Σελίδες

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Τα 11 πιο θρεπτικά τρόφιμα στη γη


Τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Ο καλύτερος τρόπος να μεγιστοποιηθεί η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών είναι να τρώμε τρόφιμα που έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία αυτών 
Τα 11 πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο:
1. Σολομός
Ο σολομός και γενικά τα λιπαρά ψάρια περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ωμέγα-3. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματός.Παρόλο που ο σολομός προτιμάται κυρίως για την σύνθεση των λιπαρών οξέων, περιέχει επίσης μια τεράστια ποσότητα άλλων θρεπτικών ουσιών. 100 γραμμάριο άγριου σολομού περιέχει 2,8 γραμμάρια ωμέγα-3 μαζί με πολλές ζωικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας,  βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσοτήτων μαγνησίου, καλίου, σεληνίου και όλων των βιταμινών Β. Είναι μια καλή ιδέα να τρώμε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για να πάρουμε  όλα τα ωμέγα-3 που χρειάζεται το σώμα και ο εγκέφαλος. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε λιπαρά ψάρια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, άνοια, κατάθλιψη και πληθώρα κοινών ασθενειών
2. Kale
Από όλα τα σούπερ υγιεινά φυλλώδη χόρτα, το κέιλ (kale)  -συγγενής του άγριου λάχανου- είναι ο βασιλιάς. Περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α  (από βήτα-καροτίνη), Κ1,  Β6, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο. Επίσης μέταλλα, ίνες, αντιοξειδωτικά και διάφορες βιοδραστικές ενώσεις όπως τα ισοθειοκυανικά και η ινδολο-3-καρβινόλη, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τον καρκίνο στους δοκιμαστικούς σωλήνες και τις μελέτες σε ζώα.
Το Kale ίσως είναι ακόμη πιο υγιεινό από το σπανάκι. Και τα δύο είναι εξαιρετικά θρεπτικά, αλλά το καλέ είναι χαμηλότερο σε οξαλικά, τα οποία είναι ουσίες που μπορούν να δεσμεύσουν μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο στο έντερο, εμποδίζοντας να απορροφηθούν .
3. Φύκια
Αν και συνήθως αναφέρονται ως «φύκια”, υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη φυτών στον ωκεανό, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα φύκια είναι πιο θρεπτικά από τα λαχανικά της γης. Είναι ιδιαίτερα υψηλά σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, διάφορες βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυκοκυανινών και των καροτενοειδών. Μερικές από αυτές τις ουσίες είναι αντιοξειδωτικές με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι ιδιαίτερα υψηλά σε ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη λειτουργία του θυρεοειδούς. Πολλά πιάτα σούσι περιλαμβάνουν φύκια αλλά σπάνια καταναλώνονται στα δυτικά μέρη του κόσμου.
4. Σκόρδο
Το σκόρδο εκτός από νόστιμο είναι εξαιρετικά θρεπτικό.Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C, B1 και B6, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και σελήνιο. Περιέχει ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται Allicin. Υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της αλικίνης και του σκόρδου. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη  LDL χοληστερόλη, αυξάνοντας παράλληλα την HDL. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλή σκόρδο έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους, ειδικά του παχέος εντέρου και του στομάχου. Είναι επίσης πολύ ισχυρό στη καταπολέμηση παθογόνων όπως βακτήρια και μύκητες.
5. Οστρακοειδή
Οι τύποι οστρακοειδών που καταναλώνονται συνήθως περιλαμβάνουν μύδια, στρείδια και διάφορα άλλα. Τα μύδια είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12 που υπάρχουν. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, σελήνιο και σίδηρο. Τα στρείδια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, χαλκό,  μεγάλες ποσότητες Β12 και Βιταμίνης D.
6. Πατάτα
Μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Μια μεγάλη πατάτα περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, άφθονη βιταμίνη C και τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Προτιμήστε να την μαγειρεύεται στον ατμό, βραστή ή ψητή.
7. Συκώτι
Το συκώτι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά μέρη του ζώου. Πλούσιο σε βιταμίνη B2. B12, B6, B5, Niacin και Folate, βιταμίνη Α, χαλκό σίδηρο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και ζωική πρωτεΐνη.
8. Σαρδέλες
Οι σαρδέλες είναι μικρά, λιπαρά ψάρια που μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα. Δεδομένου ότι τα όργανα είναι συνήθως τα πιο θρεπτικά μέρη ενός ζώου, ολόκληρες οι σαρδέλες είναι απίστευτα θρεπτικές. Εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β12, σελήνιο και πως και άλλα λιπαρά ψάρια, είναι επίσης πολύ υψηλά σε ωμέγα-3.
9. Βατόμουρα
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ. Περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών και διαφόρων φυτοχημικών, μερικές από τις οποίες μπορούν να ασκήσουν  προστατευτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Ερευνες δείχνουν ότι έχουν αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
10. Κρόκοι αυγών
Οι «πολυβιταμίνες της φύσης”. Οι κρόκοι περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και πολλά θρεπτικά
συστατικά.Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Lutein και Zeaxanthine, αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια και να μειώσουν τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Περιέχουν επίσης χολίνη, μια θρεπτική ουσία του εγκεφάλου, πρωτεΐνες και υγιή λίπη.
11. Μαύρη Σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι γεμάτη ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά. Μελέτες στον άνθρωπο δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας βοηθάει σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, βελτιωμένη ροή αίματος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένη οξειδωμένη LDL και καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
Προτιμήστε σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Οι καλύτερες σοκολάτες περιέχουν 85% κακάο ή παραπάνω. Ενα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να «συμπληρώσετε” τη διατροφή σας με πρόσθετα αντιοξειδωτικά.
Γεωργία Λουκά Πηγή: www.healthline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα