Σύγχυση επικράτησε στη Βουλή με την καταμέτρηση των ψήφων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη σε κλίμα έντασης, ολοκληρώθηκε μετά τις 02:00 τα ξημερώματα καθώς χρειάστηκε επανακαταμέτρηση των ψήφων. Παράλληλα, όπως φάνηκε από το τελικό αποτέλεσμα, ορισμένοι βουλευτές δεν ακολούθησαν την κομματική γραμμή, κάτι που έχει οδηγήσει σε «πόλεμο» μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
Στην αρχική καταμέτρηση το αποτέλεσμα ήταν το εξής: για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν 172 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 84 βουλευτές, σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών. Στην κάλπη βρέθηκαν 256 έγκυρα ψηφοδέλτια, 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Στη συνέχεια, όμως, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει κάποιο λάθος και απαιτήθηκε νέα καταμέτρηση. Σε αυτή το αποτέλεσμα ήταν το εξής: για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν
173 βουλευτές (αντί 172 όπως είχε ανακοινωθεί), «όχι» ψήφισαν 83 βουλευτές (αντί 84, όπως είχε ανακοινωθεί), σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών.
Όπως φάνηκε από το τελικό αποτέλεσμα, συνολικά έξι βουλευτές από Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή, που ήταν η υπερψήφιση της σύστασης προανακριτικής.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη ΝΔ που ταξιδεύει στο εξωτερικό, ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους υγείας, όπως κι ο Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Τζάκρη που βρίσκονται στο εξωτερικό. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή πρόθεσης ψήφου (δεν προσμετράται) δήλωσαν πως εάν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν την πρόταση της ΝΔ.
Να σημειωθεί πως στην ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.
«Πόλεμος» ΝΔ - ΚΙΝΑΛ για τις διαρροές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας, σε συνέντευξή του, τη διαρροή από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε:
«Αν είχαμε ζητήσει κομματική πειθαρχία από τα στελέχη μας, θα μπορούσαν να συναχθούν συμπεράσματα, όχι, όμως, τώρα. Όταν φτάσουμε στην πρόταση της επιτροπής, θα είναι άλλο πράγμα. Η παραπομπή ενός ανθρώπου είναι καθαρά θέμα συνείδησης». Επιπλέον, κομματικοί παράγοντες της κυβέρνησης κάλεσαν όσους έχουν αντίθετη άποψη να παρακολουθήσουν την ομιλία του Παπαγγελόπουλου όπου και την χειροκρότησαν Κατρίνης και Καμίνης.
Το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές κατά της ΝΔ, όμως.
«Η χθεσινή ομιλία του κυρίου Παπαγγελόπουλου δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τους στενούς δεσμούς του με την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Όλη η ομιλία του απευθύνθηκε πολιτικά και συναισθηματικά σε αυτούς και από ό,τι φαίνεται από την ψηφοφορία με τα έξι λευκά και άκυρα, βρήκε ανταπόκριση. Πάλι καλά που περιορίστηκαν στους 6 πιο πρόθυμους, γιατί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσαν να βρεθούν και περισσότεροι. Εξάλλου τα κενά υπουργικά έδρανα χθες αποδεικνύουν τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη υπόθεση. Στο τέλος βέβαια κάποιοι καλοθελητές θα μας πουν ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν ΠΑΣΟΚ».
Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ
Θέση για το ζήτημα πήρε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν χαρακτηριστικά:
«Δεν ήταν μόνο τα άδεια υπουργικά έδρανα που απαξίωσαν τη χθεσινή συζήτηση για προανακριτική και επιβεβαίωσαν την δειλία του πρωθυπουργού. Φρόντισαν για αυτό και έξι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έσπασαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν κατά της προανακριτικής παρωδίας. Καλά ξεμπερδέματα…». dikaiologitika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα