστών, καταπολεμώντας τα εξανθήματα και βελτιώνοντας την υφή του δέρματος. Μάλιστα, από κάποιους ειδικούς συστήνεται η χρήση των φύλλων της βερικοκιάς: πάρτε το χυμό τους και εφαρμόστε τον σε ηλιακά εγκαύματα, στις φαγούρες, τα εκζέματα κ.ο.κ. για να ανακουφιστείτε.
Διαλέξτε τα καλύτερα
Όταν πρόκειται να αγοράσετε βερίκοκα, επιλέξτε αυτά που είναι πιο σφιχτά και κιτρινωπά, με λίγα λόγια πιο άγουρα, έτσι ώστε να έχετε χρόνο μπροστά σας μέχρι να τα καταναλώσετε. Αν επιλέξετε τα πιο ώριμα, αφενός θα πρέπει να τα καταναλώσετε άμεσα και αφετέρου να τα προσέξετε κατά τη μετακίνησή τους, καθώς όντας μαλακά μπορούν εύκολα να πιεστούν και να στραπατσαριστούν. Διατηρήστε τα στο ψυγείο για 3-4 ημέρες κι έπειτα καταναλώστε τα.
Πηγή: clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα