Εξηγήσεις για τη διατήρηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, στη θέση του, ζητούν, με ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 23 βουλευτές της ΝΔ.Όπως ειδικότερα αναφέρουν, «σοβαρό ζήτημα προκύπτει για την Κυβέρνηση από την πρωτόδικη καταδίκη του διορισμένου απ’ αυτή Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ», καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας, το εν λόγω ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, τον Μάρτιο του 2017, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 1 έτος για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση» και οι κατηγορίες βάρυναν τον σημερινό Πρόεδρο της ΔΕΗ από την εποχή που ήταν προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του ΔΕΔΔΗΕ, και αφορούσαν τη συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων υπαλλήλου του.
Οι βουλευτές αναφέρουν ότι «οι καταγγελίες αφορούσαν εκβιασμούς με ανταλλάγματα μεγάλων χρηματικών ποσών για την έγκριση ηλεκτροδότησης αγροτικών εγκαταστάσεων. Η συγκεκριμένη υπάλληλος τελικά καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τότε ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε προσπάθεια να αποσιωπήσει τις καταγγελίες και επιχείρησε να κλείσει η υπόθεση με μια πειθαρχική έρευνα. Τελικά η έρευνα έγινε από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και έτσι παραπέμφθηκαν σε δίκη».
«Παρά το γεγονός ότι η προσφυγή του εν λόγω στελέχους της ΔΕΗ εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό με άγνωστο αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επέλεξε να τον εμπιστευτεί για δεύτερη θητεία αδιαφορώντας για τις σοβαρότατες κατηγορίες που εκκρεμούν», παρατηρούν οι βουλευτές της ΝΔ
Μεταξύ άλλων οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν αν η υπόθεση ήταν γνωστή όταν ανανεώθηκε η θητεία του Προέδρου της ΔΕΗ, αν ο υπουργός και η κυβέρνηση συναινούν με τέτοιες έκνομες συμπεριφορές, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη οικονομικά ΔΕΗ και ακόμα αν ο Πρόεδρος της ΔΕΗ , θα εξακολουθήσει να χαίρει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης ύστερα και από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.
Το χρονικό της υπόθεσης και η καταδίκη Παναγιωτάκη
Όπως αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ η πρωτόδικη καταδίκη του Εμμ. Παναγιωτάκη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στις 28 Φεβρουαρίου του 2017 αφορά στη συγκάλυψη υπαλλήλου της Δημόσιας Επιχείρησης και υφισταμένης του, ενώ σε λίγες ημέρες, στις 28 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Η υπάλληλος της ΔΕΗ είχε κατηγορηθεί και έχει καταδικαστεί για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος!
Η είδηση αυτή συμπίπτει μάλιστα με την πρόσφατη δημοσιοποίηση της απόφασης της ΔΕΗ να εξαγοράσει την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS του αντιπροέδρου της σκοπιανής κυβέρνησης και προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, αντί 4,8 εκατ. ευρώ, δύο μόνο μήνες πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό που γεννά, όμως, ερωτήματα ηθικής τάξης είναι ότι ο κ. Παναγιωτάκης -εκλεκτός της κυβέρνησης, πρώην συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ- τοποθετήθηκε στο τιμόνι της Δημόσιας Επιχείρησης ενώ ήταν γνωστό ότι διωκόταν ποινικά για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος άπαξ και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα διά παραλείψεως» και ότι επρόκειτο να δικαστεί για τη συγκεκριμένη κατηγορία άμεσα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν πια ο κ. Παναγιωτάκης καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2017 σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τον έψεξε, αλλά τον επιβράβευσε, παρατείνοντας τον περασμένο Απρίλιο τη θητεία του στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ.
Με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου εκτός από τον πρόεδρο της ΔΕΗ καταδικάστηκαν επίσης για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση» τέσσερα ακόμη ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης. Ανάμεσά τους και η υπάλληλος που κατηγορήθηκε πως δωροδοκήθηκε κατά συρροή κατά την άσκηση των καθηκόντων της και παρ’ όλα αυτά, όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση, βρισκόταν υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας που ξεκινούσε από τα υψηλά κλιμάκια της ΔΕΗ. Γι’ αυτό άλλωστε καταδικάστηκε η ίδια για «ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος» την οποία διέπραξαν οι προϊστάμενοί της. Το δικαστήριο επέβαλε σε όλους τους κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για ένα έτος, πλην της υπαλλήλου που εμπλεκόταν στη δωροδοκία, για την οποία η ποινή μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως.
Το κουβάρι της δυσώδους αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Μάιο του 2013, όταν ο κ. Παναγιωτάκης κατείχε ακόμη τη θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ. Ιδιώτες κατήγγειλαν εγγράφως στη ΔΕΗ ότι γεωλόγος-υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ, υφισταμένη του κ. Παναγιωτάκη, τους εκβίαζε ζητώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να εγκρίνει την ηλεκτροδότηση αγροτικών τους εγκαταστάσεων.
Τις καταγγελίες σε βάρος της υπαλλήλου, η οποία μάλιστα σήμερα είναι συνταξιούχος, ερευνούσε ήδη η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία! Και ενώ οι καταγγελίες για τη δράση της γεωλόγου είχαν λάβει διαστάσεις και ήταν γνωστές στους συναδέλφους της, αλλά και στους προϊσταμένους της, ο κ. Παναγιωτάκης και οι συγκατηγορούμενοί του συμπεριφέρονταν σαν να μη συνέβαινε τίποτα ενώ «παρέλειψαν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα» τις καταγγελίες αυτές.
Χαρακτηριστική για τη στάση που τηρούσαν τα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης και το ροκάνισμα του χρόνου στο οποίο είχαν επιδοθεί, προκειμένου η έκνομη δράση της υπαλλήλου να μην τεθεί υπόψη των εισαγγελικών αρχών, είναι η κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο αστυνομικός που έκανε την προανάκριση για τη συγκεκριμένη υπόθεση: «Προκύπτει από έγγραφα ότι γνώριζαν από καιρό. Είχε κακοφορμίσει το θέμα. Οπου και αν πηγαίναμε μας έλεγαν: Γι’ αυτό ήρθατε;» ανέφερε, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο οι κατηγορούμενοι επιχειρούσαν να κλείσουν την υπόθεση με μια πειθαρχική έρευνα που σερνόνταν έξι μήνες χωρίς αποτέλεσμα. «Μετά από δική μας αίτηση έγινε πειθαρχική έρευνα που διήρκεσε 5-6 μήνες χωρίς να γίνει κάποια άλλη ενέργεια. Απ’ όσο θυμάμαι, η υπάλληλος παρέμενε στη θέση της», κατάθεσε.
Οπως προκύπτει δε από τη δικαστική απόφαση, ποτέ δεν κινήθηκε καμία πειθαρχική έρευνα σε βάρος του κ. Παναγιωτάκη, όταν ακόμη κατείχε τη θέση του προϊσταμένου της ΔΕΔΔΗΕ, για τα όσα δεν έπραξε, προκειμένου η έκνομη δράση της υφισταμένης του να διερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές.
eleftherostypos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα