Σελίδες

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΣΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ...


Νίκος Φελέκης
Εχθές όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και πρωτίστως τα σόσιαλ μίντια, πέσαμε θύματα του ΑΠΕ.
Οι συνάδελφοι του κρατικού πρακτορείου μετέδωσαν την είδηση για τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στην ΕΦΣΥΝ, βάζοντας τίτλο:
Θετική η Συμφωνία των Πρεσπών.
Κανένα πρόβλημα.
Ίσα ίσα που θα πρέπει να τους συγχαρούμε επειδή πρώτοι μετέδωσαν το θέμα.
Μόνον που η απάντηση (στην οποίαν στηρίζεται ο τίτλος και τον οποίον αναπαρήγαγαν σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο το σύνολο των Μήντια) που παραθέτει το ΑΠΕ είναι
μισή και ως εκ τούτου δεν μεταφέρεται με ακρίβεια η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Η ερώτηση του συναδέλφου Κουκλουμπέρη έχει ως εξής: Μέσα στο μήνα, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με δήλωσή σας τον Ιούνιο του 2018 την είχατε χαρακτηρίσει μια ισορροπημένη συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία. Τι πιστεύετε; Θα κερδίσει η χώρα αυτή την ευκαιρία με την έγκρισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο ή θα την κλωτσήσουμε ίσως για πάντα;
Και ο Γ. Παπανδρέου απαντά: ...Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής...
Το ΑΠΕ σταματά εδώ την απάντηση, βάζει τελείες και συνεχίζει πιο κάτω με άλλο σημείο της απάντησης.
Το τμήμα της απάντησης που παραλείπεται είναι το κάτωθι:
Παρά ταύτα, κανείς νομίζω δεν θα διαφωνήσει ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει από την αρχή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης και ότι αυτό θα είχε βοηθήσει ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση σε κάποια λεπτά ζητήματα. Η πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της άλλης πλευράς, δείχνει ότι η κριτική και οι πιέσεις που ασκήθηκαν, όπως και από το Κίνημα Αλλαγής, συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση...
Έχοντας την πλήρη απάντηση αλλάζει, νομίζω, και η γνώμη για το τι έχει πει ακριβώς ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο Παπανδρέου δεν ταυτίστηκε με την κυβέρνηση και τα επιχειρήματά της.
Κάθε άλλο.
Επαναλαμβάνει μεν τη (θετική) γνώμη που διατύπωσε προ μηνών στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής για τη Συμφωνία, αλλά ταυτοχρόνως παίρνει αποστάσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Μάλιστα στη συνέχεια γίνεται και πιο επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χειρίζονται το Μακεδονικό:
...Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον Ελληνικό λαό και τη χώρα. Δυστυχώς, το ίδιο διαφαίνεται και σήμερα. Θυμίζω ότι γύρω από τα ζητήματα με την Τουρκία, που είχαν διαιρέσει τη χώρα πολλές φορές, καταφέραμε ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, και προσωπικά ως ΥΠΕΞ, να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική που υιοθετήθηκε στην πράξη από κάθε επόμενη κυβέρνηση. Αυτό θα έπρεπε και σήμερα να είχε γίνει για το Μακεδονικό. Θα είναι αντιπαραγωγικό και πολύ βλαπτικό για τη χώρα, αν το θέμα αυτό γίνει το επίκεντρο των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή.
Και η απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση συνεχίζεται και με άλλα εξίσου ενδιαφέροντα, τα οποία καλόν είναι να ανατρέξετε στην ΕΦΣΥΝ για να τα πληροφορηθείτε, όπως και να ενημερωθείτε και για τα υπόλοιπα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η συνέντευξη.
Μετά τα ανωτέρω η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι είναι καλό οι συνεντεύξεις -ειδικά με πρόσωπα που κατείχαν υψηλά αξιώματα και των οποίων η γνώμη, ως είναι φυσικό, έχει βαρύνουσα σημασία σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος- να αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα και να αποφεύγεται η προσπάθεια προσεταιρισμού των απόψεών τους, προκειμένου να αιτιολογηθεί η άλφα ή η βήτα πολιτική κομμάτων, τα οποία μάλιστα είναι και αντίπαλα.
Θα ήταν δε και απαράδεκτο εάν η "πρώιμη", και, ως αποδεικνύεται, "κουτσουρεμένη" αντιμετώπιση που είχε η συνέντευξη Παπανδρέου, είχε εκτός των άλλων και σκοπό να προκαλέσει αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο οι δύο μονομάχοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επιθυμούν να το λεηλατήσουν πολιτικά και εκλογικά.
Θέλω να πιστεύω πως δεν υπάρχουν, ούτε στην πολιτική ούτε στη δημοσιογραφία, τέτοιες αλλότριες στοχεύσεις ούτε επικρατούν πρακτικές που δεν συνάδουν με την δεοντολογία και την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα