Σελίδες

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας: Στο… στόχαστρο Μπέζος και Επιστημονικό Συμβούλιο για υποβάθμιση σε "Κ.Υ"

-Ενημερωτική συνέλευση χθες, σύσκεψη την Παρασκευή, ανοιχτή συζήτηση αντίδρασης την επόμενη εβδομάδα
Να κινητοποιηθεί κάθε δύναμη της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να σταματήσει η μεθοδευμένη και στοχευμένη υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και να αποτραπεί η λειτουργία του μόνο ως Κέντρου Υγείας, τονίστηκε χθες σε συνέλευση των εργαζομένων του νοσοκομείου, παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλή Μαντά, του γενικού συμβούλου της ΑΔΕΥΔΥ Κώστα Πετρόπουλου, του προέδρου του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας Δημήτρη Φαββατά και αυτοδιοικητικών του Δήμου Τριφυλίας.
Την τραγική κατάσταση με τις ελλείψεις των γιατρών και τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία του νοσοκομείου εξαιτίας αυτών περιέγραψε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ν.Μ. Κυπαρισσίας, Ξένια Στρατικοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στα έγγραφα προς τη διοίκηση για τα προβλήματα και την αναγκαιότητα κάλυψης των θέσεων ιατρών που έχουν μείνει “κενές” από τις μετακινήσεις που έχουν

γίνει από την Κυπαρισσία για τη Ν.Μ. Καλαμάτας.
Η ίδια ανέφερε ότι στα χαρτιά οι οργανικές θέσεις φαίνεται ότι καλύπτονται, ιδίως μετά την εφαρμογή των μνημονίων, οπότε και καταργήθηκαν οι κενές οργανικές θέσεις. Όμως, στην πραγματικότητα, εξαιτίας των μετακινήσεων που έχουν γίνει με απόφαση κι ευθύνη της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, του Γιώργου Μπέζου, στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας υπηρετούν σχεδόν μόνον οι μισοί ιατροί από όσους προβλέπεται.
Σοκαριστικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε για τις εφημερίες, θέμα για το οποίο έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, καθώς το νοσοκομείο ήταν ακάλυπτο. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία για τις διακομιδές ασθενών που αποδεικνύουν ότι στο νοσοκομείο δε μένει σχεδόν κανένα περιστατικό, παρότι εάν υπήρχαν γιατροί, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και να νοσηλευτούν.
Η ίδια επισήμανε τις προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά τόνισε ότι η διοίκηση Μπέζου, όχι μόνο δεν τις ενισχύει, αλλά μετακινεί προσωπικό από την Κυπαρισσία στην Καλαμάτα. Διευκρίνισε δε, πως δεν έχουν πρόβλημα με το να λειτουργεί εύρυθμα το Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά θα πρέπει την ίδια στιγμή η διοίκηση να μην υποβαθμίζει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αφήνοντάς το ακάλυπτο από ιατρούς.
Για την πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Μεσσηνίας, με κατά πλειοψηφία απόφαση, μειοψηφώντας μόνον ο ίδιος, ενημέρωσε τη συνέλευση ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής της Ν.Μ. Κυπαρισσίας, Ιωάννης Κωνσταντόπουλος, λέγοντας ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο (με μία μόνη μειοψηφία τη δική του) αποφάσισε και προτείνει τη λειτουργία της Ν.Μ. Κυπαρισσίας ως «Κέντρου Υγείας» μέχρις ότου στελεχωθεί με ιατρικό προσωπικό για να λειτουργεί εύρυθμα.
Ο Δημήτρης Σαρμαντζής αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης γιατρών και το γεγονός ότι δε βγαίνουν οι εφημερίες, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να πάνε γιατροί στο νοσοκομείο, για να μη λειτουργεί ως «Κέντρο Υγείας». Επίσης, ότι όλοι μαζί πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση, αφού η διοίκηση Μπέζου δεν ενδιαφέρεται, να υπάρξει πολιτική παρέμβαση.
Στη δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας αναφέρθηκαν και άλλοι γιατροί και εργαζόμενοι, ενώ η συνέλευση «πάγωσε», όταν ακούστηκε ότι το νοσοκομείο δέχεται και πόλεμο εκ των έσω και για τις εφημερίες και για τη γενικότερη λειτουργία του. Αποφασίστηκε, δε, την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των φορέων του νοσοκομείου για προτάσεις αντίδρασης, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότητα την Τετάρτη, ανοιχτή συζήτηση, στην οποία να κληθούν Αρχές, φορείς, σύλλογοι και κάτοικοι της περιοχής, για να συναποφασίσουν τι θα κάνουν και πώς θα κινηθούν.
Ο γενικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Πετρόπουλος, τόνισε ότι είναι γνωστή από χρόνια η μεθόδευση για να κλείσουν νοσοκομεία, και για να το επιτύχουν αυτό οι κυβερνήσεις τα αφήνουν χωρίς προσωπικό, ώστε να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και να απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών.
Την πολιτική βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς και της κυβέρνησης, για ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων της Κυπαρισσίας και της Καλαμάτας με ιατρικό προσωπικό μετέφερε στη συνέλευση ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας είναι τα ίδια, προβλήματα-καρμπόν όλων των αντίστοιχων διασυνδεόμενων νοσοκομείων της χώρας. Εκτιμώ ότι η κατάσταση τείνει, μπορώ να πω, σε μια όχι καλή πορεία. Αργά αλλά και σταδιακά υποβαθμίζουν το νοσοκομείο, προκειμένου να το απαξιώσουν και να μη μιλάει κανένας γι’ αυτό. Γι’ αυτό, λοιπόν, εκτιμώ, κι αυτό είπα, ότι τόσο το Σωματείο και οι φορείς του νοσοκομείου όσο και οι φορείς της πόλης θα πρέπει άμεσα ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να διατηρήσουν αυτό το νοσοκομείο, να αναβαθμίσουν αυτό το νοσοκομείο και να συνεχίσει να παρέχει εκείνες τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής… Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των πολιτών η διεκδίκηση της αυτόνομης πορείας και λειτουργίας, της ανάπτυξης και αναβάθμισης αυτού του νοσοκομείου».
Σχετικά ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, σημείωσε: «Παραβρέθηκα σήμερα (σ.σ. χθες) εδώ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, προκειμένου να επικοινωνήσω την πάγια βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπως και της Καλαμάτας, θα παραμείνουν λειτουργικά και θα στελεχωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να υπάρξει μια ομαλότητα.
Αντιλαμβανόμενοι πλήρως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, είμαστε ήδη σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό και την πολιτική ηγεσία, προκειμένου μεθοδευμένα και με βάση τις υπηρεσιακές αλλαγές που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα να δρομολογηθούν όλα αυτά που απαιτούνται, έτσι ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, αλλά και της Καλαμάτας».
Παρόντες στη συνέλευση ήταν ακόμη ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Τριφυλίας «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Παναγιώτης Τσίγγανος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Βλάχος, Δημήτρης Στριμπάκος και Σταματία Αλεξοπούλου, ο πρόεδρος Κοινότητας Κυπαρισσίας, Γιώργος Τσάλτας, οι σύμβουλοι Κοινότητας Κυπαρισσίας, Σόνια Τουρκολιά και Μαρίκα Καραμπά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Δημήτρης Τερζής.
Του Ηλία Γιαννόπουλου  tharros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα