Σελίδες

Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Σκορ 4-1 το επικρατέστερο σενάριο κατανομής εδρών στη Μεσσηνία

Ύστερα από μια ιδιαίτερα μακρά προεκλογική εκστρατεία, που ξεκίνησε αρκετά πριν και από τις ευρωεκλογές (θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εκδήλωση στο Ζάππειο τον Αύγουστο του 2018 για το «τέλος των μνημονίων» ήταν η ανεπίσημη έναρξη), πλέον ήρθε η ώρα της κάλπης.
Αυτή τη φορά οι εκλογές δεν δείχνουν να εκφράζουν τις ισχυρές μετατοπίσεις και ανατροπές της περιόδου των μνημονίων όπως έγινε το 2012 και το 2015, αλλά περισσότερο το κλείσιμο του ιστορικού κύκλου που άνοιξε πολιτικά με τις εκλογές του 2009 (κοινωνικά θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ξεκίνησε με τις συγκρούσεις του Δεκεμβρίου του 2008).
Ενός ιστορικού κύκλου όπου κλονίστηκαν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα μιας ολόκληρης περιόδου και όπου η ελληνική κοινωνία πέρασε μέσα από την εναλλαγή μεγάλων κινητοποιήσεων, διεκδίκησης αλλαγής και τελικά διάψευσης και στροφής προς τις «τεχνολογίες επιβίωσης» σε ένα περιβάλλον σαφώς δυσμενέστερο.
Όλα τα δημοσκοπικά δεδομένα παραπέμπουν σε μια σαφή πολιτική κατίσχυση της ΝΔ. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει τάσεις ακόμη και να διευρυνθεί σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, ενώ το τελικό ποσοστό της ΝΔ έχει τάση να πλησιάσει το 40% (σύμφωνα με ορισμένες εταιρείες και να το ξεπεράσει).
Αυτό με τη σειρά του έχει και ένα απτό πολιτικό συνεπακόλουθο: η ΝΔ βλέπει να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία στα περισσότερα εκλογικά σενάρια, ακόμη και σε επτακομματική Βουλή.
 
Μεσσηνία 
Ο Νομός εκλέγει πέντε (5) βουλευτές και οι σταυροί προτίμησης που μπορούμε να βάλουμε είναι δύο (2). Σύμφωνα με τα στοιχεία των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019, στη Μεσσηνία είναι εγγεγραμμένοι 195.430 ψηφοφόροι. Το ερώτημα που φαίνεται να κυριαρχεί στις συζητήσεις δεν είναι πιο κόμμα θα είναι πρώτο, αλλά πως θα μοιραστούν οι έδρες. Το πιθανότερο σενάριο έχοντας ως μπούσουλα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και όχι κάποια δημοσκόπηση είναι τέσσερις (έδρες) η Ν.Δ. και μία (1) έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και κάποιες εκδοχές παραλλαγής, όπως οι έδρες να μοιραστούν 3+1+1, όπου σύμφωνα με το σενάριο αυτό θα κερδίσει μία έδρα και το Κίνημα Αλλαγής.
Προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε τον εκλογικό κυκεώνα απευθυνθήκαμε στον Νίκο Μπασακίδη, πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και επανεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος είχε αναλάβει και την ανάλυση των αποτελεσμάτων στο συνδυασμό που ήταν υποψήφιος, του νέου δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.
  
Έδρες Μεσσηνίας στις εκλογές της 7 ης Ιουλίου 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατανομή των εδρών στη Μεσσηνία με βάση τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ευνοεί τη ΝΔ που λαμβάνει 4 έδρες ενώ την 5η καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε 98.046 έγκυρα και εκλογικό μέτρο 19.609, η ΝΔ με 37.103 ψήφους παίρνει 1 έδρα από την Α’ κατανομή όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ με 24.258 ψήφους.  Η ΝΔ θέλει επιπλέον 2.115 ψήφους, ώστε να κατοχυρώσει τη 2η έδρα από την Α’ Κατανομή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να την χάνει.
Το ΚΙΝΑΛ, ως 3ος συνδυασμός πανελλαδικά λαμβάνει 24 έδρες συνολικά, που κατανέμονται σε 1 στο Επικρατείας, 6 από την Α’ κατανομή, και με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά του, 10 στις τριεδρικές και 7 στις πολυεδρικές.
Το ΚΙΝΑΛ στη Μεσσηνία με 6.735 ψήφους είναι 24ο στη φθίνουσα κατάταξη με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα όλων των πολυεδρικών εκλογικών περιφερειών, με τον 7ο να έχει 12.146 ψήφους και τον 12ο στην κατάταξη, 10.222 ψήφους ως υπόλοιπα.
Στις τριεδρικές μπορεί να χάσει μόνο την Κέρκυρα από το ΚΚΕ, από το οποίο προηγείται με 124 ψήφους, ενώ αποκλείεται η ΝΔ να πάρει σε βάρος του κάποια έδρα από την πρώτη κατανομή, αφού το ΚΙΝΑΛ έχει παντού διπλάσια αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.
Οπότε για να λάβει έδρα στη Μεσσηνία θα πρέπει να πάρει επιπλέον 5.000 ψήφους τουλάχιστον. Τελικά με το bonus των 50 εδρών πανελλαδικά, η ΝΔ θα πάρει όλες τις υπόλοιπες έδρες.
 
Εκλογικός Νόμος
Η κατανομή των συγκεκριμένων εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια είναι περίπλοκη διαδικασία. Για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου (του αριθμού ψήφων που αντιστοιχούν σε μια έδρα), λαμβάνεται ως βάση, το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν όλοι ανεξαιρέτως οι συνδυασμοί στην οικεία εκλογική περιφέρεια, ανεξάρτητα από το αν ξεπέρασαν το όριο του 3%.
Το σύνολο των ψήφων αυτών (χωρίς τα άκυρα και τα λευκά) διά τον αριθμό των εδρών που αναλογούν στην περιφέρεια αυτήν δίνει το εκλογικό μέτρο της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας.
Έτσι κάθε περιφέρεια έχει το δικό της εκλογικό μέτρο. Το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός σε μια εκλογική περιφέρεια διαιρούμενο με το εκλογικό μέτρο δίνει τον αριθμό των εδρών που λαμβάνει ο συνδυασμός στην εκλογική περιφέρεια αυτήν.
 Όπως και στη διαδικασία για όλη την επικράτεια, κατά την πρώτη κατανομή λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο το ακέραιο μέρος του πηλίκου (3,98 = 3 έδρες). Το υπόλοιπο όμως, σε αντίθεση με τη διαδικασία για όλη την επικράτεια, δεν κατανέμεται αμέσως με βάση το δεκαδικό μέρος, αλλά οι έδρες που απομένουν λογίζονται ως αδιάθετες και ακολουθείται άλλη διαδικασία.
Για τη διάθεση των αδιάθετων εδρών λαμβάνεται υπόψιν πλέον ο αριθμός των εδρών που δικαιούται ο κάθε συνδυασμός σε όλη την επικράτεια με βάση την πρώτη διαδικασία.
Σε αυτό το στάδιο λαμβάνει και το πρώτο κόμμα το bonus των δρών που του αναλογούν. Οι υπολειπόμενες αυτές έδρες, ώσπου να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών που δικαιούται να λάβει το κόμμα σε όλη την επικράτεια, τού δίνονται στις περιφέρειες όπου έχει μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων (μεγαλύτερο δεκαδικό μέρος στο πηλίκο της διαίρεσης σε κάθε εκλογική περιφέρεια).
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 
tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα