Σημαντικά έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες η κινητικότητα στα γραφεία δικηγόρων της Καλαμάτας οι οποίοι ασχολούνται με καταθέσεις φακέλων στο Νόμο «Κατσέλη» για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση ότι τέλος του χρόνου καταργείται.
Η κατάθεση αιτήσεων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είναι αυξημένη φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και εκτιμάται πως όσο περνούν οι ημέρες θα κατατίθενται όλο και περισσότερες.
Πάντως, οι δύο δικηγόροι που μίλησαν στο «Θ» για το θέμα αυτό, Μαίρη Πλευριά και Αριστομένης Σκούλικας, προτρέπουν όσους επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου «Κατσέλη» να κινηθούν γρήγορα, καθώς η διαδικασία μέχρι την κατάθεση δεν είναι εύκολη και απαιτεί χρόνο για τη συγκέντρωση των υποχρεωτικών δικαιολογητικών.
Στοιχεία
Από τις αρχές του 2018 μέχρι και χθες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είχαν κατατεθεί 205 αιτήσεις για ένταξη στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Πέρυσι το ίδιο
διάστημα είχαν κατατεθεί 140 αιτήσεις, ενώ συνολικά το 2017 κατατέθηκαν 181.
Περισσότερες είναι και οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί φέτος από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Ειδικότερα, έχουν εκδοθεί 171 αποφάσεις, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εκδοθεί 98.
Μ. Πλευριά: «Υπάρχουν πολλοί ακόμα εκτός ρύθμισης»
Η δικηγόρος Μαίρη Πλευριά σημείωσε ότι με την επικείμενη κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου υπάρχει αυτές τις ημέρες μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες που έχουν τις προϋποθέσεις, αλλά ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις, είτε ζητώντας ενημερωτικά ραντεβού είτε ξεκινώντας τις διαδικασίες κατάθεσης αγωγής.
«Όντως υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο “Κατσέλη” και εν όψει της κατάργησης, που θεωρούμε πως όντως θα καταργηθεί. Βέβαια, έχει γίνει γνωστό ότι θα προβλεφτεί κάτι καινούργιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά με διαφορετικούς όρους. Ο νόμος “Κατσέλη” βγήκε το 2010 εν μέσω της οικονομικής κρίσης και με τελείως διαφορετικούς όρους. Αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι βγαίνουμε από την κρίση και, άρα, θα είναι με διαφορετικούς όρους. Και πιστεύω ότι δε θα είναι τόσο ευνοϊκά τα πράγματα από τη νέα χρονιά. Εκτιμώ ότι θα έχει πιο σκληρά κριτήρια ένταξης στο νόμο οφειλετών».
Η κα Πλευριά διευκρίνισε ότι όποιος είχε πρόθεση να ενταχθεί στο νόμο πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα, καθώς η αγωγή στα υπερχρεωμένα δεν είναι μια απλή υπόθεση: «Με την αλλαγή που έγινε του νόμου τον Αύγουστο του 2018 πρέπει να μαζευτούν πλέον πάρα πολλά δικαιολογητικά. Επίσης, είναι πολύ τυπικός ο έλεγχος του φακέλου πρώτα από τη γραμματεία και αν υπάρχει έλλειψη εγγράφων δεν μπορείς να καταθέσεις. Συνεπώς, πρέπει να σπεύσουν, μέσα σε αυτό το μήνα, για να έχουμε και εμείς το χρόνο να ετοιμάσουμε όσο καλύτερα γίνεται την αγωγή».
Αρ. Σκούλικας: «Ή τώρα ή ποτέ»
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αριστομένης Σκούλικας σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα και ενδιαφέρον από οφειλέτες που θέλουν να ενταχθούν έστω και την τελευταία στιγμή στο νόμο «Κατσέλη».
«Πιστεύω, όμως, ότι οι περιπτώσεις που τελικά θα ευδοκιμήσουν και θα έχουν μια καλή απόφαση στο νόμο “Κατσέλη” είναι λίγες. Μπορεί να κατατίθενται πολλές αιτήσεις, αλλά δε σημαίνει ότι όλες θα ευδοκιμήσουν και θα ενταχθούν στο νόμο. Υπάρχει πράγματι μια ζωντάνια, ο κόσμος ρωτάει και ψάχνει να δει τι θα κάνει. Βέβαια, για το συγκεκριμένο θέμα είναι “ή τώρα ή ποτέ”, γιατί για να μαζέψεις τα χαρτιά, θέλεις ένα μήνα. Αν δεν κινηθεί λοιπόν, ο ενδιαφερόμενος τώρα δε θα προλάβει», παρατήρησε ο κ. Σκούλικας.
Της Βίκυς Βετουλάκη tharros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα