Σελίδες

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Με… αυτοδυναμία προχωρά η απλή αναλογική - Αναφανδόν υπέρ των αλλαγών ο Παναγιώτης Νίκας

Για να υπάρχει "κυβερνησιμότητα"
Κατά τις επόμενες ημέρες αναμένεται το υπουργείο Εσωτερικών να έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη της ρύθμισης περί «κυβερνησιμότητας» των Δήμων και των Περιφερειών. 
Ενδεχομένως, διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, η προωθούμενη ρύθμιση να συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή και συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου.
Αν και μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένο ότι η εν λόγω ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο πρώτο κυβερνητικό νομοσχέδιο, το ενδεχόμενο να μετατεθεί για λίγο χρονικά δημιουργεί την αίσθηση ότι το υπουργείο αναζητά τη φόρμουλα ισορροπίας μεταξύ ενός δεξιάς αντίληψης δημαρχοκεντρικού ή περιφερειαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης και της τήρησης της συνταγματικής τάξης. 
Άλλωστε, ο αρμόδιος υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος έχει υπογραμμίσει ότι η προωθούμενη ρύθμιση πρέπει να είναι «συνταγματικά εντάξει».Αυτό που θεωρείται «κλειδωμένο», μετά και την προχθεσινή –περίπου τρίωρη– συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τους περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές (παρευρέθηκαν 12 περιφερειάρχες, απουσίαζε ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης), είναι η διασφάλιση αυτοδυναμίας της παράταξης του περιφερειάρχη ή του δημάρχου στη σύνθεση των Οικονομικών (και άλλων κρίσιμων) Επιτροπών, αλλά και των νομικών προσώπων.
Περιφερειάρχες πρότειναν στον υπουργό να προβλεφθεί αυτοδυναμία τριών πέμπτων, όπως ισχύει με τον «Καλλικράτη», για τις τρέχουσες θητείες. Επικρατούσα άποψη είναι ότι οι αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών πρέπει να επικυρώνονται και από τα Περιφερειακά ή Δημοτικά Συμβούλια και να μην παρακάμπτονται.
Στο θέμα αυτό, η συζήτηση εστίασε στο πόσες ψηφοφορίες θα απαιτηθεί να διεξαχθούν από τα συμβούλια και εάν σε κάποια φάση ψηφοφορίας θα απαιτηθεί σχετική –και όχι απόλυτη– πλειοψηφία, προκειμένου να εγκριθεί η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.
Η συναντίληψη που επικράτησε μεταξύ υπουργού και περιφερειαρχών στην ανάγκη διασφάλισης της «κυβερνησιμότητας» ήταν εξαρχής αναμενόμενη. Άλλωστε, 11 από τους 13 περιφερειάρχες υποστηρίχτηκαν από τη Ν.Δ. και ένας 12ος ήταν «αντάρτης» της Ν.Δ. Η προωθούμενη ρύθμιση αναμένεται όχι μόνο να τροποποιεί τον «Κλεισθένη», αλλά και να «ακουμπά» στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παν. Νίκας, επιβεβαίωσε την πλήρη ταύτιση απόψεων μεταξύ αυτοδιοικητικών και κυβέρνησης υπό το πρόσχημα να μπορούν να λειτουργήσουν περιφέρειες και δήμοι.
Μάλιστα, προκειμένου να "αποενοχοποιήσει" την κυβέρνηση, σημείωσε ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής αποτελεί αίτημα πρωτίστως των δημάρχων και των περιφερειαρχών, "ξεχνώντας;" ότι το δεδομένο εκλογικό σύστημα και η κατάργησή του αποτελούσε προεκλογική σημαία της Ν.Δ. Τόνισε ότι για να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση "πρέπει να τελειώνουμε με την απλή αναλογική, τελεία και παύλα".
tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα