Σελίδες

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Δε συζητήθηκε ο προϋπολογισμός στο Δ.Σ Τριφυλίας 2019 λόγω έλλειψης απαρτίας προχθές

Αντιμέτωπος με τη χειρότερη πραγματικότητα μέχρι στιγμής βρέθηκε προχθές το βράδυ ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, βλέποντας από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για τον προϋπολογισμό του (εκλογικού) 2019 να απουσιάζουν έξι εκ των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και συνολικά δεκατέσσερις από τους είκοσι επτά του Σώματος και, ως εκ τούτου, να αναβάλλεται η συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Σώματος απουσίαζε, επειδή το πρωί της ίδιας μέρας απεβίωσε ο πατέρας του, ενώ – όπως αποδεικνύεται – συγκροτημένα και συντεταγμένα δρα η «ομάδα των 5», δηλαδή οι Τάσος Αδρακτάς, Γιάννης Αδρακτάς, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, Μαρία Πανουσιοπούλου και Τάσος

Πούλος.
Εκείνο που κάνει «εφιαλτικότερη» και με πολιτική «βαρύτητα» την αναβολή είναι ότι της συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό είχε προηγηθεί άλλη συνεδρίαση με είκοσι τρία θέματα στην ημερήσια διάταξη και πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης, η οποία διεξήχθη κανονικά, καθώς το Σώμα τότε είχε απαρτία με παρόντες δέκα επτά δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο είκοσι επτά.
Στην προηγηθείσα συνεδρίαση συμμετείχε ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος από τη συμπολίτευση, ενώ από την αντιπολίτευση συμμετείχαν οι Δημήτρης Κουτσούλης, Αλέκος Κουτρουμπής και Ιωάννα Μαραβελή, οι οποίοι αποχώρησαν στο τέλος και απουσίαζαν από τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό.
Η δε απουσία πέντε δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης από τη συνεδρίαση έρχεται σε συνέχεια της απουσίας – αποχώρησής τους και από τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος 2019. Επισημαίνεται ότι «μπάχαλο» με αποχωρήσεις, απουσίες, τηλεφωνήματα και οριακή απαρτία είχε σημειωθεί το Δεκέμβριο του 2015 για τον προϋπολογισμό του 2016, δύο αποχές από τη συμπολίτευση σημειώθηκαν το Δεκέμβριο του 2016 για τον προϋπολογισμό του 2017, ενώ στη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2018 που διεξήχθη το Νοέμβριο του 2017 υπήρχαν τρεις απουσίες από τη συμπολίτευση.
Αναβολή συνεδρίασης με θέμα τον προϋπολογισμό, λόγω έλλειψης απαρτίας, σημειώθηκε προχθές για πρώτη φορά στα οκτώ χρόνια του Δήμου Τριφυλίας και ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά σε Δήμο της Τριφυλίας, κι αυτό από μόνο του είναι ένα από τα πλέον σοβαρά γεγονότα που, ασχέτως των ερμηνειών που μπορεί να δίδει καθένας, αναδεικνύει την προβληματική διοίκηση στη λειτουργία του Δήμου Τριφυλίας και το χαοτικό ρήγμα που έχει – προ πολλού – επέλθει στη συνοχή της συμπολίτευσης, που αποτυπώνονται ευδιάκριτα και στη διαλυτική εικόνα του Σώματος.
Κι όλα αυτά, μόλις τρεις μήνες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και πέντε μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, δίχως όμως αυτό και να σημαίνει ταυτόχρονα ότι σχετίζονται άμεσα ή ότι συμβαίνουν μόνο και μόνο εν όψει εκλογών…
Ουδείς, άλλωστε, μπορεί να ερμηνεύσει αυθαίρετα την πολιτική στάση των δημοτικών συμβούλων με την παρουσία ή την απουσία τους από συνεδρίαση του Σώματος, πλην των ίδιων. Ωστόσο, ούτε τυχαία ούτε και συγκυριακή θεωρείται ότι ήταν η απουσία της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων, και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση. «Μομφή» στον κ. Κατσίβελα; «Μομφή» στον τρόπο και το χρόνο σύνταξης του σχεδίου του προϋπολογισμού και εισαγωγής του στο Σώμα προς ψήφιση; «Μομφή» στην έλλειψη διαβούλευσης και δημοκρατικού προγραμματισμού; Τίποτα από τα προαναφερθέντα, αλλά κάτι άλλο και τι, είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που ανακύπτουν μετά την αναβολή της συνεδρίασης του Δ.Σ. Τριφυλίας για τον προϋπολογισμό του 2019.
Ο προεδρεύων, αντιπρόεδρος του Σώματος, Καλλίνικος Κυριακουλόπουλος, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ανέγνωσε το μοναδικό θέμα αυτής, «Ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας, οικ. έτους 2019 και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) 2019» και κατευθείαν έδωσε το λόγο στην αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννα Κωνσταντέλου, για την εισήγηση, η οποία ωστόσο δε μιλούσε. Εκείνη τη στιγμή ο κ. Κατσίβελας γύρισε και του είπε: «Αφού δεν έχει απαρτία ακόμα», ενώ ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντο Κουκούμη, «παρουσίες», με τον κ. Κυριακουλόπουλο λέει «συγγνώμη, να πάρουμε παρουσίες».
Ακολούθως, ο γραμματέας του Σώματος ανέγνωσε τον ονομαστικό κατάλογο των μελών του Σώματος και διαπιστώθηκε η έλλειψη απαρτίας. «Απαρτία δε συγκεντρώνεται», είπε ο προεδρεύων, αλλά ενώ έπρεπε εκείνη τη στιγμή να σταματήσει κάθε τι, ο ίδιος συνέχισε και από μικροφώνου είπε: «Σ’ αυτό το σημείο λυπάμαι πολύ για κάποιους συναδέλφους που για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά στο Δήμο μας αλλά και την περιοχή…». Όμως, τον διέκοψε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, λέγοντάς του: «Μην κάνεις κριτική».
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, σχολίασε: «Δεν είναι τις όποιες διαφωνίες να τις χρησιμοποιούμε, τέλος πάντων, μ’ αυτό τον τρόπο για να βάζουμε εμπόδια στη λειτουργία του Δήμου. Είναι τρόπος φυγής και όχι υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα του Δήμου».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, παρατήρησε: «Αυτό αφήνει ένα πολιτικό νόημα. Δε θα κρίνω εγώ εάν έπρεπε να φύγουν κάποιοι συνάδελφοι ή κάποιοι άλλοι που δεν ήρθαν καθόλου. Είναι δικό του θέμα του καθενός. Έχει τους λόγους του καθένας. Σημασία έχει ότι από τη μη ύπαρξη απαρτίας βγαίνει ένα πολιτικό μήνυμα». Εμφανώς ενοχλημένος και «παγωμένος» ο κ. Κατσίβελας, σχολίασε: «Καθένας μπορεί να βγάλει ό,τι μηνύματα θέλει. Έκπληξη μου κάνει ότι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, κε Ανδρινόπουλε, είστε μόνο εσείς και ο πάντα συνεπής κ. Κουκούμης. Νομίζω ότι η υπευθυνότητα όλων των ανθρώπων αξιολογείται και θ’ αξιολογηθεί. Το βέβαιον είναι ότι ο ικανός αριθμός δημοτικών συμβούλων που παρευρίσκοντο στην αίθουσα αυτή κατά την προηγούμενη συνεδρίαση διάλεξαν τη φυγή. Το βέβαιον είναι ότι για να λειτουργήσει ο Δήμος χρειάζεται προϋπολογισμό. Θα μπορούσε κανείς να κάνει οποιεσδήποτε πολιτικές παρεμβάσεις ή μηνύματα να δώσει στη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος (σ.σ. ευθεία βολή και «μομφή» στην «ομάδα των 5» της συμπολίτευσης), αλλά αυτή τη στιγμή να διακινδυνεύει η μισθοδοσία των υπαλλήλων, η πληρωμή των προμηθευτών και των ανθρώπων που έχουν εργαστεί στο Δήμο, η οποιαδήποτε παρακώλυση αυτής της συνεδρίασης, νομίζω ότι δείχνει ο καθένας το χαρακτήρα του και ουσιαστικά δυναμιτίζει τη λειτουργία του δήμου».
Αξίζει, ωστόσο, να τονισθεί ότι η αναβολή της συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό του 2019 και, ως εκ τούτου, η μη ψήφισή του, δε σημαίνει και δε συνεπάγεται ότι ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας σταματούν να λειτουργούν! Δεν υπάρχουν ούτε λειτουργικές και πολύ περισσότερο, οικονομικές συνέπειες. Εικάζεται ότι, ουσιαστικά και πρακτικά, πολιτικό είναι το περιεχόμενο του νοήματος της απουσίας δημοτικών συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για τον προϋπολογισμό του 2019…
Χθες το πρωί, πάντως, εκδόθηκε πρόσκληση σύγκλησης του Σώματος την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. για τακτική συνεδρίαση με ένα και μοναδικό θέμα την «Ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Τριφυλίας, οικ. έτους 2019 και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) 2019».  Του Ηλία Γιαννόπουλου  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα