Την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων θανάτωσης ζώων από φόλες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επισημαίνει μιλώντας στην “Ε” η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας Κατερίνα Πεζώνη.
Ο ιδιώτης κτηνίατρος Παναγιώτης Παπαδόπουλος επιβεβαιώνει λέγοντας ότι “τα κρούσματα φόλας στην περιοχή μας είναι επικίνδυνα αυξημένα και απαιτείται η επαγρύπνησή μας, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και εξειδικευμένα από τον κτηνίατρο”. Αλλά και ο ΦΟΚ τις τελευταίες μέρες δεν σταματά να ανεβάζει στη σελίδα του στο Facebook προειδοποιήσεις, με πιο σοκαριστική αυτή πριν μερικές ημέρες όπου 13 αδεσποτάκια βρέθηκαν νεκρά στην περιοχή του Β’ ΚΑΠΗ στη Ράχη, στην Καλαμάτα. Νεκρά από φόλες βρήκαν αδέσποτα ζώα και στα Αμπελόφυτα Πύλου, αλλά και στους Χράνους με θύμα ένα δεσποζόμενο, ενώ ένα ακόμα ευτυχώς σώθηκε. Επίσης, βρέθηκαν νεκρά 3 γατάκια στο γήπεδο της Τέντας στην Καλαμάτα και αυτά από φόλες, όπως και μια γάτα στη γέφυρα της 23ης Μαρτίου, ενώ από φόλα πέθανε
σκύλος και πίσω από το εργοστάσιο Καρέλια στο Ασπρόχωμα.
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΦΡΙΚΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Η Κατερίνα Πεζώνη δεν ξέρει πώς να δικαιολογήσει αυτούς τους μαζικούς θανάτους από φόλες. Οπως λέει, μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι αυτή την περίοδο τα σκυλιά ψάχνουν φαγητό και ζεστασιά, οπότε αυτοί που ενοχλούνται από την παρουσία τους στις γειτονιές καταφεύγουν σε αυτή τη λύση. Λέει βέβαια ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πλειοψηφία, αλλά με τις πράξεις τους αυτές στιγματίζουν όλη την κοινωνία. “Δεν είναι λύση η φόλα, γιατί ναι μεν μπορεί να μην βλέπεις το... πρόβλημα, όμως είναι ένας φρικτός θάνατος αυτός για τα ζώα”, παρατηρεί. Προσθέτει δε ότι αυτό που προβληματίζει είναι πως δεν αντιδρούν οι φορείς, ώστε να κάνουν κάτι για να παρθούν μέτρα. Οπως να βρεθεί ο τρόπος να συλλαμβάνονται οι ένοχοι από την Αστυνομία, αλλά και να ελέγχεται αποτελεσματικά ο πληθυσμός των αδέσποτων και να μην σχηματίζονται αγέλες. Πάντως, ο νόμος είναι πολύ αυστηρός για τις φόλες και προβλέπει ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Οπως επισημαίνει στην “Ε” ο κτηνίατρος Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπάρχουν αρκετά είδη φόλας, καθένα από τα οποία απαιτεί και αντίστοιχη αντιμετώπιση. “Στην περίπτωση κατάποσης φυτοφαρμάκου, συνήθως βλέπουμε άμεσα συμπτώματα όπως διάρροια, εμετός, μυϊκός τρόμος και άλλα νευρικά συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει άμεσα να μεταφέρουμε το κατοικίδιό μας στον κτηνίατρο”, συμβουλεύει. Και τονίζει ότι “καίριο είναι να μειωθεί η απορρόφηση του φαρμάκου προκαλώντας εμετό”. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει “είναι η ένεση απομορφίνης, εναλλακτικά θα μπορούσαμε να δώσουμε μικρή ποσότητα αλατόνερου πάντα με την καθοδήγηση κτηνιάτρου”, λέει σχετικά. Σε περίπτωση δε εμφάνισης νευρικών συμπτωμάτων “χορηγείται ατροπίνη ως αντίδοτο στη σωστή δοσολογία”, προσθέτει. Επισημαίνει επίσης ότι “υπάρχουν φόλες που δεν εμφανίζουν άμεσα συμπτώματα, όπως τα ποντικοφάρμακα. Σε υποψία κατάποσης ανάλογου σκευάσματος στη βόλτα, συστήνεται άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο για πρόκληση εμετού και προληπτική αγωγή”.
Τέλος, “σε περίπτωση κατάποσης αιχμηρού αντικειμένου θα πρέπει άμεσα να προσκομιστεί το κατοικίδιο στον κτηνίατρο, ώστε να λάβει τη φροντίδα που απαιτείται”, αναφέρει ο Παν. Παπαδόπουλος. Ν.Κ. eleftheriaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα