Σελίδες

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Συντηρείται η γιορτινή απραξία στο ελαιόλαδο

Στο τέλος της βρίσκει τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου η νέα χρονιά. Ο καιρός της τελευταίας περιόδου μπορεί να προκάλεσε περιορισμένης έκτασης ζημιές, δημιουργεί ωστόσο βάσιμες προσδοκίες για καλύτερη παραγωγή την επόμενη σεζόν.
Οι βροχές και το κρύο που «χτύπησαν» στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές βοηθούν ως έναν βαθμό τις ελιές να περάσουν τον κύκλο που χρειάζονται, ενώ αναμένεται να συμβάλουν και στην αντιμετώπιση των εντομολογικών ασθενειών που ταλαιπώρησαν τους παραγωγούς την περασμένη σεζόν.
Οι εμπορικές κινήσεις αυτού του διαστήματος, σύμφωνα με την Μαρία Αντωνίου σε ρεπορτάζ στην "Ύπαιθρο Χώρα", είναι περιορισμένες, αφενός λόγω των γιορτών αφετέρου λόγω του ότι μπήκε στην παραγωγή ο «γίγαντας» Ισπανία, τραβώντας το

ενδιαφέρον των Ιταλών εμπόρων. Οι παραγωγοί αναμένουν το επόμενο διάστημα ώστε να «ξυπνήσει» η εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο οι τιμές μέχρι και πριν από τις γιορτές διατήρησαν τη συγκρατημένη πορεία που διαγράφουν από το ξεκίνημα της χρονιάς.
«Στα 2,90-3 ευρώ το κιλό για οξύτητες έως 5/10 σταμάτησαν οι τιμές για το ελαιόλαδο Μεσσηνίας πριν εκπνεύσει το 2018, ενώ οι παραγωγοί περιμένουν να τελειώσουν και οι τελευταίοι με τη συγκομιδή, ώστε να δουν αν μπορούν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για το προϊόν τους», σχολιάζει ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας στην εφημερίδα.
Μεγάλες αποκλίσεις στο έξτρα παρθένο στα Χανιά
Μεταξύ 2,80-2,90 ευρώ διαμορφώνονται αυτή την περίοδο οι τιμές για τα 3/10 έξτρα παρθένο στα Χανιά, σύμφωνα με τον ελαιοπαραγωγό και γ.γ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Γιώργο Γωνιωτάκη. «Στην περιοχή γίνονται κινήσεις από πλευράς παραγωγών, καθώς οι παραγωγοί έχουν έξοδα, όχι μόνο καλλιεργητικά, αλλά και φορολογικά και ασφαλιστικά, οπότε είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν.
Φέτος οι τιμές κινούνται χαμηλά, καθώς το παιχνίδι καθορίζεται από τους έμπορους και τις μεγάλες βιομηχανίες μεταποίησης», εξηγεί ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι αυτό που διαφέρει φέτος είναι οι μεγαλύτερες αποκλίσεις που παρατηρούνται στην τιμή του έξτρα παρθένου αναλόγως των γραμμών οξύτητας. «Θεωρώ ότι είναι ένα κόλπο των εμπόρων», σημειώνει προσθέτοντας ότι «πέρυσι όλο το έξτρα παρθένο έφτασε το λιγότερο στην τιμή των 3 ευρώ, ενώ φέτος μεταξύ των οξυτήτων 0 έως 0,8, που είναι στην κατηγορία του έξτρα παρθένου, η τιμή χάνει γύρω στα 5 λεπτά, με το προϊόν οξύτητας 0,7 να κινείται στα 2,60-2,65 ευρώ/κιλό».

Εορταστική απραξία στην αγορά ελαιολάδου
Στα 3-3,10 ευρώ/κιλό κινήθηκαν τα 3/10 έξτρα παρθένου στη Σητεία πριν από τις γιορτές, ωστόσο «η εμπορική δραστηριότητα αυτή την περίοδο είναι ελάχιστη, λόγω του συνδυασμού γιορτών και ισπανικής παραγωγής», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης, ενώ και οι τιμές κρατούνται για την εποχή χαμηλά, σύμφωνα με τον ίδιο, αν λάβουμε υπόψη τα 3,70 ευρώ του περσινού Δεκεμβρίου.

Ανδαλουσία και Κρήτη τράβηξαν τους Ιταλούς
Στα 3,60-3,70 ευρώ το κιλό για οξύτητες 3/10 έκλεισε το 2018 στους Μολάους Λακωνίας, ενώ για το 2019 μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία πράξη, είτε με δημοπρασία είτε με διαπραγμάτευση, όπως παρατηρεί ο διευθυντής του ομώνυμου συνεταιρισμού, Παναγιώτης Ντανάκας.
«Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι ξεκίνησε η διάθεση από την περιοχή της Ανδαλουσίας με φθηνότερο προϊόν που έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, αφετέρου στο ότι ιταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν στραφεί προς την Κρήτη, καθώς η διαφορά της τιμής κυμαίνεται ακόμα και στα 60 λεπτά», εξηγεί.  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα