Σελίδες

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Τρομακτική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας τα τελευταία χρόνια

Συνεχώς αυξανόμενα είναι, πλέον, τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ενηλίκων και ανηλίκων που καταγράφονται στις δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες υποθέσεις να καταλήγουν τελικά στις δικαστικές αίθουσες.
Η αύξηση είναι τρομακτική, αν αναλογιστούμε ότι το 2012 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας είχαν καταγραφεί μόλις 6 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και το 2017 έφτασαν τις 68 (!), ενώ φέτος, το πρώτο δεκάμηνο, έχουν καταγραφεί ήδη 62.
Η οικονομική κρίση που πλήττει τη Χώρα έχει επιδεινώσει τις οικογενειακές σχέσεις, με αιχμή του δόρατος τις οικονομικές δυσκολίες που οδηγούν ζευγάρια σε ακραίες συμπεριφορές.
Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων αφορά βία κατά των γυναικών, ενώ καταγράφονται και περιστατικά βίας κατά των παιδιών της οικογένειας.
Τρομακτική αύξηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας Καλαμάτας, το 2012 καταγράφηκαν μόνο 6 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Το 2013 τριπλασιάσθηκαν και έφτασαν τις 17. Από αυτές, 7 υποθέσεις ενηλίκων και 2 για ανήλικα οδηγήθηκαν σε διάταξη. Αυτό σημαίνει σε ό,τι αφορά τα ανήλικα πως έγινε αφαίρεση επιμέλειας και σε ό,τι αφορά του ενήλικες ότι υπήρξε επανασύνδεση του ζευγαριού.
Το 2014 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλθηκαν στην Εισαγγελία και σχηματίσθηκαν δικογραφίες έφτασαν τα 41 και από αυτά τα 21, που αφορούσαν ενήλικες, κατέληξαν  σε διάταξη.
Το 2015 καταγγέλθηκαν συνολικά 42 περιστατικά και από αυτά τα 20 που αφορούσαν ενήλικες και ένα που αφορούσε παιδί κατέληξαν σε διάταξη.
Το 2016 σχηματίσθηκαν 19 δικογραφίες για ανήλικα με τις 3 να οδηγούνται σε διάταξη και να αφαιρείται η επιμέλεια του παιδιού. Την ίδια χρονιά σχηματίσθηκαν δικογραφίες και για 26 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας σε ενήλικες με τις 17 να οδηγούνται σε διάταξη καθώς υπήρξε επανασύνδεση.
Το 2017 σχηματίσθηκαν 36 δικογραφίες για ανήλικα με τις 8 να καταλήγουν σε διάταξη και να αφαιρείται η επιμέλεια του παιδιού. Την ίδια χρονιά σχηματίσθηκαν δικογραφίες και για 32 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας σε ενήλικες με τις 16 να οδηγούνται σε διάταξη.
Τέλος, φέτος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου σχηματίσθηκαν 31 δικογραφίες για ανήλικα με τις 5 να οδηγούνται σε διάταξη για αφαίρεση επιμέλειας παιδιού. Το ίδιος χρονικό διάστημα σχηματίσθηκαν δικογραφίες και για 31 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας σε ενήλικες με τις 17 να οδηγούνται σε διάταξη καθώς υπήρξε επανασύνδεση.

Βία
Σε ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 90% η βία ξεκινά από τους άντρες, αλλά υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό γυναικών που επίσης ασκεί βία στους συζύγους.
Εξίσου τραγικό είναι ότι γίνονται καταγγελίες για βία και από νεαρές κοπέλες, που απλώς διατηρούν σχέση με ένα νεαρό κι ούτε καν συζούν.
Πολλά από τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλονται αφορούν ζευγάρια μεγάλη ηλικίας, όμως, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, τα περιστατικά προϋπήρχαν, απλώς τώρα – με την οικονομική κρίση -  «ξεχείλισε το ποτήρι».
Αντίθετα, οι νεαρές γυναίκες αντιδρούν πλέον πιο άμεσα  από το το πρώτο περιστατικό βίας από το σύζυγό τους, με αποτέλεσμα να φτάνουν στην πόρτα της Αστυνομίας ή του δικηγόρου, ζητώντας είτε να συνετισθεί ο σύζυγος που βιαιοπραγεί, είτε να προχωρήσουν οι διαδικασίες διαζυγίου.
Σε ό,τι δε αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν άτομα ικανού έως υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Από τις μηνύσεις που κατατίθενται στην Εισαγγελία, ορισμένες φτάνουν στο στάδιο της διάταξης, δηλαδή αμοιβαία επέρχεται συμφωνία στο ζευγάρι για προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων. Ωστόσο, αρκετές περιπτώσεις επιστρέφουν και πάλι με τα ίδια ή και χειρότερα προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας.
Όταν το ζευγάρι φτάσει στη διαδικασία της διάταξης, το δικαστήριο μπορεί να ορίσει να ενταχθούν σε πρόγραμμα ποινικής διαμεσολάβησης. Δηλαδή, να παρακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα συμβουλευτικής στήριξης, είτε με κοινωνικές υπηρεσίες, είτε με ψυχολόγο.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες παραδέχονται ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί δραματικά. Πάρα πολλά περιστατικά δεν φτάνουν καν στην πόρτα της Αστυνομίας ή της Εισαγγελίας, παραμένουν κρυφά ή το πολύ να φτάσουν μέχρι την κοινωνική υπηρεσία για συμβουλευτική υποστήριξη.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα