Πριν από δύο μήνες περίπου ο Τζέιμς Ντάικ, καθηγητής Γεωφυσικής και Παγκόσμιων Συστημάτων, απαντώντας σε συνέντευξή του στην ερώτηση «Πόσο μπορεί να βοηθήσει η αυξημένη κάλυψη της κλιματικής αλλαγής από τα ΜΜΕ», τόνισε: "Το πλαίσιο είναι το παν. Εάν η κλιματική αλλαγή παρουσιάζεται σαν ένα μακρινό πρόβλημα, είτε στο χώρο είτε στο χρόνο, αυτό δεν πρόκειται να μεταφραστεί σε δράση. Και η δράση είναι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα. Το να ομφαλοσκοπούμε για την κλιματική αλλαγή μοιάζει μερικές φορές σαν να στεκόμαστε σε μια παραλία και να κοιτάμε το τσουνάμι να έρχεται. Μπορεί να είναι κάτι το παραλυτικό. Ο τρόπος που λειτουργούν τα ΜΜΕ μοιάζει πολύ με ένα κοπάδι αγελάδων.
Υπάρχουν ειδήσεις που επανέρχονται κυκλικά. Όλοι μιλούν για το ίδιο πράγμα όλη την ώρα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι μιλούν τυπικά γι’ αυτό με τον ίδιο τρόπο. Οι μόνες διαφορές καταλήγουν σε ελαφρώς διαφορετικές πολιτικές προοπτικές. Αυτό είναι απίστευτα περιοριστικό. Πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση σε όλο το φάσμα των ιδεών και
να αφήσουμε να μπει λίγος καθαρός αέρας από το παράθυρο!".
Η έρευνα της Climate Central που δημοσιεύει το περιοδικό Nature, αναδεικνύει το πρόβλημα στην ολότητά του. Και όχι μόνο αυτό. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για την περιοχή μας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη που δημοσιεύτηκε, η θάλασσα θα μπει, σε μεγάλο βάθος μάλιστα, στην περιοχή μεταξύ Καλαμάτας και Μπούκας Μεσσήνης, όπως της Βελίκας, περιοχές που σχεδιάζονται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.
Επομένως, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των ραγδαίων επιπτώσεων που φέρνει, πλέον έχει σταματήσει να είναι μία μακρινή συνθήκη που δε μας αφορά. Τα προβλήματα που θα φέρει αποτυπώνονται σε μελέτες, οι οποίες καταρρίπτουν προηγούμενα στοιχεία που ήταν έτσι και αλλιώς δυσοίωνα.
Σύμφωνα πάντα με το χάρτη, εκτός από τη Μεσσηνία, πρόκειται να πληγούν περιοχές, όπως ο Νομός Θεσσαλονίκης, μέρος της Πιερίας, ο Νομός Άρτας, ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, η περιοχή της Ναυπάκτου, η περιοχή της Στυλίδας, η βορειοδυτική Πελοπόννησος με τις παραλιακές περιοχές της Βάρδας, της Κυλλήνης και των Λεχαινών.
Η έρευνα της Climate Central δείχνει ότι τεράστιες εκτάσεις παγκοσμίως είναι πολύ πιθανό να έχουν βυθιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Ο επιστήμονας Scott Kulp, της Climate Central και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό και καταθλιπτικό σενάριο.
«Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, αν αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση», σχολίασε ο δρ Kulp. Και συνέχισε κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου: «Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Και κυρίως να μειώσουμε άμεσα το αποτύπωμα άνθρακα».Α.Π. tharros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα