Σελίδες

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Αναδρομικά συντάξεων: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν από την απόφαση του ΣτΕ

Στην διαδικασία εκτίμησης του κόστους των αποφάσεων του ΣτΕ βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθώς αναμένεται να επηρεάσει τον προϋπολογισμό του 2020.
Οι μεγάλοι κερδισμένοι φυσικά είναι οι σημερινοί και μελλοντικοί συνταξιούχοι αφού θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους, καθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που εφαρμόστηκαν το 2016 αλλά και ο επανυπολογισμός τους, ενώ θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και τα ποσοστά αναπλήρωσης για όλους όσους έχουν υψηλές συντάξιμες αποδοχές και πολλά έτη ασφάλισης, χωρίς να προσδιορίζεται ποιο είναι το ακριβές όριο από ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.
Τυχεροί θεωρούνται όσοι συνταξιούχοι είχαν ήδη προσφύγει κατά της περικοπής των επικουρικών συντάξεων που προέβλεπε ο Ν. 4387/16, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ μεικτά, καθώς δικαιούνται να πάρουν αναδρομικά τα ποσά που τους κόπηκαν. Οι υπόλοιποι χάνουν το δικαίωμα αυτό, καθώς στην

απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να αναπροσαρμόσει όλες τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις από το Νοέμβριο στο ύψος που ήταν πριν την περικοπή του νόμου Κατρούγκαλου.
Αύξηση στην σύνταξή τους θα δουν οι σημερινοί και μελλοντικοί συνταξιούχοι λόγω της αντισυνταγματικότητας των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές. Εχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη από πλήθος εκπροσώπων αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών (δικηγόροι, μηχανικοί και ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ) ότι ακόμη και για 42 χρόνια ασφάλισης η ανταποδοτικότητα στη σύνταξη στο αναλογικό κομμάτι έφτανε μόλις στο 46,8%, τονίζοντας την άδικη και άνιση αντιμετώπιση σε σχέση με τους ασφαλισμένους με λιγότερα έτη ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, οι οποίοι μπορούν να πετύχουν ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 107%.
Μπορούν επίσης να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά έχουν όσοι έχουν ήδη καταθέσει αγωγές, με πιθανότερο το ενδεχόμενο να λάβουν αναδρομικά ποσά για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και το Μάιο του2016. Με αυτή την παρέμβαση κλείνει η ψαλίδα των αναδρομικών που θα κληθεί να επιστρέψει η κυβέρνηση, καθώς από τα 20 δισ. ευρώ που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι το κόστος πέφτει σε λιγότερα από 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση. Πρόκειται για
ποσά που φτάνουν μέχρι και 7.340 ευρώ. Πρόκειται για τα αναδρομικά του 10μήνου, που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση-βόμβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
Ειδικότερα αφορά μόνο τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012 που τα διεκδικούμενα ποσά φτάνουν έως 7.000 ευρώ περίπου για το 10μηνο, χωρίς βέβαια να προστεθούν τα ποσά από την εισφορά αλληλεγγύης που επίσης έχει κριθεί αντισυνταγματική για το Δημόσιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα υψηλότερα ποσά αναδρομικών προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή για όσους έχουν περισσότερες από δύο συντάξεις.
Τα αναδρομικά αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Για να υπολογίσει κανείς το ποσό για το 10μηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.
Χαμένοι
Στον αντίποδα χαμένοι θεωρούνται όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά, καθώς κλείνει η πόρτα διεκδίκησης αναδρομικών ποσών για τις κύριες συντάξεις, αλλά και τα δώρα. Το ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι είναι συνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων σύμφωνα με το Ν. 4387/16.  dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα