Σελίδες

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Η Γαλλία, τα "κίτρινα γιλέκα", τα πολιτικά αδιέξοδα, και οι διάσημοι φίλοι των Γάλλων...

ΓΙΑΝΝΗΣ 
ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
Η ερμηνεία των γεγονότων στη Γαλλία είναι δύσκολη, γιατί η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη, όπως σε όλη την ΕΕ και τον κόσμο, και ορατές λύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα του πολιτικού χρόνου.
Ο Μακρόν στο εσωτερικό υλοποιεί με αρκετή συνέπεια αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά, ενώ η πρότασή του για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και της ΕΕ δεν προχωράει, λόγω των διαφωνιών πολλών χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Βέβαια οι Γάλλοι τον ψήφισαν γι' αυτά που είπε και κυρίως γι' αυτό που δεν ήταν - δηλαδή εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού συστήματος και ακροδεξιός, όπως η Λεπέν.

Στη Γερμανία κέρδισε την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος η μετριοπαθής υποψήφια με διάφορα μόλις 35 ψήφους, έναντι του υποστηριζόμενου από τον Σόιμπλε.
Το κίνημα των "Κίτρινων Γιλέκων", μικρό σε μέγεθος αλλά με μεγάλες συμπάθειες στη Γαλλία και διεθνώς, εκφράζει την πίεση που δέχεται η μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα από την υψηλή φορολογία και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.
Όπως μάθαμε σήμερα, απέκτησε και διάσημους υποστηρικτές, από την πιο συντηρητική πλευρά, όπως ο Τραμπ και ο Ερντογάν.
Η ελληνική παροιμία "Πες μου ποιοι είναι οι φίλοι σου να σου πω ποιος είσαι" δίνει μια εξήγηση, όμως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και δεν υπάρχουν απλοϊκές απαντήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα